Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 580144 razy)

Offline misiokles

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #75 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 08:51:50 »
Jakoś się dowiedzieliśmy o tych planach, więc co za różnica?
Tylko po co ta zabawa w chowanego - na pierwsze półrocze planujemy wydać to i to, a po drodze może coś jeszcze wskoczy - kropka. Komiksiarze są trochę inni, trochę dziwni, ale bez przesady.

Chyba większość wydawnictw komiksowych zdradza tylko te pozycje, do których wszystko ma przyklepane. Nie w trakcie negocjacji, oczekiwań na umowy itd.

Online JanJ

« Odpowiedź #76 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 09:35:03 »
Wezme pewnie pierwsze pare tomów zbiorczej XIII, chociaż znów, jak przy Tintinie, projekt okładek nie powala.

Okładki Tintina i XIII to projekt licencjonodawcy a nie Egmontu.

Offline pablomas

« Odpowiedź #77 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 10:14:38 »
1629 albo przerażająca historia rozbitków z Dżakarty. Aptekarz diabła.
Ktoś coś wie więcej o tej publikacji ile tomów , czy to skończone czy jeszcze się rysuje idp.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #78 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 10:31:37 »
Tną koszty  :D

Też mam takie wrażenie. Pewnie Pani Martyna chce pokazać, że słupki teraz chociaż trochę wzrosną, a przynajmniej nie spadną. Zobaczymy w których obszarach będzie to jeszcze odczuwalne, ale powiew zmian już widać i raczej nie będą to zmiany na lepsze.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #79 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 10:36:26 »
1629 albo przerażająca historia rozbitków z Dżakarty. Aptekarz diabła.
Ktoś coś wie więcej o tej publikacji ile tomów , czy to skończone czy jeszcze się rysuje idp.
Dwa tomy łącznie. Drugi tom jeszcze nie powstał.

Offline misiokles

« Odpowiedź #80 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 11:27:04 »
Też mam takie wrażenie. Pewnie Pani Martyna chce pokazać, że słupki teraz chociaż trochę wzrosną, a przynajmniej nie spadną. Zobaczymy w których obszarach będzie to jeszcze odczuwalne, ale powiew zmian już widać i raczej nie będą to zmiany na lepsze.
Ja nie mam wrażenia że brak firmowego zapisu ze spotkania jest wynikiem cięcia kosztów. Po prostu wydawcy takich rzeczy nie praktykowali i nie praktykują (książkowi również l.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #81 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 12:43:54 »
Ja nie mam wrażenia że brak firmowego zapisu ze spotkania jest wynikiem cięcia kosztów. Po prostu wydawcy takich rzeczy nie praktykowali i nie praktykują (książkowi również l.

Akurat nie mówię o streamie, bo ile na tym oszczędzą? ;) To zresztą można zrobić bezkosztowo.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #82 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 13:55:11 »
No to najlepiej jakby były streamy z każdej prelekcji, każdego spotkania, i do tego może jeszcze elektroniczne wrysy do cyfrowych komiksów...

No dla mnie to oczywiste, że skoro są bilety, żeby wejść na festiwal, to transmisji oficjalnej z tego nie ma (przecież darmowych transmisji z koncertów też nie ma...). Oficjalne darmowe zapowiedzi są w kwietniu, jak można za free pobrać katalog.

Wszyscy marudzą, że nie ma oficjalnej transmisji, a ja raczej bym pochylił czoła, że nie wywalają ludzi, którzy robią PIRACKIE streamy. Nie potępiam - sam oglądam, bo na festiwal nie jeżdżę, ale ludzie weźcie się trochę ogarnijcie w tym marudzeniu....

Offline Dracos

« Odpowiedź #83 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 14:15:41 »
Ale przecież te prelekcje to forma jeśli nie promocji medium komiksowego to promocja wydawnictwa i jego produktów. W dłuższej perspektywie im się to opłaci. Generalnie czuć trochę jeszcze takie skostniałe działanie korpo, są jaskółki zmian jak co sobotnia pogadanka, ale do oficjalnych stron na socialach mogliby właśnie dodać stream z zapowiedzi itd... Wydaje się że niechętnie adaptują nowinki, a w dzisiejszych czasach to trochę strzał w stopę.

Online HugoL3

« Odpowiedź #84 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 14:30:54 »
No dla mnie to oczywiste, że skoro są bilety, żeby wejść na festiwal, to transmisji oficjalnej z tego nie ma (przecież darmowych transmisji z koncertów też nie ma...). Oficjalne darmowe zapowiedzi są w kwietniu, jak można za free pobrać katalog.

Wszyscy marudzą, że nie ma oficjalnej transmisji, a ja raczej bym pochylił czoła, że nie wywalają ludzi, którzy robią PIRACKIE streamy. Nie potępiam - sam oglądam, bo na festiwal nie jeżdżę, ale ludzie weźcie się trochę ogarnijcie w tym marudzeniu....

Ale niektóre koncerty są transmitowane, większość meczów lub wydarzeń sportowych też.

Offline vision2001

« Odpowiedź #85 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 14:34:42 »
Ale niektóre koncerty są transmitowane, większość meczów lub wydarzeń sportowych też.
Tylko co do wydarzeń sportowych to (na pewno w przypadku meczów piłki nożnej) TV płaci za możliwość transmisji (a sama TV zarobi na reklamach), a dodatkowo na stadionie na bocznych banerach są wyświetlane reklamy sponsorów. Sytuacja win-win.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Październik 2023, 14:40:26 wysłana przez vision2001 »

Online HugoL3

« Odpowiedź #86 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 14:41:10 »
No a tu mówimy o transmisji zapowiedzi komiksów, które za rok wejdą do sprzedaży. To też podchodzi pod darmową reklamę.

Offline misiokles

« Odpowiedź #87 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 15:52:47 »
Można powysyłać dziesiątki (jak nie setki) rzeczy, które mógłby Egmont zrobić na łódzką prelekcje ale nie zrobił. Takie wyliczanki nie mają końca (i w większości sensu).

Online HugoL3

« Odpowiedź #88 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 16:19:57 »
Słuchajcie, wszystko zależy od tego jak bardzo im zależy na rozgłosie, panel o Star Wars z PGA jest dostępny na kanale Biblioteki Ossus:
Skoro Egmontowi to niepotrzebne, to pewnie jak zwykle - wejdą sobie na forum poczytać i padnie jakieś nawiązanie do naszych humorków w kolejnym filmiku z udziałem Pana TK.

Offline Dracos

« Odpowiedź #89 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 18:10:02 »
Można powysyłać dziesiątki (jak nie setki) rzeczy, które mógłby Egmont zrobić na łódzką prelekcje ale nie zrobił. Takie wyliczanki nie mają końca (i w większości sensu).

Czy ja wiem czy nie mają sensu, coś tam dociera do wydawnictwa i być może w przyszłości będzie inaczej. Na pewno jest większa szansa że się coś poprawi kiedy się dyskutuje o różnych niedociągnięciach niż jak się milczy.