Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 582555 razy)

Offline musznik11

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1740 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 13:22:31 »
Tam to był normalny preorder z deadlinem, zbierali zamówienia do określnego terminu i wtedy zamawiali określoną ilość w drukarni.

Niektórzy mogliby już przestać emanować swoją ignorancją wobec faktów.

Tymczasem fakty:
Co do "Drogi".

Obie wersje ładnie się sprzedają ale de luxe B&W jest w limitowanej wersji (1/3 tego co standardowa) więc już wiemy, że nie będziemy dystrybuować tego komiksu w hurtowniach. Czyli ograniczamy się do swojej strony, targów, potem Gildii i sklepów komiksowych.

Tym razem, w przeciwieństwie do etui czy kilku innych komiksów, nie mamy opcji rozszerzenia nakładu w ostatniej chwili ponieważ drukujemy w kooperatywie zagranicą.
Do sprzedaży i tak trafiło nieco więcej sztuk niż planował wydawca:
Wersja czarno biała tylko dzięki nie przewidzianej w zamówieniu nadprodukcji jeszcze w sprzedaży!!!

Mandioca tym się różniła od Egmontu, że dystrybuowała limitowany komiks głównie własnymi kanałami sprzedaży, więc miała nad nią większą kontrolę w czasie rzeczywistym, do tego na bieżąco raportowała potencjalnym klientom tempo sprzedaży.

Offline komiks

« Odpowiedź #1741 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 13:35:29 »
Mandioca tym się różniła od Egmontu, że dystrybuowała limitowany komiks głównie własnymi kanałami sprzedaży, więc miała nad nią większą kontrolę w czasie rzeczywistym, do tego na bieżąco raportowała potencjalnym klientom tempo sprzedaży.

Mandioca miała mniejszą kontrolę niż zwykle, bo druk był za granicą w kooperacji z innymi krajami. Różnica leży głównie w tym co napisałeś dalej, że na bieżąco raportowali do klientów co się dzieje.

W ogóle porównywanie tych dwóch przypadków jest bez sensu, bo powtórzę Egmont zrobił promocję i tyle. Jak idziecie do marketu i jest na coś promocja, czyli niższa cena, ludzie się rzucają, promocja się kończy, produkt jest potem w zwykłej cenie, czego tutaj nie rozumiecie? Etui było formą promocji, tak samo jak dołączany pokal do zestawu piwa w kartoniku. Promocja się kończy, pokalu nie kupisz osobno, piwa są do kupienia osobno, ale w wyższej cenie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online xanar

« Odpowiedź #1742 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 14:04:19 »
O widzę, że wrócił mój kolejny "ulubiony" nowy użytkownik, o czym chcesz teraz porozmawiać ::)

Był tym tam deadline do zamawiania czy nie był ? O jakiej kontroli ty piszesz  ::)
« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Czerwiec 2024, 14:08:12 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1743 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 14:52:54 »
Cieszy mnie, że tylu zazwyczaj mniej udzielających się forumowiczów, zabrało głos w sprawie slipcase'u X-Mieczy.

W naszym kraju ciężko sprzedać 3 tys a nawet 2 tys nakładu komiksu. Co przy 38 milionach mieszkańców Polski jest naprawdę słabym wynikiem. Wydawca postanawia więc zachęcić potencjalnych klientów i wypuścić pakiet w specjalnym opakowaniu w niższej cenie. I bardzo dobrze, tylko dlaczego tak mało. Z tego co tutaj jest pisane, wychodzi, że tych tekturek nie było więcej niż 500 sztuk na całą Polskę. Jak się okazało, za mało. A przy okazji wydawnictwo zrobiło sobie zły szum w środowisku.

Egmont wydaje zwykle komiksy pod koniec miesiąca. Ja kupuję je zwykle jakieś 2 tygodnie później, po 10-tym gdy dostanę wypłatę. I to zazwyczaj od Taniej Książki. Jakoś nie robię wpłat za przedpremiery, bo po premierze zwykle są większe rabaty. Dlatego szkoda, że slipcase'a zabrakło na tak wczesnym etapie dystrybucji. Przy tak małej sprzedaży poszczególnych tytułów to jest naprawdę dziwne.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1744 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 14:54:39 »
Egmont dalej trolluje ludzi bez kartonika.
Kota nie ma - myszy harcują ;)

