Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 578252 razy)

Offline Pocztar

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2160 dnia: Pn, 02 Wrzesień 2024, 16:58:32 »
Orientuje się ktoś, czy zeszyty Wolverine #166 i „Uncanny X-Men #205, zawarte w nowej edycji Broni X, były już wydane w Polsce? Bo o te numery będzie bogatsza ta edycja względem WKKM.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2161 dnia: Pn, 02 Wrzesień 2024, 17:13:18 »
166 nie przypominam sobie, chyba że w jakiejś kolekcji Carrefoura, a 205 był w Semicu numer 3/93.

Offline michał81

« Odpowiedź #2162 dnia: Pn, 02 Wrzesień 2024, 17:35:20 »
Orientuje się ktoś, czy zeszyty Wolverine #166 i „Uncanny X-Men #205, zawarte w nowej edycji Broni X, były już wydane w Polsce? Bo o te numery będzie bogatsza ta edycja względem WKKM.

166 nie przypominam sobie, chyba że w jakiejś kolekcji Carrefoura, a 205 był w Semicu numer 3/93.

Wolverine#166 nie miał publikacji w Polsce. Należy też zaznaczyć, że w tym wydaniu nie będzie całego zeszytu tylko strony (dokładnie 5) będące retrospekcjami żołnierza i dziejącymi się pomiędzy wydarzeniami z Weapon X narysowanymi przez Barry Windsor-Smitha. Cały zeszyt znajdzie się dopiero w epiku nr 14 - The Return of Weapon X (jeśli Egmont będzie kontynuował serię). Należy to traktować jako bonus i nic więcej.
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Wrzesień 2024, 17:49:43 wysłana przez michał81 »

Offline Crono

« Odpowiedź #2163 dnia: Pn, 02 Wrzesień 2024, 17:48:30 »
Uncanny X-Men #205 był też w Staruszku Loganie tom 3: Na granicy.

« Odpowiedź #2164 dnia: Pn, 02 Wrzesień 2024, 19:26:34 »
Nie wiem czy to dobre miejsce. Jeśli nie proszę o przeniesienie.
Ale takie pytanie do was - wiem, że pewnie większość z was już jest dogadana, ale jest jakieś spotkanie przed panelem Egmontu na MFKiG? Jeśli tak to dajcie znać, czy to tutaj czy w wiadomości prywatnej. Jako, że to moja pierwsza Łódź będzie zawsze raźniej z kimś z forum gdzie trochę wiadomości już się wymieniło, i miło poznać na żywo  :D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline eridraven

« Odpowiedź #2165 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 10:00:55 »
Kilka lat temu planowałem z Wami wywiad z Tomaszem Kołodziejczakiem. Udało mi się z nim przeprowadzić rozmowę, czego wynikiem jest niniejszy film. Dużo w nim o Thorgalu, ale też tematów czysto komiksowych.

Zapraszam do oglądania:
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

« Odpowiedź #2166 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 11:10:45 »
Kilka lat temu planowałem z Wami wywiad z Tomaszem Kołodziejczakiem. Udało mi się z nim przeprowadzić rozmowę, czego wynikiem jest niniejszy film. Dużo w nim o Thorgalu, ale też tematów czysto komiksowych.

Zapraszam do oglądania:
Nice! To jeszcze z Kasią żeby ci się udało  :D Zerknij w wiadomości prywatne swoją drogą jakbyś mógł proszę tutaj bo coś ci napisałem i nie wiem czy widziałeś
Sociale:

Offline GoNzO

« Odpowiedź #2167 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 11:47:08 »
Bardzo fajny materiał. Dobrze się słucha opowieści TK.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Online bababatman

« Odpowiedź #2168 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 12:31:16 »
Siemanko! Jakich ogłoszeń spodziewacie się na MFKiG? Jestem mega ciekawy co Egmont palnuje na następny rok. Ja chętnie sięgnę po klasykę. Bardzo chciałbym wśród zapowiedzi ujrzeć Batmana Morrisona, Planet Hulk, World War Hulk, run Daredevila Ann Nocenti, jakieś wydanie klasycznych X-Menów, które zbiera najważniejsze historie Claremonta (The Dark Phoenix Saga, Days of Future Past, Lifedeath, God Loves, Man Kills) i run Supermana wedlug Johna Byrne. Chętnie przeczytałbym po polsku komiks pt. "March" i "Ice Cream Man". Z nowych najbardziej ciekawi mnie Ultimate Spider-Man.

