Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579656 razy)

Online Warpath

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #765 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 12:07:14 »
@Warpath to czym było Nowe DC Comics. Czy to nie było wprowadzaniem nowych tytuły i bohaterów DC na polski rynek?

To, że została podjęta próba nie znaczy, że została zrobiona poprawnie (na wielu poziomach), i w tym cały szkopuł, o którym rozpisujemy się od 2 dni. Naprawdę uważasz, że jeśli w jakiejkolwiek branży wypuścisz nowy produkt bez zastosowania właściwej strategii lub zbudowania zawczasu puli potencjalnych konsumentów, to jak się nie sprzeda i jesteś zmuszony wycofać go z rynku, to jest wina konsumentów albo braku przestrzeni na produkt?

Online xanar

« Odpowiedź #766 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 12:11:43 »
Nie ma nowej puli klientów na sh i nie będzie w USA te komiksy lepiej się sprzedają czy gorzej.
Poza tym to nie jest nowy produkt tylko stary i przestarzały w porównaniu do nowy produktów, gdzie za te same pieniądze dostajesz więcej.

Zrobili co mogli timing był mniej więcej dobry, filmy sh były na szczycie, teraz to jest równia pochyła, lepiej już było, teraz będzie tylko gorzej.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Luty 2024, 12:13:58 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Warpath

« Odpowiedź #767 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 12:14:31 »
Nie ma nowej puli klientów na sh i nie będzie w USA te komiksy lepiej się sprzedają czy gorzej.
Poza tym to nie jest nowy produkt tylko stary i przestarzały w porównaniu do nowy produktów, gdzie za te same pieniądze dostajesz więcej.

Dziękuję niebiosom, że nie doradzacie Egmontowi w kwestiach wydawniczych, gdyż do tej pory tkwilibyśmy w superbohaterskiej epoce kamienia łupanego z czterema seriami na krzyż wydawanymi niegdyś przez TM-Semic.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #768 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 12:21:49 »
Moim zdaniem błędy były co najmniej dwa.

Po pierwsze, źle się stało, że Nowe DC było w twardej oprawie. Było stosunkowo drogie, jak na swoje czasy, więc część czytelników się nie załapała. Potem Egmont to skorygował, ale ktoś kto się nie załapał na Nowe DC nie koniecznie zdążył się związać z DC i pewnie dlatego nie był zainteresowany tymi mniej istotnymi postaciami z Odrodzenia.

Po drugie, jeśli chodzi o Odrodzenie, to poza tym, że było mało ciekawe, to przede wszystkim było za dużo na raz. Trzy Batmany części czytelników zupełności wystarczy, a jeszcze Nightwing. Do tego dwa Supermany i jeszcze Liga. No to gdzie miejsce na Aquamana, Flasha czy Green Arrowa. Rozumiem, że idea była taka, żeby każdy mógł wybrać to co chce, ale w takiej sytuacji i tak zawsze pójdzie Batman na pierwszy ogień i dużej części ludności na więcej już nie starczy budżetu.

Offline michał81

« Odpowiedź #769 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 12:36:41 »
Po drugie, jeśli chodzi o Odrodzenie, to poza tym, że było mało ciekawe, to przede wszystkim było za dużo na raz. Trzy Batmany części czytelników zupełności wystarczy, a jeszcze Nightwing. Do tego dwa Supermany i jeszcze Liga. No to gdzie miejsce na Aquamana, Flasha czy Green Arrowa. Rozumiem, że idea była taka, żeby każdy mógł wybrać to co chce, ale w takiej sytuacji i tak zawsze pójdzie Batman na pierwszy ogień i dużej części ludności na więcej już nie starczy budżetu.
Ale obecnie tak jest. Masz 2 Batmany, 2 Supermany, Flasha, Liga Sprawiedliwości i eventy. Plus jakieś pojedyncze rzeczy jak Joker.

Offline michał81

« Odpowiedź #770 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 12:40:03 »
To, że została podjęta próba nie znaczy, że została zrobiona poprawnie (na wielu poziomach), i w tym cały szkopuł, o którym rozpisujemy się od 2 dni. Naprawdę uważasz, że jeśli w jakiejkolwiek branży wypuścisz nowy produkt bez zastosowania właściwej strategii lub zbudowania zawczasu puli potencjalnych konsumentów, to jak się nie sprzeda i jesteś zmuszony wycofać go z rynku, to jest wina konsumentów albo braku przestrzeni na produkt?
Ale to jest to o czym tak usilnie piszesz. Badaniem rynku. Dodawaniem nowych bohaterów i nie na hura, rzucamy wszystkich jakich ma DC. A jednym błędem było wydawanie w HC tak jak napisał Sędzia.

