Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 607497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Teli

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2130 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:43:49 »
Stary, nawet jakbyś zrobił płatne wejściówki to sala byłaby wypełniona po brzegi. Przemyśl to. Może warto pokonać tremę i zostać gwiazdą prelekcji!

Na pewno mógłby liczyć na 100% frekwencję  forum. Może nawet TK by się pofatygował i gdzieś z tylnego rzędu zadał kilka podchwytliwych pytań :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2131 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 21:00:03 »
A może by tak Hachette sprowadziło jakąś gwiazdę z wielu, które wydają? Dziwię się, że @Bazyliszek im tego nie wypominasz. Niedawno wydali Supermana Loeba - myślę, że to gwiazda dużego formatu? Co Ty na to?

Online michał81

« Odpowiedź #2132 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 21:01:21 »
Między 2 a 3 tomem Conana było 2 lata różnicy.
Tępy mieczu barbarzyńcy. Nie rozumiesz, że w tym czasie było zamieszanie z licencją, którą przejął Marvel. Stare umowy przestały obowiązywać. Czy ty zrozumiesz, że takich rzeczy nie załatwia się na telefon, co od dłuższego czasu cały czas próbujesz tu forsować.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2133 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 21:05:21 »
Mnie trema by zjadła.

Ale co to za problem. Przecież już był kiedyś i panel tłumaczy komiksów i panel różnych wydawców. Były takie tematyczne spotkania. W tym roku ich zabrakło.

Jednak widać, kozak w necie... trema w lecie :)

Ej, ale skoro już były takie panele, to na jaki grzyb chcesz słuchać znowu tego samego, zamiast wyjść trochę z własnej strefy komfortu? Tyle komiksów czytasz a naprawdę nic z nich nie rozumiesz - superbohaterowie zostawali takimi wtedy, kiedy przełamywali swoje lęki, opory, fobie i uprzedzenia.

Naprawdę wszystko przed Tobą!

« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Maj 2023, 21:18:50 wysłana przez Popiel »

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #2134 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 10:05:08 »
Stary, nawet jakbyś zrobił płatne wejściówki to sala byłaby wypełniona po brzegi. Przemyśl to. Może warto pokonać tremę i zostać gwiazdą prelekcji!

Widzę, że Jaszczu i xanar w swoim stylu: prześmiewczo, cynicznie, ironicznie. Tylko na tyle was stać. Bazyl próbuje chociaż suwerennego myślenia, ale nie ma wiedzy. Natomiast was stać tylko na wyszydzanie.

Więc pozwólcie, że opowiem Wam bajkę. Egmont blokował w Polsce wydawanie tytułów dwóch najważniejszych i największych wydawnictw na świecie (poza mangą): DC (w całości) i Marvela (w duopolu z Christine). W zasadzie TK miał tutaj małe pole manewru - karty rozdawała pani Meyer i Carstensen czy jak mu tam. Chodziło rzecz jasna o porozumienia licencyjne, na mocy których bez zgody Egmontu nikt w Skandynawii i Polsce nie wyda DC. Z Marvelem jest inaczej, bo jest jeszcze Panini i inni gracze. Nie wiem, czy TK miał cokolwiek do powiedzenia w tej materii, ale pamiętam nasze spotkanie w 2013 roku, gdzie twierdził, że komiksiarzy w Polsce jest 1500 i że nie ma sensu wydawać komiksów częściej niż 4 Batmany w roku. A przecież WKKM już startowała, czyli był ślepy już w momencie sukcesu kolekcji i tutaj zarzut w jego stronę jest ogromny. Doradzałem zwiększenie budżetów na marketing, bo tak wskazywał raport zewnętrzny. Stał okoniem niczym Rejtan. Powiedział nawet, że nigdy nie będą obecni w social media :) I mam na to świadków. Dzisiaj sam nagrywa te pogadanki warte tyle co xanarowe wpisy i tak samo odklejone od rzeczywistości cyfrowej, co jego słowa w 2013.

Moim zdaniem TK był fatalnym menedżerem. Ratowało go to, że otaczał się mądrymi ludźmi, którzy walczyli z jego konserwą. Dość powiedzieć, że to uber konserwatysta z zacięciem prawicowym. Pisałem o tym już kilka razy, gdzie byłem świadkiem bodaj w 2015 roku jak wyzywał ustępującego prezydenta Komorowskiego, niemalże wynosząc Dudę na piedestał. Piszę to dla ogólnej charakterystyki tego człowieka, byście stworzyli sobie rys psychologiczny: przestraszonego, ultrakonserwatywnego, nieobeznanego w świecie cyfrowym fana konserwatywnego sci-fi, który bał się wszystkiego co nowe. To ma swoje dobre strony, np. w covidzie jego konserwatyzm i upór w niezmienianiu niczego dał Egmontowi ogromną korzyść, zaś lewicowa strona, ta bardziej elastyczna (Holcmany i Meyery) straciła złotą epokę sprzedaży dóbr hobbystycznych, czy jak to będą nazywać (doradzałem w tym okresie 2 firmom - AGD i instrumenty muzyczne - zanotowali rekordowe zyski).