A wy? Jakie macie typy? Czego się spodziewacie albo co chcielibyście ujrzeć wśród zapowiedzi?

Offline michał81

« Odpowiedź #2169 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 12:49:06 »
jakieś wydanie klasycznych X-Menów, które zbiera najważniejsze historie Claremonta (The Dark Phoenix Saga, Days of Future Past, Lifedeath, God Loves, Man Kills)
w obecnej chwili to z tym może być duży problem, co prawda The Dark Phoenix Saga jest w Punktach Zwrotnych, ale jeśli Egmont wydaje ten okres przez wspomniane Punkty, a Mucha epiki/swoje składaki, to nie wiem jakby miał to ugryźć

run Supermana wedlug Johna Byrne
przez najbliższe dwa lata czeka nas kontynuacja Śmierci Superman, ale później którz wie co tam Egmont dla nas szykuje

Chętnie przeczytałbym po polsku komiks pt. "March" i "Ice Cream Man".

Ice Cream Man to Image, czyli raczej nie Egmont, prędzej pytałbym NSC lub Nagle Comics.
March to Top Shelf Productions to już prędzej, ale autorzy mało znani u nas, więc to wielka niewiadoma.

Z nowych najbardziej ciekawi mnie Ultimate Spider-Man.

Lepszej okazji wydania Milesa pod film to chyba nie będzie później. Natomiast na nowego Ultimate Spider-man Hickmana to za wcześnie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Wrzesień 2024, 13:31:40 wysłana przez michał81 »

Offline starcek

« Odpowiedź #2170 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 13:28:05 »
Bardzo fajny materiał. Dobrze się słucha opowieści TK.

"Pseudonimy z warszawskich legend". ;-)
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2171 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 13:42:53 »
Ja bym chciał bardzo aby zapowiedzieli Milesa i run Waida w Fantastic Four.

« Odpowiedź #2172 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 13:57:52 »
A wy? Jakie macie typy? Czego się spodziewacie albo co chcielibyście ujrzeć wśród zapowiedzi?
Co bym chciał:
- Dalsze wydania zbiorcze Amazing Spider-Mana po ostatnim tomie Straczynskiego, czyli Brand New Day.
- Ultimate Milesa, mija już trochę od końca Ultimate'a pierwszego z Peterem, więc oby wreszcie zabrali się i za Milesa, szczególnie, że jest u nas już dość popularny przez animacje Sony.
- All Star Superman, nie będzie lepszej okazji niż wydanie go przy okazji premiery filmu Gunna. Najlepiej w DC Deluxe w pięknym powiększonym formacie
-Supergirl: Woman of Tomorow, jak nie w 2025 to w 2026 jak będzie film, ale też bym wolał oczywiście już w przyszłym roku
- Catwoman: Rzymskie Wakacje, chyba nie trzeba mówić dlaczego  ;) liczę na to, że dostaniemy ogólnie wszystko od duetu Loeb & Sale w DC Deluxie tak swoją drogą
-Green Lantern Geoffa Johnsa, od kiedy poczytałem go trochę pociętego u nas w różnych tomach z kolekcji itp. doceniłem jakie to dobre i przyznaję, że fajnie jakbyśmy doczekali się kiedyś wydanego go porządnie od początku do końca
- Batman: One Bad Day, może w jednym Omnibusie który by miał około 800 stron, albo pojedyńczo, nie wiem jak by to wydali, ale czytałem dużo dobrego o tych pojedynczych historiach i z miłą chęcią bym je przygarnął po polsku u nas.
« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Wrzesień 2024, 14:01:26 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:

Offline Dracos

« Odpowiedź #2173 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 13:58:39 »

W sumie z mojego kręgu zainteresowań oczekuję jedynie kontynuacji Marini, Leo, świat Troy itp... Nie spodziewam się żeby Egmont czymś wyjątkowym zaskoczył, najciekawsze rzeczy zapowiedziało LiT, SL i Scream (Caza, Gimenez, Ledroit) Może intryguje mnie ciut to co będzie w tych premium gigantach, albo czy coś po kolekcji Barksa planują, ale to wszystko raczej na chłodno, mało w tym ekscytacji.

