Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 580829 razy)

Offline freshmaker

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3285 dnia: So, 02 Listopad 2024, 21:21:06 »
integrale frankofońskie zapoczątkowały renesans na rynku. wg mnie jedna z najlepszych decyzji. gdyby nie to to byśmy nie mieli nawet połowy tych komiksów wydanych, pourywane serie i półki pełne tych miękkich zeszytów a4.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3286 dnia: So, 02 Listopad 2024, 22:24:45 »
A nie mamy pourywanych serii; dubli, których nikt nie odkupi albo zagarniętych serii jak chociażby serie Mariniego. Miękko/twardo, przejęcie, wznowienie czy kontynuacja to jedynie decyzja biznesowa.

Offline Midar

« Odpowiedź #3287 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 00:56:59 »
potem przyszły cegły po 400 stron w twardej i to się przyjęło.
To jest to, co mnie przy Egmoncie (między innymi) trzyma i powoduje, że ich komiksy kupuję. Przy miękkiej oprawie w wielu przypadkach odpuszczam (z ulgą).
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Listopad 2024, 00:59:34 wysłana przez Midar »

Offline Dracos

« Odpowiedź #3288 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 06:35:25 »
A nie mamy pourywanych serii; dubli, których nikt nie odkupi albo zagarniętych serii jak chociażby serie Mariniego. Miękko/twardo, przejęcie, wznowienie czy kontynuacja to jedynie decyzja biznesowa.
Ale najwięcej serii pourywanych w tym Mariniego ma Taurus który jak pijany płota się trzyma modelu wydawania pojedynczo miękko i twardo okładkowego. A inni wydawcy w tym nowi chyba radzą sobie ok (LiT SL). Bez integrali na twardo tak jak pisze freshmaker nawet połowa tych tytułów by się nie ukazała na rynku, a nie dość że byłyby albumy pojedynczo na miękko to by kombinowali jeszcze z pomniejszonym formatem (Aldebaran).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3289 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 07:06:10 »
Patrząc na to, jak reagujesz czasem na literówki albo kolorowanie w "Gigantach", które mają podobną cenę, pozwolę sobie wątpić ;)

Tyle, że teraz cena Giganta skoczyła już do 25 zł. One są już droższe niż dwa razy większe komiksy z Carrefoura. I robię to głównie dlatego, że jak Hachette czy Mucha robią jakieś literówki w swoich komiksach, to zaraz jest tu lawina hejtu w postach. A jeśli Egmont wali babole, literówki i błędy drukarskie Gigant w Gigant, to nagle jest cisza. To ja pisze o tym dla równowagi, żeby było wiadomo, że nikt nie robi dobrze, ale miłośnicy Egmontu przyganiają innym garnkom. Np. GP Cyberigrzyska strona 87: "ślledztwie". I oczywiście literówki sa nie tylko w Gigantach.

Mnie natomiast jest wszystko jedno, czy okładka jest twarda, czy miękka, ale nawet za cenę niższej ceny nie zgodziłbym się na brak redakcji i korekty.

potem przyszły cegły po 400 stron w twardej i to się przyjęło. Teraz egmont chce od tego odchodzić ? Czyżby sprzedaż spadła ? Nie zdziwiłbym się , wychodzi za dużo tytułów po cenie 150/200zl i cięcie kosztów imo będzie konieczne

Tylko chodzi o to, że jakość będzie gorsza, ale cena zostanie tak samo wysoka jak teraz. I to mnie osobiście najbardziej wkurza, ta shrinkflacja ze strony wydawnictwa, której my nic nie możemy zrobić.

Z tego, co pamiętam, to Egmont zaczął te serie, bo ludzie nie chcieli kupować tańszych wydań komiksów, które Egmont publikował, no ale to było dawno i mogę się mylić ;)

Bo kiedyś Egmont w takiej formie wydawał tylko Star Wars Komiks. A czemu nie superbohaterów?? Czemu był tylko jeden Batman rocznie na twardo, ale SW mogły być dostępne w kioskach jako zeszytówki?? TK sam mówił, że nie lubi superhero. I trzymał się tego twardo aż do 2012 roku.

Aha i jeszcze co do pani Alicji. Dla mnie określenie "typowa superbohaterszczyzna" nie jest pejoratywny. Logika zdarzeń w komiksach jest jaka jest. Jeśli ktoś zaczyna za bardzo wymyślać i przesadza z zaburzaniem ciągu przyczynowo-skutkowego, albo pisze coś tylko dla siebie a nie dla ludzi, to to jest większym problemem.

