Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 607290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2775 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:16:25 »
Wejdz na gildie w manga
I sprawdz ile z tych pozycji wychodzi poza magazynami dla nastlatkow. Efekt moze cie zaskoczyc ;) lacznie z np takim berserkiem ;) ktory tam jest w magazynie young animal dla young adult chlopakow z posterami babek w bikini ;)
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 17:25:51 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline michał81

« Odpowiedź #2776 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:48:03 »
Tylko że to wydało JPF, a nie Egmont, i wydało wiele lat temu. Poza tym to było "Resident Evil", a nie "Star Wars" czy Disney. Równie dobrze można stwierdzić, że Batman 15 lat temu Egmontowi się nie sprzedawał.
Następny team Bazyl, który będzie wypominał Egmontowi jednego Batman na rok z przed 15 lat.  :D
Resident Evil może wyszedł dawno, jednak w okresie kiedy manga była już mocna na rynku, a komiks dopiero podnosił się z dołka w jakim był. Było to także skoordynowane z premierą (nawet głośną, pomimo, że gra do końca nie dowiozła) znanej marki gier z ZOMBIE, gdzie w tamtym okresie byłe na topie właśnie (między innymi dzięki serialowi Walking Dead). Lepszego okresu na tą brandową mangę nie było. A jednak poza tą jedna serią nic więcej nie wydano, a jak wspomniałem była też kolejna.

HIT (mln sprzedanych egzemplarzy) niemieckiego Egmontu. Ale to jest jeden z tych projektów, o których pisałem wyżej. Zbyt skomplikowany ze względu na swoją długość i nie do końca skierowany do przeciętnego czytelnika mang w Polsce.
Ja tego nie napisałem, więc nie wiem czemu umieszczasz to jako mój cytat.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 17:49:54 wysłana przez michał81 »

Online radef

« Odpowiedź #2777 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:52:24 »
Następny team Bazyl, który będzie wypominał Egmontowi jednego Batman na rok z przed 15 lat.  :D
W sumie sam mogęnapisać, że jesteś team michał, który będzie wypominał jedną brandową mangę, która się nie sprzedała. :D

Ja tego nie napisałem, więc nie wiem czemu umieszczasz to jako mój cytat.
A to była pomyłka, oczywiście chodziło o post HugoL3. Tylko nastąpił błąd przy kopiowaniu.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline michał81

« Odpowiedź #2778 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 18:05:32 »
W sumie sam mogęnapisać, że jesteś team michał, który będzie wypominał jedną brandową mangę, która się nie sprzedała. :D
Dałem ci konkretny przykład i opis sytuacji kiedy była wydana. Nie jest to Star Wars - zgoda, jednak nadal odnoszę wrażenie to, że Egmont uważa, że celuje w odbiorców mangi, ale jak przedstawił to Arek to odbiorca mangi jest zupełnie inny i te mangi zamiast trafić do tej konkretnej grupy trafią raczej znowu do kupujących inne komiksy z mniejszym lub większym sukcesem.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2779 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 18:11:11 »
bleach jest

z reszta pozycji poleglbys na polskim rynku ;)

Ok skoro bym poległ to wiemy czemu Egmont tego nie wydał, aczkolwiek wydaje mi się, że gdyby któraś z tych pozycji była wydawana przez wydawnictwa, które specjalizują się akurat w mandze to ludzie by kupowali.

