Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline glutamiluta

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1770 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 08:53:34 »
Jestem, będzie na dniach :)

Offline Teli

« Odpowiedź #1771 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 08:56:56 »

Może w sobotę w okolicach 10:00?  ;)

Tak, wiem. Nie potwierdzasz, nie zaprzeczasz. :D

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1772 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 09:19:22 »
W zeszłym roku mam pobrany katalog na pulpit 25.04.2022 i to był poniedziałek. Czy był wcześniej to w sumie nie wiem, bo może przeglądałem na telefonie od razu, ale 25.04 już był na pewno. Więc liczę na to, że będzie jutro, a w sobotę TK zacznie jego omawianie :)

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1773 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 18:31:20 »
Ciekawe czy tak jak przed rokiem nie będzie podanych cen.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline dinogal

« Odpowiedź #1774 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 18:43:25 »
A to coś da że będą ceny? jak coś będziesz chciał kupić to i tak kupisz.
Liczyłem że max jutro pojawi się katalog to bym sobie w pracy druknął i przez cały weekend zrobiłbym sobie inwentaryzację i zobaczył ile jeszcze pozycji musze kupić. No ale cóż będzie jak będzie :)

Offline Kandor

« Odpowiedź #1775 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 18:49:51 »
Już to było "wałkowane" kilka razy, sam TK podawał powody braku cen w katalogu. Mamy kwiecień, taki katalog (który ma też swoją formę drukowaną) musiał być zatwierdzony jakoś na początku roku, z pewnością w pierwszym jego kwartale. Czy realistycznym wariantem będzie założenie, że cena egzemplarza komiksu, który ma się ukazać w grudniu ( a z "obsuwami" nawet na początku lutego), ustalona, powiedzmy, w lutym, będzie widnieć na okładce egzemplarza w tymże grudniu?  Nie, wydawca mógłby jedynie założyć jaką cenę miałby egzemplarz komiksu planowany na grudzień gdyby ukazał się już teraz. Wszystko się może zmienić przez rok. Natomiast naiwnością jest sądzić że gdyby Egmont opatrzył każdy komiks w katalogu określoną ceną, to tylko z tego powodu czułby się zobowiązany do umieszczenia jej na wydrukowanym już egzemplarzu. Nie, bo i dlaczego miałby to robić? Ze stratą dla siebie? Podobnie jak z tymi seriami, które przestały się opłacać i są kasowane a czytelnicy "no, czemu jej nie dokończą, co i m szkodzi?". Najwyraźniej szkodzi, to jest biznes i tyle. Pozostaje jeszcze kwestia wznowień - jakiemuś komiksowi wyczerpie się nakład i się go wznawia, ale już jest droższy. W katalogu możesz podać starą cenę, ale pod koniec roku on wciąż będzie w katalogu bo go wznowiono, ale cena już będzie adekwatna do sytuacji rynkowej, komiks będzie droższy.
Reasumując: będziesz, oczywiście, zły że nie podaje się cen w katalogu. Pytanie, czy wolisz być (prawdopodobnie bardziej) zły na to, że obiecano by ci produkt w takiej a takiej cenie (np. jakieś tomiszcze w cenie okładkowej 200 zł) a on kosztowałby finalnie o 30 zł więcej bo koszty znów diametralnie poszły w górę?

Offline radef

« Odpowiedź #1776 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 18:54:05 »
Przypominam, że w bardziej stabilnym czasie w katalogu były ceny, a i tak kilkanaście tytułów na rok ostatecznie ukazywało się w innej cenie (wyższej/niższej, czasem to były po prostu błędy). I ludzie, m.in. tutaj, narzekali na to.
Natomiast wyżej Kandor wymienił kilka przyczyn dlaczego długofalowo Egmontowi może się lepiej opłacać wypuszczanie katalogu bez cen niż z cenami.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1777 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 18:57:15 »
A to coś da że będą ceny? jak coś będziesz chciał kupić to i tak kupisz.
Liczyłem że max jutro pojawi się katalog to bym sobie w pracy druknął i przez cały weekend zrobiłbym sobie inwentaryzację i zobaczył ile jeszcze pozycji musze kupić. No ale cóż będzie jak będzie :)

