Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 582786 razy)

Offline Juby

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1275 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 11:04:55 »
Myślę, że jednak będziesz chciał wziąć Mroczne Zwycięstwo pomimo tej samej okładki, jak już się pojawi oficjalna zapowiedź.
Jeśli poszerzą swoje wydanie o Batman: The Long Halloween Special #1 z 2021 roku to pewnie tak. Ale jeśli nie będzie w tym Deluxie nic ponad to, co już mam, to nie widzę sensu.

Dla siebie w katalogu widzę max. 6 tytułów do wzięcia w okresie maj-grudzień, co bardzo mnie cieszy, bo uda mi się nadrobić zaległości ze schowka na Gildii (mam tam jeszcze z 7-8 tytułów) :)

Offline lis22

« Odpowiedź #1276 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 11:30:05 »
Co się stało z kolejnym Garfieldem oraz z serią "Opowieści z Bukowego Lasu" - 4 komiksy i nic dalej?

Offline radef

« Odpowiedź #1277 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 11:41:51 »
Co się stało z kolejnym Garfieldem
A to jest bardzo ciekawa sprawa, ponieważ 16. tom jest przekładany od miesięcy. Mi to bardziej wygląda na jakieś zawirowania z licencją niż na słabą sprzedaż.

oraz z serią "Opowieści z Bukowego Lasu" - 4 komiksy i nic dalej?
W tym wypadku we Francji wyszły tylko 4 tomy, ale warto zauważyć inną rzecz - EGMONT PRAKTYCZNIE W CAŁOŚCI SKASOWAŁ LINIĘ "Mój pierwszy komiks 5+". "Dziobak Toto" skasowany, "Mały Ptyś i Bill" skasowany, "Ana Ana" skasowana, "O czym szumią wierzby" bez kontynuacji. Jedynie uchowało się "Pan Borsuk i pani Lisica", które faktycznie jest hitem.

Mam wrażenie, że wtopa z tą linią wynika z bardzo prostej rzeczy - poza tym, że tytuły były nieatrakcyjne cenowo, to jeszcze wrzucili tam serie (czego najlepszym przykładem są "O czym szumią wierzby"), które straciły wielu potencjalnych czytelników ze względu na formę wydania i nazwę linii, a jednocześnie nie zyskały klientów wśród ustalonej przez Egmont docelowej grupy odbiorców.
Tymczasem wszystkie inne komiksy dziecięce/młodzieżowe cały czas świetnie schodzą, co widać po tym, że Egmont nie zwalnia z obecnymi seriami, a do tego dochodzą cały czas nowe.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kandor

« Odpowiedź #1278 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 12:19:53 »
"(...)czy jak będzie wydany Weapon X." - co to jest, nie widziałem w katalogu... 😄

Offline Death

« Odpowiedź #1279 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 14:37:10 »
O czym szumią wierzby oraz O czym szumią piaski powinny być wydane jako integrale dla każdego czytelnika, a nie jakieś tam +5 w gumowych okładkach. Bo co, bo o zwierzętach to od razu dla pięciolatków? To niech wrzucą też do 5+ Usagiego. Tam w ogóle ktoś czyta te komiksy przed wydaniem? Tym bardziej bez sensu było wydanie w pojedynczych, że one nawet nie są 48-stronicowe, mają tych stron zaledwie po 32.

A istnieją fajne integrale liczące 128 i 160 stron:
https://m.bedetheque.com/BD-Vent-dans-les-Saules-INT-Le-Vent-dans-les-Saules-20492.html

https://m.bedetheque.com/BD-Vent-dans-les-Sables-INT-Le-Vent-dans-les-Sables-315824.html

Offline radef

« Odpowiedź #1280 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 14:54:03 »
Nawet to nie musiały być pełne integrale, wystarczyło dać po 2 albumy w tomie, 64 strony, cena 40-50 zł (zależy, w którym momencie wydane), i w takiej formie to trafiłoby zarówno do rodziców dzieci, jak i do fanów komiksu. A tak? Szkoda gadać.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline badday

« Odpowiedź #1281 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 15:05:48 »
"Dziobak Toto" (na pewno 1. tom - reszty już nie kupiłem) też nie jest dla 5+, oj nie...

Offline eridraven

« Odpowiedź #1282 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 15:09:52 »
"Dziobak Toto" (na pewno 1. tom - reszty już nie kupiłem) też nie jest dla 5+, oj nie...

