Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604824 razy)

Offline michał81

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1650 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 08:38:52 »
Kojarzysz może nazwisko kto stoi za wydawnictwem Mucha?
Christine Meyer, która też nie przepada z superbohaterami.

Spoiler: PokażUkryj
Wiem to było pytanie retoryczne i to nie do mnie.

Online Pestak

« Odpowiedź #1651 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 09:17:42 »
Jak napisałem - Mam nadzieję że się mylę.  Jestem jednakże niemal pewny że lepiej niż za czasów Pana Tomasza nie bedzie - chodzi mi głównie o kontakt z czytelnikiem i dobór tytułów. Innymi słowy dla egmontu będzie moze nawet lepiej - słupki sprzedaży w górę, ale dla nas prawdziwych fanów już nie - zostaniemy zalani marną mangą i innym badziewiem +3.

Offline michał81

« Odpowiedź #1652 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 09:42:05 »
Jestem jednakże niemal pewny że lepiej niż za czasów Pana Tomasza nie bedzie - chodzi mi głównie o kontakt z czytelnikiem i dobór tytułów. Innymi słowy dla egmontu będzie moze nawet lepiej - słupki sprzedaży w górę, ale dla nas prawdziwych fanów już nie - zostaniemy zalani marną mangą i innym badziewiem +3.
Najpierw sprecyzuj tych czytelników i ten badziew. Że komiksy dziecięce, które sprzedają się najlepiej? Że manga która sprzedaje się u nas rewelacyjnie w porównaniu do komiksów superbohaterskich?

Dywersyfikacja oferty wydawniczej jest potrzebna. Poszerzanie grona odbiorców zdecydowanie też. Oczywiście można wydawać po 800 sztuk komiksu i też być zadowolonym, a potem czytać np. na tym forum, jak wieszają na tobie psy, bo komuś nie udało się kupić jakiegoś komiksu. I jak to możliwe, że jeszcze się on nie ukazał i już jest niedostępny?

Nie przesadzajmy, że Egmont przestanie wydawać superbohaterów, zresztą nie to jest jego głównym zarobkiem jak było to wiele razy wskazywane. A to że będzie wydawał tyle samo, nic nie znaczy, bo już raz wyszedł z większą inicjatywą (patrz DC Odrodzenie) i nie spotkało się to z entuzjastycznym przyjęciem czytelników, co pokazała sprzedaż.
« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Kwiecień 2023, 09:56:59 wysłana przez michał81 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1653 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 09:52:01 »
Zupełnie nie kojarzę tej Pani, która przejmuje obowiązki Pana Tomasza, ale coś mi mówi, że kobieta na tym stanowisku nie wróży niczego dobrego.

Ja rozumiem obawy, że następczyni Kołodziejczaka może mniej się znać na komiksach, mieć podejście bardziej przesunięte w stronę tylko biznesu itd., ale pisanie, że to, że jest kobietą nie wróży niczego dobrego jest mega słabe, powiedziałbym, że wręcz żenujące.

Online eyesore

« Odpowiedź #1654 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 09:59:52 »
Panowie,
apeluję o umiar i opanowanie.
Krytykowanie kogoś ze względu na jego płeć nie świadczy dobrze o krytyku.
Nie poznaliśmy żadnej decyzji wydawniczej tej Pani. Z takim nastawieniem i przypisywaniem jej z góry określonych cech (będzie drogo! nie będzie ciekawych komiksów! będzie oglądać tylko słupki sprzedażowe!) bez żadnych dowodów na to, dajemy świadectwo o sobie samych.
Zamiast biadolić proponuję uzbroić się w cierpliwość i poczekać na pierwsze wypowiedzi i decyzje wydawnicze nowej rednacz s.h.E.
Po owocach ich poznamy i takie tam. Może się okazać, że Pan Tomasz nie był consiglieri na czas wojny i kryzysu.
Dokładnie, za chwile okaże się że babka jest fanem frankonów i będzie trzaskać takie pozycje że niektórzy nie będą wiedzieć co ze sobą zrobić  ;)
W inny temacie odnośnie TK przeczytałem że kobita jest nazifeministką a tutaj czytam że odejście TK (swoją drogą brzmi jak by facet umarł, naprawdę poczytajcie kilka stron wstecz ten temat, on żyje tylko odszedł z wydawnictwa  ;D )  jest porównywane do śmieci Papaja czy lądowaniem na brzozach. Na spokojnie, ludzie.

