Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 578393 razy)

Offline Archie

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #195 dnia: So, 02 Grudzień 2023, 10:36:28 »
Przecież zapowiedzi już co będzie:
Z Dawn of DC to na tym zdjęciu jest tylko Batman Zdarsky'ego.

Nie pominą Knight Terrors tak samo jak Lazarus Planet. To są eventy/crossovery kształtujące uniwersum DC, więc nie ma takiej opcji, żeby tego nie wydali. Oba wydarzenia najprawdopodobniej na podstawie wydań Urban Comics.
Z Lazarus Planet się zgodzę, ale jesteś mi wstanie wyjaśnić jak ukształtowało DC Knight Terrors jak całe wydawnictwo odcięło się od tego zaraz po domknięciu eventu? Nawet Williamson, który był autorem nie robi do tego odwołań.

Lazarus Planet mogłoby mieć u nas tę okładkę:
« Ostatnia zmiana: So, 02 Grudzień 2023, 10:43:06 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline michał81

« Odpowiedź #196 dnia: So, 02 Grudzień 2023, 11:04:34 »
Z Dawn of DC to na tym zdjęciu jest tylko Batman Zdarsky'ego.
OK, ale obstawiam że mogę podciągnąć Batman: Detective Comics 1 pod to, bo ludzie i tak się gubią jak są dwie serię Detective Comics z Uniwersum DC, a tak zawsze łatwiej jest powiedzieć "zacznijcie od 1 z Dawn of DC"
Z Lazarus Planet się zgodzę, ale jesteś mi wstanie wyjaśnić jak ukształtowało DC Knight Terrors jak całe wydawnictwo odcięło się od tego zaraz po domknięciu eventu? Nawet Williamson, który był autorem nie robi do tego odwołań.
Zakończenie jest podbudową pod kolejny crossover Beast World.

Wydanie Urban Comics ma takie:

W przypadku Mrocznego Kryzysu Egmont w zapowiedział pokazał właśnie wydanie Urban Comics.

Offline Archie

« Odpowiedź #197 dnia: So, 02 Grudzień 2023, 18:34:31 »
Zakończenie jest podbudową pod kolejny crossover Beast World
To jest nadużycie. Origin Doctora Hate’a nie jest potrzebny do czytania „Beast World”. Na tej zasadzie Egmont chcąc wydać „Lazarus Planet” powinien wydać całą serię „Robin” Williamsona (która akurat jest fajna więc w sumie warto, hehe).

Wydanie Urban Comics ma takie
Liczę, że ludzie w Egmoncie pójdą po rozum do głowy bo to są jedne z najgorszych okładek w tym evencie.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline michał81

« Odpowiedź #198 dnia: So, 02 Grudzień 2023, 20:03:43 »
To jest nadużycie. Origin Doctora Hate’a nie jest potrzebny do czytania „Beast World”. Na tej zasadzie Egmont chcąc wydać „Lazarus Planet” powinien wydać całą serię „Robin” Williamsona (która akurat jest fajna więc w sumie warto, hehe).
Teoretycznie tak, jednak widziałem już pytania o mniej ważne rzeczy dotyczące Marvel czy DC, więc ta geneza ma znaczenie co dla niektórych, a są też tacy co muszą przeczytać każdy kryzys/crossover (nawet tu na forum są takowi krzykacze co zarzucają Egmontowi, że nie wydaje im eventów DC). Druga sprawa to jednak część Dawn of DC i patrząc, że od pewnego czasu wszystkie eventy DC (jak chociażby Kryzys Bohaterów czy Lewiatan) są wydawane, więc Knight Terrors też pewnie zostanie wydane. A co do Robina, to coś tam wiem a moich źródeł, ale nie będzie tej serii, bo jednak DC się u nas nie sprzedaje poza Batmanem.
« Ostatnia zmiana: So, 02 Grudzień 2023, 20:05:26 wysłana przez michał81 »

