Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579031 razy)

Offline radef

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2520 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 21:36:05 »
No ale mimo wszystko pamiętajmy, że w gruncie rzeczy Egmont to jest jednak biznes i korpo. Co jest bardziej racjonalnym biznesowo posunięciem: wypuścić naraz dwa takie wydania, żeby nawzajem odbierały sobie klientów (bo na pewno mniej osób wzięłoby Marvel Limited, gdyby jednocześnie wyszło tańsze), czy raczej wypuścić najpierw wydanie wypasione, zmierzyć reakcję na rynku i potem ewentualnie zagospodarować pozostały popyt bardziej ekonomicznym wydaniem? Nie mam tu żadnych danych ani przecieków, ale naprawdę bym się zdziwił, gdyby w bliskiej perspektywie Egmont nie wypuściłby "normalnej" "Broni X", skoro są na nią chętni. (EDIT: nawiasem mówiąc, ja ciągle czekam na "Batman: Black and White" w normalnym formacie i cenie... Niestety tutaj chyba sobie jeszcze trochę poczekam.
Tylko zobacz - mamy już drugą w tym roku sytuację, że nakład jakiegoś komiksu Egmontu znika de facto w dniu premiery (dobra, tutaj to zajęło tydzień, ale mam wrażenie, że gdyby nie MFKIG, to pewnie zeszłoby w dniu premiery). Na dodatek jest to już kolejna sytuacja, kiedy przygotowywany do przodu przez Egmont PR rozmywa się z faktyczną dostępnością komiksu. Bo czy przedstawianie prezentacji niedostępnego komiksu, nawet z dopiskiem, że już nie jest dostępny, to nie jest trochę jak z tym memem, że Egmont pokazuje ci pomarańczę, a potem ją zabiera? Dobrego PR-u to Egmontowi nie przysporzy, a klienci, i to klienci często wydający spore pieniądze w Egmoncie, się tylko wkurzą.

Brakuje tu jakiegoś porządnego damage control, choćby jakiejś sugestii, że Egmont szykuje dla wszystkich fanów "Broni X" coś jeszcze. Bo tak samo ty, jestem pewien, że "Broń X" w jakiejś formie powróci w najbliższym czasie w Egmoncie. I też doskonale rozumiem, że w tym momencie zapowiadanie nowej edycji, byłoby trudne, bo nie została jeszcze klepnięta u licencjodawcy, ale jednak jakaś sugestia, która uspokoiłaby sytuację, byłaby idealna. Choć tak naprawdę taka firma jak Egmont powinna po prostu odpowiednio przemontować lub nagrać na nowo filmik, by usunąć z niego niedostępny w momencie premiery komiks.

Ale Egmoncik to Egmoncik, działa tak samo niezależnie, czy mamy 2024, 2012 czy 2000 rok. I choć czasem wydawało się, że na jakiś błędach przeszłości nauczyli się, to potem po jakimś czasie je znowu popełniają. I sytuacja z ostatnimi wyprzedawanymi komiksami przypomina mi sytuację z "Batmanami" w 2012 roku, gdzie 3/4 nakładu trafiło do Empiku, i Gildia nie potrafiła zrealizować wszystkich zamówień w przedsprzedaży. Nowe wydanie "Jonki, Jonka i Kleksa" pod względem staranności wykonania przypomina pierwsze zbiorcze wydania prasowych przygód "Tytusa". Ale Egmoncik zwykle wyciąga wnioski i potem takich błędów nie popełnia. Aż za ok. dekadę znowu się powtarzają i tak w koło Macieju.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kvothe

« Odpowiedź #2521 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 21:47:11 »
A jaki był ten drugi tytuł, co znikną w dniu premiery?

Offline Katharinka

« Odpowiedź #2522 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 22:05:06 »
Egmont z Bronią X to porażka, rozumiem wersję limitowaną ale serio kto ustala taki nakład??

Online misiokles

« Odpowiedź #2523 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 22:11:45 »
A jaki był ten drugi tytuł, co znikną w dniu premiery?

X-Mieczy w wersji ze slipcase.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #2524 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 22:15:32 »
X-Mieczy w wersji ze slipcase.

Ale to znikną tylko kartonik, komiks jest dalej dostępny. Więc kiepskie porównanie.
Chociaż ten slipcase miał mniejszy nakład niż Limited.

Offline xanar

« Odpowiedź #2525 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 23:05:04 »
Ale ten slipkejs reklamowali jak już nie był dostępny  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Midar

« Odpowiedź #2526 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 00:17:26 »
Egmont z Bronią X to porażka, rozumiem wersję limitowaną ale serio kto ustala taki nakład??

Nakład idealnie trafiony, bo zszedł w ciągu niecałych trzech miesięcy. Nakład pozostałych Marvel Limited przestrzelony, bo nie może zejßć nawet w ciągu trzech lat.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2527 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 00:41:52 »
Lepiej by im może wyszła inwestycja w badania rynku, bo po ostatnich akcjach widać, że zielonego pojęcia nie mają, czego publika pożąda i w jakim stopniu.
O czym mowisz?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Pestak

« Odpowiedź #2528 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 06:55:56 »

Nakład idealnie trafiony, bo zszedł w ciągu niecałych trzech miesięcy.

Idealnie? Chyba nie, skoro dla tylu potencjalnych nabywcow nie starczyło. Idealnie byloby gdyby podaz rownowazyla sie z popytem. Idac Twoim tokiem rozumowania idealnym nakladem bylby rowniez druk 1 egzemplarza. Tez zapewne zszedlby w ciagu niecalych trzech miesiecy.

