Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579093 razy)

Online stab

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2625 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 22:12:23 »
Wszytko fajnie pięknie, ale to wydawcy tak reklamują swój produkt, a nie że klienci żądają od wydawcy aby wydał tylko określoną ilość egzemplarzy. Przy Marvel/DC Limited było to tylko nadmienione, ale pry Drodze od Mandioki to było to spamowane wszędzie i tu i na socialach.

Offline stempel

« Odpowiedź #2626 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 22:18:25 »
Wszytko fajnie pięknie, ale to wydawcy tak reklamują swój produkt, a nie że klienci żądają od wydawcy aby wydał tylko określoną ilość egzemplarzy. Przy Marvel/DC Limited było to tylko nadmienione, ale pry Drodze od Mandioki to było to spamowane wszędzie i tu i na socialach.
Masz rację, ale bądźmy ludźmi, a nie wilkami. Niech to wydawca zdecyduje, i tyle.

« Odpowiedź #2627 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 22:20:35 »
Tak czytam tą gó.... burzę, i zauważyłem jedną rzecz, a mianowicie, iż występuje swoista podwójna moralność - jak ktoś czegoś nie kupił, i pada pytanie o dodruk to jest po nim jazda, beka, jak zaś pojawiają się wypowiedzi o blokowaniu zakupu przez osoby wykupujace  więcej egzemplarzy (bo inna okładka, czy też spekulacji), to wówczas czytamy prawilne wypowiedzi o wyższości kolekcji czy też prawach ekonomii. Ja mam prostą zasadę jak mi się podoba, to kupuje, jak się spóźnię to trudno, bo jest tak wiele na rynku, że w życiu tego nie przeczytam. Jechanie jednak po osobach które coś przegapiły z tego, czy innego powodu i chciałby dodruk jednak jest słabe. To taki wyraz snobizmu, i wyższości "ha ja mam, a inni nie". Uważam, że jak najwięcej osób powinno mieć dostęp do komiksów, bo dzięki temu rynek komisów będzie się powiększał, jak zaś sami będziemy się blokować to tak naprawdę będzie to nisza, podążająca w niewłaściwą stronę. Decyzja o ewentualnych dodrukach powinna należeć do wydawcy. Reasumując ból d... to mają Ci, co boją się, że inni mogą mieć to co oni, a wypowiedzi z sprawy mandioci to już był dla mnie szczyt żenady.

W którym miejscu widzisz tutaj podwójną moralność, albo jazdę po kimś?

Online stab

« Odpowiedź #2628 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 22:24:01 »
Masz rację, ale bądźmy ludźmi, a nie wilkami. Niech to wydawca zdecyduje, i tyle.

No ale przecież decyduje wydawca czy będzie nakład limitowany czy nie.

Offline Death

« Odpowiedź #2629 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 22:41:36 »
No ale przecież decyduje wydawca czy będzie nakład limitowany czy nie.
No tak. Idą na łatwy pieniądz.

Tak naprawdę największy problem, to brak normalnego wydania Broni X. Mandioca wydała zwykłą wersję Drogi, która była dość długo dostępna i wersję limitowaną bez kolorów i z dodatkami. Więc tam de facto płacz o dodruk był dość głupi, bo dotyczył innej, kolekcjonerskiej wersji komiksu, moim zdaniem dla tych, którzy czytali najpierw kolorową, bo w Drodze ten kolor jest naprawdę ważny. A Broni X na rynku nie ma + tak naprawdę dobrego wydania nigdy nie było. Takiego z normalnym papierem i kolorami. I nagle wyskakują z Limited z 200 zł na okładce na komiksie, który jakimś grubasem nie wiadomo jakim nie jest. I nawet to poszło od razu. Zwykłe fajne wydanie Weapon X jest temu rynkowi potrzebne jak niemieckie srebrniki Tuskowi.  :D

Offline Antari

« Odpowiedź #2630 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 23:04:05 »
Ja jebie..... Przeskoczylem chyba 8 stron watku a tu dalej napinka o braku broni x...... No nic czekam dalej az to sie skonczy 😱

Chłopie to jest nic. Mnie nie było na forum kilka lat. Dzisiaj wracam, a tu dalej napinki z Bazylem o Egmont. Dla mnie to jest rozbrajające, że mimo tylu lat ludzie nadal mu odpowiadają (próbując logicznie wytłumaczyć jego złudzenia) na te marne prowokacje. Tyle tylko, że to chyba już nowe osoby odpowiadają i tak to się nakręca.

Tak naprawdę największy problem, to brak normalnego wydania Broni X. Mandioca wydała zwykłą wersję Drogi, która była dość długo dostępna i wersję limitowaną bez kolorów i z dodatkami. Więc tam de facto płacz o dodruk był dość głupi, bo dotyczył innej, kolekcjonerskiej wersji komiksu, moim zdaniem dla tych, którzy czytali najpierw kolorową, bo w Drodze ten kolor jest naprawdę ważny. A Broni X na rynku nie ma + tak naprawdę dobrego wydania nigdy nie było. Takiego z normalnym papierem i kolorami. I nagle wyskakują z Limited z 200 zł na okładce na komiksie, który jakimś grubasem nie wiadomo jakim nie jest. I nawet to poszło od razu. Zwykłe fajne wydanie Weapon X jest temu rynkowi potrzebne jak niemieckie srebrniki Tuskowi.  :D

Ja jestem zainteresowany tylko tym Limited w powiększonym formacie i z offsetem. Bo tego nie było nawet za granicą (Gallery Edition miało kredę). Szczerze mówiąc z namierzeniem zwykłego wydania Broni X raczej nie miałbym problemu. Nadal można dostać WKKM na rynku wtórnym dość łatwo, jest też SC na Atomie czy Azylu bardzo tanio. Nie wydaje mi się, żeby wydanie Broni X teraz na kredzie i w standardowej wielkości było dobrym ruchem, bo jeżeli ktoś chce coś takiego to wielkiego problemu z zakupem nie będzie miał. Nawet rozpadającego Semica można dostać gdy się trochę poszuka.

