Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606829 razy)

Offline eridraven

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2370 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 11:51:40 »
Kolejny który nie potrafi korzystać z katalogu.

Jakbyś nie wiedział, że Egmont i tak zmienia plany :D Kołodziejczak za każdym razem mówił, że są pozycje, które mogą dojść lub przejść na kolejny rok.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline xanar

« Odpowiedź #2371 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 11:53:20 »
Nie ma już Kołodziejczaka, teraz będzie "zła" kobieta  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline eridraven

« Odpowiedź #2372 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 11:54:17 »
Nie ma już Kołodziejczaka, teraz będzie "zła" kobieta  :)

Czyli Egmont nadal zły :P
Komiks to tylko hobby

Offline xanar

« Odpowiedź #2373 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 11:56:38 »
Wiadomo  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #2374 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 12:09:49 »
Czyli Egmont nadal zły :P
Z ostatniej chwili: Bazyl przed chwilą skopiował sobie ładnie mój wpis z tego tematu i przeskoczył z nim do tematu "Wydawnictwa kontra kolekcje". Wiecie, co, też tak zrobię, co mi tam! Jak widać wykorzystał temat aby...suprise, suprise! POJECHAĆ po Egmoncie :-) Tako rzecze Bazyl (odpuściłem sobie fotkę):

"52" ukazało się w niemieckiej wersji WKKDC jako wydanie specjalne w 2 tomach. W Polsce Eaglemoss podpisało umowę na redakcje i opracowywanie Kolekcji z Egmontem Polska i to on zajmował się kolejnymi tomami. Gdy za granicą zaczęły wychodzić wydania specjalne, to Eaglemoss poprosiło o to i Egmont. Tylko co się ukazało? Jedyne z dostępnych Wydań Specjalnych które były już wcześniej publikowane (i to nie tak dawno) w Polsce. Było wtedy kilka tytułów do wyboru, ale trafiło na właśnie ten tytuł. Pszypadeg? Plus jeszcze to, że w Niemczech WS kosztowały dwukrotność normalnego tomu, a u nas nie wiadomo skąd wyskoczyła trzykrotna cena.

Cała idea WS w polskiej WKKDC się załamała, bo nikt nie kupował tego zdublowanego komiksu. A całe opracowanie Kolekcji ogarniał Egmont Polska."

Powiem tylko tak: niby nic nowego pod słońcem, woda jest wciąż mokra, i w ogóle, ale JA P$#$#$E!!! - przypomina mi się jeden z pierwszych odcinków "Przyjaciół", kiedy to Monica, myśląc że matka się w końcu od niej odczepi, informuje ją, że "Ross [brat Moniki] się właśnie rozwiódł gdyż jego żona okazała się być lesbijką". Pierwsza reakcja mamusi: "I TY o tym WIEDZIAŁAŚ?!" :-)
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Lipiec 2023, 12:29:22 wysłana przez Kandor »

Offline eridraven

« Odpowiedź #2375 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 12:15:34 »
Z ostatniej chwili: Bazyl przed chwilą skopiował sobie ładnie mój wpis z tego tematu i przeskoczył z nim do tematu "Wydawnictwa kontra kolekcje". Wiecie, co, też tak zrobię, co mi tam! Jak widać wykorzystał temat aby...suprise, suprise! POJECHAĆ po Egmoncie :-) Tako rzecze Bazyl (odpuściłem sobie fotkę):

"52" ukazało się w niemieckiej wersji WKKDC jako wydanie specjalne w 2 tomach. W Polsce Eaglemoss podpisało umowę na redakcje i opracowywanie Kolekcji z Egmontem Polska i to on zajmował się kolejnymi tomami. Gdy za granicą zaczęły wychodzić wydania specjalne, to Eaglemoss poprosiło o to i Egmont. Tylko co się ukazało? Jedyne z dostępnych Wydań Specjalnych które były już wcześniej publikowane (i to nie tak dawno) w Polsce. Było wtedy kilka tytułów do wyboru, ale trafiło na właśnie ten tytuł. Pszypadeg? Plus jeszcze to, że w Niemczech WS kosztowały dwukrotność normalnego tomu, a u nas nie wiadomo skąd wyskoczyła trzykrotna cena.

Cała idea WS w polskiej WKKDC się załamała, bo nikt nie kupował tego zdublowanego komiksu. A całe opracowanie Kolekcji ogarniał Egmont Polska."

Powiem tylko tak: niby nic nowego pod słońcem, woda jest wciąż mokra, i w ogóle, ale JA p$#$#$E - przypomina mi się jeden z pierwszych odcinków "Przyjaciół", kiedy to Monica myśląc że matka się w końcu od niej odczepi informuje ją, że "Ross [brat Moniki] się właśnie rozwiódł gdyż jego żona okazała się być lesbijką". Pierwsza reakcja mamusi: "I TY o tym WIEDZIAŁAŚ?!" :-)

Przykład copywriting :D
Komiks to tylko hobby

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2376 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 12:23:32 »
200zł nowe, zafoliowane, format tradycyjny w nielubianej przeze mnie obwolucie.

Wydanie od Muchy jest w powiększonym formacie. Pod obwolutą jest normalna okładka.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Xmen

« Odpowiedź #2377 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 13:28:06 »
Chyba im nieźle "podrożał prąd w firmie" że tak polecieli z cenami  ;D
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #2378 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 14:15:33 »
Na razie to porażka wizerunkowa Egmontu bo prezentuje tylko tytuł i wysoką cenę, bez szczegółów wydania które by choć trochę coś uzasadniały.
Przecież szczegóły jak i okładki zawsze później wchodzą na sklep. Wystarczyło poczekać i jak już widać jest to wydanie Muchy tylko w większym formacie. Taka sama ilość stron 496 oraz ten sam tłumacz Tomasz Sidorkiewicz.