Online radef

« Odpowiedź #2780 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 18:15:08 »
Dałem ci konkretny przykład i opis sytuacji kiedy była wydana. Nie jest to Star Wars - zgoda, jednak nadal odnoszę wrażenie to, że Egmont uważa, że celuje w odbiorców mangi, ale jak przedstawił to Arek to odbiorca mangi jest zupełnie inny i te mangi zamiast trafić do tej konkretnej grupy trafią raczej znowu do kupujących inne komiksy z mniejszym lub większym sukcesem.
To ja natomiast ci odpowiadam, że Egmont, w przeciwieństwie do JPF-u, może dotrzeć ze swoimi brandowymi mangami do czytelników, którzy do tej pory zbytnio nie sięgali po mangi. Bo jednak popularność takich marek jak "Gwiezdne wojny" czy "Stich" jest w Polsce nieporównywalnie większa wśród przeciętnego odbiorcy niż "Resident Evil".
Jak już pisałem wcześniej - widzę w tym próbę znalezienia tego samego, ale trochę nowego czytelnika. Natomiast w przypadku pójścia w stronę fanów mang, musiałby walczyć z silną konkurencją, której tutaj nie ma. Bo nikt inny w Polsce nie wyda mangi disnejowskie czy gwiezdnowojennej. Może się przeliczą, może nie, ale widzę w tym dużo mniej ryzyka niż w przypadku pełnej próby wejścia na rynek mang, a potencjalnie nie mniejsze zyski.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online PabloWu

« Odpowiedź #2781 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 18:39:43 »
Pytasz jakie ja bym chcial jako ja? ;)
Czy jako produkt na sprzedaz? :)

Jakie byś chciał wydać jakbyś miał możliwość.

Offline michał81

« Odpowiedź #2782 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 18:41:45 »
To ja natomiast ci odpowiadam, że Egmont, w przeciwieństwie do JPF-u, może dotrzeć ze swoimi brandowymi mangami do czytelników, którzy do tej pory zbytnio nie sięgali po mangi. Bo jednak popularność takich marek jak "Gwiezdne wojny" czy "Stich" jest w Polsce nieporównywalnie większa wśród przeciętnego odbiorcy niż "Resident Evil".
Nie doceniasz JPF, który też potrafi dotrzeć ze swoimi mangami do odbiorców, którzy nie sięgali po nie. Podam ci dwa przykłady. Pierwszy to Kapitan Tsubas po premierze którego wydawca musiał pisać, że mangę czyta się od tyłu i od prawej do lewej, bo ludzie w komentarzach pisali, że mają ją źle złożoną, bo wcześniej mangi nie czytali (choć chyba przy Dragon Ball Z i Kolor było to samo). Drugi przykład. Initial D, który trafił do osób fascynujących się motoryzacją, a wiem to stąd bo syn znajomej kupił właśnie tą mangę (przez znajomych) i miał ten sam problem.
I nie docenisz RE, który ostatnio zaliczył serię nowych części gry wraz z remakami klasycznych oraz słaby filmem aktorskim restartującym tą markę i zapowiedziany kolejny filmem CGI. Może manga wtedy nie trafiła, ale było tam wiele czynników które temu sprzyjały.
Być może jesteśmy w jakiś bańce gdzie nie dostrzegamy, że jednak komiks czy manga może przedostać się do szerszego grona, jednak taka manga Star Wars nadal jest skierowana bardziej do fanów tej franczyzy niż do typowego mangowca. No i niestety jest średnia.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 20:33:24 wysłana przez michał81 »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2783 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 18:53:34 »
Jakie byś chciał wydać jakbyś miał możliwość.

Czyli gdybym nie byl egmontem, ani lain tylko hobbysta milionerem?

To np. Psychodeliczne No.5, z shonenow eat man, z mechow front mission dog life dog style, cyberpunkowe red eyes, ezoteryczna Rakia tego sa tony to tak na szybko z glowy no i oczywiscie nausica
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 19:09:39 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2784 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 19:09:01 »
Tylko że to wydało JPF, a nie Egmont, i wydało wiele lat temu. Poza tym to było "Resident Evil", a nie "Star Wars" czy Disney. Równie dobrze można stwierdzić, że Batman 15 lat temu Egmontowi się nie sprzedawał.