Dziękuję niebiosom, że nie doradzacie Egmontowi w kwestiach wydawniczych, gdyż do tej pory tkwilibyśmy w superbohaterskiej epoce kamienia łupanego z czterema seriami na krzyż wydawanymi niegdyś przez TM-Semic.
Wiedzę, że cwaniakujesz na całego. Przedstaw zatem plan uzdrowienia sytuacji DC na polskim rynku, mając do dyspozycji ograniczone zasoby finansowe, zasoby ludzkie, miejsce w magazynie i kulejącą dystrybucje komiksów. Coś więcej niż "powinni wydać te najlepsze rzeczy". Miej też na uwadze, że musisz wydawać inne komiksy a nie samo DC.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Luty 2024, 12:44:07 wysłana przez michał81 »

Offline radef

« Odpowiedź #771 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 12:50:52 »
Tak jak napisałem... parę stron wcześniej (albo kilkanaście?).
Będą nowe filmy, te filmy przywrócą do mainstreamu pamięć o postaciach DC z drugiego planu, to będzie można pogadać nad szerszym wchodzeniem w DC.
Teraz, gdy DC popkulturalnie jest w odwrocie, nie ma sensu, żeby startować z większą liczbą serii. I dlatego oferta Egmontu obecnie skupia się na głównych bohaterach i tytułach dla fanów komiksu.
I, co też podkreślałem parę razy, to że np. powstanie film o Latarniach i ten film będzie popularny, nie oznacza od razu, że komiks się świetnie w Polsce sprzeda, ale będzie pewien punkt zaczepienia. Teraz natomiast Egmont musi z ofertą DC lekko "przezimować", by spróbować z czymś ruszyć, albo przy okazji nowych filmów w 2025 roku, albo w 2026, gdy będzie wiadomo, jak sobie radzą nowe produkcje i czy powróciła moda na DC.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Warpath

« Odpowiedź #772 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 12:55:19 »
Ale to jest to o czym tak usilnie piszesz. Badaniem rynku. Dodawaniem nowych bohaterów i nie na hura, rzucamy wszystkich jakich ma DC. A jednym błędem było wydawanie w HC tak jak napisał Sędzia.

Badanie rynku robi Hatchette wypuszczając 4 tomy kolekcji w danych okręgach i analizując słupki sprzedaży. Nijak to się ma do wyrzucania z niespodzianki dużej partii nowych ongoingowych serii na rynek.

Wiedzę, że cwaniakujesz na całego. Przedstaw zatem plan uzdrowienia sytuacji DC na polskim rynku, mając do dyspozycji ograniczone zasoby finansowe, zasoby ludzkie, miejsce w magazynie i kulejącą dystrybucje komiksów. Coś więcej niż "powinni wydać te najlepsze rzeczy". Miej też na uwadze, że musisz wydawać inne komiksy a nie samo DC.

Nie cwaniakuję lepiej niż Ty. Kto zaczął wytykać komu nieznajomość rynku? Myślisz, że masz monopol?

Nic nie muszę Ci przedstawiać, nie jestem zatrudniony w Twoim wydawnictwie komiksowym. Zapraszam Egmont do kontaktu jeśli chciałby podyskutować :)

Online xanar

« Odpowiedź #773 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 12:58:31 »

Dzięki twoim radą to w ogóle Marvel Now by nie wystartowało  ;D Gdzie wg ciebie wszystko zrobili źle, ale się sprzedawało ;D

Moim zdaniem błędy były co najmniej dwa.

Po pierwsze, źle się stało, że Nowe DC było w twardej oprawie. Było stosunkowo drogie, jak na swoje czasy, więc część czytelników się nie załapała. Potem Egmont to skorygował, ale ktoś kto się nie załapał na Nowe DC nie koniecznie zdążył się związać z DC i pewnie dlatego nie był zainteresowany tymi mniej istotnymi postaciami z Odrodzenia.

