Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Saruto

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1245 dnia: Nd, 19 Marzec 2023, 19:50:00 »
Niezła licytacja co lepsze ;) Ostatnio się dowiedziałem od znajomej, że jej 5 letni syn też czyta komiksy. Więc panowie i panie... proszę się nie licytować do czego trzeba dorosnąć ;)
Osobiście jak nie wiem czy dana seria mnie wciągnie, to idę do biblioteki po pierwszy tom.

Offline sokratesik

« Odpowiedź #1246 dnia: Nd, 19 Marzec 2023, 22:30:01 »
  Bierz Fables bo to świetna seria i niczym się nie przejmuj bo każda dłuższa seria w pewnym momencie nudzi konwencją jak "przedawkujesz".
  Ja mam sentyment do komiksu bo to jedna z pierwszych serii jakie zbierałem i trzyma poziom do końca ,tylko Wielki Baśniowy Crossover był słaby.
Ja bym wziął i zaczekał z czytaniem aż wyjdzie Jack of fables. Bo bez tego historia jest nie pełna. Zazdroszczę, że od razu przeczytasz pełną historię, bo ja czytałem i czegoś było brak. Będzie trzeba to powtórzyć jak wyjdzie coś, co dla całości jest bardzo istotne.

Offline parsom

« Odpowiedź #1247 dnia: Nd, 19 Marzec 2023, 22:42:58 »
A to ma wyjść? Bo już się pogubiłem w tych obiecankach cacankach...

Offline Konrad

« Odpowiedź #1248 dnia: Nd, 19 Marzec 2023, 23:07:24 »
@parsom
Tak, Jack of Fables był zapowiedziany we wrześniu. A dodruki 1 i 3 tomu Baśni pojawiły się właśnie kilka dni temu w sprzedaży

Offline parsom

« Odpowiedź #1249 dnia: Nd, 19 Marzec 2023, 23:14:51 »
Mogliby jeszcze wznowić Baśnie z 1001 nocy Królewny Śnieżki... I niech z wydaniem dopasują się do pozostałych.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1250 dnia: Nd, 19 Marzec 2023, 23:16:25 »
Ja bym wziął i zaczekał z czytaniem aż wyjdzie Jack of fables. Bo bez tego historia jest nie pełna.

Na pewno? Bo pamiętam, że w czasach jak Egmont nie zamierzał tego wydawać była na forum gadka, że wszystkie spin-offy Baśni są zupełnie zbędne do przeczytania.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1251 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 09:11:12 »
dobry flejm robicie. napisałem ze do corto trzeba dorosnąć

Jako osoba czytająca głównie SH mam pytanie - a jeżeli Corto mi nigdy nie podejdzie? Co wtedy? Umieram niedojrzały? A może niedorośnięty? :)

Dla mnie komiks to jest czysta rozrywka, nie szukam w nich onirycznych doznań, katharsis, nie czytam, żeby wzbogacić się duchowo - po prostu po całym dniu w robocie, huku z dziećmi po południu (czasem i żona się dołączy) potrzebuję rozrywki, czegoś co mi sprawi przyjemność, pozwoli się odprężyć i nie zasnąć w połowie zeszytu. Nie znaczy , że nie czytam komiksu ambitniejszego, bardzie artystycznego, ale stanowi to ułamek mojej biblioteczki (Toppi, Moebius, klasyki z Vertigo). I sięgam po to najczęściej, po długich maratonach SH, jako taka odskocznia.

Przeczytałem pierwszy tom Corto i w ogóle mi nie podeszło - ani rysunkowo, ani fabularnie. Jeżeli reszta tomów to praktycznie to samo tylko więcej - to niestety umrę niedorośnięty (bo mając 42 lata już chyba nie dorosnę).

PS. Zauważam na forum coraz częściej zjawisko "mojej prawdy" - moja jest lepsza bo jest moja. "Skoro uważam, że Corto jest świetne, to reszta, co nie lubi jest niedojrzała" wpisuje się idealnie w tą tendencję....

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1252 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 09:23:23 »
jak ci sie nie podoba corto to co ja na to poradzę? nie miałeś tak, że komiks ci się nie podobał kiedyś a wracając do niego po kilku latach uważasz, że jest świetny? ja tak miałem wiele razy z różnymi komiksami i artystami - zaczynając od mignoli i bisleya, którzy są teraz moimi ulubieńcami. zaczynałem ich czytać w tm semic jak miałem kilkanaście lat.

co ci mam napisać że jesteś za stary na superhero? sam sobie to oceń, jak cie to rajcuje to nic mi do tego. moja działalność misyjna polaga na tym, że może ktoś kto się teraz odbił od corto wróci do niego za kilka lat i wsiąknie.

dla mnie ostatnim etapem odwrotu od superhero był spectacular spiderman od muchy, który to komiks kupiłem na fali hype-u. sorry ale to jest tak denne i inafantyle, że nie da się tego czytać. wolałem wspomnienie o tym komiksie, niż sam komiks.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1253 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 10:02:44 »
Serio będziemy teraz oceniać wartość komiksu bądź radość jaką daje jego czytanie na podstawie stopnia jego domniemanej infantylności? W takim razie wszyscy kaczkożercy powinni schować się ze swoimi zbiorami, bo wstyd. W końcu tam są takie poważne i zmieniające światopogląd treści.

