Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 609491 razy)

Offline rapr

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #1035 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 09:16:27 »
jeszcze jeden tytuł dojdzie

Mam nadzieję, że XIII. Będąc szczerym, to sądziłem, że do czerwca to będzie już drugi tom

Offline Saruman

« Odpowiedź #1036 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 09:36:58 »
Będzie co czytać... Ja biorę na pewno 2x X-Mieczy, Savage Avengers, Akwilon, Batman, Epic Punisher, Nasz wielki Donald. Może Lucky Luke.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1037 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 09:41:02 »
Ciekawy jestem Nasz wielki Donald czy to bardziej encyklopedyczna podróż przez lata z Donaldem czy sporo komiksów okraszonych różnymi dodatkami.

Widzę że też Egmont się wziął za nową serię fantasy, zdaje się że @Konrad zachwalał serię jako zbierającą dobre opinie na rynku francuskim. Do sprawdzenia chociaż szkoda że decydują się na wydawanie albumowe.
Edit: ofc chodzi o 5 krain :D

Świat akwilonu wypisane są tylko Elfy, a wśród okładek są jeszcze Krasnoludy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Kwiecień 2024, 09:49:11 wysłana przez Dracos »

Offline Warpath

« Odpowiedź #1038 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 09:42:18 »
A mój portfel względnie odpocznie, bo tylko:
- Batman - Failsafe tom 1
- Gun Honey tom 2
- X-Mieczy 1 i 2
- Injustice Zero

Do zastanowienia:
- Pięć Krain, bo nie wiem co to :)
- Dylan Dog / Batman - poczekam na recki
- Flashpoint. Powrót - zależy jak mocno zakorzeniony jest w obecnych ongoingach. Jeśli można czytać bez, jako follow up do podstawowego - pewnie wezmę.

Puni - powtórka TM-Semic, więc pas.

« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Kwiecień 2024, 09:54:46 wysłana przez Warpath »

Offline Spiff

« Odpowiedź #1039 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 10:06:00 »
jeszcze jeden tytuł dojdzie
Jonka Jonek i Kleks - Integral  :-*

...

Lucky Luke. Cesarz Smith. Tom 45
Biore!!!
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Kwiecień 2024, 10:14:54 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Klima

« Odpowiedź #1040 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 11:23:48 »
Szybko dostaniemy tego Batmana/Dylana Doga :) Ale XIII ani widu ani słychu :(

Offline 79ers

« Odpowiedź #1041 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 11:28:02 »
Jigsaw, Akwilonx2, Luke, BladeRunner, DD, MaliBogowie - nie próbowałem jeszcze GunHoney i nie kojarzę 5Krain

Offline bosssu

« Odpowiedź #1042 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 11:40:30 »
5 krain?....Coś za dużo ostatnio tego uzwierzęcania bohaterów...i ponownie koty (Blacksad)

Offline death_bird

« Odpowiedź #1043 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 11:44:52 »
Mój świat się kończy, ale zupełnie nie wiem czy chce mi się brać tych X-Men. A kiedyś to był tytuł od którego rozpoczynałem układanie list zakupowych.
Wszystko wyjdzie w praniu, ale na dzisiaj chyba tylko Jigsaw...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Konrad

« Odpowiedź #1044 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 12:01:31 »
O kurde, ale mi Egmont zrobił dzień. Nie spodziewałem się, że to oni  ruszą Les 5 Terres (Pięć krain), ale chyba tylko oni byli w stanie to zrobić. Trochę szkoda, że nie integrale, ale i tak już długo czekałem aż ta Gra o Tron z antropomorficznymi zwierzętami zostanie u nas wydana.
Seria ma w tej chwili 12 tomów (I cykl to 1-6, II cykl to 7-12) i ma być ich jeszcze sporo więcej (jeśli się dobrze orientuje to będzie 5 cyklów po 6 tomów w każdym oraz po jednym spin-offie na cykl, czyli razem 35 tomów).
https://www.bedetheque.com/serie-66657-BD-5-Terres.html
https://egmont.pl/Piec-Krain.-Ze-wszystkich-sil.-Tom-1,81739782,p.html

