Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 580075 razy)

Offline Dracos

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #630 dnia: So, 17 Luty 2024, 20:56:36 »
Ale ty wiesz, że to żart był.
Komiksy to za poważny temat żeby sobie żartować.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #631 dnia: So, 17 Luty 2024, 21:34:13 »
Scream Comics wydał Aliens - The Original Comics Series, Volume 1.

Studio JG wydało Kolekcję Lovecrafta autorstwa Tanabe Gou, gdzie brzegi są barwione na czarno, w szare wzory macek.

Ja nie mam nic do wydań innych wydawców, bo nie wydają Marvel/DC, więc ich nie kupuję i nie znam. Natomiast powtarzam - kupiłem i czytałem Knightfalla tom 4 od Egmontu z masą czarnych ramek, które farbowały sąsiednie strony, o masie proszków nie wspominając. Jeśli Spider-Man Noir będzie takiej samej fatalnej jakości to będzie to wyglądać tragicznie. Tego się boję.

Nie jest to pierwszy raz, kiedy wydawca komiksowy zrobił coś takiego, Scream jak narazie chyba najwięcej takich komiksów wydał, wspomniane Studio JG czy KBoom też mają takie komiksy i jakoś żaden nie brudził palców.

Co z tego, że Scream czy JG wydali dobrze, jak my tu rozmawiamy o nadchodzącym Egmoncie? Hachette dobrze wydrukowało Wojnę Domową czy DD:MWaF, a to nie zapobiegło temu, żeby Egmont źle złożył podwójne panale, czy że mu rast się posypał.

michał81 nie może wytrzymać, jak ktoś śmie krytykować "jego" Egmont i od razu wściekle atakuje takie osoby. Przypominam - odkąd Egmont wrócił do drukowania superhero, to popełnia błędy drukarskie - choćby odwrócony Wieczny Batman czy Red Son. Zresztą to statystyka. Egmont chwali się, że drukuje z roku na rok coraz więcej. Im większa skala produkcji, tym możliwość błędów jest większa.

Nie mówię kategorycznie, że nadchodzący Spider-Man Noir cały na czarno na pewno będzie źle wyglądać. Ale mam takie doświadczenie w kupowaniu ich komiksów i sporo przykładów błędów, że uważam, że ryzyko skopania istnieje i nie jest minimalne.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #632 dnia: So, 17 Luty 2024, 21:57:27 »
Ja nie mam nic do wydań innych wydawców, bo nie wydają Marvel/DC, więc ich nie kupuję i nie znam. Natomiast powtarzam - kupiłem i czytałem Knightfalla tom 4 od Egmontu z masą czarnych ramek, które farbowały sąsiednie strony, o masie proszków nie wspominając. Jeśli Spider-Man Noir będzie takiej samej fatalnej jakości to będzie to wyglądać tragicznie. Tego się boję.

Co z tego, że Scream czy JG wydali dobrze, jak my tu rozmawiamy o nadchodzącym Egmoncie? Hachette dobrze wydrukowało Wojnę Domową czy DD:MWaF, a to nie zapobiegło temu, żeby Egmont źle złożył podwójne panale, czy że mu rast się posypał.

michał81 nie może wytrzymać, jak ktoś śmie krytykować "jego" Egmont i od razu wściekle atakuje takie osoby. Przypominam - odkąd Egmont wrócił do drukowania superhero, to popełnia błędy drukarskie - choćby odwrócony Wieczny Batman czy Red Son. Zresztą to statystyka. Egmont chwali się, że drukuje z roku na rok coraz więcej. Im większa skala produkcji, tym możliwość błędów jest większa.