W odrodzeniu miałeś powrót do tego co było przed New52 (w sensie wprowadzili tych bohaterów, których nie było)
W New52 myłeś trzy serie Batmanowe z czego tylko jedna była dobra i dochodziły jeszcze dwie poboczne jak nie trzy
W Rebirth miałeś dwie i Nightwinga.
Tu Flash (nie cały bo dali tylko to co rysował Manapul) i tam Flash ten Flash zdecydowanie lepszy scenariuszowo
WW Azzarello/Rucka poziom porównywalny chociaż jak ktoś miał kontakt z wcześniejszą WW to Azzarello może nie podejść.
Tu Harley i tu Harley wg mnie obie nieczytelne, ale ja nie łapie tego humoru
Superman z NEW52 to był tylko ułamek tego co tam wyszło, tu dali dwa całe runy i złe niebyły oprócz tego udziwnionego crossa.
I co Supermany Bendisa lepsze  :) Ja to po dwóch pierwszym trejdach odpadłem
Liga zdecydowanie lepsza w New52 to z Reberth to jest dramat dramatów.
No i dali te co dali molgi dać np. TItans zamist Green Arrowa, pisał to Abnett, którego Aqumana urwali, także to pewnie skończyłoby tak samo.
Aqauman to wg najlepsza seria z tego co u nas wyszło z tego całego Rebirth, ale wy twierdzicie, że słabe, to co było lepsze.

Online Warpath

« Odpowiedź #774 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 13:04:08 »
Dzięki twoim radą to w ogóle Marvel Now by nie wystartowało  ;D Gdzie wg ciebie wszystko zrobili źle, ale się sprzedawało ;D

Zdajesz sobie sprawę, że piszemy o strategii odnośnie DC, a nie Marvela? Jak już pisaliśmy Marvel miał zupełnie inną sytuację, więc inne środki i podejście były wystarczające. I to nie ja piszę, że cytuję: "Nie ma nowej puli klientów na sh i nie będzie". Bardzo prorozwojowy ogląd sytuacji, każda firma doceni.

Offline michał81

« Odpowiedź #775 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 13:04:26 »
Badanie rynku robi Hatchette wypuszczając 4 tomy kolekcji w danych okręgach i analizując słupki sprzedaży. Nijak to się ma do wyrzucania z niespodzianki dużej partii nowych ongoingowych serii na rynek.
I co z tego ich badania wyszło? Patrząc jak taki Bazyl kupował ile się da przekłamując im te badania rynku. Zapominasz też, że rok wcześniej Egmont wydał 3 Batmany, które pokazały im że jest większe zainteresowanie niż 1 raz do roku.

Nie cwaniakuję lepiej niż Ty. Kto zaczął wytykać komu nieznajomość rynku? Myślisz, że masz monopol?
Nie mam monopolu, ale rozmawiam z ludźmi, którzy tym się zajmują codziennie. Uważasz, że wydawanie komiksów jest proste? Kilka lat temu miałem podejście, że doby komiks obroni i sprzeda się sam. No niestety tak nie jest.

Nic nie muszę Ci przedstawiać, nie jestem zatrudniony w Twoim wydawnictwie komiksowym. Zapraszam Egmont do kontaktu jeśli chciałby podyskutować :)
Jakie moje wydawnictwo? To, że coś więcej nieraz wiem nie znaczy, że pracuje w Egmoncie, ale musiałeś pojechać po bazylowemu, bo brakuje ci argumentów. Niech się Egmont zgłasza do ciebie, zweryfikowało by to twoją teorię, co tak naprawdę się sprzedaje.

Zdajesz sobie sprawę, że piszemy o strategii odnośnie DC, a nie Marvela? Jak już pisaliśmy Marvel miał zupełnie inną sytuację, więc inne środki i podejście były wystarczające. I to nie ja piszę, że cytuję: "Nie ma nowej puli klientów na sh i nie będzie". Bardzo prorozwojowy ogląd sytuacji, każda firma doceni.
Ale xanar ma rację. Taki Moon Knigt nie miał prawa się udać. Pierwsze tomy Thunderbolts dostały dodruki, a to jest niezła kaszana. Miałeś 3 serie Avengers jednocześnie, kiedy w DC jest wydawana tylko jedna serii Ligii (a w USA też były 3 jednocześnie wydawane). Marvel to inna całkiem bajka.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Luty 2024, 13:08:06 wysłana przez michał81 »

Online Warpath

« Odpowiedź #776 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 13:13:35 »
I co z tego ich badania wyszło? Patrząc jak taki Bazyl kupował ile się da przekłamując im te badania rynku. Zapominasz też, że rok wcześniej wydali 3 Batmany, które pokazały im że jest większe zainteresowanie niż 1 raz do roku.

