Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kvothe

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2805 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 11:45:18 »
Nie było, wydali to osobno w oddzielnym tpb. Egmont powinien poprawić opis.

https://comicbookroundup.com/comic-books/trades/reviews/dc-comics/nightwing-(2016)/fear-state
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Sierpień 2023, 11:47:42 wysłana przez Kvothe »

Offline xanar

« Odpowiedź #2806 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 12:20:42 »
W oryginale też ich nie było? Jeśli tak, to gdzie się pojawiły?
Tu np.
https://www.atomcomics.pl/pl/p/NIGHTWING-FEAR-STATE-TP/211726
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline keram2

« Odpowiedź #2807 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 17:35:09 »
W ostatnim filmiku TK poleca m.in. ukraiński steampunkowy komiks "Wola", sam komiks trafia do mnie średnio, choć zgadam się, że jest to fachowa robota.
Przy lekturze naszły mnie jednak myśli, że przecież mamy w Polsce autorów, którzy mogliby stworzyć komiksy na podobnym, a może nawet wyższym poziomie, po cholerę Egmont kupuje fantazje o Wielkiej Ukrainie (na mapie obejmuje ona m.in. połowę Lubelszczyzny i wschodnie Podkarpacie) zamiast zainwestować w polskich autorów by zrobili to z polskiego punktu widzenia.

Żeby była jasność nie mam pretensji do Ukraińców, że tworzą według własnego widzenia - uważam to za naturalne.

Chwała Egmontowi za inwestycje w polski komiks dziecięcy - uważam, że dokonał tu wielkich rzeczy, mam jednak nadzieję, że nadejdzie czas gdy Egmont zacznie także promować młodych polskich autorów tworzących kreską realistyczną dla starszego odbiorcy.

I jeszcze raz dla jasności ( w związku z postem Bazyliszka) nie chodzi mi tylko o komiks historyczny czy "promujący Polskę", ale generalnie o rysowane realistycznie przygodowe opowieści.
« Ostatnia zmiana: Cz, 31 Sierpień 2023, 18:00:41 wysłana przez keram2 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2808 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 17:53:34 »
@UP
Właśnie - powinno być w drugą stronę. Obecna Ukraina w latach 1991-2014 miała największe granice w historii narodu ukraińskiego. Polska zaś po II WŚ straciła dziedzictwo Jagiellonów i wróciła do terytorium państwa pierwszych Piastów. :/

Na Komiksowej Warszawie w tym roku był panel o komiksach historycznych i czasach wojen XVII wieku. Ale podobno te komiksy są słabe. Byli też twórcy humorystycznego komiksu czeskiego, w którym opisywali fikcyjną wojnę polsko - czeską. Czyli są takie produkcje i można by się rozejrzeć, gdyby ktoś to kupił.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2809 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 18:11:33 »
Na Komiksowej Warszawie w tym roku był panel o komiksach historycznych i czasach wojen XVII wieku. Ale podobno te komiksy są słabe. Byli też twórcy humorystycznego komiksu czeskiego, w którym opisywali fikcyjną wojnę polsko - czeską. Czyli są takie produkcje i można by się rozejrzeć, gdyby ktoś to kupił.

A ty kupiłeś Klincz-esko-słowacki albo kupiłbyś taki komiks gdyby był stworzony przez polskich autorów?

Offline Popiel

« Odpowiedź #2810 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 18:28:09 »
Na Komiksowej Warszawie w tym roku był panel o komiksach historycznych i czasach wojen XVII wieku. Ale podobno te komiksy są słabe.

Masz na myśli to?

„Metafora czy realizm – o komiksie historycznym”, goście: Wjaczesław Buhajow, Kyryło Małow, Dmytro Biriukov , Marek Oleksicki

Online misiokles

« Odpowiedź #2811 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 18:56:56 »
Chwała Egmontowi za inwestycje w polski komiks dziecięcy - uważam, że dokonał tu wielkich rzeczy, mam jednak nadzieję, że nadejdzie czas gdy Egmont zacznie także promować młodych polskich autorów tworzących kreską realistyczną dla starszego odbiorcy.

Biorąc pod uwagę przypadek Delisii - raczej nie zacznie. Maciek Kur w którymś filmu opowiadał, że TK nawoływał  go, żeby wydał Delisie za granicą (w tym przypadku udało się w Kanadzie), a Egmontowi bardziej opłacało się wydać ów komiks na licencji.
A młodych autorów z kreską realistyczną niech promują Relaxy, miłośnicy takiej kreski to w sumie ich target.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2812 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 20:28:58 »
A ty kupiłeś Klincz-esko-słowacki albo kupiłbyś taki komiks gdyby był stworzony przez polskich autorów?