Dalsze tomy nie mają makabrycznych scen.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #1283 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 23:47:29 »
"(...)czy jak będzie wydany Weapon X." - co to jest, nie widziałem w katalogu... 😄

Weapon X/Broń X

Ktoś pytał też o to jak Egmont to wyda. No to wygląda na to, że będzie to wydanie w dwóch wariantach okładkowych.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Kandor

« Odpowiedź #1284 dnia: Cz, 02 Maj 2024, 00:04:57 »
Weapon X/Broń X

Ktoś pytał też o to jak Egmont to wyda. No to wygląda na to, że będzie to wydanie w dwóch wariantach okładkowych.
No, taa...to żart taki miał być (nawet chciałem usunąć potem, ale się nie dało) :-) Czemu nie "Oręż X"? Tak, tak, zaraz mi ktoś "wytłumaczy" ;-)
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Maj 2024, 00:06:42 wysłana przez Kandor »

Online xanar

« Odpowiedź #1285 dnia: Cz, 02 Maj 2024, 00:18:23 »
W sumie oręż tu lepiej pasuje  :P . Nieważne, ważne jest to, że dwa wydania są limitowane  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #1286 dnia: Cz, 02 Maj 2024, 02:01:57 »
W sumie oręż tu lepiej pasuje  :P . Nieważne, ważne jest to, że dwa wydania są limitowane  ;D
Eee, nie wiem co mnie BARDZIEJ przeraża: to, że jestem tak $#$%%#%#%-y że gotów jestem zamówić OBA, czy fakt że na ŻADEN z nich już dawno nie mam miejsca :-(

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1287 dnia: Cz, 02 Maj 2024, 08:35:08 »
Dopiero teraz dojrzałem że Egmont wyda komiks z rysunkami Piotra Kowalskiego, bardzo mnie to cieszy. Nawet uzbierałem sobie kiedyś w zeszytach z okładkami rodaka:

Czyli jest szansa że dostaniemy w przyszłości jeszcze takie dziwaczne cudo:

Offline JanJ

« Odpowiedź #1288 dnia: Cz, 02 Maj 2024, 10:28:04 »
Moje subiektywne wrażenia po przejrzeniu katalogu:

In plus
- "Smocza krew" od Bedu
- w końcu zapowiadana "XIII" (ale na pewno dwa tomy tego samego miesiąca?)
- kolejny "Lonesome"

In minus
- brak zapowiedzi kolejnej Myszki Miki z Glenat, a jest tam jeszcze sporo fajnych tomów do wydania
https://www.bedetheque.com/serie-51438-BD-Mickey-et-Cie-collection-Disney-Glenat__10000.html
- okładka do "Nasz wielki Donald"
- brak zapowiedzi kolejnych Garfieldów
- brak kontynuacji "O czym szumią wierzby/piaski" - nie będę się powtarzał za kolegami - to powinno być w integralu i nie w 5+ (ja przez to nie kupiłem)
- zamknięcie serii "Dziobak Toto" - do końca zabraknie dwóch tomów - moim zdaniem ta seria powinna być puszczona normalnie na miękko (ew. integral), a nie w tych gumowych okładkach - rysunki fajne, ale to nie jest komiks dla przedszkolaków - czy w Egmoncie przed podjęciem decyzji patrzą tylko na rysunki (o jakie fajne zwierzątka), czy też dają komuś (kto ma dzieci) oryginał do przeczytania
- brak zapowiedzi kolejnego Usagiego (czemu trzeba czekać tak długo na kolejne tomy?)
- co dalej z "Orłami Rzymu"? - będziemy teraz czekać do 2026 na kolejny integral? - mogli najpierw wznowić inne komiksy Mariniego

Wątpliwości
- Asteriks w pojedynczych na twardo - fajnie, że będzie nowa wersja zo dodatkami, ale szkoda, że nie zdecydowali się na "Les Éditions de Luxe" - tam w każdym albumie jest 32 str bardzo fajnych dodatków - u nas wyszedł tylko pierwszy tom tego wydania czyli "Przygody Gala Asteriksa -wydanie jubileuszowe" (poniżej przykład dodatków z "Asteriks na Igrzyskach Olimpijskich") - nigdzie nie trafiłem na przykładowe zdjęcia dodatków z edycji wybranej przez Egmont (to chyba będzie 16 str) - oby były równie fajne i przedstawiały kulisy powstawania albumu, a nie jakieś charakterystyki postaci - no i proszę, oby nie było panoramy
https://asterix.com/la-collection/les-editions-de-luxe/asterix-aux-jeux-olympiques-edition-de-luxe-65-ans-dasterix/

- w końcu kolejna (nowa) "Armada" - już tak nie narzekam, ale jednak szkoda, że nie poczekali do stycznia 2025 żeby wydać kolejny integral z czterema tomami, a nie dyptyk - w międzyczasie mogliby puścić jeszcze integral Kroniki Armady

Offline erol

« Odpowiedź #1289 dnia: Cz, 02 Maj 2024, 11:17:04 »
Dla mnie ogromnym minusem jest to że dalej nie zapowiedzieli Dc universe by Alan Moore...