Offline Archie

« Odpowiedź #199 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 18:23:40 »
A co do Robina, to coś tam wiem a moich źródeł, ale nie będzie tej serii, bo jednak DC się u nas nie sprzedaje poza Batmanem.
To akurat jest mocno powiązane, więc można to zgrabnie przeplatać i spiąć dwa pierwsze tomy w jeden:
1. BATMAN VS ROBIN ROAD TO WAR (prequel do serii wyjaśniający skąd konflikt Damiana z ojcem)
2. ROBIN VOL 01 THE LAZARUS TOURNAMENT + ROBIN VOL 02 I AM ROBIN
3. BATMAN SHADOW WAR (ważny event z perspektywy Robina i al Ghulów)
4. ROBIN VOL 03 SECRETS AND SHADOWS
5. WORLD'S FINEST VOL 1 THE DEVIL NEZHA
6. BATMAN VS ROBIN
7. LAZARUS PLANET

W mojej ocenie wydanie tylko 6 i 7 da niekompletny i niezrozumiały obraz sytuacji (brak wyjaśnienia skąd konflikt w rodzinie, kim jest Mother Soul, a także kto jest głównym przeciwnikiem). A patrząc w jakiej formie jest teraz ongoing Batmana autorstwa Zdarsky'ego to powyższe komiksy są dobrym jakościowo superhero z gatunku akcji.
« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Grudzień 2023, 18:43:54 wysłana przez Archie »

Online Xmen

« Odpowiedź #200 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 21:46:34 »
Świt x Wolverine 180stron 69.99zl. Grubo, zauważyłem dopiero teraz. Nie zamierzam kupić.
Niech Bóg im wybaczy, bo ludzie nie wybaczą :(
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xardas

« Odpowiedź #201 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 22:06:11 »
To akurat jest mocno powiązane, więc można to zgrabnie przeplatać i spiąć dwa pierwsze tomy w jeden:
1. BATMAN VS ROBIN ROAD TO WAR (prequel do serii wyjaśniający skąd konflikt Damiana z ojcem)
2. ROBIN VOL 01 THE LAZARUS TOURNAMENT + ROBIN VOL 02 I AM ROBIN
3. BATMAN SHADOW WAR (ważny event z perspektywy Robina i al Ghulów)
4. ROBIN VOL 03 SECRETS AND SHADOWS
5. WORLD'S FINEST VOL 1 THE DEVIL NEZHA
6. BATMAN VS ROBIN
7. LAZARUS PLANET

W mojej ocenie wydanie tylko 6 i 7 da niekompletny i niezrozumiały obraz sytuacji (brak wyjaśnienia skąd konflikt w rodzinie, kim jest Mother Soul, a także kto jest głównym przeciwnikiem). A patrząc w jakiej formie jest teraz ongoing Batmana autorstwa Zdarsky'ego to powyższe komiksy są dobrym jakościowo superhero z gatunku akcji.
3 będzie, bo jest w zapowiedziach na styczeń.

Offline Klint

« Odpowiedź #202 dnia: Śr, 06 Grudzień 2023, 11:29:57 »
To ja oficjalnie: poproszę o zapowiedzi na luty 😎

Offline Mateusz

« Odpowiedź #203 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 19:19:00 »
Posty dotyczące serii Power Rangers zostały przeniesione do tematu: https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/mighty-morphin-power-rangers/
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #204 dnia: Pt, 08 Grudzień 2023, 09:22:20 »
To ja oficjalnie: poproszę o zapowiedzi na luty 😎
Też bym chciał ale chyba się pojawią w przyszłym tygodniu
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline michał81

« Odpowiedź #205 dnia: So, 09 Grudzień 2023, 10:44:57 »
2 kolejne epiki Punishera w 2024
ostatni tom Nieśmiertelnego Hulka w lutym 2024
drugi tom Zjawiskowej She-Hulk w 2024
Marvel Zombies tom 2 w 2024, tom 3 w 2025

Modern Epic Colletion Spider-man & Deadpool jest przymierzane do wydania na miękko (najprawdopodobniej w 4 tomach).
plany wydania serii z Kapitan Marvel

Offline Archie

« Odpowiedź #206 dnia: So, 09 Grudzień 2023, 17:06:10 »
plany wydania serii z Kapitan Marvel
Po wtopie filmowej czas na wtopę komiksową? A później podwyżki żeby sobie odbić strzał w stopę.