Nie pracuję w Hatchette, nie mam dostępu do danych, i nie jest to przedmiotem dyskusji.

Nie mam monopolu, ale rozmawiam z ludźmi, którzy tym się zajmują codziennie. Uważasz, że wydawanie komiksów jest proste? Kilka lat temu miałem podejście, że doby komiks obroni i sprzeda się sam. No niestety tak nie jest.

Moje gratulacje, nie znaczy to, że jesteś alfą i omegą, nieomylnym guru świata komiksu z jedynym właściwym i prawdziwym poglądem sytuacji, a Ci, którzy się z Tobą nie zgadzają po prostu nie znają rynku komiksowego. Trochę otwartości, pokory i dystansu.

Jakie moje wydawnictwo? To, że coś więcej nieraz wiem nie znaczy, że pracuje w Egmoncie, ale musiałeś pojechać po bazylowemu, bo brakuje ci argumentów. Niech się Egmont zgłasza do ciebie, zweryfikowało by to twoją teorię, co tak naprawdę się sprzedaje.

A teraz jeszcze raz przeczytaj mój komentarz. Nie pisałem, że pracujesz w Egmoncie - czytanie ze zrozumieniem często pomaga uniknąć nieporozumień. No ale rozumiem, że bardzo byś chciał, więc stąd taki podświadomy wniosek i dlatego tak na każdym kroku Egmont bronisz. I naprawdę, odpuść Bazylowi, bo czepiasz się człowieka non-stop, gdy to Tobie brakuje argumentów. Próbujesz sprawdzać dyskusje do porównywania kogoś do Bazyla i nawiązać jakąś negatywną konotację. Przykre to, bo jest to czyste pomówienie i bullying. Aż wstyd, że Admini nie reagują.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #777 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 13:24:28 »
I co z tego ich badania wyszło? Patrząc jak taki Bazyl kupował ile się da przekłamując im te badania rynku. Zapominasz też, że rok wcześniej Egmont wydał 3 Batmany, które pokazały im że jest większe zainteresowanie niż 1 raz do roku.
Ale xanar ma rację. Taki Moon Knigt nie miał prawa się udać. Pierwsze tomy Thunderbolts dostały dodruki, a to jest niezła kaszana. Miałeś 3 serie Avengers jednocześnie, kiedy w DC jest wydawana tylko jedna serii Ligii (a w USA też były 3 jednocześnie wydawane). Marvel to inna całkiem bajka.
A może faktyczne Egmont powinien przyjść na konsultacje społeczne bo nietrafionych pomysłów to oni mieli sporo: od wydawania Rebirth przez strzępy Green Lanterna Johnsa aż po żółtą kolekcje X-men. To tak out of topic. Natomiast, chłopie ogarnij się i skończ już z tym Bazylem bo prawie w każdym twoim poście się On pojawia, nawet jeżeli nie bierze udziału w dyskusji. A tutaj jego jedyną winą jest to że kupował kilka sztuk danego komiksu.

Offline ainam102

« Odpowiedź #778 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 14:06:06 »
Pytanie dlaczego Egmont nie mógł by sięgnąć teraz do niewydanych serii N52 czy Odrodzenia? Bo w Polsce czyta się tylko superhero 80/90 bo czytelnicy mają sentyment do TMSemic? Ostatnio było wiele głosów po wydaniu w kolekcji BiZ pierwszych zeszytów Supersons że to fajny komiks i szkoda że nie ma kontynuacji po polsku. Myślę że znaleźli by się kupcy na mniejsze serie po Polsku, może wydane w grubszych tomach by uzupełnić kolekcje , wielu zbiera N52 czy Odrodzenie i na pewno by dokupili

Online xanar

« Odpowiedź #779 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 14:21:40 »
A jaką miał sytuacje Marvel, przecież nikt wcześniej nie zrobił tego co Egmont (nie licząc Semica 30 lat wcześniej), zasadniczo to sytuacja była jeszcze gorsza niż przed Rebirth, bo tam wcześniej było New52 i było widać co jak się sprzedaje.

Takie są realia w USA wydają więcej serii z czy mniej niż wcześniej, to co lepiej się sprzedaje czy gorzej.