Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3570 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 14:06:33 »
Wild c.a.t.s. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Crono

« Odpowiedź #3571 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 14:17:02 »
Mam sentyment jakiś do Wild c.a.t.s., ae to co wydał Semic fabularnie było słabe. Łagodnie mówiąc. Jak jest w innych zeszytach? Czytał ktoś oryginały?

Offline SawiK

« Odpowiedź #3572 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 15:43:00 »
Z chęcią wziął bym nowe wydanie Wild Cats, mimo iz posiadam(duble* z TM-Semic 😉).
Jeszcze było by dobrze wydać Punishera Jima Lee 🤘

Offline celtic

« Odpowiedź #3573 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 16:07:10 »
Szkoda że przygoda Morissona przy Wildcats zakończyła się na numerze #1, zeszyt zapowiadał naprawdę fajną serię, ciekawe o co poszło że następne numery się nie ukazały. Czy Egmont wyda Wildcats? Nie sądzę.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Xmen

« Odpowiedź #3574 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 16:49:24 »
Spider Man epic też są delikatnie mówiąc słabe, jednak sprzedają się dobrze. Punisher jest co najwyżej kiepski i też ma odbiorców. Trzymajmy kciuki za wild c.a.t.s.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline misiokles

« Odpowiedź #3575 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 16:54:02 »
Ale tu działa zasada, że lubimy to, co dobrze znamy.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3576 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 17:31:37 »
Ja czytałem całe Wild C.A.T.s. i uważam, że to całkiem fajna seria. Słaby scenariusz jest na początku, potem tylko lepiej. I jak pisałem wydanie samego tomu z historią Alana Moore'a to kiepski pomysł. Odnośni się do wszystkiego, co było wcześniej i siła zmian i zaskoczeń znika bez tych wcześniejszych przygód.

No i pewnie nie wydadzą świetnych Kotów z X-Men. Historia Logana z czasów II wojny światowej jest świetna. A to co wyczynia Charest to mistrzostwo świata!

Mogliby jeszcze ewentualnie wydać wersję Caseya. Jest to dość zamknięta historia. I ma chyba najlepsze oceny z całej serii.

Online michał81

« Odpowiedź #3577 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 17:42:37 »
Ja tylko przypomnę, bo już o tym gadaliśmy, ale są 3 tomy WildCATS (2 Jima Lee i 1 Alana Moore) wydane przez Urban Comics, z którym Egmont współpracuje i więc ma już gotowy materiał, który wystarczy przetłumaczyć.

Offline JanJ

« Odpowiedź #3578 dnia: Śr, 27 Grudzień 2023, 12:14:14 »
Kilka refleksji na temat komiksu 1629:
- wydanie, a szczególnie okładka, na duży plus
- co do fabuły, to było tu kilka komentarzy, że to jeden z najlepszych komiksów tego roku - dla mnie osobiście historia przedstawiona w komiksie jest niezła, choć nie powiedziałbym, że to jakiś wybitny komiks (więcej o tym w spojlerze poniżej)

Spoiler: PokażUkryj
Generalnie czytając komiks miałem wrażenie, że wszystko to już było. Nawiązuję tu oczywiście do Long Johna Silvera, zresztą autorstwa tego samego scenarzysty. A więc jest wyprawa statkiem, jest kobieta na statku, która wyrusza w poszukiwaniu męża, jest w końcu bunt, no bo jakżeby inaczej. Autorzy 1629 bardzo wiernie oddają realia wypraw na statkach w tamtych czasach (mamy tu nawet schemat statku i spis wykorzystanej literatury), ukazując w głównej mierze rzeczywisty i brutalny obraz takich wypraw. Wydaje mi się, że wręcz był to główny cel tego komiksu, bo tak naprawdę fabuła jest dość prosta, nie ma tu zwrotów akcji, w głównej mierze przez większość komiksu czekamy na bunt marynarzy i tyle. Ja szczerze mówiąc jakoś bardzo nie wciągnąłem się w tę historię i ciężko tu "kibicować" któremuś z bohaterów. Finalnie nieco wyżej stawiam jednak LJS, gdzie fabuła, poza zakończeniem, jest ciekawsza.
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Grudzień 2023, 12:17:38 wysłana przez JanJ »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #3579 dnia: Śr, 27 Grudzień 2023, 12:45:08 »
2. Jak twoje zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiłeś więcej/ mniej?
Więcej. W ubiegłym roku na regał trafiło 37 komiksów (35 kupionych i dwa otrzymane w prezencie). Różnica wynika z tego, że w 2023 nadrobiłem okazyjnie 20 starych TM-Semiców.

