Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579581 razy)

Offline Lipa

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2430 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 06:05:38 »
Jeżeli ktoś ciuła ~130 zł na jeden komiks przez 3 pensje (wypłata w lipcu, wypłata w sierpniu, wypłata we wrześniu - liczę od momentu możliwości zamówienia), to naprawdę niech zmieni hobby, a nie ma pretensje do całego świata. Bo za drogie, bo za mało czasu na zamówienie, bo czekałem aż wydadzą i sprawdzę jakość. Pretensje do każdego wokół, zamiast zacząć od siebie

21 wiek, tysiąc rozwiązań ma podane
Mógł zamówić w gildii i zapłacić później, mógł skorzystać z jakiegoś paypo (bez odsetek), mógł zamówić w tantis! Jako jedyni mają 5 rat zero procent)

Ale lepiej wylewać żale czy to tutaj, czy na fejsie, bo "nie zdążył" kupić

Gdybyś chciał kupić jeden z drugim, to na pewno byś to zrobił, a pretensje możecie mieć tylko do siebie.

Gdyby to była kwestia 3 dni, to jestem w stanie zrozumieć, ale 3 miesiące?

Offline Pestak

« Odpowiedź #2431 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 06:57:08 »
Jeżeli ktoś ciuła ~130 zł na jeden komiks przez 3 pensje (wypłata w lipcu, wypłata w sierpniu, wypłata we wrześniu - liczę od momentu możliwości zamówienia), to naprawdę niech zmieni hobby

Chyba raczej lepiej zmienic w tym przypadku prace niz hobby.:) Ale na powaznie to pewnie nie chodzi  o to ze odkladal po 50 zl miesiecznie, ale po prostu chłop ma na głowie wazniejsze wydatki i sprawy (pisze ze sam wychowuje dziecko) niz planowac zakup jednego komiksu z trzymiesiecznym wyprzedeniem. Wracamy do tezy ze nikt nie przewidzial po prostu ze to tak szybko zejdzie bo nie bylo ku temu zadnych przeslanek.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Wrzesień 2024, 06:59:00 wysłana przez Sebo »

Offline Lipa

« Odpowiedź #2432 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:04:12 »
Ale to nie może mieć pretensji do całego świata, że to ON ma problemy.

Czy to finansowe, czy z dzieckiem, czy cokolwiek innego

Możliwość kupna była przez bardzo długi czas, a mimo to mając wiele form zapłaty nie skorzystał z niej wylewając żale

Jeszcze tu ktoś pisał, że czekał aż komiks będzie fizycznie wydany i wtedy chciał zamówić, dlatego se wymyślił w swojej pokrętnej logice, że miał tylko 5 dni na to.
A kto mu bronił zamówić wcześniej, odebrać, poczekać na recenzje ludzi i ewentualnie oddać gdyby mu coś nie pasowało (ma 14 dni na to), albo sprzedać dalej.

Ludzie sami sobie szukają problemu i u kogoś widzą drzazge w oku (Egmont), a belki w swoim nie.

Chore czasy, społeczeństwo to już w ogóle, roszczeniowość i pretensjonalność w KAŻDEJ sprawie.
Ale żeby czasem spojrzeć z drugiej strony, krytycznym okiem w swoją stronę, to nie warto..

Podejrzewam, że duża część wpisów to zwykły trolling, bo ciężko wziąć na serio gościa, który se wyliczył, że na zakup komiksu miał 5 dni od premiery.

Rozumiem, że mang w twardej oprawie nie zamawia w pre orderze, bo boi się o "jakość" i czeka tylko na miękkie oprawy wylewając żale dalej?

Offline Pestak

« Odpowiedź #2433 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:10:17 »
Nie biadolcie, bo egmont już zaczął wrzucać kolejne egzemplarze do swojego sklepu. Przed chwilą wziąłem sobie jeszcze  egzemplarz z tzw. ALTERNATYWNĄ okładką. Oczywiście nie wiem czy to nie szrot ze zwrotu. Najwyżej zareklamuję. Dam znać jak przyjdzie.

A jednak to babol po stronie Egmontu wprowadzający Klienta w błąd:)

Wiadomość dzisiaj z rana:

"Informacja o braku możliwości realizacji zamówienia!
Szanowny Kliencie,
Z przykrością informujemy, że realizacja zamówienia o numerze K028863167 nie będzie możliwa z powodu braku dostępności produktów w magazynie.

Dołożymy wszelkich starań, aby rozbieżności między ofertą prezentowaną na stronach sklepu a faktycznym stanem w magazynie nie miały w przyszłości miejsca.

Jeżeli zamówienie zostało już opłacone, środki pieniężne zostaną automatycznie zwrócone na konto bankowe w ciągu 7 dni.

Przepraszamy raz jeszcze!"

@rafa daj znać czy u Ciebie zrealizowali. Może jednak gdzieś ten jeden egzemplarz zachomikowali.

