Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606135 razy)

Offline grzegorz.cholewa

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3000 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 20:34:45 »
Oczywiście wezmę Sprawiedliwość w powiększonym formacie od Egmontu. Ale czy są jakieś różnice z wydaniem od Muchy np. dodatki, tłumaczenie, jakość itd.

// Kvothe dzięki.

Nie ma. To w zasadzie to samo co tam. Tylko kartki większe ( i cena ).

Online Konrad

« Odpowiedź #3001 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 00:19:41 »
Do listopadowych zapowiedzi Egmontu dołączył 41 tom Thorgala:
https://egmont.pl/Thorgal.-Tysiac-oczu.-Tom-41,77572099,p.html
https://egmont.pl/Thorgal.-Tysiac-oczu.-Tom-41,77572101,p.html

Natomiast Garfield: Tłusty koci trójpak tom 16 nie wyjdzie jak zapowiadano w listopadzie tylko przesuwa się dopiero na marzec 2024
https://egmont.pl/Garfield.-Tlusty-koci-trojpak.-Tom-16,76806150,p.html

Offline Warpath

« Odpowiedź #3002 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 10:09:33 »

Offline xanar

« Odpowiedź #3003 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 10:50:49 »
Czytać może i można, jak się kupiło wszystkie wcześniej, bo teraz to ze 4 czy 5 tych tomów to niedostępne :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Warpath

« Odpowiedź #3004 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 11:52:59 »
Największą wtopą w kwestii Thora jest zaniechanie kontynuacji tomu Straczynskiego, który po prostu zostawia po sobie przepaść fabularną - o czym zresztą wspomina prowadząca. A wystarczyłoby jedynie wydać dodatkowo poniższy tom, by domknąć wątki:

Thor TPB By Kieron Gillen Ultimate Collection

Collects Thor (2007-2011 3rd Series) #604-614, Siege: Loki (2010) and New Mutants (2009-2012 3rd Series) #11.

Nawet zawartość omniaka to Straczynski + Gillen, gdyż stanowi to jedną całość. Mam nadzieję, że Egmont się zreflektuje i dokończy historię.

Online eridraven

« Odpowiedź #3005 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 12:06:09 »
Największą wtopą w kwestii Thora jest zaniechanie kontynuacji tomu Straczynskiego, który po prostu zostawia po sobie przepaść fabularną - o czym zresztą wspomina prowadząca. A wystarczyłoby jedynie wydać dodatkowo poniższy tom, by domknąć wątki:

Thor TPB By Kieron Gillen Ultimate Collection

Collects Thor (2007-2011 3rd Series) #604-614, Siege: Loki (2010) and New Mutants (2009-2012 3rd Series) #11.

Nawet zawartość omniaka to Straczynski + Gillen, gdyż stanowi to jedną całość. Mam nadzieję, że Egmont się zreflektuje i dokończy historię.

Liczyłem, że podczas tego filmu padnie zapowiedź tomu z runem Gillena, a tu nic. Może na MFKiG zapowiedzą, jak już tak chwalą, że mają tyle tego Thora w ofercie.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline xanar

« Odpowiedź #3006 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 12:10:20 »
Marvel się zreflektował po 14 latach, na początku też wydali tylko tego Straczynskiego.
Jak się będzie sprzedawać to pewnie wydadzą a jak nie to nie.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #3007 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 12:17:23 »
"Płomiennowłosa dziewoja z okładki" - Pani Alicja rozkręca się z filmiku na filmik - w końcu sama jest płomiennowłosa :)
Można by rzec, że ucieszyłem się, że dzisiejszy podcast jest z jej udziałem - fajnie opowiada o tym Thorze - widać, że zna się na rzeczy, albo po prostu się bardzo dobrze przygotowała. Pozostaje tylko pytanie - czy jest w Egmoncie ktoś, kto tak samo ogarnia DC?

Na kontynuację Thora liczyłem w tym roku, teraz pozostaje liczyć, że będzie w przyszłym - w mojej opinii to wydanie jest niezbędne, a do tego Egmont naprawdę by zapunktował u niejednego z nas (kolekcjonerów - komplecistów) :)

Offline xanar

« Odpowiedź #3008 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 12:24:20 »
Za to ta blond włosa strasznie męczy się przed tą kamerą, ciekawe jak to będzie wyglądało na żywo gdzie są ludzie.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3009 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 12:30:32 »
Odnośnie Sprawiedliwości - fajnie że w jednym ujęciu pokazane oba wydania, z grubsza tak jak bym sobie tego życzył przy porównywaniu. Youtubowa kompresja nie odzwierciedla tego jak komiksy wyglądają 1:1 (zestawiłem z fizycznym wydaniem Muchy), ale na potrzeby porównania wstępne wnioski można wyciągnąć.

