Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arne

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2520 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 13:26:49 »
No właśnie chciałbym wiedzieć za co? Bo przy wolnej interpretacji stosowanej przez wydawców można mi wcisnąć każda cenę i jej wysokość dowolnie zinterpretować wyciągniętymi z rękawa kosztami wydawcy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 04 Sierpień 2023, 13:28:33 wysłana przez Arne »

Offline Death

« Odpowiedź #2521 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 13:28:43 »
Już nie mogę doczekać się tej Dżakarty. I super, że Egmont puści to w tym swoim mega powiększonym formacie 24.5x33.2cm, czyli takim jaki miała Indyjska włóczęga
Mam nadzieję, że Dżakarta będzie tak dobra, żeby mogła z godnością stanąć na półce obok Indyjskiej włóczęgi.  :)

Offline Arne

« Odpowiedź #2522 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 13:32:23 »
Grube Inferno jest dobre, bo pozytywnie rokuje na grubość Onslaughta, którego nie dostaliśmy w WKKM w kilku tomach.
Onslaught będzie miał 488 stron. Wystarczy sprawdzić w necie jak to było wydane w USA. W X-Men Milestones Egmont wydaje 1:1 zgodnie z oryginałem, nie robi własnych składaków.

Offline dinogal

« Odpowiedź #2523 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 13:45:30 »
Ale wiesz, ze oryginal ma cene okladkowa $24,99 co nie?
Nie, nie wiem :) zresztą co to za informacją, cena z okładki US=PL, możemy sie bawić w porównywanie siły nabywczej pieniądza patrzenie za ile %z okładki można kupić w US and A a ile w PL ale to nie o to chodzi. Po prostu w moim odczuciu w takich wymiarach i za tyle stron powinien być tańszy, Ty powiesz że droższy kwestia odczucia :P

Offline donT

« Odpowiedź #2524 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 14:04:20 »
No wlasnie, to wyjasnie Twoje oburzenie. Ten album to nie jest zwykly marvelowy tpb. To taki "graphic novel" w niestandardowym formacie, w twardej oprawie, (prawie) w calosci zrobiony przez Rossa. Mialem oryginal w rekach i chociaz nie jestem jego targetem to nie moge powiedziec, ze nie robi wrazenia. Kolorystyka jest bardzo oryginalna, a plasze nadzgane detalami. Nie zebym bronil tu wydawce, ale moim zdaniem zaproponowana cena jest adekwatna. A i tak kupisz z mniejsza badz wieksza znizka.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2525 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 14:22:22 »
Co to powoduje? Aż takie różnice w wielkości nakładu? Koszty licencji?
Nie ogarniam tego moim małym móżdżkiem ...

No chyba marka "Bladerunner" mówi dużo więcej niż "Shade", ale tak jak kolega wyżej napisał nie ma co tego przeliczać w ten sposób.
Bo inne wydawnictwa mają jeszcze bardziej odjechane przeliczniki ;)

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2526 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 14:38:14 »
Zdania pewnie podzielone, ale okładka Shade jak dla mnie okropna... Masa czynników - od kolorystyki (kontrast/saturacja), przez logo (użyte "nowsze" logo serii, w zupełnie niepasującej do tej okładki tonacji gradientu), kończąc na usunięciu napisów, które mimo wszystko dodawały jakąś "głębię" tej okładce (w oryginale nie chodzi tylko o przedstawioną twarz).
Ta seria miała masę świetnych okładek (Volume Two w tym linku), gdzie nawet nowsze gradientowe logo nie przeszkadzało...
Strzelam że to nie inwencja Egmontu, a następne tomy będą miały okładki lepsze, ale... Ta mnie odrzuca.

Offline michał81

« Odpowiedź #2527 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 14:42:59 »
Strzelam że to nie inwencja Egmontu, a następne tomy będą miały okładki lepsze, ale... Ta mnie odrzuca.
Pudło. Z taką okładką ukazał się jeszcze za czasów Vertigo.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2528 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 14:53:51 »
Z czym w takim razie "pudło"? :) Potwierdziłeś że to nie inwencja Egmontu. Chociaż kolorystyka w druku może będzie lepsza, te zagraniczne grafiki to skany, a to co E prezentuje to jeszcze przed drukiem, RGB tutaj, do CMYKa na papierze i może się te kolory "uspokoją" (zwłaszcza jaskrawe) :) Plus logo na tym TPB co pokazujesz jest lepsze niż E - zobacz na jasną obwódkę liter (taki "cień"), gdzie logo u E wygląda na "chamsko" wklejone, to nie jest coś mierzalnego, po prostu u E wygląda znacznie gorzej moim zdaniem.

No chyba marka "Bladerunner" mówi dużo więcej niż "Shade"(...)
To i licencja Blade Runnera droższa :) Plus Shade to pierwszy tom, jak seria nie sprzedaje się zadowalająco to E podnosi cenę kolejnych tomów (jedno dobre, że rzadko serie ucinają). Jak wskazano - porównywać tego nie sposób :(

Offline gashu

« Odpowiedź #2529 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 14:58:08 »
Będzie mocny miesiąc.
Jak dla mnie 4 pewniaki i 4 kolejne pozycje "do rozważenia".

To "Marauders" to warto? Bo na okładce widzę jakieś drugoplanowe postaci i zupełnie nieznanych mi autorów.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2530 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 15:56:35 »
Wszedłem na wątek, w pierwszej chwili zaskoczenie co to nie będzie się działo w tym zapowiadanym październiku, że takie narzekanie na klęskę urodzaju, ale z tego co widzę to biorę od trzech do pięciu tomów - nadal nie wiem czy i jak bardzo chcę Hulczycę i Nowych Mutantów.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline PJP

« Odpowiedź #2531 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 16:03:48 »
Na szczęście u mnie aż jeden - kaczki 8)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2532 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 17:10:05 »
Wszedłem na wątek, w pierwszej chwili zaskoczenie co to nie będzie się działo w tym zapowiadanym październiku, że takie narzekanie na klęskę urodzaju, ale z tego co widzę to biorę od trzech do pięciu tomów - nadal nie wiem czy i jak bardzo chcę Hulczycę i Nowych Mutantów.

Przeczytaj sobie jeszcze raz tom SBM z She-Hulk i zadaj sobie jedno zasadnicze pytanie - czy ci sie podobało i czy chcesz więcej?

Moja odpowiedź, to zdecydowanie tak. To było świetne 8 zeszytów i fajnie będzie poznać ciąg dalszy. Byrne łamał 4 ścianę, zanim to było modne. Ale cena to zło. Źle podzielili ten materiał w Egmoncie.

Offline xanar

« Odpowiedź #2533 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 17:15:52 »
Powinni w jeden książce to wydać, byłoby taniej  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #2534 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 18:15:31 »
Następny dylemat, tydzień w Budapeszcie czy październikowy Egmont?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.