Ceny (nawet orientacyjne) pozwalały zorientować się o prawdopodobnej zawartości pokazanych komiksów.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Moreroms

« Odpowiedź #1778 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 18:59:57 »
Ceny (nawet orientacyjne) pozwalały zorientować się o prawdopodobnej zawartości pokazanych komiksów.
To może zamiast cen - liczba stron przy okładkach byłaby lepszym pomysłem

Offline dinogal

« Odpowiedź #1779 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 19:27:05 »

Ale da Ci coś informacją że komiks kosztuje np 120zł ? sprawdziłem tak na szybko, część komiksów w tej cenie ma stron 432 a część 289. Rozrzut duży a przecież najważniejsze to z jakich i ilu zeszytów się składają a tego nie ma w katalogu.
Katalog ma za zadanie pokazać komiksy dostępne w ofercie i plan wydawniczy do końca roku. Czyli albo planujesz zakupy tj które pozycje Cie interesują albo tak jak ja pomagają w uporządkowaniu i inwentaryzacji zbiorów :)

Offline Popiel

« Odpowiedź #1780 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 20:20:37 »
To zdanie jest doskonałe w swoim merytorycznym i gramatycznym absurdzie :)

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1781 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 23:04:53 »
To może zamiast cen - liczba stron przy okładkach byłaby lepszym pomysłem

Niegłupie.
Przykładowo. Czasem Egmont wydaje współczesne, miękkookładkowej komiksy DC czy Marvela w pojedynczych a czasem w podwójnych tomach. 
Jak zobaczymy cenę okładkową 49,99 to spodziewamy się pojedynczego tomu.
A jak będzie 89,99 to raczej podwójny,

Offline Cringer

« Odpowiedź #1782 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 23:11:25 »
Czasem mam wrażenie że na tym forum absurd goni absurd.

Offline dinogal

« Odpowiedź #1783 dnia: Pt, 28 Kwiecień 2023, 07:34:39 »
Niegłupie.
Przykładowo. Czasem Egmont wydaje współczesne, miękkookładkowej komiksy DC czy Marvela w pojedynczych a czasem w podwójnych tomach. 
Jak zobaczymy cenę okładkową 49,99 to spodziewamy się pojedynczego tomu.
A jak będzie 89,99 to raczej podwójny,

To ja proponuje żeby było zamieszczana ilość farby drukarskiej zużytej do wydrukowania komiksu to nie dość że będziemy wiedzieć jak obszerny jest komiks to jeszcze czy jest mocno kolorowy czy ubogi w barwy :)

Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać  ;D

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1784 dnia: Pt, 28 Kwiecień 2023, 08:50:13 »
Wszyscy czekamy na katalog - to już chyba taka tradycja. A tak naprawdę po co nam ten katalog? Zobaczymy co będzie wydane w listopadzie, potem i tak będzie miało obsuwę na luty, a suma sumarum i tak wszyscy wszystko kupimy :)

Zapowiedzi z wyprzedzeniem na 2 miesiące są wg mnie wystarczające - przynajmniej okolice 10 każdego miesiąca, to nie tylko wypłata, ale i zapowiedzi :) wtedy wiemy co i jak wydadzą, w jakich cenach, ile stron, a obsuwy się zdarzają wtedy już tylko pojedyncze.

A tak Egmont raczy nas katalogiem i same narzekania: nie ma cen, nie ma zawartości, nie ma czy pojedynczy czy podwójny, nie ma ilości stron, nie trzymają się dat, itp.

Więcej luzu, Panie i Panowie - to tylko hobby i trzeba czerpać z niego jak najwięcej radości :)