Offline michał81

« Odpowiedź #3290 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 07:50:32 »
Tyle, że teraz cena Giganta skoczyła już do 25 zł. One są już droższe niż dwa razy większe komiksy z Carrefoura.
Jakie z komiks z Carrefoura? Przecież one już nie wychodzą.
Bo kiedyś Egmont w takiej formie wydawał tylko Star Wars Komiks. A czemu nie superbohaterów?? Czemu był tylko jeden Batman rocznie na twardo, ale SW mogły być dostępne w kioskach jako zeszytówki?? TK sam mówił, że nie lubi superhero. I trzymał się tego twardo aż do 2012 roku.
Dlatego że w tamtym czasie superbohaterowie się nie sprzedawali. Co pokazuje zamknięcie Fun Media, Dobrego Komiksu oraz Mandragory, wydawnictw które w tamtym czasie bazowały swoją ofertę na tym gatunku.

Wychodził Batman bo jak już to zostało ustalone, nie ważne co z tym bohaterem wyjdzie to zawsze się sprzeda.
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Listopad 2024, 08:24:38 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #3291 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 08:48:09 »
potem przyszły cegły po 400 stron w twardej i to się przyjęło.
Dziwi cię to? Przecież jakby wiecznie wydawali Superhero na cienko w tomach po 150 stron to by się serie ciągnęły latami. Spójrz sobie na Amazing Spider-Mana - Straczynskiego wydadzą właśnie w takich cegłach, 5 tomów i run trwający 6 lat zamknięty. Z Spencerem który pisał go trzy lata zaraz dostaniemy 13 (!) tom a to nawet jeszcze nie jest koniec jego runu. Zdecydowanie wolę tutaj więc cegły w twardej po 400 stron bo dzięki temu możemy ładnie zbiorczo w paru tomach wydać coś takiego.

I ja byłbym spokojny, pod komentarzami na YT już są głosy negatywne odnośnie miękkich okładek w klasykach. Wydadzą tak parę tomów, ludzie odbiorą to negatywnie i szybciutko wróci twarda okładka.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Cringer

« Odpowiedź #3292 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 08:58:45 »
egmont do tego doprowadził zaczynając te serie typu mistrzowie komiksu , potem przyszły cegły po 400 stron w twardej i to się przyjęło. Teraz egmont chce od tego odchodzić ? Czyżby sprzedaż spadła ?
Te cegły 400 stronicowe to była odpowiedź Egmontu na kolekcje. Pojedynczych albumów w twardej nie mogli sprzedać za 40zł ale 2x pojedyncze w jednym tomie po rabatach za 80zł już tak. Zresztą miękkie marvele i dc to też odpowiedź na kolekcje aby utrzymać cenę okładkową 40zł. A teraz może cena kartonu jest dalej wysoka, stąd nowe standardy. Za to Hachette dla odmiany będzie pchać 120-140 stronicowe komiksiki w HC (jeśli nowa kolekcja Marceli ruszy)

Offline ainam102

« Odpowiedź #3293 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 09:14:24 »
Pytanie jak jest naprawdę różnica w cenie miedzy wydaniem w twardej okładce a miękkiej, 5 zł, 10 zł czy 30 zł? Wiadomo że zależy to od nakładu, grubości okładki i zdobień. Internety podają ze w przypadku książek koszt to ok ok 5 zł , z tym że książkę z twarda okładka można sprzedać drożej , z większą marzą , jako produkt luksusowy, wiec różnica w cenie w księgarni jest większa od kosztu druku. Dla mnie optymalnie było by wydawać grubasy i integrale w twardej, a mniejsze komiksy i aktualne serie na miękko, zresztą Egmont tak właśnie robi.

Offline Genzo

« Odpowiedź #3294 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 09:30:01 »
Dziwi cię to? Przecież jakby wiecznie wydawali Superhero na cienko w tomach po 150 stron to by się serie ciągnęły latami. Spójrz sobie na Amazing Spider-Mana - Straczynskiego wydadzą właśnie w takich cegłach, 5 tomów i run trwający 6 lat zamknięty. Z Spencerem który pisał go trzy lata zaraz dostaniemy 13 (!) tom a to nawet jeszcze nie jest koniec jego runu. Zdecydowanie wolę tutaj więc cegły w twardej po 400 stron bo dzięki temu możemy ładnie zbiorczo w paru tomach wydać coś takiego.