Więc na polecenie "Góry" TK nie zrobił nic, co mogłoby zostać odebrane jako rozwój rynku komiksowego w Polsce. Odrzucił ofertę Hachette i WKKM zrobiła Meyer, ale myślę, że tu też doradzili jej polscy członkowie wydawnictwa.

Kwestii tego, czy i jak TK wydobył z czeluści polskich twórców, uratował Christę przed zapomnieniem, wydał antologie bez zysku (głupie to i takie prometeuszowskie - typowy TK), organizował jakieś konkursy, to wszystko może i prawda, ale wpływ na rynek miało znikomy. Od zawsze powtarzałem - Egmont nie rozwija rynku - Egmont rozwija tylko Egmont, a rynek rozwijają mniejsi gracze, potrafiący korzystać z fali popkultury i tam wtedy wpływa Egmont, swoją siłą przejmując rynek. Nie udało się z mangą, bo TK mangi nie zna i nie szanuje. Gdyby wtedy zatrudnił kogoś, kto się na niej zna, dzisiaj Hanami, JPF i reszta miałaby status Mandragory.
Najlepszym dowodem na to, że TK nie prowadzi polityki prorynkowej, a biznesowo zamkniętą są słowa samego TK w jednym z filmików (ten akurat był ciekawy) o sytuacji na rynku - "Nie umiemy zrobić dużego nakładu. Norwegowie robią 100k jakiegoś tytułu, a my nie". To jest właśnie TK - nigdy nie wyszedł poza swoje przekonania.

Przez pierwsze miesiące czy nawet 2 lata odczujemy brak TK, bo 27 lat na rynku to nie w kij dmuchał. Ale po tym czasie liczę na to, że nowy menedżer użyje wiedzy z zakresu zarządzania, obcej TK, i wrzuci rynek polskiego komiksu na odpowiednie tory. Nie znam dobrze Pani Moniki, ale gorszym menedżerem niż TK będzie trudno być.
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2135 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 10:26:57 »
O widzicie, jak dobrze Grzmichuj opowiada. Ja bym tak nie mógł, bo pierwszy raz na żywo TK zobaczyłem dopiero w 2017 roku. Chociaż już jak w 2015 pisałem, że będzie polskie WKKDC to mnie michał81 zawzięcie atakował i bronił tego, że Trójcę i resztę tytułów z listy niemieckiej na którą rzucił się Egmont Polska w innej formie po polsku nie będzie a WKKDC jest niepotrzebna.

Egmont nie rozwija rynku - Egmont rozwija tylko Egmont, a rynek rozwijają mniejsi gracze, potrafiący korzystać z fali popkultury i tam wtedy wpływa Egmont, swoją siłą przejmując rynek. Nie udało się z mangą, bo TK mangi nie zna i nie szanuje. Gdyby wtedy zatrudnił kogoś, kto się na niej zna, dzisiaj Hanami, JPF i reszta miałaby status Mandragory.
Najlepszym dowodem na to, że TK nie prowadzi polityki prorynkowej, a biznesowo zamkniętą są słowa samego TK w jednym z filmików (ten akurat był ciekawy) o sytuacji na rynku - "Nie umiemy zrobić dużego nakładu. Norwegowie robią 100k jakiegoś tytułu, a my nie". To jest właśnie TK - nigdy nie wyszedł poza swoje przekonania.

Z tym się zgadzam bo też to od dawna mówię. Egmont dwa razy przychodził na gotowe, jak inni wydawcy zaczęli sprzedawać superhero i im zaczynało to nieźle wychodzić. Natomiast jak były dołki, to Egmont od razu ucinał peleryny zamiast samemu stać się opoką na której mogłyby się oprzeć.

Online michał81

« Odpowiedź #2136 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 10:32:06 »
O widzicie, jak dobrze Grzmichuj opowiada. Ja bym tak nie mógł, bo pierwszy raz na żywo TK zobaczyłem dopiero w 2017 roku. Chociaż już jak w 2015 pisałem, że będzie polskie WKKDC to mnie michał81 zawzięcie atakował i bronił tego, że Trójcę i resztę tytułów z listy niemieckiej na którą rzucił się Egmont Polska w innej formie po polsku nie będzie a WKKDC jest niepotrzebna.
I gdzie ta kolekcja jest, została wydana tylko w pewnej części. Gdzie ta WKKM? Pięknie urwana panorama. Obydwie odeszły w niebyt. No ale zawsze lepiej pod tezę prezentować tylko wycinek rzeczywistości.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2137 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 10:46:29 »
@UP
Tak właśnie było. I znowu udajesz, że nie wiesz dlaczego tak się stało i kto prawdopodobnie za tym stał. I tu jest sedno tej sprawy (Dlaczego nie przedłużono??!) i wpływu na rozwój rynku komiksowego w Polsce.