Offline musznik11

« Odpowiedź #2174 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 14:09:06 »

Moim zdaniem możemy spodziewać się zapowiedzi klasycznych tytułów z Punisherem, ponieważ ostatni możliwy do wydania Epic pojawi się u nas w grudniu. Listę możliwych do wydania tytułów z tym bohaterem podawał niedawno @michał81. Osobiście obstawiałbym któryś z bardziej współczesnych runów (może Grega Rucki, skoro będzie gościem festiwalu? (: - ale to raczej bez znaczenia). Pewniakiem do wydania zdaje się być także semicowo-nostalgiczny Punisher War Journal by Carl Potts & Jim Lee, pytanie tylko czy już w 2025 roku.

Zobaczymy pewnie też jakąś zajawkę kolejnego runu Daredevil'a, bo z runu Soule'a na 2025 zostanie ostatni tom - tutaj run Zdarsky'ego wydaje się być najbardziej sensowną kontynuacją.

Spider-Man z uwagi na nieunikniony koniec runu JMS'a też pewnie dostanie zapowiedzi kolejnych tytułów. Można się zastanawiać, czy będzie to Brand New Day i run Slotta sprzed Marvel Now czy jeszcze coś innego. Kontynuacja Marvel Knights to pewniak, przygody Milesa Moralesa z Ultimate to też sensowny wybór z wielu powodów. Może nawet jako Modern Era Epic Collection w miękkiej oprawie? (:

Zagadką dla mnie jest też to, czy w Epicach Egmont zdecyduje się już teraz na wejście w Clon Sagę, do której entuzjazm w Polsce może być nieco wystudzony, a w amerykańskich wydaniach ten okres dopiero co został rozgrzebany i nie wiadomo ile potrwa jego uzupełnianie. Cofnięcie się do "Great Power"? Kto powie "nie"?

Czy na klasycznego Hulka byłby w Polsce popyt? Jakiś na pewno i skoro co roku Egmont wydaje bardziej niszowych bohaterów, jak Thunderbolts, Loki, Silver Surfer, to i Hulka można oczekiwać, że kiedyś padnie również na niego. W zakładce "Pojedyncze albumy" możemy się spodziewać wszystkiego i tutaj jest chyba największy potencjał na sprawienie niespodzianki.

Klasycznych X-Men obsługuje póki co seria Punktów Zwrotnych i tutaj poza domknięciem Ultimate X-Men wiele bym się nie spodziewał. Sagę Mrocznej Phoenix i Dni Minionej Przyszłości zawiera Epic vol. 7, Mucha wydaje jako nie-Epic zawartość Epica vol. 9, więc tutaj zamieszanie jest na tyle duże, że ciężko cokolwiek prorokować. Osobiście obstawiałbym, że Mucha wyda za jakiś rok zawartość Epica vol 10 z historią "God Loves, Man Kills". Ale to wyłącznie intuicja.

W Batmanie chyba nie możemy liczyć na więcej niż zapowiedzi kontynuacji Ziemi Niczyjej, gdzie do wydania zostaną jeszcze cztery tomy, więc pewnie nie uda się tego zamknąć w rok, zważywszy na wydawaną równocześnie Śmierć Supermana, więc dla tych dwóch herosów ciężko oczekiwać czegoś nowego. Jeśli jakieś niespodzianki, to pewnie w DC Deluxe. Osobiście widziałbym tutaj All-Star Supermana, choć ten tytuł ma też duży potencjał na wydanie w DC Limited.