Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 584021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warpath

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #735 dnia: So, 24 Luty 2024, 23:52:44 »
Remender, Coates i Straczynski - wszyscy są znani. Coates nie w Polsce, ale już w Stanach tak, za Black Panther.

« Odpowiedź #736 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 00:02:21 »
  W Polsce to raczej oczywiste. Nawet nie wiedziałem, że Straczynski pisał Kapa. Coates nie jest znany a jego seria to bez jakichś zachwytów przeszła zresztą to chyba Sam Wilson. Remender był u nas w WKKM, byłem chyba jedyną osobą na forum, która miała w miarę pozytywną opinię na jego temat.

Offline Warpath

« Odpowiedź #737 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 00:08:45 »
Kapitan Coatesa to z tego co się orientuję wciąż nasz poczciwy Steve Rogers ;) Coates pisał Czarną Panterę przez kilka dobrych lat - od 2016 do 2021, z sukcesami nawet widzę:

2018: Eisner Award for Best Limited Series, for Black Panther: World of Wakanda (with Roxane Gay and Alitha E. Martinez)

Straczynski zaczął pisać po odejściu Coatesa we wrześniu ubiegłego roku, więc świeża sprawa :)

« Odpowiedź #738 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 00:18:02 »
  Czarna Pantera też była w WKKM i była faktycznie bardzo w porządku, no ale to nie wpływa na to, że Coates to autor u nas raczej nieznany a to, że pisał dobre BP nie zmienia faktu, że CA raczej nie zebrał szczególnie fantastycznych opinii, więc trudno sądzić, żeby Egmont miał jakikolwiek powód żeby to wydawać, prędzej w kolejny staroć pójdą
.

Offline Warpath

« Odpowiedź #739 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 00:21:53 »
Przyznaję opinii nie czytałem, gdyż nie chciałem sobie psuć funu. Za Coatsem przemawia też strona graficzna, za którą odpowiada głównie Leinil Yu. No jestem naprawdę ciekawy co Egmont zaproponuje.

Offline xanar

« Odpowiedź #740 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 00:32:03 »
Gdyż Marvel w powszechnej opinii jest kolorowy, bardziej szalony. DC za to zachowawczy, w kijem w tyłku.
Ja to słyszałem, że Marvel jest dla dzieci a DC dla dorosłych.
Tylko "Ptaki Nocy" sukcesem kinowym nie były, więc nawet tego nie da się porównywać do obecnego przez dekadę na ekranach "Kapitana Ameryki".
Co do HQ - tu sytuacja jest bardziej skomplikowana, bo gigantyczny sukces "Harleen" (pewnie jeden z najlepiej sprzedających się komiksów DC ostatnich lat) pokazuje, że jeśli grupa pt. "osoby 15-25 głównie płci żeńskiej" się tym zainteresuje, to sprzedaż idzie świetnie, a jak po prostu to trafi do księgarń i przemknie bez większego echa, to nikt tego nie kupi.
Po pierwsze - poziom popularności Marvela a DC szczególnie ok. 2019 to dwa zupełnie różne poziomy.
Po drugie - sam napisałem, że tu chodzi o to, żeby trafić jednocześnie do fanów komiksu i fanów popkultury.
Po trzecie - to teraz odpowiedz sobie, czemu "Catwoman" ostatnio była na wyprzedażach Egmontu, gdy "Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz" doczekał się dodruku. I to mimo że komiks był przedrukiem historii z WKKM.
To nie jest tak, że wszystkie filmy DC nie zarabiały :

Wonder Woman 2017 - $823,970,682
Aquaman 2018 - $1,152,028,393

Thor: Ragnarok 2017 - $855,301,806
Czarna Pantera 2018 - $1,349,926,083
Kapitan Marvel 2019 - $1,131,416,446

Później było gorzej, ale u Marvela też lepiej nie było, pomijam te grupowe filmy, ale Avengers i Liga akurat się sprzedają.

No i co ja mam ci nasiać Catwoman nie sprzedaje WW też, czytacze komiksów sh to najwyraźniej mizogin.

A ile jest takich Daredevilów, robicie z wyjątku jakąś regułę, Daredevil jest specyficzny bo z tych nowożytnych runów nie było jakiś tragicznych wszystkie trzymały jakiś tam poziom, zobaczymy jak będzie z tym najnowszym co pisze Saladin Ahmed.

Coatas napisał dwa komiksy dla Marvela a ile u nas wydali komiksów z Panterą, chyba pod film nic nie było.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online michał81

« Odpowiedź #741 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 08:33:56 »
Tylko "Ptaki Nocy" sukcesem kinowym nie były, więc nawet tego nie da się porównywać do obecnego przez dekadę na ekranach "Kapitana Ameryki".
Co do HQ - tu sytuacja jest bardziej skomplikowana, bo gigantyczny sukces "Harleen" (pewnie jeden z najlepiej sprzedających się komiksów DC ostatnich lat) pokazuje, że jeśli grupa pt. "osoby 15-25 głównie płci żeńskiej" się tym zainteresuje, to sprzedaż idzie świetnie, a jak po prostu to trafi do księgarń i przemknie bez większego echa, to nikt tego nie kupi.
Czyli wychodzi, że komiksy DC stoją u nas na straconej pozycji, czyli poza Batmanem i nostalgicznymi tripami z semica wszystko inne przepadnie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Luty 2024, 08:36:03 wysłana przez michał81 »

Offline Warpath

« Odpowiedź #742 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 08:59:07 »
Czyli wychodzi, że komiksy DC stoją u nas na straconej pozycji, czyli poza Batmanem i nostalgicznymi tripami z semica wszystko inne przepadnie.

