Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 581271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1365 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 12:47:29 »
Kolory będą takie jak w Gallery Edition czy Deluxe Edition

Przy Gallery edition jest napisane, że grafiki odtworzono z oryginalnych prac.

https://www.atomcomics.pl/pl/p/WOLVERINE-WEAPON-X-GALLERY-EDITION-HC/175830

Na filmiku widzę, że papier nie jest świeccy, jak przy deluxie, a i kolory są jaśniejsze.

Smith zrobił intensywne kolory, aby były reprodukowane na gorszym papierze. Nie tym świecącym, jakiego się teraz używa, a E daje go gdzie się da.

I teraz pytanie: czy Gallery jest najbliższe jego wizji? I jeśli tak, to czy tak to zostanie u nas wydane? Pożyjemy zobaczymy. Ale jeśli zrobią nakład jak w poprzednich tomach, to może zejść do premiery... Nie ważne, czy dobrze zrobione, czy też nie.

Offline Crono

« Odpowiedź #1366 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 13:09:12 »
Gdzie oprócz TM-Semic?
Staruszek Logan tom 3: Na granicy wydany przez Egmont.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1367 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 14:24:47 »
Zaraz, zaraz... bazyl pisze teraz, że wydanie semicowe jest bee i fuj, kiedy mi zawsze wypominał jak krytkował semicowe wydania i bronił ich. Hiporykzja do kwadartu z jego strony.

"Kłamiesz, kłamiesz..." :) bo cię zaślepia hejt do mojej osoby. Napisałem tylko, że zdobyłem w 2017 roku wydanie TM Semic i je sprzedałem, bo miałem już wtedy wydanie Hachette. Nie mówię, że było gorsze, tylko że mi wystarczyło kolekcyjne, bo nie lubię mieć dubli na półce. Może źle zrobiłem, ale to nie znaczy że hejtuję TM Semic. Tym bardziej, że teraz połowa superhero od Egmontu to drugie/kolejne wydania tamtego wydawnictwa. Które było de best bo dzięki nim narodził się rynek komiksowy w III RP.

Online xanar

« Odpowiedź #1368 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 16:19:34 »
Przy Gallery edition jest napisane, że grafiki odtworzono z oryginalnych prac.

https://www.atomcomics.pl/pl/p/WOLVERINE-WEAPON-X-GALLERY-EDITION-HC/175830

Na filmiku widzę, że papier nie jest świeccy, jak przy deluxie, a i kolory są jaśniejsze.

Smith zrobił intensywne kolory, aby były reprodukowane na gorszym papierze. Nie tym świecącym, jakiego się teraz używa, a E daje go gdzie się da.

I teraz pytanie: czy Gallery jest najbliższe jego wizji? I jeśli tak, to czy tak to zostanie u nas wydane? Pożyjemy zobaczymy. Ale jeśli zrobią nakład jak w poprzednich tomach, to może zejść do premiery... Nie ważne, czy dobrze zrobione, czy też nie.

W Gallery Edition papier jest matowy.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline TheRzezbiarz

« Odpowiedź #1369 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 16:23:14 »
Wreszcie najnowszy top Pasażerów Wiatru! Jest na co czekać.

Offline Zielcok

« Odpowiedź #1370 dnia: Cz, 09 Maj 2024, 12:52:36 »
Jakie zeszyty z jakiej serii beda w Marvel Knights: Spier-Man ?????i Loki agent dobre to?

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1371 dnia: Cz, 09 Maj 2024, 13:49:57 »
Prawdopodobnie pierwsze 12 zeszytów z tej serii:
https://marvel.fandom.com/wiki/Marvel_Knights:_Spider-Man_Vol_1

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1372 dnia: Cz, 09 Maj 2024, 16:20:47 »
Loki agent dobre to?

Ta seria z Lokim ogólnie jest chwalona. Była na tyle dobra, że dostała się do Kolekcji Marvel Legendary. Liczę że Egmont wyda to w całości.

Offline bababatman

« Odpowiedź #1373 dnia: Pt, 10 Maj 2024, 14:24:05 »
Drodzy,

kieruję się do Was z zapytaniem. Generalnie tworzę sobie listę komiksów do przeczytania na najbliższe miesiące. Kilka razy przeglądałem sobie katalog i zastanawiam się nad kilkoma pozycjami. Co z listy poniżej jest najbardziej warte uwagi, a co mogę sobie odpuścić?

Marvel Knights: Spier-Man
Loki: Agent Asgardu
Zimowy Żołnierz
Thunderbolts
Batman – Gotham: Rok pierwszy
Batman/Superman: World’s Finest tom 1
Niepisane
Sandman – Teatr Tajemnic
Human Target

Po drugie - czy warto obejrzeć sobie serial przed/po lekturze Lokiego? Czy to ma jakiś związek z produkcją Disney'a? Po She-Hulk kompletnie odpuściłem sobie wszystkie seriale Marvela, a opinie na temat Lokiego (ekranowego i komiksowego) są bardzo pozytywne, więc ta zapowiedź kusi mnie najbardziej.