PS. Teraz sobie jeszcze przypomniałem, że Weapon X jest też w WOLVERINE OMNIBUS VOL 01, więc wydanie na kredzie, powiększone też mam. Kluczem jest właśnie offset. Jeżeli Egmont wyda ekonoma na kredzie to będzie tylko "meh". 
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Wrzesień 2024, 23:24:01 wysłana przez Antari »

Offline michał81

« Odpowiedź #2631 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 23:39:18 »
Patrząc że Wielki Projekt w Marvel Deluxe był wydany na offsecie to jest szansa, aby wznowienie Broni X też na takim papierze było, trzeba tylko by marudzić Egmontowi w socialach. Tak udało się to z Bronią X w Marvel Limited.

Online xanar

« Odpowiedź #2632 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 23:41:45 »
Bo tego nie było nawet za granicą (Gallery Edition miało kredę).

W gallery edition był jakiś matowy papier, przynajmniej nie taki był błyszczący jak w innych gallery.

Patrząc że Wielki Projekt w Marvel Deluxe był wydany na offsecie to jest szansa, aby wznowienie Broni X też na takim papierze było, trzeba tylko by marudzić Egmontowi w socialach. Tak udało się to z Bronią X w Marvel Limited.
Jak oni to wydadzą to pewnie najwcześniej w 2026.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #2633 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 06:45:03 »
Jak oni to wydadzą to pewnie najwcześniej w 2026.
Na spotkaniu oficjalnie było powiedziane ze prezentacja obejmuje jakieś 3/4 tego co wydadzą w 2025. Zresztą w tym roku na koniec pojawią się też komiksy, których wcześniej nie było w zapowiedziach. Jeśli marudy forumowe przeleją całą tą swoją flustracje w sociale, gdzie jednak widać ją publicznie to może odnieść skutek, że ten komiks pojawi się wcześniej niż w 2026. Po prostu trzeba cisnąć Egmont tam a nie wylewać na forum żale, co stronę. Co jest też zabawne to Bazyl w socialach nie nawale w Egmont, a kiedy tu pisze o nich co chwilę taki tu z niego hardy zawodnik, a tam siedzi cichu.

Offline Genzo

« Odpowiedź #2634 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 08:01:39 »
Mały format, gruby offset i miękka okładka ze skrzydełkami,
To jest moje marzenie, ale tak chyba już nikt w tym kraju nie wydaje komiksów a szkoda. Te duże wydanie weapon x, to tylko fajnie wygląda na półce , czyta to się fatalnie, dziadostwo nieporęczne strasznie.

Offline JakubM

« Odpowiedź #2635 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 08:13:16 »
Potwór z Bagien wyd. DC Limited - forumowicze podpowiedzcie, czy dla laika który nic kompletnie nie czytał o tym "potworze' ten tytuł jest spoko wyborem, czy tez ten komiks raczej dla fanów tematu. Widzę że tez jest Saga o Potworze z bagien Alana Moora tego tez nie czytałem. Ogólnie zawsze tego bohatera bokiem obchodziłem, bałem się że te historie będą "proste" bo co też ciekawego może dziać się przez tyle stron na bagnach :-)

Offline roble

« Odpowiedź #2636 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 08:13:55 »
Mały format, gruby offset i miękka okładka ze skrzydełkami,
To jest moje marzenie, ale tak chyba już nikt w tym kraju nie wydaje komiksów a szkoda. Te duże wydanie weapon x, to tylko fajnie wygląda na półce , czyta to się fatalnie, dziadostwo nieporęczne strasznie.

No tak, jakbym czytał to siedząc na kiblu to pełna zgoda z Twoim postem.. Tylko ze w takim przypadku wolałbym kredę i ostre kolory bo światło mam kiepskie w tym pomieszczeniu..  :)

Online xanar

« Odpowiedź #2637 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 08:14:28 »
Jakie nieporęczne, przez ten papier to prawie nic nie waży.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Death

« Odpowiedź #2638 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 08:20:34 »
Potwór z Bagien wyd. DC Limited - forumowicze podpowiedzcie, czy dla laika który nic kompletnie nie czytał o tym "potworze' ten tytuł jest spoko wyborem, czy tez ten komiks raczej dla fanów tematu. Widzę że tez jest Saga o Potworze z bagien Alana Moora tego tez nie czytałem. Ogólnie zawsze tego bohatera bokiem obchodziłem, bałem się że te historie będą "proste" bo co też ciekawego może dziać się przez tyle stron na bagnach :-)
O, bardzo się mylisz. :) Dzieje się w różnych miejscach, nawet w kosmosie. Czytając Potwora Alana Moore'a widzisz ile rzeczy w Sandmanie było wziętych z Potwora. To jest rewelacyjny komiks. A ten nowy, co już pisało kilka osób, jest ramotką z ładnymi rysunkami. Alan Moore to podstawa potwornej kolekcji. :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #2639 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 08:20:38 »
Wydawca juz zdecydowal, q momencie nazwania serii marvel limited.
Piękno jest w oczach patrzącego.