Nie mówię kategorycznie, że nadchodzący Spider-Man Noir cały na czarno na pewno będzie źle wyglądać. Ale mam takie doświadczenie w kupowaniu ich komiksów i sporo przykładów błędów, że uważam, że ryzyko skopania istnieje i nie jest minimalne.
Nic się nie martw. Spider-man Noir to akurat takie dziadostwo, że farbowanie stron to jest najmniejszy problem:)

Offline Lobo

« Odpowiedź #633 dnia: So, 17 Luty 2024, 22:16:29 »
Dlaczego dziadostwo? Akurat przymierzam się do tego tytułu więc jestem ciekaw

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #634 dnia: So, 17 Luty 2024, 22:38:38 »
Komiks jest dobry przez pierwsze dwa zeszyty, tam gdzie głównym bohaterem wydaje się być Ben Urlich. Jest klimat, narracja w pierwszej osobie, femme fatale (Felicia Hardy) czyli wszystko za co kocham noir. Niestety, potem do głosu dochodzi Peter Parker i to co w historii było fajne, znika bezpowrotnie. Przede wszystkim szwankuje scenariusz - sposób w jaki nasz pajęczak otrzymuje moce jest idiotyczny. Co więcej, po zaledwie kilku stronach, nasz dzielny bohater już jest z nimi oswojony i ładuje przestępców aż miło. A właśnie, co do przestępców to sam pomysł na odświeżenie ich originu jest nawet spoko, szkoda tylko że autorzy tej serii są tak marni że nie wykorzystali ich potencjału.
To tak pokrótce, ogólnie pierwsza historia 3/6, druga 2/6, ostatnia zaś, pisana przez Margaret Stohl to już szmira straszna posiadająca za to świetną oprawę graficzną, 1.5/6.

Offline michał81

« Odpowiedź #635 dnia: Nd, 18 Luty 2024, 05:37:18 »
Co z tego, że Scream czy JG wydali dobrze, jak my tu rozmawiamy o nadchodzącym Egmoncie?
Widzę bazyl, że jak zwykle czytasz wybiórczo posty, bo pominąłeś drugi. Może jednak dobrze wiedzieć, jak wychodzi to u innych, kiedy drukują tam gdzie wydawnictwo, którego kupujesz tony komiksów.
« Ostatnia zmiana: Nd, 18 Luty 2024, 06:40:57 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #636 dnia: Nd, 18 Luty 2024, 06:46:24 »
@Raveonettes się myli 😉 Dziadostwem to są X-men Noir. Spider-man Noir jest tylko średni. Chyba najlepsze historie z tego uniwersum będą u nas wydane w Marvel Noir, całe szczęście X-men tam nie będzie.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #637 dnia: Nd, 18 Luty 2024, 09:19:56 »
@Raveonettes się myli 😉 Dziadostwem to są X-men Noir. Spider-man Noir jest tylko średni. Chyba najlepsze historie z tego uniwersum będą u nas wydane w Marvel Noir, całe szczęście X-men tam nie będzie.
Pamiętam, że Spiderman Noir czytałem w tym samym czasie co Aquaman Omnibus Geoff Johnsa i różnica poziomów była zatrważająca. Spiderman Noir nie jest średni, jest po prostu słaby i naprawdę szkoda kasy na coś takiego.

Offline Takesh

« Odpowiedź #638 dnia: Nd, 18 Luty 2024, 09:57:42 »
Ja Noir czytałem na bieżąco i nie pamiętam za wiele. Początek fajny w tych seriach, potem spadała jakość. Muszę poszukać czy jeszcze to gdzieś i mam i przeczytać od nowa. Jak przeczytam, to coś skrobnę.

Offline Lobo

« Odpowiedź #639 dnia: Nd, 18 Luty 2024, 10:21:24 »
A czytał ktoś Uniwersum DC wg Neila Gaimana i mógłby się wypowiedzieć czy warto? Z góry dziękuję 🙂

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #640 dnia: Nd, 18 Luty 2024, 13:20:42 »
A czytał ktoś Uniwersum DC wg Neila Gaimana i mógłby się wypowiedzieć czy warto? Z góry dziękuję 🙂
Dla mnie pół na pół tj. Whatever happened to the Caped Crusader i historie z Secret Origins jak najbardziej są warte poznania. Natomiast crossover między Supermanem i Green Lanternem oraz historia z Metamorpho niczym poza szatą graficzną się nie wyróżniają. Aha, i w tym wydaniu jest chyba jeszcze króciótka historia duetu Gaiman/Bisley z Batman Black and White, no i ona jest super.

