Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 581240 razy)

Offline holcman

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1485 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 12:45:03 »
wyczuwam w tym jakiś socjalistyczny bełkot.
tylko Marks mógłby oskarżyć o to konkurencyjność rynku.

Hahahahahahahahahahaha!

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #1486 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 13:45:12 »
Jeśli dobrze kojarzę, to tam chyba nawet padł krótszy termin niż rok (pół roku?). Sytuacja od lat znana na rynku książki - nowości sprzed kilku miesięcy znikają w świadomości klientów pod naporem setek kolejnych, które też są promowane i windowane na listach "do kupienia".

Po sobie też to widzę - jeśli odkładam zakup nowego komiksu miesiąc czy dwa, to pojawia się już tyle nowych "musiszmieciów", że te poprzednie nie wydają się tak atrakcyjne i przegrywają pod naporem nowej makulatury.

A koniec końców i tak wszystko ląduje na hałdzie wstydu :)

Ok, dzięki za wyjaśnienie tej perspektywy. Bo w mojej bańce komiks nie ma daty przydatności do spożycia. Vide akcja Muchy z tego tygodnia, gdzie posprzątali magazyny.
Ale ufam, że są ludzie, którzy muszą mieć nowości i za nimi gonią, co w sumie powinno być jakoś premiowane, czyli najniższa cena zawsze w przedsprzedaży, a nie w wyprzedaży.

Natomiast wciąż nie czuję jak to ma być wina konkurencji? W mojej analizie są znacznie ważniejsze czynniki:
- wzrost cen druku
- spadek siły nabywczej wskutek inflacji
- tzw. covid gap, czyli moment wzmożonej aktywności konsumentów, a przespany pośród rodzimych wydawców poza Egmontem, który wjechał w rynek na koniu, podczas gdy Timof, Mucha i KG zaprzestały praktycznie wydawania. A był to też ostatni moment na tańszy druk, dzięki któremu magazyny zalały głównie komiksy Egmontu. Potężny błąd m.in. Holcmana

Konkurencja jest w zasadzie jedynym pozytywnym dla sprzedaży aspektem, bo gwarnatuje niską marżę, a więc dla konsumenta bodziec w wyborze. Uważam, że Egmont po podniesieniu cen komiksów dzisiaj opanował już marżę, bo np dodruki z 2023 roku komiksów wydanych pierwotnie w 2021 miały 40% wyższą cenę, pomimo oficjalnych danych 27% wzrostu cen druku. A więc przy okazji 13% lądowało w kieszeni wydawcy. Gdyby nie konkurencja właśnie, to Egmont pozostałby w tych rejonach, bo złapali ogromny wiatr w żagle.
Warunków bez konkurencji lub z małą konkurencją nie można traktować pozytywnie. To właśnie były czasy 2001-2010, gdzie rynek był malutki i niewyedukowany.

Hahahahahahahahahahaha!

spoko...
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline holcman

« Odpowiedź #1487 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 14:16:34 »
Timof, Mucha i KG zaprzestały praktycznie wydawania. A był to też ostatni moment na tańszy druk, dzięki któremu magazyny zalały głównie komiksy Egmontu. Potężny błąd m.in. Holcmana

Zwolniliśmy z produkcją na jakieś dwa pierwsze miesiące, gdzie nie wiadomo było, co zaraz się wydarzy. Zaraz potem normalnie wydawaliśmy kolejne pozycje, a covidowe lata to olbrzymi wzrost sprzedaży u nas.

Offline Death

« Odpowiedź #1488 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 14:39:18 »
A właśnie. Jest spadek sprzedaży po covidzie, czy może jak już ruszyło, to się utrzymuje?

Offline holcman

« Odpowiedź #1489 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 14:42:19 »
A właśnie. Jest spadek sprzedaży po covidzie, czy może jak już ruszyło, to się utrzymuje?