Obstawiam wątek w jednym z kolejnych odcinków pogadanek na YT  ::)

Offline musznik11

« Odpowiedź #1745 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 15:00:11 »
Był tym tam deadline do zamawiania czy nie był ? O jakiej kontroli ty piszesz  ::)

Nie było żadnego deadline'u - wydawca na bieżąco informował, ile procent z góry zamówionego nakładu zostało już sprzedane (sam zamówiłem po informacji o 90%), a widział to w czasie rzeczywistym, bo niemal wszystko szło przez jego sklep. Tym była ta kontrola, że mógł wyłączyć sprzedaż od razu, gdy spłynęło zamówienie na ostatni egzemplarz. Egmont zanim zebrał i przetrawił informacje od wszystkich dystrybutorów, to się zdążyło sprzedać za dużo.

Offline Crono

« Odpowiedź #1746 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 15:11:57 »
Ale tak naprawdę to tylko świadczy o ich nieudolności. Jeżeli robię coś w limitowanym nakładzie, to nie puszczam tego na żywioł do każdej hurtowni. Co oni nie wiedzą skąd sklepy internetowe zbierają informacje o komiksach/książkach? Inna sprawa, że nawet pracownica (gluta) OFICJALNEGO sklepu Egmontu nie wiedziała że to limitka. To kto miał wiedzieć? No chyba że pierwotnie to nie miało mieć limitowanego nakładu...

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1747 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 15:19:42 »
Deadline u Mandioki był, ale dotyczył on (jak zawsze) możliwości uzyskania bonusa preorderowego - czyli zakładki, a nie samego komiksu.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline komiks

« Odpowiedź #1748 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 16:23:47 »
Inna sprawa, że nawet pracownica (gluta) OFICJALNEGO sklepu Egmontu nie wiedziała że to limitka. To kto miał wiedzieć?

Ja wiedziałem. Trzeba oglądać, a nie czytać streszczenia na komikspec  ;D
Od 3:30

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online xanar

« Odpowiedź #1749 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 16:50:09 »
Nie było żadnego deadline'u - wydawca na bieżąco informował, ile procent z góry zamówionego nakładu zostało już sprzedane (sam zamówiłem po informacji o 90%), a widział to w czasie rzeczywistym, bo niemal wszystko szło przez jego sklep. Tym była ta kontrola, że mógł wyłączyć sprzedaż od razu, gdy spłynęło zamówienie na ostatni egzemplarz. Egmont zanim zebrał i przetrawił informacje od wszystkich dystrybutorów, to się zdążyło sprzedać za dużo.

Deadline u Mandioki był, ale dotyczył on (jak zawsze) możliwości uzyskania bonusa preorderowego - czyli zakładki, a nie samego komiksu.

Nie wiem wydawało mi się, że był. No dobra, ale to jest najmniej istotne, tam miałeś jakaś informację. Tutaj było tak, że nawet pracownicy nie wiedzą, że tego nie da się kupić i dają linki do niedostępnego produktu i żeby to raz zrobili  ::)

Mogła oszukać  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Crono

« Odpowiedź #1750 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 18:08:39 »
Oglądam. Komiks kupiłem jak tylko pojawił się na gildii i dziś już stoi na półce. Niemniej, info od gluty było na długo przed tym filmikiem.

Offline khomaniac

« Odpowiedź #1751 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 18:39:57 »
Ja z innym tematem :)

Czy pojawienie się Arq w kataolgu, sugeruje plany dodruku brakującego 3 tomu?

Online vision2001

« Odpowiedź #1752 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2024, 19:15:12 »
Ja z innym tematem :)

Czy pojawienie się Arq w kataolgu, sugeruje plany dodruku brakującego 3 tomu?
Niekoniecznie... Kiedys (bodajze) TK mowil przy seriach superhero, ze ma to na celu pokazanie calosci runow jako informacji co wyszlo dla sprzedawcow i czytelnikow.

Offline bababatman

« Odpowiedź #1753 dnia: Pt, 28 Czerwiec 2024, 20:51:43 »
Hej,

wygenerował mi się kod promocyjny na stronie Egmontu na 10% (od kwoty łącznego zamówienia):

Spoiler: PokażUkryj
ta5cdrqt

Kto pierwszy ten lepszy :)

Offline michał81

« Odpowiedź #1754 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 10:19:28 »