Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 582730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deg

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1260 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 21:20:57 »
Chcielibyście już mieć rozpiskę do 2027 w katalogu na 2024?
Czy Ty aby na pewno przemyślałeś to pytanie? ;)
This is my truth, tell me yours.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #1261 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 21:40:57 »
Zawartosc katalogu raczej "bezpieczna" bez fajerwerkow, ale czekam na niespodzianki, ktore beda z czasem wyplywac (takowa mam nadzieje).
Bankowo biore Nasz wielki Donald, 7 przeciw chaosowi, Człowiek cel, Potwór z bagien Lemire'a i oczywicie kontynuacje... (duzo by wymieniac), a kusi XIII.

Bedzie byc moze czas, aby zainteresowac sie nowymi (zaleglymi) pozycjami, nie tylko z Egmontu.  :)

He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline 79ers

« Odpowiedź #1262 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 21:45:50 »
Zdecydowanie najlepszy katalog od kilku lat. Trochę zgrzyta kategoria komiksy polskich i ukraińskich twórców- przecież to nie kolaboracje - brzmi odrobinę jak propaganda. Komiksy za wschodu powinny być w dziale europejskim, albo dedykowanym. W komiksach Marvel/DC robi się bajzel - można to podzielić na epoki/restarty i zredukować ilość powietrza pomiędzy poszczególnymi seriami.Niepokoi, że chudziny, których ceny niedawno skoczyły do 35zł w drugim półroczu mają "bezcenne" kontynuacje.
z polskiego podwórka:
  • Jonka, Jonek i Kleks
  • mój ulubiony Kajtek i Koko czyli Pojedynek z Abrą
euro młode:
  • LLuke
  • Mali bogowie
  • Yakari
  • Alemina
  • Sisters
Marvel/DC:
  • Zombies
  • X-Milestones
  • Epice wszystkiego co wydadzą w tej linii(Punisher/Wolverine/Spiderman)
  • DD Noir
  • Człowiek cel
  • 7 przeciw chaosowi?
  • duży i mały Swamp Thing
  • Ziemia niczyja
Vertigo:
  • Teatr tajemnic
  • Niezapisane
  • Hellblazer
DH:
  • Joe Golem
  • Witchfinder
  • Homar
stare euro:
  • Akwilonia po całości
  • Gwiazda pustyni
  • Skorpion
  • Armada
  • SUZ III t.4
  • Mity i legendy
  • Thorgal i okolice
Więcej niż przypuszczałem. Kilku tytułów ani trochę nie kojarzę i możliwe, że wypadną z listy.

Offline Juby

« Odpowiedź #1263 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 22:21:12 »
Ktoś w komentarzach na BatCave słusznie zwrócił uwagę, że ten grudniowy tom No Man's Land to piąta, a nie czwarta okładka z oryginalnego wydania. Czy ktoś może dopytać na fb Świat Komiksu, czy to pomyłka, bo pomylono okładki (i polski tom czwarty będzie miał front piątego?), czy może to błąd katalogu i jednak nie będzie ponad 6-miesięcznej przerwy, tylko wyjdzie jeszcze jeden tom w sierpniu, którego zapomnieli umieścić?
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Kwiecień 2024, 22:24:05 wysłana przez Juby »

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1264 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 22:36:41 »
Ktoś w komentarzach na BatCave słusznie zwrócił uwagę, że ten grudniowy tom No Man's Land to piąta, a nie czwarta okładka z oryginalnego wydania. Czy ktoś może dopytać na fb Świat Komiksu, czy to pomyłka, bo pomylono okładki (i polski tom czwarty będzie miał front piątego?), czy może to błąd katalogu i jednak nie będzie ponad 6-miesięcznej przerwy, tylko wyjdzie jeszcze jeden tom w sierpniu, którego zapomnieli umieścić?

Było info, że będą 3 Batmany rocznie, a nie 4 bo będzie Superman. Tom 2 był w lutym, 3 będzie w maju, we wrześniu Superman,  tom 4 NML końcem roku. Wygląda że zgodnie z info z festiwalu rok temu.