Offline Adolf

« Odpowiedź #2434 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:17:56 »
Egmont po aferach ze slipem i z Marvel Limited widzę chce nawiązać do sukcesu Studia Lain. Za moje egzemplarze The Darkness i Witchblade moje wnuki kupią sobie mikrokawalerkę w patodeveloperce.

Offline lis22

« Odpowiedź #2435 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:19:50 »
Na szczęście, tego limitowanego Batmana nie muszę kupować bo "Trybunał Sów" mam w całości i nie potrzebuje dubla, tylko bez kolorów i w większym formacie ;)
Pierwsze dwa tomy "Black and White" kupiłem dwa lata temu jako nówki na Allegro za 600 zł i dokupiłem na premierę tom trzeci. ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:26:30 wysłana przez lis22 »

Offline Lipa

« Odpowiedź #2436 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:20:26 »
A jednak to babol po stronie Egmontu wprowadzający Klienta w błąd:)

Wiadomość dzisiaj z rana:

"Informacja o braku możliwości realizacji zamówienia!
Szanowny Kliencie,
Z przykrością informujemy, że realizacja zamówienia o numerze K028863167 nie będzie możliwa z powodu braku dostępności produktów w magazynie.

Dołożymy wszelkich starań, aby rozbieżności między ofertą prezentowaną na stronach sklepu a faktycznym stanem w magazynie nie miały w przyszłości miejsca.

Jeżeli zamówienie zostało już opłacone, środki pieniężne zostaną automatycznie zwrócone na konto bankowe w ciągu 7 dni.

Przepraszamy raz jeszcze!"

@rafa daj znać czy u Ciebie zrealizowali. Może jednak gdzieś ten jeden egzemplarz zachomikowali.
I to jest sytuacja gdzie można mieć pretensje, a wręcz trzeba. Zamawiasz produkt, opłacasz, nie zamawiasz go w innych miejscach, a nagle dostajesz informacje, że nie mają go na stanie i nigdzie indziej nie możesz go zamówić.

Ale nie, że masz pretensje, że sam nie zamówiłeś.

Ja z reguły zamawiam w dyskontach, ale po namowach, czy tam bardziej radach Broń X wziąłem w gildii (obie okładki), wczoraj przyszło wszystko w idealnym stanie.
Takze mogę tylko podziękować kolegom z forum za cenne rady

Offline Pestak

« Odpowiedź #2437 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:26:01 »
I to jest sytuacja gdzie można mieć pretensje, a wręcz trzeba. Zamawiasz produkt, opłacasz, nie zamawiasz go w innych miejscach, a nagle dostajesz informacje, że nie mają go na stanie i nigdzie indziej nie możesz go zamówić.

Normalnie bym miał pewnie pretensje ale w tym przypadku i tak nie mozna bylo gdzie indziej zamowic (nie licze OLX czy Allegro). Gdybym byl pod kreska to mialbym jedynie pretensje ze mam teraz przez nich zamrozone ok. 150 zł

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2438 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:46:09 »
Gdyby to była kwestia 3 dni, to jestem w stanie zrozumieć, ale 3 miesiące?
Twój post pokazuje, że żyjemy w patologicznej komiksowej bańce i akceptujemy ją bezkrytycznie jak normę. Książki kupisz trzy lata po premierze, a w komiksowe żyjesz w ciągłym FOMO, bo tytuł może się rozejść przed premierą. Dla kogoś, kto komiksami nie żyje, to sytuacja osobliwa. Trochę jakby kinowy hit był grany tylko jeden dzień.

Offline raz0req

« Odpowiedź #2439 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:48:59 »
Ale to nie może mieć pretensji do całego świata, że to ON ma problemy.

Czy to finansowe, czy z dzieckiem, czy cokolwiek innego

Możliwość kupna była przez bardzo długi czas, a mimo to mając wiele form zapłaty nie skorzystał z niej wylewając żale

Jeszcze tu ktoś pisał, że czekał aż komiks będzie fizycznie wydany i wtedy chciał zamówić, dlatego se wymyślił w swojej pokrętnej logice, że miał tylko 5 dni na to.
A kto mu bronił zamówić wcześniej, odebrać, poczekać na recenzje ludzi i ewentualnie oddać gdyby mu coś nie pasowało (ma 14 dni na to), albo sprzedać dalej.

Ludzie sami sobie szukają problemu i u kogoś widzą drzazge w oku (Egmont), a belki w swoim nie.

Chore czasy, społeczeństwo to już w ogóle, roszczeniowość i pretensjonalność w KAŻDEJ sprawie.
Ale żeby czasem spojrzeć z drugiej strony, krytycznym okiem w swoją stronę, to nie warto..