Po trzecie - Czytałem pierwszy tom Kapitana Ameryki Brubakera i jakoś mnie nie porwało. Trochę żałuję, że nie dałem mu szansy, ale wychodzi tyle różnych komiksów, że ciężko wszystko przeczytać. Czy Zimowego Żołnierza można czytać bez znajomości runu Bru?

Dzięki za wszelkie odpowiedzi!

Offline michał81

« Odpowiedź #1374 dnia: Pt, 10 Maj 2024, 15:13:28 »
Zimowy Żołnierz
Zdecydowanie. Jeśli czytałeś Kapitana Amerykrę Brubakera to można powiedzieć, że to też epilog dla postaci Zimowego Żołnierza. Ale jeśli nie czytałeś to nie szkodzi, bo to jest też samodzielna historia w klimatach szpiegowskich.

Zdecydowanie. Nie musisz znać serialu, bo nie jest on związany z tym co jest przedstawione w komiksie.

Thunderbolts
Tak, ale nie jest to pozycja którą można czytać tak z marszu, bo wymaga znajomości kontekstu i wydarzeń, w których jest osadzona. Świetnie napisane relacje pomiędzy bandom psycholi zarządzanych przez innego psychola na usługach rządu. Zanim po nią się siegnie wg mnie obowiązkową lekturą jest ....

Komiks w którym Peter w końcu wsadza Osborna do więzienia zmieniając pewne ustalone status quo pomiędzy nimi, co niesie pewne konsekwencje. Jest tu też zmiana dotycząca postaci Venoma. Komiks zdecydowanie należy czytać przed wspomnianymi Thunderbolts.
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Maj 2024, 15:43:30 wysłana przez michał81 »

Offline notBart

« Odpowiedź #1375 dnia: Pt, 10 Maj 2024, 15:16:16 »
Po trzecie - Czytałem pierwszy tom Kapitana Ameryki Brubakera i jakoś mnie nie porwało. Trochę żałuję, że nie dałem mu szansy, ale wychodzi tyle różnych komiksów, że ciężko wszystko przeczytać. Czy Zimowego Żołnierza można czytać bez znajomości runu Bru?

Kapitan Brubakera dobrze się łączy z New Avengers i eventami Bendisa. W sumie pewne rzeczy będą mocno niezrozumiałe, a szkoda "olewać" tak fajny okres w dziejach Marvela.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1376 dnia: Pt, 10 Maj 2024, 15:38:20 »
@bababatman
Nie polecam. Historia jakich wiele z pajęczakiem z kompletnie idiotyczną końcówką.
Nie czytałem
Zimowy Żołnierz
Bardzo polecam. Pozycja dorównująca pierwszym tomom Kapitana Ameryki Brubakera.
Thunderbolts
Jak wspominał Michał81, bez kontekstu całość ówczesnych wydarzeń w Marvelu nie ma co się pchać.
Batman – Gotham: Rok pierwszy
Rewelacja. Jedna z lepszych pozycji noir ostatnich lat.
Batman/Superman: World’s Finest tom 1
Dla mnie obecnie najlepsza seria DC. No i rysuje Dan Mora:)
Niepisane
Najlepszy komiks Carey'a. Dla mnie bije nawet Lucyfera tego autora.
Sandman – Teatr Tajemnic
Pulpowa-noirowa historia osadzona w Stanach Zjednoczonych lat 30. Także świetna rzecz.
Human Target
Najlepszy komiks Kinga od czasów Strange Adventures.

« Odpowiedź #1377 dnia: Pt, 10 Maj 2024, 17:57:06 »
Coś wiadomo co z zapowiedziami na Lipiec? Tak wiem, jest katalog i znamy zapowiedzi, ale mimo wszystko zapowiedzi dobre bo mamy dokładne zawartości poszczególnych tomów.
Zawsze była na początku miesiąca kolejnego, zwykle w piątek. A dziś cisza, stąd wiadomo o co chodzi?
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #1378 dnia: So, 11 Maj 2024, 10:02:07 »

Fantastyczna Czwórka tom 4 zostanie wydana w styczniu 2025

Spider-man/Deadpool w miekkiej oprawie.

Weapon X na papierze który ma oddać kolory jakie zaplanował Barry Windsor-Smith. Nie będzie wydany na błyszczącej kredzie.

Kasia Niemczyk będzie gościnią na Komiksowej Warszawie na stoisku Egmontu.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Maj 2024, 10:09:10 wysłana przez michał81 »

Offline Death

« Odpowiedź #1379 dnia: So, 11 Maj 2024, 10:24:38 »
Weapon X na papierze który ma oddać kolory jakie zaplanował Barry Windsor-Smith. Nie będzie wydany na błyszczącej kredzie.
No i super. Chętnie powtórzę ten komiks po latach. Mój ulubiony Marvel ever.