Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606157 razy)

Offline michał81

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1410 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 08:04:06 »
Przecież to o czym ja cały czas piszę teraz sam potwierdzasz  ;D a jednocznieśnie sam negujesz  ::) zdecyduj się Two-face Man  ;)
Chyba zapomniałeś co napisałeś w pierwszym poście:
Co nie zmienia faktu że to bez sensu wydawać katalog na rok bieżący rok w jego połowie. Zrozumiałbym jeszcze gdyby zawierał on zapowiedzi na najbliższe 12msc czyli do kolejnego maja/czwerwca a nie tylko 6msc ::)
To jak ze sprzedawaniem kalendarza w połowie roku...
Wyjaśniłem ci czym jest katalog, ale ty chyba masz problem zrozumieć jaką formę ma pełnić. On nie ma do końca zapowiadać nowości, a prezentować ofertę wydawnictwa.

Mnie wystarczyłaby wersja cyfrowa akurat nie mam parcia na wersję papierową - katalog pozwala mi łątwo zweryfikować których komiksów nie mam, które serie będą wydawane niedługo i jak organizować miejsce na półkach bo zbliżam się do 900 woluminów a może 1000 a miejsce na ustawienie jest constans...
Zapowiedzi były podane na emefce 2022, wtedy już mogłeś zweryfikować ile będziesz potrzebował miejsca, wiedząc co będziesz chciał kupić. Widząc ile jeszcze zostało niewydanych komiksów z tych zapowiedzi, wątpię, aby nagle dorzucili jakąś większą ilość.
https://paradoks.net.pl/read/43922-zapowiedzi-egmontu-na-2023-rok
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Marzec 2023, 08:20:39 wysłana przez michał81 »

Offline Gazza

« Odpowiedź #1411 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 08:09:20 »
(...)Czemu napis "Prelude To" odwrotnie?
Pewnie tak było na okładce i przekopiowane po prostu, nawet nie zauważyłem :)
Napis jest zgodny z zasadami układu pisowni.

Offline dinogal

« Odpowiedź #1412 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 10:44:07 »
Cały czas potwierdzasz to co ja piszę a się ze mną kłócisz że nie mam racji a nawet sam sobie zaprzeczasz
Cytat: dinogal
Nie mówię tu o seriach które są w "uzgodnieniach" ale te którę już są przewidziane w planie wydawniczym które robi się najczęściej na początku roku. Przecież TK/Egmont nie siedzą każdego miesiąca i przy kawce mówią (...)maszyna losująca jest pusta, następuje zwolnienie blokady(...) w tym miesiącu wydamy Epic Punisher oraz Tintina - wyślijcie info do drukarni
Cytat: michał81
Wiesz, ja mam wrażenie, że harmonogram wydawniczy to Egmont ma ułożony z rocznym wyprzedzeniem, co nieraz było podkreślane na spotkaniach i wprowadza tylko poprawki do niego,
Raz piszesz że zapowiedzi są częścią oferty i dlatego są w katalogu a potem że katalog nie ma zawierać zapowiedzi bo tam jest tylko oferta wydawnicza ::) 
A to że w katalogu są zapowiedzi komiksów, to nie ma co się dziwić, bo to normalne, bo są częścią oferty wydawniczej.
On(katalog) nie ma do końca zapowiadać nowości, a prezentować ofertę wydawnictwa

Zapowiedzi były podane na emefce 2022, wtedy już mogłeś zweryfikować ile będziesz potrzebował miejsca, wiedząc co będziesz chciał kupić.
Po pierwsze nie każdy ma możliwość pojawiania się na tych imprezach. Wiadomo że lepiej byłoby się posłużyć informacją zbroczą nawet w wersji cyfrowej a nie bazować na screenach czy filmiku z MFKiG sprzed wielu miesięcy. Wersja papierowa rozumiem że to dla niektórych gratka i że tylko przy eventach dostępna ale mi na niej nie zależy.

Nie chce drążyć dłużej tematu i zaśmiecać forum ale mam wrażenie że dążysz do konfrontacji ale luz.
Życzę miłego weekendu  ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #1413 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 11:05:27 »
@dinogal to uzasadnij dlaczego napisałeś że katalog wydany w połowie roku jest nieaktualny? Bo od tego zaczęła się dyskusja.
Cały czas potwierdzasz to co ja piszę a się ze mną kłócisz że nie mam racji a nawet sam sobie zaprzeczaszRaz piszesz że zapowiedzi są częścią oferty i dlatego są w katalogu a potem że katalog nie ma zawierać zapowiedzi bo tam jest tylko oferta wydawnicza ::)  Po pierwsze nie każdy ma możliwość pojawiania się na tych imprezach. Wiadomo że lepiej byłoby się posłużyć informacją zbroczą nawet w wersji cyfrowej a nie bazować na screenach czy filmiku z MFKiG sprzed wielu miesięcy. Wersja papierowa rozumiem że to dla niektórych gratka i że tylko przy eventach dostępna ale mi na niej nie zależy.

