Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 577815 razy)

Offline JanJ

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3165 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 16:12:15 »
Tak tak, ale tyle już starych serii wznowili, że nadzieja umiera ostatnia :)

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #3166 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 13:44:31 »
Jakość druku i 1 tomu zbiorczego XIII i ostatniego Lucky Luke'a "Śpiewający Drut" jest słaba. Albo wyblakłe kolory, albo przebarwienia i farbowanie, albo rozmazany tusz i przesunięte skany. I to jest ciągle to samo i ciągle się powtarza i Egmont nic z tym nie robi. To samo było już wcześniej - czy to w 1 tomie Włoskiego Skarbca, czy Gigantach, czy Knightfall 4 itp. Jakość druku jest mocno średnia, mimo już naprawdę wysokich cen. I tak jest od lat i nikt z tym nic nie robi i wydawnictwo olewa krytykę czytelników. Bo ciągle uważają, że nie mamy alternatywy i albo kupimy od nich, dane tytuły, albo od nikogo. Tylko potem niech nie oczekują pochwał. Skoro wszyscy wszystko mają w nosie, ja na pewno nie przestanę krytykować tak wydawanych komiksów.

Online radef

« Odpowiedź #3167 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 14:40:21 »
Co już ci wykazałem w temacie o "Lucky Luke'u" - mylisz wiele różnych sytuacji.
Są błędy za które odpowiada Egmont. I np. tak było z "Życiem i czasami" z 2017 roku, z paroma komiksami superhero czy w 1. tomem "Włoskiego skarbca", gdzie porównując zagraniczne wydania z polskim, było widać, że gdzieś na etapie przygotowań polskiej edycji, coś nie zagrało.
Natomiast mam przy sobie i "Śpiewający drut", i "XIII", i bazując na tym, co widziałem na setkach innych europejskich komiksów wydanych nie tylko przez Egmont, a także frankofońskich wydaniach, tak po prostu wyglądają przedruki oparte na materiałach frankofońskich wydawców będących bardzo dobrymi reprodukcjami oryginalnych materiałów czy to z lat 70. (LL), czy to z lat 80.
Zresztą nadal, szanowny 8azyliszku, nie zrozumiałem, jaki masz problem z XIII, bo rzeczy, które opisujesz, to raczej wynikają z tego, że były to komiksy ręcznie kolorowane i przez to w paru miejscach mogą się zdarzać drobne przesunięcia kolorów. Tylko że Egmont tego sam nie zmieni, a co doskonale wiemy po wielu innych sytuacjach, komputerowe poprawki nie są tak prostą sprawą.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Takesh

« Odpowiedź #3168 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 15:16:45 »
Pisanie w każdym egmontowym temacie o tych samych problemach? Tego samego dnia i w podobnym czasie? Serio?

Trolling na maxa....

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #3169 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 15:42:23 »
Czyli to, że np. literki w dymkach XIII są raz grubsze i trochę rozmyte, raz cieńsze, jest zupełnie normalne?

@Takesh - tu wrzuciłem tylko zbiorczo bo czytam trzeci komiks dzisiaj i jest mocno średnio pod względem druku.

Online xanar

« Odpowiedź #3170 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 15:46:09 »
Dobrze, że Mucha nie ma cały czas takich samych problemów albo Hachette  ;D ;D ;D, ale to najwyraźniej aż tak nie przeszkadza żeby pisać o tym w różnych tematach  ;D ;D ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Teli

« Odpowiedź #3171 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 15:52:29 »
@Takesh - tu wrzuciłem tylko zbiorczo bo czytam trzeci komiks dzisiaj i jest mocno średnio pod względem druku.

Kolejny dowód na to że zbyt duża ilość wolnego czasu źle wpływa na psychikę.