Zresztą, pomijając wszystko inne. Dlaczego niedługo przed oficjalnym przedłużeniem WKKDC o 20 numerów, Egmont Polska wydał 1 tom Swamp Thinga? Skoro pracował wtedy dla Eaglemoss, to zapewne dochodziły do niego sygnały, że wydawnictwo skłania się do przedłużenia. I że ten komiks będzie wydany w WKKDC. A mimo to Egmont wydał wcześniej własną wersję i to wpłynęło na sprzedaż kolejnych 2 tomów kolekcji. W ten sposób partnerzy postępować nie powinni.

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #2138 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 10:56:50 »
I gdzie ta kolekcja jest, została wydana tylko w pewnej części. Gdzie ta WKKM? Pięknie urwana panorama. Obydwie odeszły w niebyt. No ale zawsze lepiej pod tezę prezentować tylko wycinek rzeczywistości.

No wiesz co? Po dwóch dodrukach i przedłużeniu z planowanych 120 tomów piszesz, że odeszła w niebyt? To jest wciąż najpopularniejsza kolekcja w Polsce, co potwierdzają grupy sprzedażowe. Została urwana z powodów finansowych, to oczywiste. Niestety tomy 120+ były już lekko na siłę i wobec pobudzenia rynku w tej cenie można było znaleźć lepsze komiksy superhero. Ale nikt nie powinien kwestionować jej wpływu na rynek.

Zresztą, pomijając wszystko inne. Dlaczego niedługo przed oficjalnym przedłużeniem WKKDC o 20 numerów, Egmont Polska wydał 1 tom Swamp Thinga? Skoro pracował wtedy dla Eaglemoss, to zapewne dochodziły do niego sygnały, że wydawnictwo skłania się do przedłużenia. I że ten komiks będzie wydany w WKKDC. A mimo to Egmont wydał wcześniej własną wersję i to wpłynęło na sprzedaż kolejnych 2 tomów kolekcji. W ten sposób partnerzy postępować nie powinni.

A dlaczego nie wystartowała kolekcja Spider-mana? Bo Egmont ogłosił odpalenie Epików S-m, na które i tak musieliśmy poczekać do 2021
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Online michał81

« Odpowiedź #2139 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 11:02:49 »
Jest na forum osoba współpracująca z Hachette może jej pytajcie o szczegóły, a nie rzucacie jakieś swoje domysły.

Offline Cringer

« Odpowiedź #2140 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 11:10:57 »
A dlaczego nie wystartowała kolekcja Spider-mana? Bo Egmont ogłosił odpalenie Epików S-m, na które i tak musieliśmy poczekać do 2021
Do tej pory myślałem że kolekcja Spidermana nie ukazała się bo jej test sprzedał się słabo. A tu proszę, TK ją znowu zablokował. Czy może Hachette przestraszyło się TK? Co jest w sumie dziwne, bo kolekcja miałaby szansę zjeść epiki na śniadanie.

Offline xardas

« Odpowiedź #2141 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 11:20:19 »
Jest na forum osoba współpracująca z Hachette może jej pytajcie o szczegóły, a nie rzucacie jakieś swoje domysły.
A czy ta osoba jest prawakiem czy lewakiem? Bo po tekście Grzmichuja odniosłem wrażenie, że poglądy polityczne są bardzo ważne w ocenie człowieka jako dobrego managera.
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Maj 2023, 11:25:41 wysłana przez xardas »

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #2142 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 12:36:30 »
Co do tego, że Egmont nie rozwija rynku i tylko przychodzi na gotowe, to nie zgadzam się, bo E. bardzo rozbudowuje segment komiksów dla dzieci, i to od dawna. Plus to mocne wejście w Akwilon to z kolei próba pobudzenia fanów klasycznego fantasy. No, ale tu pewnie w domyśle chodziło tylko o segment superhero.
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Maj 2023, 12:41:19 wysłana przez Lavender Blue »

Online michał81

« Odpowiedź #2143 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 12:39:24 »
A czy ta osoba jest prawakiem czy lewakiem? Bo po tekście Grzmichuja odniosłem wrażenie, że poglądy polityczne są bardzo ważne w ocenie człowieka jako dobrego managera.
Może zapytaj go osobiście.

Online xanar

« Odpowiedź #2144 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 12:42:54 »
Moim zdaniem TK był fatalnym menedżerem.

Przez pierwsze miesiące czy nawet 2 lata odczujemy brak TK, bo 27 lat na rynku to nie w kij dmuchał.
::)
Twój komiks jest lepszy niż mój