A co do okładki to się nie wypowiem bo nie wiem 😀

Offline Saruman

« Odpowiedź #1265 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 22:39:37 »
Ciekawe czy jest szansa na reprint Powrotu Mrocznego Rycerza np. w DC Deluxe kiedyś.

Offline michał81

« Odpowiedź #1266 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 22:56:29 »
Ciekawe czy jest szansa na reprint Powrotu Mrocznego Rycerza np. w DC Deluxe kiedyś.
Powrotu Mrocznego Rycerza jest w "kanonie komiksu", który miał być zawsze dostępny więc dodruk się pojawi, nie nastawiałbym się na wydanie DC Deluxe.

Offline donT

« Odpowiedź #1267 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 23:55:22 »
Przejrzałem ten katalog kompletnie bez żadnych emocji, no ale coś tam dla siebie wyłuskałem.

Mam dokladnie tak samo. Dziesiec lat temu cieszylbym sie jak dzieciak, a dzis podchodze to Egmontowych rewelacji raczej na chlodno. Z amerykanskich zapowiedzi wiekszosc od dawna mam w oryginalach, a tych ktore mnie interesuja naliczylem ok 6-7. Europejskich - 3. Zupelnie mnie to nie dziwi, bo nie ujmujac niczego potentatowi jakim na polskiej ziemi jest Story House, nasze drogi juz chwile sie nie krzyzuja.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1268 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 00:26:50 »
PS. Ciekawe po ile chodzą komplety (o ile takie są dostępne) niebieskiego Asteriksa "z leksykonem" (wersja z twardą oprawą)? :-) Muszę sprawdzić...

W 2022 roku kupiłem Asterix Gladiator za 8 zł na garażówce ursynowskiej. ;)

https://www.instagram.com/p/CgZOxW_MF6G/

Offline Juby

« Odpowiedź #1269 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 08:28:21 »
Było info, że będą 3 Batmany rocznie, a nie 4 bo będzie Superman. Tom 2 był w lutym, 3 będzie w maju, we wrześniu Superman,  tom 4 NML końcem roku. Wygląda że zgodnie z info z festiwalu rok temu.

A co do okładki to się nie wypowiem bo nie wiem 😀
No ja to wiem, mówię tylko jak jest. Okładka z katalogu nie pokrywa się z tym, na czym bazują, o czym pisałem tutaj:
https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/batman/msg248230/#msg248230

Nie używam fb, dlatego zapytałem czy ktoś mógłby zapytać na ich profilu skąd ta zmiana/błąd.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1270 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 08:47:36 »
Chyba im sprzedaż tych grubasów siadła (Batman, Epic, Marvel Classic) bo trochę zmniejszyli częstotliwość. Ale przy takich cenach to się nie dziwię.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline michał81

« Odpowiedź #1271 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 09:19:43 »
Jeszcze kilka przemyśleń odnośnie katalogu.

Brak w katalogu Miedzywymiarowej Ligii Sprawiedliwości.  I ten komiks wraz z Nieskończoną Granicą powinny znaleźć się przy Mrocznym Kryzysie. Sam Śmiałkowski o tym mówił przecież w jednym z filmików. Ktoś zdecydowanie zawalił tu sprawę, bo jednego brakuje, a drugi jest w pojedynczych tomach. Saga Metal była od samego poczatku dobrze zrobiona, tu sie to wywaliło na mordę.

Mało konsekwetne jest też wrzucenie Batman wojna cieni do serii Batmana, a Batman kontra Deathstroke pozostawienie w pojedynczych tomach.

Planeta Łazarza będzie w oparciu o dwutomowe wydanie Urban Comics, co było nawet pokazane w 97 odcinku na kanale. W katalogu jest tylko jeden tom, bez oznaczenia, że będzie to tom pierwszy. Wątpię aby Egmont wydał wszystko w jednym bo to byłoby ponad 740 stron, a cena byłaby pewnie zbyt zaporowa. Trzeba będzie poczekać na oficjalną zapowiedź.