Zgadzam się z dreamer36 - każdy czego innego szuka w komiksach. Może to być niezobowiązująca odskocznia od rzeczywistości, dobry akcyjniak i odmóżdżacz, sentymentalna podróż w czasy dzieciństwa, śledzenie ewolucji komiksu jako medium, wchłanianie pozycji tak zwanych "klasyków" gatunku czy też zwykłe kolekcjonerstwo. I absolutnie w mojej opinii nie powinno wygłaszać się prawd, że jeśli ktoś czyta bądź nie czyta danego komiksu / autora / gatunku jest z tego powodu niedojrzały albo nie rozumie czym jest "dobry komiks".

I nie zrozumcie mnie źle - nie piję do nikogo bezpośrednio - po prostu czytając powyższą dyskusję szlag mnie trafia, że są zapędy hierarchizowania czytelników na podstawie wybieranej przez nich lektury.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1254 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 10:18:37 »
odnośnie kaczek juz się wypowiadałem i wg mnie czytelnicy raczej się sami szufladkują. nie rozumiem tego wielkiego spięcia dupy fanów sh po mojej opinii, że do corto trzeba dorosnąć.

i tak, uważam że komiksy sh są w dużej mierze infantylne a dyskusja wypączkowała w stronę corto vs superhero. to są 2 różne bajki, mnie dobijają opinie w stylu "lubie superhero a od corto się odbiłem". przeczytaj za kilka lat corto, może się nie odbijesz. jeżeli nie to czytaj dalej o gibkim spiderze nad manhatannem, dla mnie na prawdę bez różnicy.

Offline Brzon

« Odpowiedź #1255 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 10:24:00 »

Offline xanar

« Odpowiedź #1256 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 10:54:25 »
odnośnie kaczek juz się wypowiadałem i wg mnie czytelnicy raczej się sami szufladkują. nie rozumiem tego wielkiego spięcia dupy fanów sh po mojej opinii, że do corto trzeba dorosnąć.

i tak, uważam że komiksy sh są w dużej mierze infantylne a dyskusja wypączkowała w stronę corto vs superhero. to są 2 różne bajki, mnie dobijają opinie w stylu "lubie superhero a od corto się odbiłem". przeczytaj za kilka lat corto, może się nie odbijesz. jeżeli nie to czytaj dalej o gibkim spiderze nad manhatannem, dla mnie na prawdę bez różnicy.
Przecież to ty zacząłeś się przerzucać, ja napisałem tylko, jeszcze raz zacytuje siebie:
Przeczytałem kiedyś pierwszy tom tego Corto, odbiłem się od tego.
ale widzę, że zarejestrowałeś tylko część tej wypowiedzi, którą tak już usilnie kolejny raz powtarzasz.

Zresztą parę osób napisało, że ten pierwszy tom jest "gorszy" od kolejnych.

Przecież ty masz największy ból dupy z tym, że ktoś czyta superhero, co widać w każdym z tych twoich ostatnich postów.

Nikt tu wcześniej nie napisał, że "Spider czy Batman" jest lepszy od Corto, także nie wiem skąd pomysł, że trzeba usilnie udowadniać, że jest odwrotnie.

Jak przejrzałem parę tych plansz z Corto, to sobie przypomniałem, że najbardziej mnie tam odrzuca styl rysowania tych twarzy, to samo miałem z Oblivion Song i nie byłem w stanie tego przeskoczyć, ale rozumiem, że musi mi się podobać a jak nie podoba to muszę czytać infantylne superhero ::)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Warpath

« Odpowiedź #1257 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 10:59:02 »

Tu nie chodzi o walkę fanów superhero vs Corto. Osobiście mam na półce podobną liczbę komiksów europejskich jak i amerykańskich, plus inne rejony świata. Po prostu nie każdemu musi podobać się to samo i nie ma to absolutnie żadnego związku z dojrzałością.

Offline Lukop

« Odpowiedź #1258 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 10:59:48 »
Cóż, ja zdecydowanie wolę jednak gibkiego i swobodnego Spider-Mana niż sztywnego i nadętego freshmakera.

PS
Profil -> Ustawienia konta -> Lista znajomych/ignorowanych -> Edytuj listę ignorowanych -> freshmaker -> Dodaj

Najlepsze dla bufonów zawsze będzie towarzystwo wzajemnej adoracji, liczące maksymalnie jedną osobę. To gwarant obracania się tylko i wyłącznie w wysublimowanym, dojrzałym towarzystwie, o jedynym słusznym guście.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1259 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 11:04:05 »
wróć do corto za pare lat może zaskoczy. namawiam, bo to wartościowa lektura.
z argumentami „mam 40 lat a sh to świetna rozrywka” raczej ciężko dyskutować. zaraz ktoś napisze ze uważam ze sh to lektura bezwartościowa, wiec tak można sobie kręcić ten wątek.