No nie. Mnie takie komiksy nie interesują, bo czytam książki historyczne. Oraz książki sci-fi, fantasy, gdzie Wielka Polska ma się dobrze. :)

"Królikarnia" jeszcze przede mną, ale czytałem świetną serię wydawnictwa Warbook Władimira Wolfa o nowej wojnie z Rosją, lub drugą, o tym jak Polska zyskała na upadku USA, bo przejęliśmy ich uzbrojenie i część żołnierzy. :) Albo "Krzyżacki Poker" pokazujący historię Rzeczypospolitej, gdyby Chmielnicki wygrał całkowicie i nasza szlachta musiałaby ustąpić Kozakom. :) Polecam. TK też nabazgrał cykl jak meteoryt walną w Niemcy i mogliśmy jako Polska wreszcie odetchnąć. W tych klimatach wolę książki niż komiksy, bo stand alone komiks nie da rady czegoś takiego opisać w zadowalający mnie sposób. Tylko grube powieści i sagi. Wyobrażacie sobie np. "Pana Lodowego Ogrodu" w wersji komiksowej? Nie sprostałby.

@Popiel
Był jeszcze panelik z jakimś Polakiem co trzaskał historyczno-komiksowe kicze dla naszego Ministerstwa Edukacji. Ale nazwiska pana nie pamiętam.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2813 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 20:33:19 »
@Popiel
Był jeszcze panelik z jakimś Polakiem co trzaskał historyczno-komiksowe kicze dla naszego Ministerstwa Edukacji. Ale nazwiska pana nie pamiętam.

Paweł Kołodziejski. Prowadziłem to spotkanie. Złe komiksy.

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #2814 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 00:33:25 »
po cholerę Egmont kupuje fantazje o Wielkiej Ukrainie (na mapie obejmuje ona m.in. połowę Lubelszczyzny i wschodnie Podkarpacie) zamiast zainwestować w polskich autorów by zrobili to z polskiego punktu widzenia.

I jeszcze raz dla jasności ( w związku z postem Bazyliszka) nie chodzi mi tylko o komiks historyczny czy "promujący Polskę", ale generalnie o rysowane realistycznie przygodowe opowieści.

Komiks historyczny w Polsce tworzony jest przez środowiska prawicowe i niestety zaangażowane politycznie. Myślę, że Kołodziejczak chętnie by to wydawał (vide Batman "napisany" przez niego jest skandalicznie gówniano-patriotyczny), ale na szczęście Story House zarządzany jest przez ludzi z drugiej strony sceny politycznej ("na szczęście" dla obiorcy a nie dla mnie, bo gardzę oboma skrajnościami, ale jednak wydawnictwa lewicowe prezentują wyższy poziom cywilizacyjny - zresztą światem rządzi lewica, nie wchodźmy w to).

Także nici z tego. W Polsce monopol na tworzenie historii ma urzędująca władza. Więc wydawanie jej w duchu lewicowym byłoby dla Kołodziejczaka albo wbrew polityce firmy albo wbrew własnym poglądom. Dlatego Egmont Story House nie wydawał tego, choć granty państwowe były na to. Zobaczymy jak nowa szefowa do tego podejdzie.
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2815 dnia: So, 02 Wrzesień 2023, 10:00:29 »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #2816 dnia: So, 02 Wrzesień 2023, 10:09:37 »
A to niespodzianka 👍😎

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2817 dnia: So, 02 Wrzesień 2023, 10:26:08 »
"Siostra Daltonów dołancza" ;) Nie mogłem się powstrzymać. A serio to coraz bardziej mi się ta formuła z różnymi gośćmi podoba, brakowało tego.

Offline Koalar

« Odpowiedź #2818 dnia: So, 02 Wrzesień 2023, 13:36:20 »
Dobrze zrobił ten urlop Tomaszowi Kołodziejczakowi, jakby odmłodniał, wypowiadał się z większą werwą, dynamiką.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2819 dnia: So, 02 Wrzesień 2023, 13:47:25 »
Nowy filmik to pewnie przyćmi inne kwestie, ale spytam, może akurat...:
czy ktoś z forum ma już Sprawiedliwość Egmontu i coś powie o zawartości względem wydania Muchy? Ilość stron chyba zbliżona, czyli dodatki są te same? A tłumaczenie od zera robił E, czy odkupili od konkurencji? O jakości to może kiedy indziej, chociaż odnośnie plansz - czy przy bezpośrednim porównaniu jest np. więcej detali w wydaniu większym (E)?
Pytam, bo już na "rynku wtórnym" się sprzedaje, więc może ktoś tutaj ma (mimo że sklep E: "przedsprzedaż"...)?