Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1605 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 15:32:44 »
Nie ma co popadać w przesadę, że będzie źle, bo być może przychodzi ktoś ze świeżym spojrzeniem i ma plan jak trochę ożywić Egmont w segmencie sh, a może będzie kontynuowana polityka taka, jak jest do tej pory.

Nie bardzo wiem na czym mogłoby polegać to świeże spojrzenie w kontekście SH. W sensie, że skupiliby się na nowościach wydawniczych? Bo ich zawartość jest taka super?
W przypadku zmiany tej skali musi pojawić się pytanie o dalszą politykę wydawnictwa. TK prowadził Swój dział w określonym kierunku. Pytanie brzmi (pewnie nigdy się nie dowiemy) jakie były przyczyny odejścia i czy nowa miotła aby nie ma za zadanie zmienić kursu. Bo ktoś w Danii uznał, że w Polsce np. potrzeba więcej makulatury pod kątem "modern audience".
Czy ktoś kto dopiero zaczyna na nowym stanowisku będzie stawiał się zwierzchnikom/zarządowi? Może się okazać, że ceny pójdą w górę, "głupie" historie z lat 90tych i pierwszej dekady wieku obecnego pójdą w kąt a rynek zostanie zalany "nowościami". Może być i tak, że nic się nie zmieni, bo ktoś tam na górze usłyszy, że w oddziale polskim tabelki w Excelu się zgadzają i nie należy nic zmieniać.
Ale czy spodziewałbym się zmiany na lepsze (patrząc pod naszym - czyt. "chłopców semicowców" - kątem)? No nie wiem. TK ma doświadczenie, jest na bieżąco i co najważniejsze "jest ze środowiska".
To właśnie powyższe sprawiają, że pojawiają się obawy - bo teraz tych cech może zabraknąć.
I teraz tak trochę cynicznie: jeżeli się okaże, że po odejściu TK oferta z mojego punktu widzenia się posypie to może nawet i dobrze. Mniejsze zakupy to mniejsze życiowe problemy. ;) Ale pewne rzeczy chciałbym dokończyć i wolałbym już w towarzystwie Egmontu niż w oryginale. A pewności, że się uda nie ma. I stąd wątpliwości z lekką nutką czarnowidztwa. Jak to w sytuacjach przełomu.  ;D
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1606 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 15:33:42 »
Na tę chwilę nie mam informacji, jaki plan ma następczymi co do DC. To zapytam inaczej, czy jesteś zadowolony z tego, jak Egmont wykorzystuję wyłączność na DC? Czy Twoje oczekiwania zostały spełnione, czy może czujesz niedosyt? Ja uważam, że przydała by się zmiana, bo w zasadzie w tym segmencie było zbyt mało informacji dla czytelnika jakie są plany, czego można się spodziewać.

Ja mało czytam DC, ale z punktu widzenia firmy (firmy, nie czytelnika) dobra jest sytuacja, kiedy mają monopol na tak duże wydawnictwo.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1607 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 15:46:01 »
Pannini to ze tak spytam duzo wieksze od Egmontu?

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1608 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 15:47:07 »
@ death_bird
może na tym, że dojdziemy do wniosku, że istnieje grupa, która jest zainteresowany zakupami DC i skupienie się na tej grupie, która zapewni stały dochód. Należało by zadbać o tę grupę. Może to nie być grupa kilku tysięczna, być może mniej niż 1000 sztuk nakładu trzeba by zrobić. Stworzyć małą odnogę, która żyła by swoim życiem, gdzie wydawano by Huntress vol1, vol, 2, czy Power Girl vol.1 i dla nich tworzyć takie składaki, a oni byli by za to wdzięczni. Po co robić, że jesteśmy za duzi by bawić się w nakłady poniżej 1000.

Offline MuadGreDib

« Odpowiedź #1609 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 15:49:47 »
Mistrzowie komiksu byly w niskich nakladach bodajze 1-2k szt

Offline death_bird

« Odpowiedź #1610 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 15:56:47 »
może na tym, że dojdziemy do wniosku, że istnieje grupa, która jest zainteresowany zakupami DC i skupienie się na tej grupie, która zapewni stały dochód. Należało by zadbać o tę grupę. Może to nie być grupa kilku tysięczna, być może mniej niż 1000 sztuk nakładu trzeba by zrobić. Stworzyć małą odnogę, która żyła by swoim życiem, gdzie wydawano by Huntress vol1, vol, 2, czy Power Girl vol.1 i dla nich tworzyć takie składaki, a oni byli by za to wdzięczni. Po co robić, że jesteśmy za duzi by bawić się w nakłady poniżej 1000.

