Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2730 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 18:36:13 »
Sprzedaj "wadliwe" wydania, za zarobione pieniądze kup Marvel Limited z drugiej ręki, zacznij wreszcie cieszyć się z życia :)

Skąd wniosek, że nie cieszę się z życia? :) To nie jest jakiś wielki problem. "Nie będzie dodruku" - słowa Egmontu - ok, ok. Bardziej rozmawialiśmy tutaj o logice lub jej braku w odniesieniu do dodruku. Każda strona ma swoje racje i tyle.   

Offline nayroth

« Odpowiedź #2731 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 18:42:04 »
Szok i niedowierzanie że BronX takie zamieszanie wywołał. Myślałem że przejdzie bez większego echa. Ale sugerowałem się słabą okładką i zachwalaniami egmontu na że użyli "lekkiego" papieru. A tu taki sukces sprzedażowy. Jak ktoś wcześniej pisał, żaden z 5 limitedów nie jest szczególnie warty zakupu, ale chyba dobrze że tysiąc osób uznało inaczej. Pytanie za 120 punktów - co tam następne w kolejce do wydania może sie czaić.

Offline Archie

« Odpowiedź #2732 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:31:48 »
Najlepiej niech następny będzie w kolejce dodruk Broni X jako Limited, ale z innymi okładkami. ;)
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Xmen

« Odpowiedź #2733 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:31:55 »
Flashpoint ma być w limited. Idąc tym tropem ,w tej linii można spodziewać się niespodzianek typu Deadpool z Marvel now.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #2734 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:45:27 »
W Deadpoola wątpię.

Z DC Limited to jest kilka fajnych pozycji:
- All-Star Batman And Robin, The Boy Wonder
- Batman: Hush
- Batman: Arkham Asylum (tylko to robią wznowienie w DC Deluxe, więc stracili dobrą okazję)
- Nowa granica
- Fourth World w 2 tomach
- V for Vendetta
- WildC.A.T.s by Jim Lee
- Wonder Woman: Gods and Mortals
Bo jednak te tomy bardziej pasują do wizualnej uczty niż taki Flashpoint.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #2735 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:56:35 »

Offline xanar

« Odpowiedź #2736 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:20:14 »
Powinni celować czymś pod sentyment.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline xanar

« Odpowiedź #2737 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:47:44 »
Myślałem, że są większa różnice, ale coś chyba mi się przewidziało  :), wersja USA ma trochę lepsze kolory, ale prawie niezauważalne na tym starym materiale.

Oryginalnie to i tak to inaczej wyglądało:

Offline nayroth

« Odpowiedź #2738 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 09:42:59 »
W Marvel Limited będzie to, pod serial  ;D

https://www.atomcomics.pl/pl/p/DAREDEVIL-BORN-AGAIN-GALLERY-EDITION-HC/216220

Mazuchalli spoko.
Po linii sentymantu do lat 90' najbardziej Wild CATS pasuje.
Deadman też by pasował pod DC Ltd. ale ponieważ juz wydają bagniaka to za dużo horroru na raz by było.

https://www.atomcomics.pl/pl/p/DEADMAN-KELLEY-JONES-GALLERY-VARIANT-EDITION-HC/228567

Offline martinus100

« Odpowiedź #2739 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 14:22:03 »
Właśnie dostałem Broń X. Wygląda świetnie.
Ale moim zdaniem coś jest nie tak z tłumaczeniem.
Nie przeczytałem jeszcze całego komiksu ale od razu rzuciło mi się w oczy na początku słowo "burzysko" a później słowo Wranglers czyli Kowboje zostało przetłumaczone na "Treserzy".

Offline michał81

« Odpowiedź #2740 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 17:29:39 »
Nie przeczytałem jeszcze całego komiksu ale od razu rzuciło mi się w oczy na początku słowo "burzysko" a później słowo Wranglers czyli Kowboje zostało przetłumaczone na "Treserzy".
co do "burzysko" w oryginale jest "big one" jeśli dobrze rozumiem tłumacza, chodziło mu o zaznaczenie, że nie będzie to zwykła "burza" tylko "duża/wielka/ogromna burza", może chodziło o uniknięcie powtórzenia w zdaniu, bo we wcześniejszym dymku pada też określenie "big one" (tak przyciąłeś kadr, że tego nie widać).

Wranglers to potoczna/slangowa nazwa kowboja w USA, jednak bezpośrednie tłumaczenie na Kowboja tutaj nie do końca pasuje, bo Kowboj u nas kojarzy się z całkiem inną osobą. Czy treserzy to lepsze określenie? Nie wiem, może bardziej pasowali by strażnicy, ale pewnie byś miał ten sam zarzut do tłumacza. Nie pamiętam jak z tego wybrnął semic.
« Ostatnia zmiana: Śr, 25 Wrzesień 2024, 17:46:31 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #2741 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 17:47:06 »
Z tym burzyskiem to jest na pierwszym zdjęciu, które ja wrzuciłem.

Jakoś w oryginale nie przeszkadzały powtórzenia.

Można było tak:
Nadchodzi/nadciąga burza
Jedna z tych większych
Naprawdę ogromna
Właśnie na taką czekałem.

Burzysko - co to jest za słowo, kto tak w ogóle mówi.

Offline michał81

« Odpowiedź #2742 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 18:30:14 »
Z tym burzyskiem to jest na pierwszym zdjęciu, które ja wrzuciłem.

Jakoś w oryginale nie przeszkadzały powtórzenia.

Można było tak:
Nadchodzi/nadciąga burza
Jedna z tych większych
Naprawdę ogromna
Właśnie na taką czekałem.

Burzysko - co to jest za słowo, kto tak w ogóle mówi.
Widzisz nie zwróciłem uwagi na to zdjęcie u ciebie. Może dlatego że w pomniejszeniu slabo widać.
Co do burzyska to polska mowa jak wiele razy udowodniono jest bardzo bogata w określenie jednej rzeczy co sam napisałeś. Tylko że ty musiałaś użyć do tego aż dwóch słów, kiedy autor użył jednego zgrabnego określenia. A odpowiadając na Twoje ostatnie pytanie co to za slowo to takie jak już wiele razy tu już wałkowany gościni, czyli po prostu słowo.
« Ostatnia zmiana: Śr, 25 Wrzesień 2024, 20:08:13 wysłana przez michał81 »

Offline Reverith

« Odpowiedź #2743 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 18:55:30 »
czyli po prostu słowo.

Czyli po prostu słowo, którego nie pokazuje żaden słownik języka polskiego. Ale kto wydawcy zabroni. Xanar ma rację, tak nikt nie mówi. Widzimisię tłumacza lub redaktora i tyle.

Offline michał81

« Odpowiedź #2744 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 19:11:16 »
zapytałem się osoby która zajmuje się korektą zanim xanar powiedział swoje "ale takie słowo nie istnieje", jak dostanę odpowiedź to się z wami podzielę