Offline Takesh

« Odpowiedź #207 dnia: So, 09 Grudzień 2023, 18:11:25 »
Kapitan Marvel w wersji Carol Danvers próbowałem kilka razy różne serie. I jakoś zawsze mnie nie wciągały. Dawałem szansę, chciałem. Ciekawe co to będzie? Tych najnowszych już nie czytałem, ale jakoś ostatnio nowe sh bardzo mnie odrzuca. Poza niewielkimi wyjątkami.

Offline Lukop

« Odpowiedź #208 dnia: So, 09 Grudzień 2023, 18:27:42 »
Po wtopie filmowej czas na wtopę komiksową? A później podwyżki żeby sobie odbić strzał w stopę.

Komiksowa She Hulk została wydana po beznadziejnym serialu, to czemu nie? W uzasadnieniu padło, że Kapitan Marvel to jedna z najbardziej rozpoznawalnych obecnie superbohaterek, którą Egmont dotychczas zaniedbywał.

Film Marvels miał najsłabsze otwarcie w polskich kinach, jeśli chodzi o produkcje z czwartej fazy MCU. Wygrał tylko z Shang-Chi. Po miesiącu wyświetlania Marvels mają zaledwie 211 tys sprzedanych biletów. Dla porównania Czarna Wdowa na koniec miała u nas 514 tys. Nie wiem, ilu komiksiarzy 25+ sięgnęłoby po taką Kapitan Marvel, a mam wątpliwości, czy i dziewczynki nie wolą jednak kupować mangę lub heartstopperów. Na ten moment wiadomo, że dość popularna gdzieniegdzie Wonder Woman raczej nie podbiła naszego rynku komiksowego. Chyba około 65% widowni filmu Marvels to byli mężczyźni.

Uzupełniając wątek komiksów Marvela o superbohaterkach, który zresztą został wywołany pytanio-prośbą z komentarzy pod poprzednim filmikiem, to pani Alicja napomknęła też o wartościowych historiach z Czarną Wdową do wydania, ale też bez konkretów.

Przy okazji prowadząca poleciła kilka tomów już wydanych. Co zaskakujące, w dzisiejszym filmie nie zarekomendowała serii o kobiecej Thor, All-New Wolverine, Hawkeye Kate Bishop, Mockingbird czy Phoenix. Poleciła natomiast Ms Marvel, Czarną Wdowę z klasyki i drużynowe komiksy o X-Men. Z bardziej współczesnych Marveli najwięcej osobnych serii doczekały się u nas żeńskie postaci w ramach Marvel NOW 2.0, więc może rzeczywiście ktoś poczuł się zawiedziony, że we Fresh ta liczba drastycznie zmalała. W klasyce też dominowali mężczyźni, z wyjątkiem w postaci wspomnianej na początku She Hulk.

To tak bardziej opierając się na suchych faktach odnośnie popularności superbohaterek i obecnej sytuacji z Marvelkami u nas. Sam nie mam pojęcia, czy są w ogóle dobre jakościowo komiksy akurat o Kapitan Marvel. Autor pytania pisał ogólnie o wielu dobrych klasycznych i współczesnych komiksach z kobietami w rolach głównych, które Egmont pominął.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #209 dnia: So, 09 Grudzień 2023, 18:33:38 »
Jak chcą wydawać to niech wydają, ich ryzyko. A raczej nowej Pani dyrektor.
Pewnie run Kelly Thompson bo jest u nas już znana, albo Kelly Sue DeConnick (don't buy my book).