Różnica w jakości jest, ALE to czy duża zależy od indywidualnej percepcji, przykładowo jeśli ktoś nie widzi różnicy między materiałami wideo w 2K i 4K (przykład, do tego na zbliżeniu) to nie ma co sobie zaprzątać głowy tematem. Generalnie przy czytaniu różnica w jakości jest pomijalna z tego co widzę, a zdecydowanie ustępuje fizycznym wymiarom komiksu jako argumentowi za/przeciwko danemu wydaniu. Powiedziałbym że dopiero przy skupianiu się na detalach ma to wszystko znaczenie, i w tym przypadku, oceniając wyłącznie po podlinkowanym filmiku, Egmont bezsprzecznie wygrywa (a uwzględniając większy format - jest wydaniem bezkonkurencyjnym).
Powiecie że można się było spodziewać - gdyby tak było, to bym nie dopytywał o porównanie :P Kombinacja materiałów i druku, na większej kartce nie wydrukuje się coś, czego nie ma w pliku (detale itp.), a w drugą stronę to mamy masę przykładów gdzie materiały może i były świetnej jakości, ale coś zostało skopane w druku...

Niżej zrzuty ekranu z filmiku, ten sam zakres strony, tyle że nie dopasowywałem Muchy do Egmontu (kąt obrotu itp.) bo musiałbym poeksperymentować z interpolacją skalowania/perspektywy...

Egmont:
Spoiler: PokażUkryj

Mucha:
Spoiler: PokażUkryj

PS. Przypuszczam że paradoksalnie jakość w wydaniu Muchy niektórym może się bardziej podobać (mniej "niedoskonałości"), porównałbym do użycia DNR w wydaniach filmów - kosztem utraty detalu uzyskuje się bardziej sterylny obraz, są zwolennicy i przeciwnicy, ale w tzw. ślepym teście typu test w supermarkecie zwykłemu Kowalskiemu bardziej podoba się obraz sztucznie polepszony (w przypadku Sprawiedliwości widać że większa saturacja kolorów = plansze bardziej żywe, a mniejsza rozdzielczość druku = mniej ww. "niedoskonałości").

Offline Szekak

« Odpowiedź #3010 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 12:39:20 »
Takie posty powinno dać się polajkować dwa razy. ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3011 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 13:13:52 »
Bardzo dobry post porównawczy @Pitterini.

Najśmieszniejsze jest to, że reprodukcja okładki na sklepie Egmontu i innych księgarni, jest oczywiście w porządku, tak jak w przypadku Rosy t.10. Realny wygląd można sobie zobaczyć tylko w sklepach stacjonarnych.

https://egmont.pl/Sprawiedliwosc,74866718,p.html?gclid=Cj0KCQjwjt-oBhDKARIsABVRB0x7fn2lV2unA94RvWE0ERac9sMQWUZBCAIQj8CAkBnQLbnDpmcPWgwaAqqZEALw_wcB

https://www.instagram.com/p/CxLmplNNAfG/

Offline michał81

« Odpowiedź #3012 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 13:45:03 »
Temat kontynuacji Thora dyskutowaliśmy rok temu. Nadal uważam, że sprawę rozwiązałoby wydanie Thor By Kieron Gillen Ultimate Collection + SIEGE. Jeśli do tej pory nie wyszło to znaczy, że ten Thor się sprzedał pewnie średnio. Nie ma co wracać do niej. Czy Egmont wyda to jego sprawa.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Wrzesień 2023, 14:08:19 wysłana przez michał81 »

Offline Kandor

« Odpowiedź #3013 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 13:55:52 »
O, kurczę! A ja naprawdę miałem tego Thora Straczynskiego kupić, jednak pani Alicja przekonała mnie że nie jestem odpowiednim targetem. Nie tak jak inni wydawcy: "kup, kup, nie pożałujesz!". Tylko jak się do tego mają potencjalne słupki sprzedaży? ;-)

Offline Enceladus

« Odpowiedź #3014 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 14:21:18 »
Piterrini dzięki za porównanie.

Odnośnie dzisiejszego filmiku - Martyna mam wrażenie że i tak lepiej, ale przy dość krótkim występie, a Alicja skubana trafia do mnie (jej humor także) ;D

Teraz Egmont, aby znalazł klona Alicji ale od DC ;)

ps Może jednak jest jakaś szansa na wydanie kontynuacji Thora Straczynskiego?

He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!