Nie chce drążyć dłużej tematu i zaśmiecać forum ale mam wrażenie że dążysz do konfrontacji ale luz.
Życzę miłego weekendu  ;)

Po pierwsze nie każdy ma możliwość pojawiania się na tych imprezach. Wiadomo że lepiej byłoby się posłużyć informacją zbroczą nawet w wersji cyfrowej a nie bazować na screenach czy filmiku z MFKiG sprzed wielu miesięcy. Wersja papierowa rozumiem że to dla niektórych gratka i że tylko przy eventach dostępna ale mi na niej nie zależy.
Ale co ma nie bycie imprezie, skoro relacja jest do znalezienia w sieci? Nawet linka ci podesłałem, żebyś nie musiał sam szukać.
Mi zarzucasz zaśmiecanie forum, ale sam robisz problem, który nie istnieje. Rozumiem, że potrzebujesz informacji co do miesiąca i godziny, żeby wiedzieć kiedy przesunąć swoje komiksy na półkach? Bo chyba po ty tylko ci to jest potrzebne?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1414 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 11:32:11 »
Po prostu fajnie by było, gdyby Katalog wszystkich pozycji na dany rok od wydawnictwa wychodził na początku roku. Wtedy by była jasność i możliwość planowania wydatków. Jak wychodzi on w maju, to do tego czasu kasa może się rozejść. Poza tym są jeszcze wrzutki w lipcu na Dzień Batmana i nowe zapowiedzi we wrześniu. To powoduje pewien bałagan. I o to chyba @dinogalowi chodzi. Poza tym przydałby się jasny komunikat z wyprzedzeniem którego dokładnie dnia wyjdzie ten katalog. Maj to długi miesiąc.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1415 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 11:35:51 »
Przestańmy używać argumentów o planowaniu wydatków, które sypią się przy okazji każdej lepszej promocji, w której się kupuje tytuły normalnie zaplanowane 'na później '.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1416 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 11:40:11 »
Ja czytam tak te posty i nie rozumiem - ktoś planuje albo chce planować wydatki komiksowe z wyprzedzeniem jednego roku czy jak?

Offline komiks

« Odpowiedź #1417 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 11:46:24 »
Też się wypowiem. Mnie to jakoś specjalnie nie boli, jak ukazuje się katalog Egmontu, ale fakt, w pierwszej chwili miałem zonka. W każdym razie, dla mnie najwygodniej byłoby, gdyby wszystkie wydawnictwa publikowały plany z wyprzedzeniem w jakiś stałych datach. Wydaje mi się, że dobrym momentem jest początek, albo koniec roku kalendarzowego, ewentualnie publikowanie planów półroczne. Półroczne wydaje się, że dla wydawnictwa jest nawet korzystniejsze, bo reklama 2 razy do roku plus krótszy okres "zobowiązania" to mniejsza szansa, że się coś tam przesunie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1418 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 12:57:29 »
Napis jest zgodny z zasadami układu pisowni.
Co z tego że zgodnie, skoro na grzbiecie nieprzemyślane ::)
Spoiler: PokażUkryj

fragmenty zdjęć zapożyczone z google

Ja czytam tak te posty i nie rozumiem - ktoś planuje albo chce planować wydatki komiksowe z wyprzedzeniem jednego roku czy jak?
A dlaczego nie? Między innymi temu służą zapowiedzi.

Ogólnie nie za bardzo rozumiem 'buzz' na katalog Egmontu, zwykle jest on większy od tego towarzyszącego zapowiedziom z końca roku...
Dla wielu tutaj katalog jest punktem 'najważniejszym' - zgadzam się pod kątem konkretów, są daty i wiadomo z grubsza, że zmian nie powinno być dużo, tyle że katalog publikowany w połowie roku stanowi w dużym stopniu 'formalność', bo to zapowiedzi z końca roku mogą rzucić faktyczne światło na to, czego można się spodziewać w dłuższym okresie czasu. Minusem że takie zapowiedzi na cały rok są znacznie mniej konkretne...
Faktycznie najsensowniejszy byłby katalog publikowany na początku roku, i w niektórych branżach jest z tym całkiem ok (styczeń 'remanent' itp., luty plan na cały rok), ale większość firm nakleja plaster na rany wymagające szycia, więc trudno wymagać tak solidnego planowania i organizacji aby już na początku roku podano definitywne cele i plany, tym bardziej jako treść publiczną...

Offline komiks

« Odpowiedź #1419 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 13:18:43 »
Tutaj jest fajnie wyjaśnione, dlaczego tytuły na książkach są drukowane w różnych kierunkach.
https://blog-introligatorski.pl/tytuly-ksiazek/
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Moreroms

« Odpowiedź #1420 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 13:40:57 »
Ogólnie nie za bardzo rozumiem 'buzz' na katalog Egmontu, zwykle jest on większy od tego towarzyszącego zapowiedziom z końca roku...
Dla wielu tutaj katalog jest punktem 'najważniejszym' - zgadzam się pod kątem konkretów, są daty i wiadomo z grubsza, że zmian nie powinno być dużo, tyle że katalog publikowany w połowie roku stanowi w dużym stopniu 'formalność', bo to zapowiedzi z końca roku mogą rzucić faktyczne światło na to, czego można się spodziewać w dłuższym okresie czasu. Minusem że takie zapowiedzi na cały rok są znacznie mniej konkretne...
ja tam zwykle bardziej czekam na katalog właśnie ze względu na zawarte w nim konkrety, czyli miesiące wydań, bo lubię sobie planować zakupy z wyprzedzeniem.