Jest, jak to powiedział na spotkaniu w niedzielę Timof, korekta :-)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1490 dnia: Pn, 27 Maj 2024, 15:56:43 »
Odebrałem dziś paczkę Egmontu z nowościami. Joe Golem drukowany w krakowskiej Leyko. Grzbiet komiksu luźny strasznie i "lata" jak pojebany. Ogólnie poziom wydania jak w najgorszych jakościowo pozycjach Muchy.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1491 dnia: Wt, 28 Maj 2024, 13:33:46 »
Odebrałem dziś paczkę Egmontu z nowościami. Joe Golem drukowany w krakowskiej Leyko. Grzbiet komiksu luźny strasznie i "lata" jak pojebany. Ogólnie poziom wydania jak w najgorszych jakościowo pozycjach Muchy.

Też to wczoraj zauważyłem - strasznie licho to zszyte i jak postawiłem na półce, to jakiś taki lekko zdeformowany stoi.... Ale w sumie nie pomyślałem, żeby sprawdzić drukarnię. To coś nowego jak na Egmont?

Online eyesore

« Odpowiedź #1492 dnia: Wt, 28 Maj 2024, 14:25:25 »
Też to wczoraj zauważyłem - strasznie licho to zszyte i jak postawiłem na półce, to jakiś taki lekko zdeformowany stoi.... Ale w sumie nie pomyślałem, żeby sprawdzić drukarnię. To coś nowego jak na Egmont?
tak, zazwyczaj drukują w Edice w Poznaniu
ciekawe... nie byłem pewny czy mam brac tą pozycję ale chyba sobie daruję lub będę polować na jakaś super wyprzedaż

Offline starcek

« Odpowiedź #1493 dnia: Wt, 28 Maj 2024, 16:28:00 »
To tytuł do kupienia tylko na wyprzedaży również z uwagi na to, co jest w środku.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Lobo

« Odpowiedź #1494 dnia: Wt, 28 Maj 2024, 16:58:15 »
Takie to słabe? A jak ma się ten cały Joe Golem do Baltimore? Ten sam poziom? Chociaż tego drugiego też nie czytałem

Offline starcek

« Odpowiedź #1495 dnia: Wt, 28 Maj 2024, 18:59:25 »
Przy Baltimore nie męczyłem się tak jak przy Golemie, ale i tak poszedł w świat. Z tych pobocznych to mnie najbardziej zakręcił Homar. Tylko weź poprawkę, że piszę o oryginałach, więc nie wiem, co tłumacze nawyprawiali, a to jeszcze dodatkowo może wpłynąć na odbiór.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #1496 dnia: Wt, 28 Maj 2024, 21:52:24 »
Odebrałam paczkę z Joe Golem. Jest dramat, tragedia. Tak miło mi się układało całą kolekcję od Hellboya po Homara, nawet Baltimore wygląda ok, ale Joe cały lata, po przeczytaniu rozpadnie się w pył :(. Grzbiet wygląda jak spuchnięty i to jeszcze w folii. Ciekawe czy to natłok przed Warszawą był czy już powoli szukanie cięć kosztów.

Offline xanar

« Odpowiedź #1497 dnia: Wt, 28 Maj 2024, 22:14:22 »
Nic wam się nie rozpadanie, nie siejcie paniki.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline starcek

« Odpowiedź #1498 dnia: Wt, 28 Maj 2024, 22:14:36 »
He, he, pierwszy efekt polityki pani od tabelek Excel'a?
A do tego jest nieźle - Joe Golem w Egmoncie za 139,99 zł, a w Atomie za... 107,99 zł.
To nie jest post sponsorowany.
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Maj 2024, 22:30:25 wysłana przez starcek »

Online misiokles

« Odpowiedź #1499 dnia: Śr, 29 Maj 2024, 07:31:36 »
Joe Golem z Atomu opuścił drukarnie w 2022 roku, tak ciężko porównywać cena do ceny.
Pani od excela, gdyby chciała, jubileuszowemu Kajku i Kokoszowi dałaby mozliwość dodruków, by z marki wycisnąć ostatnią złotówkę. a nie dała. he he czemu?