I kompletnie się nie zgodzę z tym, że w Polsce brakuje na rynku mangowych tytułów dla starszego czytelniki. Bo zarówno JPF, Waneko, Kotori czy Hanami idą w tą stronę coraz mocniej. U nas po prostu brakuje bardziej skomplikowanych projektów. I nie ma to znaczenia, czy chodzi o mangę dla dzieci, czy dla dorosłych, ale o projekty, które wymagają więcej wysiłków niż sprzedanie tej samej, podobnej grupie docelowej. I dlatego cały czas na polskim rynku nie ma "Pokemon Adventures" (nie piszcie, że 20 lat temu się nie sprzedała, bo 20 lat temu to 90% komiksów, które dziś się sprzedają, nie sprzedawało się), ponieważ byłoby to wyjście dla wydawnictw mangowych poza strefę komfortu.
HIT (mln sprzedanych egzemplarzy) niemieckiego Egmontu. Ale to jest jeden z tych projektów, o których pisałem wyżej. Zbyt skomplikowany ze względu na swoją długość i nie do końca skierowany do przeciętnego czytelnika mang w Polsce.

Tak conan to mega hit. Tylko mial podkladke u sasiadow z niemiec w postaci anime. Zreszta widac po sukcesie tsubasy jak to dziala razem z sentymentem takze u nas. Nie wiem jednak ja dlugo da sie pociagnac na tym. Czekam na yattamana ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2785 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 19:25:00 »
Nie doceniasz JPF, który też potrafi dotrzeć ze swoimi mangami do odbiorców, którzy nie sięgali po nie. Podam ci dwa przykłady. Pierwszy to Kapitan Tsubas po premierze którego wydawca musiał pisać, że mangę czyta się od tyłu i od prawej do lewej, bo ludzie w komentarzach pisali, że mają ją źle złożoną, bo wcześniej mangi nie czytali (choć chyba przy Dragon Ball Z i Kolor było chyba to samo). Drugi przykład. Initial D, który trafił do osób fascynujących się motoryzacją, a wiem to stąd bo syn znajomej kupił właśnie tą mangę (przez znajomych) i miał ten sam problem.
I nie docenisz RE, który ostatnio zaliczył serię nowych części gry wraz z remakami klasycznych oraz słaby filmem aktorskim restartującym tą markę i zapowiedzianym kolejnym filmem CGI. Może manga wtedy nie trafiła, ale było tam wiele czynników które temu sprzyjały.
Być może jesteśmy w jakiś bańce gdzie nie dostrzegamy, że jednak komiks czy manga może przedostać się do szerszego grona, jednak taka manga Star Wars nadal jest skierowana bardziej do fanów tej franczyzy niż do typowego mangowca. No i niestety jest średnia.

Gdybym robil w E to bym w ramach warsow po mangowemu wydal zupelnie inne rzeczy

Po pierwsze jes fajna adaptacja glownej trylogii
Po drugie dwa fajne zbiorki one shotow

Leia.mangowa ukazuje.sie w japonii.w.magazynie dla dziewczat . Egmont tego nie promowal pod ten target nie dziwie sie ze sporo fanow.sw.plci meskiej sie odbilo ;)

Mandalorian idzie w magazynie dla mlodziezy od square musze sprawdzic.

A republika to produkt na amerykanski rynek
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 19:41:24 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2786 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 19:37:37 »
Ja się na mangach nie znam, a chciałbym coś wykraczającego poza gatunkową sztampę poczytać. Jedyne co jakoś tam kojarzę (i chciałbym przeczytać po polsku) to to, co Turek opisywał na swoim blogu kiedyś i to co Róbmy Dobrze sprowadza z Hollow Press. Może i coś wychodzi mimo wszystko aktualnie naprawdę dobrego, ale jest tego tak dużo, że nie jestem w stanie tego selekcjonować.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2787 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 19:44:37 »
Sprobuj tych dwoch

Dorohedoro
Dead Dead Demon's Dededede Destruction

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2788 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 19:56:29 »
Sprobuj tych dwoch

Dorohedoro
Dead Dead Demon's Dededede Destruction

Dorohedoro czytałem pierwszy tom i mam chyba trzy kolejne. Nie zachwycił mnie, ale też nie odrzucił. Dam szansę kolejnym :)

Offline kosmoski

« Odpowiedź #2789 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 21:26:34 »
Dorohedoro to dla mnie sztos. Ale trzeba wejść w ten klimat, który bywa nieźle porąbany :D
Obok Dragona i LastMana chyba jedyna seria, którą czytam na bieżąco i czekam na każdy tom.