Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 577815 razy)

Online xanar

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2925 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:07:06 »
Ok, mówmy. Będzie to nowomowa?
Pytanie dlaczego nikt tak nie mówi, tylko jakieś jednostki odkopały sobie jedne słowa i uznały, że teraz będzie się tak mówić a inny nie.
Rozumiem, że nie wiesz dlaczego po angielsku przestało się używać feminatywów poza paroma przypadkami, zresztą to tez już tu było.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Brvk

« Odpowiedź #2926 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:09:42 »
Dzień dobry. Indianie nie mają czerwonej skóry. Dziękuję i do widzenia.  :D

Offline Danio

« Odpowiedź #2927 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:10:06 »
Będzie coś o Egmoncie w tym wątku dzisiaj? ;D

Offline Murazor

« Odpowiedź #2928 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:14:03 »
od paru dni jest o Egmoncie i o tym jak pieknie i kreatywnie tworzy tlumaczenia w swoich komiksach

Offline srogin

« Odpowiedź #2929 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:15:28 »
  Nie szczerze mówiąc nie śledzę ortografii w jej bieżącym kształcie

Z tego co mi wiadomo "nie" z przymiotnikami zawsze pisało się tak samo.

Offline greg0

« Odpowiedź #2930 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:15:42 »
"Dziewczyna i murzyn"
Ważne żeby narzekać...

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #2931 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:16:51 »
Nawiążę do tego, co już tutaj padło a propos /chirurżki/, że to takie trudne do wymówienia (i mam nadzieję, że trochę to rozluźni atmosferę).
Ostatnio bliska mi osoba, która nie jest specjalnie za feminatywami, powiedziała dokładnie:
"Ta czarna chirurżka z tego serialu jest takim bad assem".
W pierwszej chwili po prostu to przyjęłam, bo komunikat był dla mnie całkowicie jasny. Mało tego, słowo /chirurżka/ padło po prostu ot tak, bez żadnego problemu przy jego wymawianiu.
Zajęło mi jakieś 2 sekundy, żeby odparować:
"Co ty właśnie powiedziałeś?"
 ;D
Śmialiśmy się z tego dość długo i mocno :) i zdaliśmy sobie sprawę, że gdyby zamiast słowa /chirurżka/ padło /chirurg/, to wydźwięk tego zdania nie byłby tak dosadny.

Jeśli znajdę czas, to spróbuję ugryźć temat z kilku stron, bo z wieloma Waszymi wypowiedziami się zgadzam (a propos chirurżki). Natomiast wydaje mi się, że trzeba przysiąść do argumentów merytorycznych. Nie chodzi o przekonywanie przekonanych, ale pokazanie szerszego obrazu.
Potrzebowałabym tylko dwóch skrinów:
1. tej strony (całej i w miarę czytelnej), gdzie /chirurżka/ pojawia się w XIII (tłumaczenie z tego roku)
2. stopki redakcyjnej tego tomu.

Chyba że nie jesteście zainteresowani, zero presji :)

Offline Cornelius

« Odpowiedź #2932 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:18:39 »
"Dziewczyna i murzyn"

To teraz przyjrzyj się okładce.

« Odpowiedź #2933 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:26:21 »
Z tego co mi wiadomo "nie" z przymiotnikami zawsze pisało się tak samo.

Masz rację oczywiście, moja wina zawsze miałem z tym problem i z przecinkami. No, ale żaden ze mnie naukowiec w końcu, zwykły biały murzyn.

To teraz przyjrzyj się okładce.

A teraz przyjrzyj się tytułowi nad oceną.

Offline Koalar

« Odpowiedź #2934 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:30:46 »
"Murzyn" od dawna jest pisany wielką literą, już w Słowniku warszawskim z 1902 jest taka pisownia (szukaj str. 1060). Z "Mulatem" jest inaczej, bo jeszcze SJP Doroszewskiego notował ten wyraz małą literą, podobnie kontynuator SJP Szymczaka (z uwagą, że bywa pisany wielką) i dopiero następca USJP Dubisza zanotował ten wyraz od wielkiej litery z uwagą, że bywa pisany małą. Inaczej w słownikach ortograficznych, gdzie raczej od dawna jest tylko pisownia "Mulat". Ale zgodnie z przytaczaną regułą powinno się pisać takie wyrazy wielką literą. Co do nazw przymiotnikowych typu "biały" 'człowiek rasy białej', to według mnie też te nazwy powinny być pisane wielką literą. Byłoby to zgodne z ogólną regułą, że rasy ludzkie zapisujemy wielką literą, poza tym ten wyjątek nie ma wielkiego uzasadnienia (a jednocześnie pojawia się pytanie: Czemu trzeba pisać "Murzyn" wielką, a "czarny" i "biały" małą?). Równie dobrze mogłaby istnieć zasada, że pseudonimy zapisujmy wielką literą (np. Grubas, Blondas, Bolo), chyba że pochodzą od przymiotników opisujących człowieka (łysy, siwy, gruby). Nie miałoby to za wiele sensu.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #2935 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:36:57 »
  To takie bardzo interesujące kryterium rasa murzyńska, ciekawe jakiej ja jestem rasy?

Kaukaskiej.

Offline parsom

« Odpowiedź #2936 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:39:38 »
Oczom nie wierzę. Ktoś tu w ogóle próbuje argumentować, że "murzyn" to poprawna pisownia? Jeżeli to nie jest troling zasługujący na bana, to nie wiem co jest.

Co do tego co pisze Koalar o Czarnym/czarnym - chyba nie jest to wcale takie oczywiste, że ma być czarny. Przykład: https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/rasa-i-murzyn;9470.html

« Odpowiedź #2937 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:45:34 »
  Fiu, fiu jestem pod wrażeniem, pierwszy jarzący. Wiesz jaki jest problem Twoich kolegów? Są bardzo nietolerancyjni. Tak bardzo, że nie chcą lub nie są w stanie zrozumieć prostego tekstu. A może zresztą nie potrafią czytać po prostu?

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2938 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:48:24 »
Koledzy się zagalopowali. Zgodnie z obecnie obowiązującymi normami nie ma czegoś takiego jak rasy ludzkie.
https://www.focus.pl/artykul/mit-ludzkiej-rasy

Ponadto słowo ****** jest dziś obraźliwe więc jakakolwiek dyskusja na temat jego pisowni jest bezprzedmiotowa i wręcz niewłaściwa.

https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art246621-murzyn-oficjalnie-odradzany-przez-rade-jezyka-polskiego

« Odpowiedź #2939 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:50:06 »
  No i masz ci los. Murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść.