Poruszyliście fajny temat, chciałbym też w nim zabrać głos, ale nie śledziłem przez 20 lat rynku mangi w Polsce i nie wiem co zostało wydane, a co nie, z takich potencjalnych hitów.
Mam kilka strzałów:
- Steins:gate. Aczkolwiek znam tylko grę i anime, ale podejrzewam, że manga też dała radę (tutaj pierwowzorem była gra, a nie manga właśnie). Tytuł raczej dla każdego, który luźno podchodzi do wątku podróży w czasie oraz istnienia światów równoległych (ale nie jest to wałkowanie tematu multiwersum, który znany jest z komiksów)
- Classroom of the elite - szkolne, ale oryginalne, zupełnie niepowiązane z serialem netflixa o takim samym lub podobnym tytule
- Gundam Wing, tasiemiec na maksa, ale wydaje mi się, że nie ma go na rynku PL
- Detective Conan - według wielu fanów mangi, którzy zapoznali się z oryginałem, jeden z lepszych kryminałów, ale okładki i oprawa może sugerować, że to coś bardziej dziecinnego
No i dopiszę też dwa tytuły, których wyjaśniać chyba nie trzeba - Gintama i Bleach. Też tasiemce, ale raczej oceniane pozytywnie. Tylko nie mam pewności, czy aby na pewno nie ma ich w Polsce.