I ja byłbym spokojny, pod komentarzami na YT już są głosy negatywne odnośnie miękkich okładek w klasykach. Wydadzą tak parę tomów, ludzie odbiorą to negatywnie i szybciutko wróci twarda okładka.
A gdzie ja napisałem , że mnie to dziwi ? Widocznie zrobili badanie rynku i uznali,  że polski rynek komiksowy to rynek snobistyczny albo mieli nosa i jak widać  opłaciło się bo odyseja z cegłami trwa już długo . Jedyne co mnie może dziwić , czemu mają je teraz ograniczać i przejść na miękkie wydania ? Tak jak pisałem , na moje mogła najzwyczajniej w świecie sprzedaż cegieł spaść bo koszty ich są spore , a komiksów w tej formie wychodzi od groma . Może też być tak jak Bazyl pisze , zejdą z jakości , ale nie z ceny
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Listopad 2024, 09:34:38 wysłana przez Genzo »

« Odpowiedź #3295 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 09:54:39 »
Jedyne co mnie może dziwić , czemu mają je teraz ograniczać i przejść na miękkie wydania ?
Też tego nie rozumiem. Niech już będą konsekwentni w tym co robią - jak tyle lat wydają Marvel Classic na twardo to niech wydają go tak nadal. Tyle lat na półkach tyle tomów na twardo a nagle na miękko? Nie widzę tego. Jeśli jeszcze dostosują format i będzie identyczny to jeszcze da się to przeżyć, ale jeśli format nie będzie zachowany to nie widzę tego.
Liczę, że mimo wszystko taki Miles Morales będzie na twardo, Ultimate z Peterem mamy na twardo i było by miło jakby nadal tak było to ciągnięte w ten sposób.
Jak już ktoś powiedział - jasne, cienkie tomy tak 150-180 mogą się wydawać na miękko, ale grubsze niech idą na twardo, już Hachatte w Must Have będzie nam serwować tomy po tyle stron na twardo i więcej nie potrzebuję tego typu wydań.
Szkoda, że w Egmoncie nikt nie pomyślał nawet, że może po prostu obniżyć tą cenę trochę a zachować jakość wydań jaka jest. Jasne cena usług wzrosła, ale Hachatte pokazuje, że można tą cenę podnieść z 50 na 54zł a nie jak Egmont który np. Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz okładkowe 90zł a wersja po dodruku to już 130zł. Jednak 40 a 4zł to już jesr dość spora różnica.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3296 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 11:21:00 »
Może wam się oczy wreszcie otworzą. Hachette podniosło ceny Kolekcji najpierw z 40 na 50 zł (z przystankiem na 45 zł przy BiZDC), czyli 20% w czasach gdy w latach 2022-2023 skumulowana inflacja 24 miesięcy wyniosła minimum 40% a w niektórych miejscach więcej. Jeśli Marvel Must Have by ruszyła, to podwyżka od aktualnej ceny wyniosłaby 8% - czyli znowu tylko wskaźnik inflacji. A jeszcze dzięki współpracy z Empikiem i zapłacie jednorazowo 40 zł za rok za Empik Premium, cena tomu najnowszej Kolekcji wyniosłaby ok 45 zł. Czyli około 15% więcej względem ceny WKKM ze stycznia 2013 r. Wg mnie to jest dość uczciwe podejście do sprawy, kosztów i oferowania swoich produktów klientom.

Tymczasem Egmont od 2022 roku stosuje rajd cenowy i podwyżki w superhero idą ze sporą górką. 40-50% Teraz w środku 2024 roku po podwyżce styczniowej, w sierpniu Gigant podrożał o kolejne 20%, mimo średniorocznej inflacji 5-8%. A teraz jeszcze słyszymy zapowiedź o umiękkceniu większej ilości serii. Ale nie ma słowa o tym, że cena spadnie. Czyli po wyżyłowaniu inflacji kwotowej, czeka nas jeszcze jakościowo-objętościowa. To nie jest dobre dla nas komiksiarzy.

I dobrze, niech Egmont robi dalej takie ruchy. Tylko potem niech nie obwinia klientów, że mu sprzedaż spada.

Offline Lobo

« Odpowiedź #3297 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 12:09:01 »
To nie kupuj od Egmontu będziesz szczęśliwszy a i użytkownicy forum będą wdzięczni że nie będą tych wypocin już czytać

Offline 79ers

« Odpowiedź #3298 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 15:30:39 »
Ale najwięcej serii pourywanych w tym Mariniego ma Taurus ...
A podliczył ktoś kiedyś Egmont? Przemilczę LLuke 3w1 i inne dziwne manewry. Gdyby nie ilość i szeroki katalog wydawnictwa to bym narzekał, a tak proszę jedynie o równe traktowanie. Równe = znaczy się, że liczone według jednej miary.

Offline Death

« Odpowiedź #3299 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 15:58:40 »
No właśnie, równe traktowanie. Policz procent urwanych serii i kontynuowanych/zakończonych. :)