Offline Lobo

« Odpowiedź #641 dnia: Nd, 18 Luty 2024, 13:37:43 »
Dzięki wielkie, czyli na razie się wtrzymam, wezmę najwyżej przy jakimś lepszym rabacie

Dla mnie pół na pół tj. Whatever happened to the Caped Crusader i historie z Secret Origins jak najbardziej są warte poznania. Natomiast crossover między Supermanem i Green Lanternem oraz historia z Metamorpho niczym poza szatą graficzną się nie wyróżniają. Aha, i w tym wydaniu jest chyba jeszcze króciótka historia duetu Gaiman/Bisley z Batman Black and White, no i ona jest super.

[/quote]

Offline Xmen

« Odpowiedź #642 dnia: Nd, 18 Luty 2024, 16:40:32 »
Weź z kolekcji ,ostatnio były na allegro nówki po 20zł. Tam chyba nie ma tylko jednej historii, która będzie w egmontowym wydaniu.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Takesh

« Odpowiedź #643 dnia: Cz, 22 Luty 2024, 10:59:56 »
Ja Noir czytałem na bieżąco i nie pamiętam za wiele. Początek fajny w tych seriach, potem spadała jakość. Muszę poszukać czy jeszcze to gdzieś i mam i przeczytać od nowa. Jak przeczytam, to coś skrobnę.

Skończyłem czytać dwie pierwsze mini Spider-Man Noir. Nie pamiętałem prawie nic, więc czułem się jakbym obcował z tym po raz pierwszy. I jest dobrze. Nic więcej, ale dobrze. Taka komiksowa średnia wśród sh. Dobrze skonstruowany scenariusz, ciekawe przeniesienienie postaci w czasy prohibicji i bardzo dobrze narysowane. DiGiandomenico od lat trafia w moje gusta, a tutaj tworzy całość, łącznie z kolorami.

Co do wrażeń, to Oczy bez twarzy bardziej mi się spodobały. Scenariusz jakby bardziej był poukładany, czy też autorzy sprawniej poruszali się po tym świecie. Duży plus za Otto i Robbiego. Ta część zrobiła na mnie wrażenie.

Co do minusów, to główny mój zarzut to... Noir. A raczej brak. Nie zrozumcie mnie źle. Komiks jest osadzony w czasach prohibicji i niby wszystko ok, ale mi osobiście brakuje tu klimatu Noir, jaki mi się kojarzy z tym stylem. Jest bardziej akcja, a nie powolne rozwiązywanie sprawy, ciężki klimat, czy inne cechy charakterystyczne. I Carmine jak świetnie tworzy, to brak mi tutaj brudu, bardziej przygaszonej palety kolorów, a wręcz sepii. Ale to moje prywatne odczucie i pewnie nie jedna osoba się ze mną nie zgodzi.
Aha. Ten Spider-Man Noir to nie ten sam, co był w animacji. Nicolas Cage nie zagrał młodego Petera. Chyba, że to ta sama postac, ale ileś lat później. Czyli lata pięćdziesiąte? Czyli nie pasuje...

Jakby nie było to jest to przyjemne, szybkie czytadło, przy czym 2 część daje jednak trochę ciężkości, co jet na plus. I na tyle mnie zachęciło, ze w wolnym czasie odświeżę sobie pozostałe mini z tamtego czasu, które mam.

Nie mam i nie czytałem tych późniejszych wersji Noir, więc do nich się nie odniosę.

Offline Brzon

« Odpowiedź #644 dnia: So, 24 Luty 2024, 07:49:24 »
W zapowiedziach kolejnego tomu DC Deluxe widnieje Batman Długie Halloween.