Chciał bym zwrócić tylko uwagę, co do samego Egmontu, że oni już maja mniej lub bardziej ogarnięty katalog do końca tego/połowy przyszłego, jak nie do końca 2024. Na pewno będą robić korekty planów ale nie będą rezygnować z czegoś co się dobrze sprzedaje ( np. Epiki, nie sądzę że TK podjął decyzję o wydaniu  taka ilości bo chce się przypodobać forum czy z powodu własnego widzimisię). Nowe SH widać że idzie w mniejszych ilościach, pewnie dlatego że jest słabe, a starsze tłuką na potęgę bo pewnie dobrze się sprzedaje.
« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Kwiecień 2023, 10:47:52 wysłana przez eyesore »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1655 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 10:01:15 »
W sumie gdyby teoria ze pani bedzie patrzec na slupki sprzedazowe i bedzie pchala te glupie starocie z lat 90tych ktorych nikt mial nie czytac bardzo mi sie podoba i oby okazala sie prawda :)

Offline burberry

« Odpowiedź #1656 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 10:20:39 »
Bardzo ciekawa informacja. Nie spodziewałem się tego zupełnie.

Komiks w Polsce jest mocno związany z Panem Tomaszem i jego działalnością biznesową i hobbystyczną. Nie zapomnę moich młodych lat spędzonych ze Światem Komiksu w ręku i odkładaniem na różne komiksy, które były wydawane w ramach Klubu Świata Komiksu. Thorgale, Aquablue i wiele innych. Na półkach najwięcej mam chyba właśnie komiksów z Egmontu.

Wszystkiego najlepszego dla Tomasza Kołodziejczaka w dalszej karierze. A następczyni powodzenia.  :D

a my wszyscy zobaczymy, co będzie dalej

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1657 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 10:41:30 »
Dyskusja na dwa wątki, w tamtym nie chciałem krytykować, ale może lekka krytyka jest zasadna w świetle niektórych stwierdzeń, zwłaszcza że jw. TK nie umarł żeby mówić o nim "dobrze albo wcale"...

(...) lepiej niż za czasów Pana Tomasza nie bedzie - chodzi mi głównie o kontakt z czytelnikiem i dobór tytułów.

1. Jaki "kontakt z czytelnikiem"? Za czasów forum gildii jeszcze były zbierane pytania, na które TK odpowiadał (lub nie), w którymś momencie jednak zaprzestano takiej formuły i zdarzało się, że na żadne pytania (i odpowiedzi) TK czasu nie znajdywał podczas prezentacji co roku (czy co pół roku). Mógłbym poszukać korelacji, ale tak jak mi się kojarzy, to TK obrał za cel wydawanie komiksów (innych niż KD czy Asterix) w czasie, kiedy innym wydawnictwom się to nie udawało, wtedy był najbardziej zaangażowany itp., czas mijał, rynek podbudowany został z innych stron (np. filmy superhero) i komiksy stały się dla Egmontu istotniejsze niż wcześniej, w związku z czym sam TK miał paradoksalnie mniejszą swobodę odnośnie doboru tytułów, a w publicznych wypowiedziach też zmuszony był trzymać się odgórnych 'wytycznych' (np. nie zdradzać zbyt wiele, jak ktoś się dokopie do starych publicznych wypowiedzi TK to widać ogromny kontrast).
Ocieplił nieco swój wizerunek filmikami promocyjnymi na youtube, ale mam wrażenie po niektórych wypowiedziach tutaj, jakby ktoś się z tymi filmikami wręcz 'wychował', gdzie TK tak naprawdę dopiero zaczął się tak 'komunikować' z czytelnikami (wskazywano tutaj zresztą, że niektórzy inni wydawcy czy nawet sklepy komiksowe w kraju robią coś podobnego od lat). Także nie wiem o jakim "kontakcie z czytelnikiem" można pisać, TK nie był zainteresowany byciem Marvel Arkiem, może 'szkoda', niby brak takiego 'społecznego' przekazu od wydawnictwa, ale za to są merytoryczne posłowia Śmiałkowskiego w wybranych tytułach, co akurat doceniam.

2. Wspomniany "dobór tytułów" to też na wyrost, mimo że jestem pewien, że inicjatywa Klubu Świata Komiksu była dla TK 'misją' i przecierała szlaki, ale raz że nie była szczególnym sukcesem do czasu gdy inne wydawnictwa nie 'przetestowały' innych segmentów rynku (np. Mucha z pierwszymi 'mainstreamowymi' cegłami), a dwa że "jeden Batman na rok", mimo że dobrze dobrany tytuł, to wciąż był jeden Batman na rok :) Jak się 'rozkręciło' to jw. inne też było podejście, widać że w doborze tytułów było mniej 'pasji' a więcej 'biznesu', jak już przy Batmanie, to 'przepchnięte' All Star Western może być 'świadectwem' pasji, ale takiego Batman: Mroczny rycerz z tej samej linii wydawniczej nikt 'świadomy' by nie wydał na tak 'ubogim' rynku jakim nasz był w... w 2014-2016 :o Tak dawno i tak niedawno jednocześnie, nasz rynek komiksowy jest teraz jakby w zupełnie innym miejscu, i nie sposób odmówić Egmontowi znaczącego w tym udziału, ale same aktywne i decyzyjne działania TK sięgają chociażby KŚK, postawię 'przecinek' w 2012 roku, widać jak zmienił się rynek i sam udział w nim Egmontu: 1998-2012 to 14 lat i ok. 730 kśk, 2012-2023 to 13 lat, gdzie 2000 kśk przekroczone kilka lat temu(?), te okresy pod kątem komiksów 'importowanych' są absolutnie nieporównywalne, dla mnie klarowne jest jak duże znaczenie miało 'otoczenie' rynkowe i decyzje odgórne na rozwój samego Egmontu. TK nie był w tej 'machinie' geniuszem czy 'wybawcą', a po prostu względnie kompetentną osobą u steru, nie podejrzewam Egmontu o zastąpienie go osobą pozbawioną kompetencji na tym stanowisku, a że może to być zwiastun zmiany kierunku wydawniczego - ponownie, masa dobra jest już na rynku, inne wydawnictwa już teraz wydają tytuły jakich w 'lepszych czasach' Egmont by nie odpuścił, jedno nad czym się zastanawiam pisząc powyższe to ewentualna strategia utrzymywania komiksów w sprzedaży, tj. czy coś poza Sandmanami i innymi kluczowymi seriami byłoby chociażby dodrukowywane gdyby hipotetycznie E odwrócił się nieco od segmentu komiksów amerykańskich/superhero/europejskich niedziecięcych...?

