Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604831 razy)

Offline Dracos

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3465 dnia: So, 11 Listopad 2023, 14:55:29 »
Ja mam tak z Blacksadem. Nie lubię antropomorfizmu,

U mnie jest na odwrót jak ogólnie kryminał noir to nie jest coś czego szukam w komiksie, ani Chandlera nigdy raczej nie poczytam, tak tutaj kiedyś się skusiłem właśnie dlatego że był antropomofizm. Teraz oczywiście nie wyobrażam sobie nie znać Blacksada :)

Offline robbirob

« Odpowiedź #3466 dnia: So, 11 Listopad 2023, 15:34:47 »
Ja mam tak z Blacksadem. Nie lubię antropomorfizmu, ale sposób w jaki TK mówi o tym komiksie przy każdej okazji sprawia, że chcę zrobić wyjątek. I tylko nie wiem, czy zacząć kompletować tomy, czy może jeszcze poczekać, bo za jakiś czas wydadzą fajny integral. A taki to chętnie bym chapnął...
Dzisiaj odświeżylem sobie tomy 1-5. Cudowne to komiksy. Antropomorfizm w ogóle nie razi, a też nie jestem.jego wielkim fanem.
Jutro siadam do tomów 6-7. Tylko nie wiem czy to całość. Czy kolejne zapowiedziane dwa tomy tworzą z nimi jakiś cykl?

Offline komiks

« Odpowiedź #3467 dnia: So, 11 Listopad 2023, 15:39:22 »
Ja nie znam Blacksada i nie mam ciśnienia na ten tytuł, ale jeśli wydadzą kiedyś integrale to kupię, takich cienkuszy nie lubię.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #3468 dnia: So, 11 Listopad 2023, 15:49:53 »

W zasadzie to czego ci brakuje? Odniósł się TK do afery, potwierdził że to nie inwencja ludzi w wydawnictwie ale partnerów zewnętrznych, że fundacja kreska również była zaskoczona całym obrotem sytuacji. Skierował do oświadczenia które wydawnictwo wystosowało, a na koniec podzielił się kolejna anegdotą. Imo wystarczy, grunt że to uwspółcześnienie tekstu nie było zamierzone przez osoby decyzyjne.
Chyba niektórzy zapomnieli jakie ostre słowa padały tu na forum odnośnie nowego wydania w kierunku wydawcy, no ale pan Kołodziejczak podzielił się anegdotą, więc wszystko jest OK. Pięknie wybieli wydawcę znowu odnosząc się do "mitycznych podwykonawców" za to odpowiedzialnych. Ciekawe czy tak samo oceniana byłaby wypowiedź pani Martyny co do wynikłej sytuacji? Jak dla mnie to ładnie i szybko daliście się zmanipulować wydawcy, patrząc po tym oburzeniu jakie było tu na forum

Offline parsom

« Odpowiedź #3469 dnia: So, 11 Listopad 2023, 15:53:32 »
Ale co mieli zrobić? Komiks wycofany, wydadzą jak trzeba, i tyle. Rozliczenia personalne to już ich sprawa.

Offline kostuch

« Odpowiedź #3470 dnia: So, 11 Listopad 2023, 16:05:16 »
Mysle ze po prostu jest swiadom tego ze dali d... po calosci i ze tylko w ten sposob moze zakonczyc ten temat bo jakiekolwiek tlumaczenia itd byłyby powodem do kolejnej dyskusji.

Offline PJP

« Odpowiedź #3471 dnia: So, 11 Listopad 2023, 17:00:56 »
Ta sprawa z "uwspółcześnieniem" tekstu przypomina pewne wątki z dyskusji o tłumaczeniach. A w zasadzie jest jej uzupełnieniem, z tym że bardziej chodzi o rolę redaktora, który nie tylko musi być oczytany (nie tylko w danej działce czy ogólnie komiksowo), ale również czuć klimat dzieła przy którym pracuje (ludzie całkowicie siedzący poza tematyką na dłuższą metę mogą nie sprostać oczekiwaniom fanów). Redaktor jest taką ostatnią linią obrony ;) A bywa i tak, że wydawnictwa sępią na redakcji publikacji. No i potem wychodzą różne kwiatki.

Offline donT

« Odpowiedź #3472 dnia: So, 11 Listopad 2023, 17:13:26 »
Ja nie znam Blacksada i nie mam ciśnienia na ten tytuł, ale jeśli wydadzą kiedyś integrale to kupię, takich cienkuszy nie lubię.

Kiedys napisalbym, ze to wstyd nie znac Blacksada, ale przy ilosci obecnie wydawanych komiksow, latwo jest o przeoczenie. Swiadome badz nie. W mojej opinii to genialna seria, ktorej warto dac szanse. Jest kapitalnie napisana i jeszcze lepiej narysowana. Kazdy nowy album to dla mnie swieto i totalny must have. Sprobuj, watpie abys zalowal.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Komediant

« Odpowiedź #3473 dnia: So, 11 Listopad 2023, 17:34:00 »
Z kapitalnymi rysunkami się zgodzę, ale scenariuszowo Blacksad to nic specjalnego, fajny pomysł na serie ze zwierzęcymi postaciami i klimat lat 40- i 50-tych, ale wykonanie nie powala.
Odpuściłem po pierwszym tomie jeszcze bodajże z Siedmiorogu, chociaż czasem korci sprawdzic jakiś późniejszy.

Offline Popiel

« Odpowiedź #3474 dnia: So, 11 Listopad 2023, 17:43:11 »
Nie oceniej siedmiotomowej serii (choć w zasadzie antologii) po pierwszym tomie. Konwencja się rozwija, fabuły dotykają różnych aspektów Ameryki lat 50. A grafika pizostaje nieziemska (z małą zniżką w jednym tomie).
Pierwsxe cztery albumy dla mnie są doskonałe, piąty tylko bardzo dobry, dwa ostatnie już, już za chwilę.

Offline starcek

« Odpowiedź #3475 dnia: So, 11 Listopad 2023, 19:49:10 »
Ta seria jest niczym Zabójcza Broń, czy Szklana Pułapka - dwójka lepsza od jedynki.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #3476 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 21:18:32 »
Dyskusję o recenzjach wydzieliłem do tematu: https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/odp-egmont-2023-3944/
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline dinogal

« Odpowiedź #3477 dnia: So, 18 Listopad 2023, 10:03:36 »

Offline michał81

« Odpowiedź #3478 dnia: So, 18 Listopad 2023, 10:34:08 »
Czyli z kontekstu wypowiedzi wychodzi, że serie mutanckie w Marvel Fresh będą resetowane i będą wychodzi jako:
Świt X
Reign of X  (Rządy X)
Destiny of X
Fall of X
itd.

Offline WeaponX

« Odpowiedź #3479 dnia: So, 18 Listopad 2023, 17:40:19 »
Czyli z kontekstu wypowiedzi wychodzi, że serie mutanckie w Marvel Fresh będą resetowane i będą wychodzi jako:

Nic nie będzie resetowane. To jest ciąg dalszy i są to nazwy dalszych, że tak powiem "rozdziałów".