Offline Archelon

« Odpowiedź #1045 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 12:11:28 »
5 Krain ma dobre opinie.
https://www.bedetheque.com/BD-5-Terres-Tome-1-De-toutes-mes-forces-372090.html

Przykładowe plansze pierwszego tomu:
https://www.bdgest.com/preview-4066-BD-les-5-terres-demeus-lor.html

Według opinii przypomina Grę o Tron w wersji antropomorficznej. Obecnie dostępnych dwanaście tomów.
Seria przewidziana na 30 tomów (po 6 albumów dotyczących jednej z 5 krain). Częstotliwość ukazywania się ma wynosić 3 części rocznie.

Znalazłem takie opisy poszczególnych krain:
Angléon : kraina kotów. Jest to archetyp zaawansowanej cywilizacji, o dotychczas niekwestionowanym panowaniu, która stopniowo upada i nie chce tego zaakceptować.

Lilia : świat roślin, całkowicie porośnięty dżunglą, namorzynami, kanałami i rzekami, nad którym królują naczelne. Wspaniali kupcy i rzemieślnicy, małpy są także zwolennikami starożytnych religii.

Erinal : kraina równin i wiatru. Różnorodny i tolerancyjny naród, roślinożercy, prowadzą życie w pokoju.

Ithara: kontynent pustynny, zamieszkały przez gady. Zamknięci w sobie marzą jedynie o dawnej chwale i lepszej przyszłości.

Arnor : kontynent niedźwiedzi, wilków i ogromnych zamarzniętych stepów. Zamrożone do szpiku kości ziemie Arnoru kryją w sobie skarby, rzadkie metale i kamienie szlachetne.

Konrad był szybszy :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Kwiecień 2024, 13:35:16 wysłana przez Archelon »

Offline Saruman

« Odpowiedź #1046 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 12:20:49 »
No i namówiliście.

Offline gashu

« Odpowiedź #1047 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 13:35:54 »
Mój świat się kończy, ale zupełnie nie wiem czy chce mi się brać tych X-Men. A kiedyś to był tytuł od którego rozpoczynałem układanie list zakupowych.

Mam podobnie.
Ja spróbuję może tego Batmana Zdarskiego. Inne pozycje superhero (Spider, Daredevil) pisane przez wspomnianego scenarzystę były IMO ok.  No, chyba że okaże się, że to kolejny rozdział Batvengers.

Offline michał81

« Odpowiedź #1048 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 13:54:20 »
No, chyba że okaże się, że to kolejny rozdział Batvengers.
Nie, to jest kolejny rodział "Jestem #%@& Batmanem". ;)

Dla mnie Zdarski nie ma pomysłu na Batmana, bo wygląda to jak runu Snydera pod kątem akcji (właśnie ten pierwszy tom), allbo nieudana próba zrobienia czegoś odjechanego jak Morrison (drugi tom). Trzeciego story arcu nie sprawdzałem, ale coś tam było o genezie Jokera, więc (totalnie strzelam), że bawi się w Moore lub Johnsa.

Offline Kyms

« Odpowiedź #1049 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 14:01:26 »
Dla mnie Zdarski nie ma pomysłu na Batmana, bo wygląda to jak runu Snydera pod kątem akcji (właśnie ten pierwszy tom), allbo nieudana próba zrobienia czegoś odjechanego jak Morrison (drugi tom). Trzeciego story arcu nie sprawdzałem, ale coś tam było o genezie Jokera, więc (totalnie strzelam), że bawi się w Moore lub Johnsa.
Zdarsky uzależnił istnienie Jokera do konwencji multiwersum. Bardzo specyficzny i szalony pomysł, który niekoniecznie mi siadł. To i tak lepiej, niż rewelacje odkryte w "Joker. Year One" podczas, którego klaun stracił trochę na swojej niezależności od Batmana.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/