Problem jaki większość z nas ma, jest po prostu fakt, że nikt nie zakładał takiej sytuacji u największego wydawcy komiksowego w Polsce. Takie rzeczy są standardem np. u Studio Lain i tam wiem, że jeśli coś chce, to nie mam innej możliwości niż kupić wcześniej w przedsprzedaży, u Egmontu to (przynajmniej dla mnie) pierwsza taka sytuacja.
Mi jak i innym osobą, nie udało się kupić tego tytułu, trudno, żyje się dalej. Będzie to nauczka na przyszłość jak podchodzić do kolejnych zapowiedzi od Egmontu.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #2440 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:50:36 »
@Darth Lexus piszesz, że nie mogłeś wcześniej kupić bo nie miałeś kasy, rozumiem, ale ten temat został już dawno na forum rozwiązany. Kupujesz na gildii w dniu, kiedy komiks pojawia się w przedsprzedaży, gdzie masz możliwość opłaty w późniejszym terminie. Wiele osób tak robi i jak widać to działa.

Masz oczywiście rację z tą późniejszą płatnością. o tym akurat nie pomyślałem. Po prostu nie sądziłem, że akurat ten tytuł tak szybko zejdzie. Myślę, że to jest dobra lekcja na przyszłość :)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Lipa

« Odpowiedź #2441 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:57:08 »
Twój post pokazuje, że żyjemy w patologicznej komiksowej bańce i akceptujemy ją bezkrytycznie jak normę. Książki kupisz trzy lata po premierze, a w komiksowe żyjesz w ciągłym FOMO, bo tytuł może się rozejść przed premierą. Dla kogoś, kto komiksami nie żyje, to sytuacja osobliwa. Trochę jakby kinowy hit był grany tylko jeden dzień.
Ale tylko się cieszyć, że nakład lini Marvel LIMITED schodzi w miarę szybko

Skoro powtarzane jest na każdym kroku, że są to wersje dla kolekcjonerów, limitowane w jakimś tam stopniu, w mniejszym nakładzie i bez dodruków, to co pozostaje jak nie zaakceptować i zamówić w miarę możliwości jak najszybciej?

Wszystkie inne pozycje wydawnictwa Egmont leżą, czekają, są dodrukowywane.

A tu wygląda jakby ludzie czekali na jakąś wyprzedaż z rabatem 50%, zamiast brać i się nie martwić.

Podobnie, a nawet gorzej masz w przypadku Studia Lain.

Pelna przejrzystość, dokładnie podane kiedy startuje przedsprzedaż, codzienne aktualizacje ile zostało sztuk sprzedanych, gdzie jeszcze można zamówić, a i tak znajdują się krzykacze, że za mało, za krótko. Nie dogodzisz

Jezeli taki układ i forma Ci nie pasuje, to co chcesz zrobić? Skargi do wydawnictwa pisać, że mają więcej drukować pozycji żeby zalegały? Bo nie wiem co masz na myśli pisząc, że "akceptuje taką sytuację i żyje w patologicznej bańce"

Przykład z innej branży. Zaraz wyjdzie PS5 Pro
Startują pre ordery za tydzień. Być może będzie to trwało, dzień, dwa, trzy i się rozejdzie. Też mam mieć pretensje, że są skalperzy i wykupują, żeby sprzedawać z zyskiem?
Nie, mam informacje kiedy przedsprzedaż startuje, zamawiam i nie wylewam żalu. Nie uda się? Trudno

Offline LukCook

« Odpowiedź #2442 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:57:57 »
Masz oczywiście rację z tą późniejszą płatnością. o tym akurat nie pomyślałem. Po prostu nie sądziłem, że akurat ten tytuł tak szybko zejdzie. Myślę, że to jest dobra lekcja na przyszłość :)

Możesz śledzić forum, w połowie lipca była dyskusja w tym wątku. Koledzy napisali, że lepiej kupić bo szybko zejdzie i dawali rady jak to zrobić, żeby odłożyć płatność w czasie.

Offline michał81

« Odpowiedź #2443 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:58:36 »
Nie jest tak piszesz. Ponieważ są setki jak nie tysiące komiksów, które zalegają od lat. @motyl od dawna marudzi w swoich postach, że komiksy Muchy się nie wyprzedają. Tak naprawdę to są skrajne przypadki i takich komiksów to można zliczć na palcach jednej ręki (Wolverien Broń X w wersji Limied, Cyngiel i CE), gdzie ludziom odwaliło i mają pretensje do wydawcy, kiedy było od razu komunikowane, że to będzie w niskich nakładach. 
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Wrzesień 2024, 08:06:17 wysłana przez michał81 »

Offline Lipa

« Odpowiedź #2444 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 08:04:59 »
Możesz śledzić forum, w połowie lipca była dyskusja w tym wątku. Koledzy napisali, że lepiej kupić bo szybko zejdzie i dawali rady jak to zrobić, żeby odłożyć płatność w czasie.
Dokładnie jak kolega pisze

Podejrzewam, że ta Broń X i tak będzie wydrukowana za jakiś czas w innym formacie i problem się rozwiąże