Za to okładka Bradla (II cykl) spoileruje o czym będzie najprawdopodobniej opowiadać pierwszy zeszyt  :D
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Lipiec 2023, 14:26:30 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2379 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 14:38:23 »
@UP
Nie wiedziałem, jak jest już ta informacja, to wszystko jasne. Pytanie do potencjalnych nabywców, czy będą chcieli dopłacać 200 zł tak zrobionego nowego wydania. IMHO nie warto zwłaszcza, że nawet okładka ta sama.

A z tymi tłumaczeniami to ciekawostka. Kupili je po taniości od Muchy do Sprawiedliwości i Tajnej Inwazji, czy też Tomasz Sidorkiewicz jeszcze raz dla nich to zrobił?
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Lipiec 2023, 14:40:14 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #2380 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 14:41:06 »
A z tymi tłumaczeniami to ciekawostka. Kupili je po taniości od Muchy do Sprawiedliwości i Tajnej Inwazji, czy też Tomasz Sidorkiewicz jeszcze raz dla nich to zrobił?
Przecież Tomek masę rzeczy tłumaczy dla Egmontu, więc to są raczej jego tłumaczenia, a nie wydawcy, bo nie pierwszy raz tłumaczenie Muchy jest obecne w wydaniu Egmontu. I skąd pomysł żeby Tomkowi mieli mnorj płacić? Przecież to jest jego praca. Kolejny raz  widzę sugerujesz że osoby pracujące przy komiksach powinny za miskę ryżu pracować. Weź ty się ogarnij i przestań głupoty pisać.
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Lipiec 2023, 15:49:09 wysłana przez michał81 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2381 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 15:10:23 »
Gdyby ta Sprawiedliwość była standardowym wydaniem, coś na poziomie Kingdom Come to pewnie bym wziął nawet na wypróbowanie (nie czytałem tego wcześniej). Ale no nie za takie pieniądze xD Plus nie jarają mnie te powiększone formaty - owszem, piękny papier i wszystko robi większe wrażenie, tylko później nie ma jak tego upchać na regale, a już zwłaszcza gdy chce się trzymać jakąś kolejność tematyczną.

Batman/Spawn, dla osoby co nigdy wcześniej nie czytała, polecacie?

Aha, no i czemu nie ma rabatów? Kto to zamówi w takiej przedsprzedaży?

Offline stab

« Odpowiedź #2382 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 15:16:35 »
@UP
Nie wiedziałem, jak jest już ta informacja, to wszystko jasne. Pytanie do potencjalnych nabywców, czy będą chcieli dopłacać 200 zł tak zrobionego nowego wydania. IMHO nie warto zwłaszcza, że nawet okładka ta sama.

Ze standardowym rabatem 30% to będzie kosztować 300 zł. Na allegro/olx są aktualnie 2 sztuki od Muchy, jeden używany za 130 i jeden nowy za 170 zł. Ktoś kto posiada wydanie Muchy raczej odpuści wymianę (ja bym tak zrobił), ci co nie mają, albo mają wydanie z kolekcji (jak ja) i chcą mieć większe wydanie, nie za bardzo mają inne wyście niż kupić wydanie Egmontu.

Offline stab

« Odpowiedź #2383 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 15:20:36 »
Gdyby ta Sprawiedliwość była standardowym wydaniem, coś na poziomie Kingdom Come to pewnie bym wziął nawet na wypróbowanie (nie czytałem tego wcześniej). Ale no nie za takie pieniądze xD Plus nie jarają mnie te powiększone formaty - owszem, piękny papier i wszystko robi większe wrażenie, tylko później nie ma jak tego upchać na regale, a już zwłaszcza gdy chce się trzymać jakąś kolejność tematyczną.

Ale wiesz że wydanie z kolekcji lata po 4, 5 dyszek? ;)

https://allegro.pl/oferta/bdb-wkkdc-tom-20-i-21-jla-sprawiedliwosc-12238683508

Offline Kandor

« Odpowiedź #2384 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 15:22:59 »

Batman/Spawn, dla osoby co nigdy wcześniej nie czytała, polecacie?

Aha, no i czemu nie ma rabatów? Kto to zamówi w takiej przedsprzedaży?
Ja nie polecam. Kupiłem od Mandragory za 10 zł kilkanaście lat temu zeszyt Millera/McFarlane'a - szału nie było. Kupiłem z ciekawości podobne wydanie oryginalne jak to co będzie wydane prze Egmont (3 komiksy + dodatki), przyszło - przekartkowałem i znowu szału nie było, a że Egmont zapowiedział po polsku (tylko będzie be z obwoluty i "normalny" format (nie oversize/deluxe/Muszy) to sprzedałem swój egzemplarz. Sam nie wiem czy się skuszę na to polskie wydanie, ale są lepsze komiksy "na pierwszy ogień".

To nie kupuj w przedsprzedaży, po co masz to robić? To nie działa jak inne preordery, po prostu poczekaj na 30% tutaj albo znajdź lepszy rabat w międzyczasie. Kurczę, przecież od lat tak to wystawiają, bez rabatów na samym początku, dopiero TERAZ zwróciłeś na to uwagę? :-) Nikt nie zamówi, ale to wolny kraj (tzn. tak się mówi [na amerykańskich filmach]), każdy zrobi jak uważa, ale nie ma co się spieszyć.
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Lipiec 2023, 15:29:36 wysłana przez Kandor »