Offline Death

« Odpowiedź #2529 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 09:13:02 »
Z jednej strony tak, z drugiej pytanie czy aż taki popyt teraz nie wziął się z tego, że niedostępne... Ja ten komiks zamówiłem 6 tygodni temu. Oczywiście jeszcze nie mam, bo Potwór blokuje wysyłkę. Niech już to przyjdzie, bo chcę wiedzieć czy będę miał i to w dobrym stanie. :)
Człowiek lubi trzy Marvele na krzyż, tego najbardziej i akurat z nim są problemy na rynku.
Na pewno okazało się, że nakład jest trochę za mały, bo nie każdy musi brać w przedsprzedaży. Jednak wypadałoby, żeby album te 2-3 miesiące był na półkach, żeby ludzie mogli wejść do sklepu z komiksami, obejrzeć i kupić, jeśli im się spodoba. Z pewnością Egmont trochę spieprzył. A teraz to już klasyczne poczucie straty, więc popyt jest większy niż być powinien. Inna sprawa, że jeśli ktoś kupujący komiks w przedsprzedaży grubo ponad miesiąc przed premierą nie będzie miał swojego egzemplarza, to sytuacja już będzie patologiczna. Wtedy się wkurzę.
Jakieś tam średniaki, które szybko się skończyły lub niemal wyprzedały w przedsprzedaży, to tam kij z nimi. Ale jak ktoś nie zdążył zakupić CE lub Broni X, to już można być wkurwionym. Bo to topowe komiksy w perspektywie całego roku.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2530 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 09:23:49 »
   Egmont nic nie spieprzył, wersja LIMITED od 4 lat ma takie same nakłady i takie same zasady publikacji. Ja czułem w kościach że komiks wyprzeda się szybko i swój egzemplarz zamówiłem już w lipcu. Super że w końcu trafili w 100 procentach w hit sprzedażowy, może wydawnictwo wyciągnie jakieś wnioski co do doboru kolejnych tytułów a normalna wersja pojawi się prędzej czy później. 

Offline Hood

« Odpowiedź #2531 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 09:28:11 »

Offline Crono

« Odpowiedź #2532 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 09:56:04 »
   Egmont nic nie spieprzył, wersja LIMITED od 4 lat ma takie same nakłady i takie same zasady publikacji. Ja czułem w kościach że komiks wyprzeda się szybko i swój egzemplarz zamówiłem już w lipcu. Super że w końcu trafili w 100 procentach w hit sprzedażowy, może wydawnictwo wyciągnie jakieś wnioski co do doboru kolejnych tytułów a normalna wersja pojawi się prędzej czy później. 
Z Twoją wypowiedzią mógłbym się zgodzić jedynie w sytuacji, gdyby była jedną wersja okładki. Wówczas osób które kupowałyby po dwa egzemplarze byłoby mniej (nie mówię tu o osobach które kupują celem sprzedaży z zyskiem). A tak mamy pewną grupę osób która kupiła po egzemplarzu każdej z okładek, co automatycznie zawęziło grono klientów, bo komiksu zabrakło. Tak, Egmont spieprzył sprawę.

Offline raz0req

« Odpowiedź #2533 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 09:57:15 »
No właśnie nie, poprzednie wersje LIMITED miały tylko jeden wariant okładki, ten ma dwa i zmienia to w perspektywie ilości egzemplarzy bardzo dużo (patrz jak wydaje Studio Lain). I tutaj według mnie leży problem, że wszystko zrobili tak samo tylko nie domyślili się, że dodatkowy wariant okładkowy podbije szybkość sprzedaży.
Oczywiście cały czas pozostaje również inny, stały błąd czyli kontakt z klientem i informowanie o prędkości sprzedaży danego tytułu czy ilości slipcase'ow jakie pozostały do kupienia, co też dały każdemu pogląd w danej sytuacji.

Offline kostuch

« Odpowiedź #2534 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 10:05:03 »

Człowiek lubi trzy Marvele na krzyż, tego najbardziej i akurat z nim są problemy na rynku.
Na pewno okazało się, że nakład jest trochę za mały, bo nie każdy musi brać w przedsprzedaży. Jednak wypadałoby, żeby album te 2-3 miesiące był na półkach, żeby ludzie mogli wejść do sklepu z komiksami, obejrzeć i kupić, jeśli im się spodoba. Z pewnością Egmont trochę spieprzył. A teraz to już klasyczne poczucie straty, więc popyt jest większy niż być powinien.

Egmont nic nie spieprzyl. Jak ktos spieprzyl to roszczeniowe placzki z komiksowa( z tego co obserwuje to dzieje sie to ostatnio przy wielkszosci wyprzedanych limitek)
Jesli ktos jest kolekcjonerem i nie ogarnal ze weapon x limited sie wyprzeda na pniu to jest slabym kolekconerem
jesli ktos jest fanem marvela i nie ogarnal ze weapon x limited wyprzeda sie na pniu to jest slabym fanem marvela
Ze mnie kolekcjoner sredni a fan marvela zaden ale te 2 limitki co egmont wypuszcza rocznie rocznie potrafie sobie przypilniowac i kupic w preorderze.
Oburzac by sie mozna gdyby poszedl preorder i ktos swojego egzemplarza nie otrzymal bo skalprzerzy wykupili w x sztuk
I tu widze przyszlosciowy problem - ze przy nastepnym mocniejszym tytule preordery moga sie zamknac jeszcze przed premiera a drugi to mocne podniesienie cen  przez Egmont. W momencie startu tych limitek ich ceny odstraszaly - dzis cena Weapon x to np cena takiego Goldoraka(daje to jako przyklad, nie mam nic do tego komiksu/wydawncictwa)