4. Najlepszy komiks 2023/ największe zaskoczenie roku?
Nie robię takich rankingów. Na pewno największym pozytywnym zaskoczeniem jakie zapamiętałem był Joker. Polowanie na klauna - jakiś czas temu odpuściłem bieżące serie DC i rzygam już wszędzie wciskanym Jokerem, ale temu tytułowi po pewnych rekomendacjach postanowiłem dać szansę i okazał się naprawdę dobry.

5. Najgorszy komiks 2023/ największe rozczarowanie roku?
Flash: Najszybszy Człowiek na Ziemi - brzydko narysowany, nieciekawy, zbędny prequel do niezachwycającego filmu.

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2024 roku?
Jako niepoprawny fan duetu Jeph Loeb & Tim Sale, marzyłoby mi się polskie wydanie Challengers of the Unknown (jedyna wspólna praca panów niewydana w Polsce z tego co wiem) oraz wznowienie w sztywnej oprawie Wolverine/Gambit: Victims (ostatnio wydany przez Tm-Semic w 1997 z fatalnej jakości druku). Ktoś się orientuje, czy są na to jakieś szanse?
No i im więcej Batmana z lat 1988-1992, tym lepiej.

Ale czy cienkie zeszytówki się liczą jako nowe komiksy? ;) Ja ich nie dodaję do ogólnej puli, tylko są u mnie jako oddzielna kategoria.

Tak chwalicie tego Jokera. Może wrócę do tego komiksu. Natomiast ten Flash jako prequel filmu, to od początku było wiadome, że będzie ssał. Dzięki, że mnie utwierdziłeś w decyzji, żeby go nie kupować.

Nie liczyłbym na Wolverine/Gambit. Ma być nowe Weapon X i Pieśń Egzekutora i to tyle ze wznowień Mega Marveli w tym roku.

Offline dinogal

« Odpowiedź #3580 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 10:04:03 »
 ojej czemu Bazyl został zbanowany...

Online michał81

« Odpowiedź #3581 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 10:08:44 »

TOP 20 SPRZEDAŻY 2023 R.

1. Kajko i Kokosz. Szkoła latania 
2. Thorgal, tom 41. Tysiąc oczu
3. Thorgal Saga. Żegnaj, Aaricio
4. Thorgal Młodzieńcze lata, tom 11. Grym
5. Kajko i Kokosz Złota Kolekcja, tom 6.
6. Asteriks, tom 40. Biały Irys
7. Wiedźmin, tom 7. Ballada o dwóch wilkach
8. Asteriks. Imperium smoka
9. Cyberpunk 2077, tom 5. Słowo honoru
10. Najwybitniejsi naukowcy. Kopernik. Centrum wszechświata
11. Wiedźmin, tom 1. Dom ze Szkła
12. Twisted-Wonderland. Zdarzenia w Heartstlabyulu, tom 1.
13. Wiedźmin. Adaptacje opowiadań A. Sapkowskiego, tom 2. Mniejsze zło
14. Star Wars. Mandalorianin, tom 1.
15. Thorgal, tom 1. Zdradzona czarodziejka
16. Cyberpunk 2077, tom 1. Trauma Team
17. Wujek Sknerus. Niezwykłe losy Sknerusa McKwacza
18. W.I.T.C.H. Nowe historie. Serce przyjaźni
19. Star Wars. Wojna łowców nagród. Jeszcze jedno zadanie 
20. Star Wars. Wielka Republika, tom 3. Koniec Jedi
« Ostatnia zmiana: So, 30 Grudzień 2023, 10:16:40 wysłana przez michał81 »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3582 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 10:24:35 »
Ale masówka w tym top 20.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Takesh

« Odpowiedź #3583 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:07:19 »
I żadnego sh. A i europa poza Thorgalem i Asteriksem ma tylko jedną pozycję. Ciekawe jak wyglądają dalsze pozycje?

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3584 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:10:49 »
Pewnie na dalszych miejscach robi się bardziej interesująco. Co ciekawe niedawno ruszyli z mangą a już dwie pozycje w topce.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Grudzień 2023, 11:12:26 wysłana przez amsterdream »
Czas nas zmienił, chłopaki...