Offline Chmielu

« Odpowiedź #1658 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 11:48:33 »
Nikt nie reaguje, to może ja w takim razie.

Ja wiem, że porównanie z postu eridravena mocne odklejone było, ale

jest porównywane do śmieci Papaja czy lądowaniem na brzozach.

może byś, towarzyszu, uszanował ludzkie życie, śmierć i ważne w polskiej historii wydarzenia.

Może byś pomyślał następnym razem, zanim coś napiszesz. ::)

Tylko tyle, wiesz...

Pewne teksty są niestosowne. Nawet na forum.
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Online eyesore

« Odpowiedź #1659 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 12:01:43 »
Nikt nie reaguje, to może ja w takim razie.

Ja wiem, że porównanie z postu eridravena mocne odklejone było, ale

może byś, towarzyszu, uszanował ludzkie życie, śmierć i ważne w polskiej historii wydarzenia.

Może byś pomyślał następnym razem, zanim coś napiszesz. ::)

Tylko tyle, wiesz...

Pewne teksty są niestosowne. Nawet na forum.
Doskonale wiem co napisałem, Papaj zmarł a oni wylądowali na brzozach, czego nie rozumiesz?

Offline death_bird

« Odpowiedź #1660 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 13:33:16 »
Jeżeli ktoś kiedyś powiedział Ci, że szyderstwo jest oznaką inteligencji to oszukał Cię wręcz okrutnie.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Szekak

« Odpowiedź #1661 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 13:49:36 »
towarzyszu
Jak już jesteś taki stosowny i chciałeś zwrócić uwagę, to trzeba było zatrzymać tego towarzysza na inną okazję, ale widzę, że niektóre rzeczy są jednak silniejsze.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline parsom

« Odpowiedź #1662 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 16:08:51 »
Wiem, że teraz co innego na topie, ale czy ktoś może sprawdzić jak wygląda jego egzemplarz Luca Juniora? Bo mój ma takie wady:
Strony 1, 4, 5, 8, 9, 12, 13 są rozmyte (efekt podwójnej czcionki, druk dwa razy odbity)
Strony od 113 do 128 zostały wydrukowane słabiej od pozostałych (nie jest to zmierzony efekt - nawet druk w stopce jest wyblakły).
Na stronie 127 jest plama tuszu.

W sumie zabawne jest, że jeden z żartów w tym komiksie bazuje na takiej rozmytej czcionce jak na pierwszych stronach. Kartkując całość najpierw uznałem to za kolejny błąd.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1663 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 16:42:05 »
Wiem, że teraz co innego na topie, ale czy ktoś może sprawdzić jak wygląda jego egzemplarz Luca Juniora? Bo mój ma takie wady:
Strony 1, 4, 5, 8, 9, 12, 13 są rozmyte (efekt podwójnej czcionki, druk dwa razy odbity)
Strony od 113 do 128 zostały wydrukowane słabiej od pozostałych (nie jest to zmierzony efekt - nawet druk w stopce jest wyblakły).
Na stronie 127 jest plama tuszu.

W sumie zabawne jest, że jeden z żartów w tym komiksie bazuje na takiej rozmytej czcionce jak na pierwszych stronach. Kartkując całość najpierw uznałem to za kolejny błąd.

Żaden z tych defektów u mnie nie występuje. Przejrzałem teraz jeszcze raz, żeby się upewnić.

Offline parsom

« Odpowiedź #1664 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 16:46:04 »
Dzięki! Z rozpędu aż rozpakowałem kilka ostatnich zakupów, póki jeszcze pamiętam gdzie kupione, i kartkuję. Czas jednak wrócić do dawnych nawyków - nikomu nie można ufać.