Gdyż Marvel w powszechnej opinii jest kolorowy, bardziej szalony. DC za to zachowawczy, w kijem w tyłku.
Ja to słyszałem, że Marvel jest dla dzieci a DC dla dorosłych.
Tylko "Ptaki Nocy" sukcesem kinowym nie były, więc nawet tego nie da się porównywać do obecnego przez dekadę na ekranach "Kapitana Ameryki".
Co do HQ - tu sytuacja jest bardziej skomplikowana, bo gigantyczny sukces "Harleen" (pewnie jeden z najlepiej sprzedających się komiksów DC ostatnich lat) pokazuje, że jeśli grupa pt. "osoby 15-25 głównie płci żeńskiej" się tym zainteresuje, to sprzedaż idzie świetnie, a jak po prostu to trafi do księgarń i przemknie bez większego echa, to nikt tego nie kupi.
Po pierwsze - poziom popularności Marvela a DC szczególnie ok. 2019 to dwa zupełnie różne poziomy.
Po drugie - sam napisałem, że tu chodzi o to, żeby trafić jednocześnie do fanów komiksu i fanów popkultury.
Po trzecie - to teraz odpowiedz sobie, czemu "Catwoman" ostatnio była na wyprzedażach Egmontu, gdy "Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz" doczekał się dodruku. I to mimo że komiks był przedrukiem historii z WKKM.
To nie jest tak, że wszystkie filmy DC nie zarabiały :
Wonder Woman 2017 - $823,970,682
Aquaman 2018 - $1,152,028,393
Thor: Ragnarok 2017 - $855,301,806
Czarna Pantera 2018 - $1,349,926,083
Kapitan Marvel 2019 - $1,131,416,446
Później było gorzej, ale u Marvela też lepiej nie było, pomijam te grupowe filmy, ale Avengers i Liga akurat się sprzedają.
No i co ja mam ci nasiać Catwoman nie sprzedaje WW też, czytacze komiksów sh to najwyraźniej mizogin.
A ile jest takich Daredevilów, robicie z wyjątku jakąś regułę, Daredevil jest specyficzny bo z tych nowożytnych runów nie było jakiś tragicznych wszystkie trzymały jakiś tam poziom, zobaczymy jak będzie z tym najnowszym co pisze Saladin Ahmed.
Coatas napisał dwa komiksy dla Marvela a ile u nas wydali komiksów z Panterą, chyba pod film nic nie było.