Egmont właśnie zmarnował dobrą okazję na wydanie mini serii Pingwin Pain & Prejudice, gdzie rysownikiem jest Szymon Kudranski pod serial który ma być na jesień. Trochę wstyd że przy Marvelu pamięta o polskich rysownikach, a przy DC już zapomina. I spokojnie mogliby wrzucić to w kategorie tam gdzie jest Joker, Luther i Zabójczy żart bo jest ona skierowana do starszego odbiorcy i całkiem niezłe i oderwane od samego DC.

Poza brakującym ostatnim tomem DCeased, brakuje też Injustice Ground Zero, zamykające pierwszą serie, która jest adaptacją wydarzeń z gry. Nie jest to idealny komiks, ale zdecydowanie zamyka wątki dziejące się na przestrzeni obecnie 6 tomów, które są w katalogu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Maj 2024, 09:31:24 wysłana przez michał81 »

Offline Danio

« Odpowiedź #1272 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 09:37:24 »
Dla mnie kolejny argument by nie brać  :( Dodatki to przekleństwo.
Przez nie komiksy są grubsze i przede wszystkim droższe.
Parę razy chciałem to tutaj na forum napisać, ale się bałem, że komiksowi wyjadacze mnie tu zjedzą. ;) Nie lubię dodatków w ogóle, gdy są w nich napisane jakieś ciekawostki to może jeszcze ok (choć parę razy już tam trafiłem na spoilery do przyszłych tomów z właśnie czytanej serii, co mnie wkurzyło mocno), ale jakieś wstępne, gołe szkice to nie wiem po jaką cholerę wszędzie wciskać. Interesuje mnie finalny produkt, nie uczę się sam rysować czy coś.

A, jednak jeden rodzaj dodatku lubię, alternatywne okładki. Bo przeważnie są dużo ładniejsze, ciekawsze i dopracowane niż jakieś tam szkice autora.

W temacie katalogu: fajne zapowiedzi, dużo nowych komiksów, które mnie interesują, ale ja już i tak nie nadążałem z kupowaniem i czytaniem rzeczy z 2022 i 2023 roku więc nic się nie zmieniło. Klasyczne DC to jest na pewno dla mnie must have, a reszta to już będę wybierał co lepiej oceniane kąski na jakichś promocjach.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1273 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 09:46:57 »
Ja jak tak patrzę na te zapowiedzi i brak niektórych, to przypominają mi się poprzednie lata, gdzie zawsze coś dodatkowo wpadało, a nawet kontynuacje serii, o których czytelnicy myśleli, że są już przerwane. Więc pewnie coś jeszcze wpadnie i nie będzie dramy.

I tu znowu wychodzi, w mojej skromnej opinii, słaba komunikacja E z klientem. Tak tak, jest katalog na cały rok, są filmiki reklamowe. Wiem. Ale brakuje mi dialogu z klientem. W sensie normalna rozmowa i odpowiedzi na pytania, które są często powtarzane, szczególnie odnośnie losu danych serii, czy też poprawek przed wydaniem, np co z okładką Ziemii Niczyjej, czy jak będzie wydany Weapon X. Brakuje dialogu typu ta seria napewno będzie do tego tomu, a potem zobaczymy jak będzie sprzedaż wyglądać. Jak będzie ok, to chcemy iść dalej, wrócić do wcześniejszych historii, czy też w inny sposób to wydać. Nie muszą zdradzać wszystkich szczegółów, szczególnie jakiś niespodzianek, ale jednak coś więcej mogli by mówić. Mają przecież filmiki, jak i prezentacje na festiwalach. Wystarczy mały komentarz.

Offline Death

« Odpowiedź #1274 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 10:30:02 »
Procentowi biorę mało, ale ilościowo zapewne Egmont będzie znowu numerem jeden. Jednak kilkanaście, kilkadziesiąt perełek jestem w stanie od nich wyłuskać. Mają sporo fajnych komiksów dla mnie, ale trochę znikają w tym zalewie zapowiedzi.