Online radef

« Odpowiedź #3172 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 16:04:20 »
Czyli to, że np. literki w dymkach XIII są raz grubsze i trochę rozmyte, raz cieńsze, jest zupełnie normalne?
No i teraz w końcu wykazałeś prawdziwy, a nie wydumany problem. Edica cały czas ma problem z tym, choć wydaje mi się, że mniejszy niż w pewnym okresie, że zdarzają im się egzemplarze, gdzie część stron jest lekko rozmazana. I za to można faktycznie Egmont rozliczać, a nie za to, że komiks wygląda jak każde inne wydanie na świecie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #3173 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 16:51:48 »
Zawsze wykazuję prawdziwe problemy. I jeśli można rozmazywać dymki, to źle mówię, że niektóre rysunki też bywają niewyraźne? No i nie mam zagranicznych wydań. Porównuję to z drukiem innych komiksów Egmontu. Np w Spider-Man Noir mimo moich obaw i masy czerni, komiks technicznie wyglądał dobrze. A przedruki LL czy XIII już takie nie są.

Offline michał81

« Odpowiedź #3174 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 16:53:55 »
To porównaj wydanie XIII z wydaniem Siedmiogrodu, a nie z innymi komiksami Egmontu.

Online radef

« Odpowiedź #3175 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 17:23:08 »
Porównywanie komiksów superhero, gdzie w 99% wszystko było od początku robione cyfrowo lub było cyfrowo poprawiane (z lepszym lub gorszym skutkiem, co widać szczególnie porównując różne edycje amerykańskich wydań z komiksami z lat 60. czy 80.), z klasycznym komiksem frankofońskim, gdzie podstawą są skany, bardzo dobrej jakości, ale nadal skany, oryginalnych materiałów, to trochę tak jakbyś porównywał film rysunkowy Disneya z animacją CGI Pixara. To jednak dwie zupełnie różne technologie.

I przejrzałem XIII, i jak dla mnie jest to jakość identyczna co integrali z klasycznymi komiksami Ongrysa czy Taurusa, więc nie mogę o tym powiedzieć złego słowa. Oczywiście są różnego rodzaju artefakty, np. na niektórych planszach widać, że kolor pomieszał się z cz-b i lekkie odbicie czerni widać w plamach kolorystycznych, ale nie jest to nic ponad normę w tego typu wydaniach. Chyba że faktycznie gdzieś masz rozmazany tekst w dymkach. To wówczas jest faktycznie wina Egmontu i drukarni, ale tego przynajmniej na razie nie zauważyłem.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #3176 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 18:35:41 »
Zawsze wykazuję prawdziwe problemy.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Midar

« Odpowiedź #3177 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 23:19:35 »

I przejrzałem XIII, i jak dla mnie jest to jakość identyczna co integrali z klasycznymi komiksami Ongrysa czy Taurusa, więc nie mogę o tym powiedzieć złego słowa.
XIII ma zauważalnie cieńszy papier.

Offline Pestak

« Odpowiedź #3178 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 07:19:09 »
Jakość druku i 1 tomu zbiorczego XIII i ostatniego Lucky Luke'a "Śpiewający Drut" jest słaba. Albo wyblakłe kolory, albo przebarwienia i farbowanie, albo rozmazany tusz i przesunięte skany. I to jest ciągle to samo i ciągle się powtarza i Egmont nic z tym nie robi. To samo było już wcześniej - czy to w 1 tomie Włoskiego Skarbca, czy Gigantach, czy Knightfall 4 itp. Jakość druku jest mocno średnia, mimo już naprawdę wysokich cen. I tak jest od lat i nikt z tym nic nie robi i wydawnictwo olewa krytykę czytelników. Bo ciągle uważają, że nie mamy alternatywy i albo kupimy od nich, dane tytuły, albo od nikogo. Tylko potem niech nie oczekują pochwał. Skoro wszyscy wszystko mają w nosie, ja na pewno nie przestanę krytykować tak wydawanych komiksów.

Ale dalej kupujesz. Czyli wychodzi na to ze Egmont ma racje - nie ma innej alternatywy, ludzie i tak beda kupowac (o ile faktycznie tak uwazaja jak twierdzisz)

Online radef

« Odpowiedź #3179 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 07:31:35 »
XIII ma zauważalnie cieńszy papier.
Porównanie tyczyło się jedynie jakości druku.