Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579989 razy)

Offline xanar

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2745 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 19:38:40 »
Można wiele powiedziecie ale nie, że to jest "zgrabne określenie"
Aaa, w sensie, że ktoś kiedyś zabronił i ludzie przestali tak mówić, no dobra to ja nie mam pytań.
Takie to popularne słowo, że jak się wpisze w google to pierwsze co się pokazuje to Bużysko – jezioro  :) Rozumiem, że tłumacz chciał się wykazać.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #2746 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 19:39:13 »
Burzysko - co to jest za słowo, kto tak w ogóle mówi.

Uff, całe szczęście, że nie mam tego badziewnego wydania ;)

Online parsom

« Odpowiedź #2747 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 19:43:48 »

Nie widzę problemu - przez analogię do chłopisko.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #2748 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 19:55:22 »

xD

Też wygooglowałem, bo pierwsze słyszę takie określenie. Na 2 str używają tego na dużą burze, może są z podlasia  ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #2749 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 19:58:28 »
Nie widzę problemu - przez analogię do chłopisko.

Rozumiem, że jak zbliża się burza, to ktoś w waszym otoczeniu zawsze powie - zbliża się burzysko.
Takie to wspaniałe słowo jak ta goscini, że nawet słownik to podkreśla jak błąd.

xD

Też wygooglowałem, bo pierwsze słyszę takie określenie. Na 2 str używają tego na dużą burze, może są z podlasia  ;)

Dobrze, że tłumacz nie jest z przeszłości, bo by było:
Mości Wolverajn to zacny człek.
« Ostatnia zmiana: Śr, 25 Wrzesień 2024, 20:04:16 wysłana przez xanar »

Offline michał81

« Odpowiedź #2750 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 20:16:22 »
Takie to wspaniałe słowo jak ta goscini, że nawet słownik to podkreśla jak błąd.
a mi podkreśla xanar ale jakoś nie trąbie o tym w każdym poście ;)

Offline LukCook

« Odpowiedź #2751 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 20:18:53 »
Potwór dotarł, wygląda świetnie. Jeden minus za papier, tutaj też przydałby się taki offset jak w Broni X. Fajne dodatki.

Online Deg

« Odpowiedź #2752 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 20:54:13 »
Rozumiem, że jak zbliża się burza, to ktoś w waszym otoczeniu zawsze powie - zbliża się burzysko.

Ale jak ktoś pisze do Ciebie:

Tylko że ty musiałaś (...)

to nie masz problemu? :)

A na słownik się nie powołuj, bo pozwolił Ci napisać

Można wiele powiedziecie

8)
This is my truth, tell me yours.

Offline xanar

« Odpowiedź #2753 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 21:07:00 »
Najwyraźniej bardziej takie słowo istnieje niż ta duża burza.

a mi podkreśla xanar ale jakoś nie trąbie o tym w każdym poście ;)
Podkreśla bo to zakazane słowo.

Potwór dotarł, wygląda świetnie. Jeden minus za papier, tutaj też przydałby się taki offset jak w Broni X. Fajne dodatki.

A co to za jakiś "brudny" papier ?

Offline LukCook

« Odpowiedź #2754 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 21:17:35 »
A co to za jakiś "brudny" papier ?

Zamiast offsetu dali kredę, która udaje offset  :D

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #2755 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 21:19:35 »

Język polski ma to do siebie, że pozwala na szerokie słowotwórstwo. Jedną z kategorii słowotwórczych są zgrubienia. Poprzez dodanie odpowiedniego afiksu tworzy się słowo wskazujące na większy rozmiar. Burzysko to całkowicie poprawne słowo, tak jak kocisko, choróbsko, jabłucho itd.

Czy ktoś tak mówi? Na papierze to wygląda dziwnie, ale pewnie część osób nieświadomie po dużej burzy powie, że przeszło burzysko na zasadzie analogii do innych zgrubień.

Online Midar

« Odpowiedź #2756 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 21:21:09 »
Potwór dotarł, wygląda świetnie. Jeden minus za papier, tutaj też przydałby się taki offset jak w Broni X. Fajne dodatki.

Wygląda świetnie. Ja jutro będę też miał.
Z tych „wielkoludów” Egmontu, to u mnie się już spora kolekcja ustawiła, wygląda to imponująco.

Offline xanar

« Odpowiedź #2757 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 21:24:24 »
Zamiast offsetu dali kredę, która udaje offset  :D
Trochę dziwne, to już mogli dać normlaną kredę bo tam są nowe kolory.

Język polski ma to do siebie, że pozwala na szerokie słowotwórstwo. Jedną z kategorii słowotwórczych są zgrubienia. Poprzez dodanie odpowiedniego afiksu tworzy się słowo wskazujące na większy rozmiar. Burzysko to całkowicie poprawne słowo, tak jak kocisko, choróbsko, jabłucho itd.

Czy ktoś tak mówi? Na papierze to wygląda dziwnie, ale pewnie część osób nieświadomie po dużej burzy powie, że przeszło burzysko na zasadzie analogii do innych zgrubień.
Tak samo dziwnie by brzmiało jakby ktoś to powiedział, podobnie jak kocisko czy jabłucho, z tych słów to tylko słyszałem choróbsko i to od osób, które już dawno nie żyją.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2758 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 21:28:10 »

Czyli dobrze się spisało tłumaczysko i zasłużyło na oklaszczysko.

Online Midar

« Odpowiedź #2759 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 21:28:15 »
Takie słowa jak „wstrętne kocisko”, „leniwe kocisko”, pododobnie zresztą jak „psisko”, to spotykam bardzo często.