Moje subiektywne wrażenia po przejrzeniu katalogu:
In plus
- "Smocza krew" od Bedu
- w końcu zapowiadana "XIII" (ale na pewno dwa tomy tego samego miesiąca?)
- kolejny "Lonesome"
In minus
- brak zapowiedzi kolejnej Myszki Miki z Glenat, a jest tam jeszcze sporo fajnych tomów do wydania
https://www.bedetheque.com/serie-51438-BD-Mickey-et-Cie-collection-Disney-Glenat__10000.html- okładka do "Nasz wielki Donald"
- brak zapowiedzi kolejnych Garfieldów
- brak kontynuacji "O czym szumią wierzby/piaski" - nie będę się powtarzał za kolegami - to powinno być w integralu i nie w 5+ (ja przez to nie kupiłem)
- zamknięcie serii "Dziobak Toto" - do końca zabraknie dwóch tomów - moim zdaniem ta seria powinna być puszczona normalnie na miękko (ew. integral), a nie w tych gumowych okładkach - rysunki fajne, ale to nie jest komiks dla przedszkolaków - czy w Egmoncie przed podjęciem decyzji patrzą tylko na rysunki (o jakie fajne zwierzątka), czy też dają komuś (kto ma dzieci) oryginał do przeczytania
- brak zapowiedzi kolejnego Usagiego (czemu trzeba czekać tak długo na kolejne tomy?)
- co dalej z "Orłami Rzymu"? - będziemy teraz czekać do 2026 na kolejny integral? - mogli najpierw wznowić inne komiksy Mariniego
Wątpliwości
- Asteriks w pojedynczych na twardo - fajnie, że będzie nowa wersja zo dodatkami, ale szkoda, że nie zdecydowali się na "Les Éditions de Luxe" - tam w każdym albumie jest 32 str bardzo fajnych dodatków - u nas wyszedł tylko pierwszy tom tego wydania czyli "Przygody Gala Asteriksa -wydanie jubileuszowe" (poniżej przykład dodatków z "Asteriks na Igrzyskach Olimpijskich") - nigdzie nie trafiłem na przykładowe zdjęcia dodatków z edycji wybranej przez Egmont (to chyba będzie 16 str) - oby były równie fajne i przedstawiały kulisy powstawania albumu, a nie jakieś charakterystyki postaci - no i proszę, oby nie było panoramy
https://asterix.com/la-collection/les-editions-de-luxe/asterix-aux-jeux-olympiques-edition-de-luxe-65-ans-dasterix/- w końcu kolejna (nowa) "Armada" - już tak nie narzekam, ale jednak szkoda, że nie poczekali do stycznia 2025 żeby wydać kolejny integral z czterema tomami, a nie dyptyk - w międzyczasie mogliby puścić jeszcze integral Kroniki Armady