Jak wyciągnąłeś taki generalizujący wniosek dla wszystkich tytułów DC na bazie powyższej wypowiedzi radefa dotyczącej Ptaków Nocy?

Online michał81

« Odpowiedź #743 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 09:39:00 »
A jest inaczej? Czy nadal zaklinamy rzeczywistość?

Offline Warpath

« Odpowiedź #744 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 09:43:23 »
Oczywiście. Ściany tekstu powstały wczoraj na ten temat. Po raz setny napiszę w mojej opinii Egmont popełnił strategiczny błąd, co kosztowało go wywrotkę. Źle zaplanował launch nowych serii i dlatego przedsięwzięcie okazało się fiaskiem. Rozumiem, że masz swoją tezę i pod nią budujesz narrację i cokolwiek się nie napisze, to wieńczysz sformułowaniem "nie da się" i "tylko Batman", ale to wcale nie jest rzeczywistość wszystkich, tylko Twoja.

« Odpowiedź #745 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 10:07:04 »
  Tyle, że za Jego słowami stoi stan faktyczny a za Twoimi wywód logiczny, który może być nieprawidłowy.

Online michał81

« Odpowiedź #746 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 10:07:29 »
@Warpath od 2013 roku Egmont wydawał regularnie serię z Nowego DC Comics, czytelnicy chcieli więcej, pytając ciągle o nowe tytuły (między innymi o Aqumana, Zielone Latarnie, Green Arrowa). Chcieli na miękko jak Marvel Now, dostali na miękko jak Marve Now. Egmont wykorzystał moment jakim było DC Odrodzenie aby im to dać. Byłem na spotkaniach kiedy to ogłaszano, ludzie się cieszyli. To gdzie są ci czytelnicy? Gdzie tu widzisz brak rozeznania? Wiedzieli jak im się sprzedają komiksy DC i to jeszcze droższe. Jaki strategiczny błąd? Bo poszerzyli ofertę? Przecież tego chcieli czytelnicy.

Może niech Egmont wydaje wydaje to DC w ilości 800 sztuk jak robi to Studio Lain, tylko kto im zapłaci za komiksy 150 zł liczący 200 stron?

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #747 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 10:33:03 »
@Warpath od 2013 roku Egmont wydawał regularnie serię z Nowego DC Comics, czytelnicy chcieli więcej, pytając ciągle o nowe tytuły (między innymi o Aqumana, Zielone Latarnie, Green Arrowa). Chcieli na miękko jak Marvel Now, dostali na miękko jak Marve Now. Egmont wykorzystał moment jakim było DC Odrodzenie aby im to dać. Byłem na spotkaniach kiedy to ogłaszano, ludzie się cieszyli. To gdzie są ci czytelnicy? Gdzie tu widzisz brak rozeznania? Wiedzieli jak im się sprzedają komiksy DC i to jeszcze droższe. Jaki strategiczny błąd? Bo poszerzyli ofertę? Przecież tego chcieli czytelnicy.

Może niech Egmont wydaje wydaje to DC w ilości 800 sztuk jak robi to Studio Lain, tylko kto im zapłaci za komiksy 150 zł liczący 200 stron?
Serio ktoś się cieszył z Green Arrowa Perciego?😀 Moim zdaniem, mogli ruszyć z nowymi bohaterami, ale z runami które były już zakończone i mają opinie bardzo dobrych. Na przykład Flash Waida, Aquaman czy nawet Green Lantern Johnsa. Sądzę, że spokojnie powyższe tytuły znalazły by swoich odbiorców na naszym rynku. Poza tym jako, że środowisko polskich komiksiarzy jest małe, powyższe tytuły miały by silną podbudowę sprzedażową, w postaci darmowej reklamy i "polecajki" osób, które te komiksy czytały. Egmont wolał jednak zaproponować czytelnikom "popłuczyny" z Rebirth , które nie były w stanie się obronić poziomem.

Offline Warpath

« Odpowiedź #748 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 10:33:20 »

Nie mam siły i czasu powtarzać wszystkiego co było pisane wczoraj po wielokroć. Przekartkuj wstecz, tam masz rozpisaną dyskusję jaki błąd i dlaczego nie wyszło. Nie zgadzasz się z tym? Wolna wola. Ja nie zgadzam się z Tobą, że przestrzeni nie ma, a już na pewno z tym, że to wina czytelników, bo nie kupowali tego, co wtedy łaskawie wyrzucił Egmont. No jakże można obarczyć odpowiedzialnością Egmont za kiepski plan i nietrafiony dobór materiału?

Ja zatem ponowię nadzieję, że Egmont ogarnie się w przyszłych latach i tym razem w przemyślany sposób poszerzy ofertę. Dla Ciebie przecież i tak to obojętne, gdyż jeśli dobrze zrozumiałem nie kupujesz i czytasz elektronicznie.

Online Necr09

« Odpowiedź #749 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 10:41:45 »
Serio ktoś się cieszył z Green Arrowa Perciego?

Ja się cieszyłem, ale to pewnie przez to, że bardzo lubię tę postać i jestem w stanie wiele głupotek scenariuszowych wybaczyć ^^
FGO: 758,469,198