Obym nie miał racji, obym się mylił, ale wydaje mi się, że do takich przemyśleń i wniosków trzeba właśnie kogoś z doświadczeniem i znajomością tego konkretnego rynku takimi jakie ma TK a nie kogoś nowego. Na razie mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości kurs nie ulegnie jakiejś zmianie, bo mentalnie jestem już nastawiony na "No Man`s land" i nie chciałbym przeczytać, że pomysł poszedł do kosza, bo ostatni tom "Knightfall" sprzedał się na poziomie 97% wymaganego minimum i korpo zablokowało.
To taki przykład mojego czarnowidztwa.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1611 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:00:55 »
Na razie mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości kurs nie ulegnie jakiejś zmianie, bo mentalnie jestem już nastawiony na "No Man`s land" i nie chciałbym przeczytać, że pomysł poszedł do kosza, bo ostatni tom "Knightfall" sprzedał się na poziomie 97% wymaganego minimum i korpo zablokowało.

Dopiero by wtedy ruch w komentarzach przeróżnych się zrobił, aż miło by było popatrzeć. Choć oczywiście, nie życzę nikomu, kto czeka na to.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1612 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:01:35 »
A to nie było tak, że  było wieloletnie wiercenie fanów, aby wydano Swamp Thing Alana Moore'a nad którym ciągle się zastanawiał? Że on był jakoś niechętny starszym rzeczą, a jak się okazało, że fani mieli rację, to ruszyło lawinowo. No, chyba, że teraz będziemy pisać, że TK od początku chciał wydawać lata 90te i niżej. Ja trochę inaczej pamiętam.
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:03:13 wysłana przez isteklistek »

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1613 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:01:43 »
Ale plany na ten i przyszły rok Egmont ma już ułożone, więc nie spodziewał bym się rewolucji/zmiany kursu. Przynajmniej szybko, więc za bardzo nie rozumiem pesymizmu co poniektórych. A TK życzę zdrowia.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1614 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:11:45 »
No to Bazyl straci chęć do życia. Normalnie jak Joker bez Batmana :P

Ja tam działania Pana Tomka bardzo szanuję i trzeba docenić jego dorobek w Egmoncie. Moim zdaniem przez te wszystkie lata zrobił Egmontowi kawał dobrej roboty.

Jeśli dalej zagląda Pan na forum to życzę wszystkiego dobrego po odejściu z wielkiego E i mam nadzieję że w tej czy innej formie dalej będzie się Pan udzielał w naszym komiksowym mikroświatku :)
Joker ma choć trochę szacunku do Batmana.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1615 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:12:21 »
@isteklistek - clou tej historii jest chyba takie, że TK w pewnym momencie zmienił zdanie na korzyść fanów "staroci" i teraz pozostaje trzymać kciuki żeby sytuacja nie uległa zmianie na niekorzyść owych starszych historii.

Offline Lipa

« Odpowiedź #1616 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:12:24 »
A pamiętacie jak kilka tygodni temu z jednego sobotniego filmu Pana Kołodziejczaka, można wyczytać było między wierszami, że coś się święci, że wiecznie nie będzie w Egmoncie?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1617 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:13:14 »
A to nie było tak, że  było wieloletnie wiercenie fanów, aby wydano Swamp Thing Alana Moore'a nad którym ciągle się zastanawiał? Że on był jakoś niechętny starszym rzeczą, a jak się okazało, że fani mieli rację, to ruszyło lawinowo. No, chyba, że teraz będziemy pisać, że TK od początku chciał wydawać lata 90te i niżej. Ja trochę inaczej pamiętam.

Ale on wydał pierwszy tom Swamp Thinga Moore'a w Obrazach Grozy zanim to było modne i się słabo sprzedawał. Potem się rynek zmienił i żadne wiercenie fanów nie miało tu nic do rzeczy, tylko ich portfele.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1618 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:19:16 »
Snujecie teorie spiskowe o politycznych poglądach, polecaniu produktów konkurencji, czy samobójczej walce o niskie ceny, a przecież uważni słuchacze mogli z jego YouTube'owych filmików już kilkukrotnie wychwycić, że przebąkiwał coś o zbliżającej się komiksowej emeryturze i że będzie miał więcej czasu na czytanie i pisanie. Wprawdzie sądziłem, że to raczej perspektywa 2-3 lat, a tu proszę :)

Mogę powiedzieć tylko jedno: DZIĘKUJĘ, znakomita robota. Więcej nie trzeba, bo głupio się czuję wypowiadając się o postaci w sumie legendarnej w polskim komiksowie.

Pani Martynie życzę po prostu sukcesów, intuicji i... cierpliwości. Nie sądzę, by mogła i chciała zastąpić Pana TK, wejść w jego buty. Niech po prostu robi swoje najlepiej jak potrafi.

A co do samego Egmontu jestem raczej spokojny. Ta łajba w dużej mierze sama już płynie, kurs ma dobrze obrany, kosi po drodze wszystko i wszystkich. Wyzwaniem będzie po prostu tego nie spieprzyć :)

Offline Kandor

« Odpowiedź #1619 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:20:57 »
Cóż, czekam na katalog na cały rok. Miło byłoby gdyby tradycyjnie pan Tomasz Kołodziejczak go ogłosił i omówił. W końcu nad nim długo pracował. Z drugiej strony gdyby go (umiejętnie) zastąpiła Następczyni, to też nie byłoby źle, jakoś wszyscy ruszylibyśmy do przodu, pomimo początkowego (obecnego) szoku.