Offline michał81

« Odpowiedź #1421 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 13:46:16 »
Ja tylko przypomnę, że w zeszłym roku nie było cen w katalogu i pewnie tym też nie będzie, więc te wasze plany mogą się posypać jak przyjdą co miesięczne zapowiedzi z cenami.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #1422 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 13:51:32 »
pewnie jak ktoś kupuje po 20 tytułów miesięcznie od Egmontu to będzie miał problem. Ale u mnie od dłuższego czasu regularnie spada ilość kupowanych komiksów (w okresie marzec-maj raptem 6 komiksów Egmontowych zamówiłem. a kiedyś bywały miesiące, w których brałem po 6 sztuk) - raz że na rzecz mangi, a dwa, że co raz mniej widzę ciekawych nowości dla siebie. No a poza tym powoli dochodzę do limitu miejsca na składowanie komiksów i musiałbym coś posprzedawać :D

Edit: z zapowiedzi na ten rok mam jeszcze wypisane 17 pozycji, z czego 5 ze znakiem zapytania, więc ostatecznie może to być tylko 12 pozycji od Egmontu dla mnie.
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Marzec 2023, 13:53:45 wysłana przez Moreroms »

Offline dinogal

« Odpowiedź #1423 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 13:58:13 »
@dinogal to uzasadnij dlaczego napisałeś że katalog wydany w połowie roku jest nieaktualny? Bo od tego zaczęła się dyskusja. Ale co ma nie bycie imprezie, skoro relacja jest do znalezienia w sieci? Nawet linka ci podesłałem, żebyś nie musiał sam szukać.
Mi zarzucasz zaśmiecanie forum, ale sam robisz problem, który nie istnieje. Rozumiem, że potrzebujesz informacji co do miesiąca i godziny, żeby wiedzieć kiedy przesunąć swoje komiksy na półkach? Bo chyba po ty tylko ci to jest potrzebne?
Michał ani razu nie użyłem sformułowania że jest nieaktualny tylko stwierdziłem że katalog na bieżący rok wydawany jest w połowie roku i stwierdziłem że to bez sensu bo poznajemy zapowiedzi tylko na najbliższe 6 a nie 12msc i przyrównywałem to do kalendarza sprzedawanego w połowie roku niby aktualny ale..
I z całym szacunkiem ale nie zarzuciłem Ci zaśmiecania forum tylko że  JA  nie chciałem zaśmiecać forum naszą dyskusją.
I nie, nie potrzebuje dokładnej informacji kiedy wydana np 19 maj - obecna forma katalogu mi odpowiada (no może dodałbym oznaczenia serii które już na pewno nie będą dodrukowywane) Tylko chciałbym wiedzieć że np
- Pajączek integral planowane 2 tomy np maj/sierpien
- Marvel fresh - takie i takie tomy(rodzaj i ew ilość tomów) mniej wiecej wtedy i wtedy
- DC Uniwersum takie tomy (rodzaj i ew ilość tomów) etc
Bo ten link który podajesz i to co ja mówiłem o filmie z MFKiG to są ogólniki czyli mniej wiecej jakie serie będą na tapecie bez szczegółów. Niektórzy lubią wiedzieć że tego komiksu będzie 4 tomy tego 2 a ten będzie dużym jednym integralem. Jak patrzę na katalog to wtedy widzę że z serii które mnie interesują będzie łącznie np 80 komiksów dorzucając inne wydawnictwa wiem że kupie np 120 komiksów i wiem wtedy ile to miejsca będzie zajmować ile muszę przeczytać opchnąć z tego co mam i tak dalej - nie chodzi mi o kwestie finansowe stricte. Ja lubie planować sobie takie rzeczy może to zboczenie zawodowe :P Dlatego wolałabym do planowania mieć ten katalog w 1 trymestrze roku niż w połowie :)

I jeśli pozwolisz to już nie drążmy tematu bo i tak nic nie wnosi jak coś chcesz wyjaśnić to zapraszam na priv :)

Offline michał81

« Odpowiedź #1424 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 14:07:49 »
Czyli nadal nie rozumiesz co naprawdę zawiera katalog i do czego służy, bo nie chodzi w nim o zapowiedzi, o których tak uparcie piszesz.

Dziwnym trafem, jakoś w przypadku innych wydawnictw (które też mają katalogi) nie ma takiego ciśnienia i marudzenia, że wychodzą one też w różnych terminach. Aż wolę nie pytać co z wydawnictwami które takich katalogów nie mają. Albo takie co zapowiadają komiksy dwa tygodnie przed wydaniem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Marzec 2023, 14:11:10 wysłana przez michał81 »