Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 605811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline erol

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1230 dnia: So, 18 Marzec 2023, 17:28:39 »
Corto jest świetny ale też zależy od tomu ja np. zdecydowanie wole bardziej te oniryczne jak "baśń wenecka" lub "przygody szwajcarskie" od przygodowych jak "na syberii" dlatego też uwielbiam najnowsze gdzie nowi twórcy łączą obie rzeczy.
Czy są jeszcze jakieś bardziej oniryczne tomy bo przyznam szczerzę że jestem zainteresowany a nigdy Corto Maltese nie czytałem?

Offline Tom17

« Odpowiedź #1231 dnia: So, 18 Marzec 2023, 17:35:54 »
Czy są jeszcze jakieś bardziej oniryczne tomy bo przyznam szczerzę że jestem zainteresowany a nigdy Corto Maltese nie czytałem?
Według mnie można jeszcze dodać przygody etiopskie, przygody celtyckie oraz tango. Jeśli chodzi o zaginione miasto mú bez znajomości reszty tomów bez sesnu sięgać.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1232 dnia: So, 18 Marzec 2023, 17:37:19 »
Najważniejsze - gdzie jest użytkownik @CortoMaltese, by nam wszystkim wyjaśnił jak ten komiks zachwyca? :)

czasem kupie jakiś nowy omni daredevila, bo kiedyś go lubiłem, za każdym razem dochodzę do wniosku ze już z tego wyrosłem. w pewnym wieku się sh po prostu nie da czytać.

a odnośnie strażników to podtrzymuje ze polskie wydanie to bieda-absolute. co to ma wspólnego z corto albo batmanem? rozumiem ze wycieczka osobista.

Miałem się produkować, jak @freshmaker nie ma racji, ale @Pan M już to podsumował. Ja jestem stary jak świat, ale do frankofonów mnie nie ciągnie. Widocznie indoktrynacja TM Semic tak zmieniła mi chemię mózgu, że zostanę z tymi pelerynami do śmierci.

pierwsze, co zobaczy, że jest niedojrzały, że powinien się na sobą zastanowić i w ogóle wypierdalać do sklepu po europejską klasykę, bo inaczej zostanie zaszludkowany jako ktoś niedojrzały i o gównianym guście. Ja np. nigdy nie czytałem Thorgala, ale może kiedyś nadrobię, jednak nie czuję się przez to jako jakiś wybrakowany fan komiksu.

Taki sposób myślenia IMHO reprezentował TK do 2012 roku. Tylko jest pytanie czy to ówczesne zarzucanie rynku europejskim komiksem wydało plon? Bo spokojnie mogę powiedzieć, że stara działalność TM Semic dziś cały czas owocuje, na czym korzysta sam Egmont robiąc drugie wydania. To samo z Kaczkami - systematyczne publikowanie przygód postaci Disneya doprowadziło do tego, że i Kolekcje na twardo się wyprzedają i trzeba robić dodruki.

Czy z frankofonami jest tak samo? Ja się nie wypowiadam, bo mało ich czytam. Wiem, że dobry komiks zawsze mi się spodoba. Ale zmuszanie nas do czytania tego czy tamtego, lub mówienie że cos jest lepsze a drugie gorsze, bo dla dzieci, to mi się nie podoba.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1233 dnia: So, 18 Marzec 2023, 17:41:59 »
dobry flejm robicie. napisałem ze do corto trzeba dorosnąć - zabraniam komuś czytać superhero? postawiłem granice wiekową?

i mała korekta bo corto to komiks włoski, tak jak manara a nie żaden frankofon.

Offline Pablos

« Odpowiedź #1234 dnia: So, 18 Marzec 2023, 17:46:12 »
Cześć, dołączę do dyskusji.
Corto nie czytałem i nie mam, ale jest na mojej liście klasyków do zdobycia. Widzę, że wszystkie tomy są do kupienia na Gildii, więc może uzupełnię kolekcję, choć teraz bardziej zasadzałem się na to Fables 20th Anniversary edition. : https://www.atomcomics.pl/pl/p/FABLES-20TH-ANNIVERSARY-BOX-SET/176912?gclid=Cj0KCQjwwtWgBhDhARIsAEMcxeBfHpJHvYxTSLoMPS-Ghz26lF5AlCBPais_z_aLK7SUSq-ap2P7_eYaAtWSEALw_wcB. Nigdy Baśni ie czytałem, ale sądząc po recenzjach to nie może być złe  ;D. Jak myślicie, warto?
Co do dyskusji na temat wyrastania z SH/dorastania - temat nie jest moim zdaniem tak jednoznaczny. Trochę tu liczy się sentyment, przez który czasami (nie zawsze) łagodniejszym okiem patrzymy na lżejsze tytuły z lat młodości, które w innych okolicznościach byłyby dla nas nie do przejścia. Jednocześnie zauważyłem, że wiele komiksów, które podobały mi się w latach młodości teraz są dla mnie tak dziecinne, że trudno mi przez nie przebrnąć np. większość zeszytów Spidera (z wyjątkami). Więc sentyment nie zawsze jest tutaj czynnikiem przeważającym. Inna sprawa, że - to pewnie truizm - są różne SH zarówno dla młodzieży, jak i takie, które będą podobały się trochę starszym (BTW - Punisher, czy Hitman to SH?). Ostatnio przeszedłem przez wszystkie tomy Daredevil Nieustraszony! (poza ostatnim) i powiem szczerze, że mimo iż jest to SH, czytało mi się to świetnie - szczególnie tomy Bendisa. Więcej planuję napisać w wątku o + i - jak znajdę chwilę, ale z pewnością nie czułem, że jest to infantylna lektura. Podobnie miałem z Długim Halloween i Mrocznym Zwycięstwem (choć to czytałem akurat kilka lat temu, ale pamiętam, że to raczej nie były dziecinne tematy). Natomiast nowych tomów Marvela z serii x-men, spider-man itp nie tykam, bo wiem, że podobałoby mi się to jakbym miał 30 lat mniej i z tego rzeczywiście wyrosłem.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1235 dnia: So, 18 Marzec 2023, 17:57:13 »
(...)sam kupuje np dona rose, ale nie dla tego ze lubię kolejne przygody donalda.
Wcale się nie dziwię, do kolejnych przygód Donalda trzeba czasem dorosnąć, tfu, dojrzeć ;)

Niepotrzebna licytacja, kto jest dojrzalszy bo czyta X a gardzi Y... Co innego jakbyśmy byli nastolatkami, wtedy mogło się wydawać, że kogoś obchodzi co czytam/lubię itp.... 'Nikogo' takie rzeczy nie obchodzą, szkoda tracić czasu na myślenie w kategoriach jw., zwłaszcza że, jak już wspomniane wcześniej - "komiksy są dla dzieci", i takie przekonanie jest powszechne, więc niefortunne hobby koledzy forumowicze :P

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1236 dnia: So, 18 Marzec 2023, 18:03:01 »
nostalgia i kolekcjonerstwo to inna bajka. mam 3 x omni knightfall ale z wyjątkiem początku i kilku zeszytów nie da się tego czytać. trzymam bo jest nowa okładka jonesa do każdego tomu i lubię sobie to przeglądać. daredevil millera a potem bendisa i maleeva tez jest świetny, ale te komiksy mają swoje momenty ciekawsze ale tez skrajnie infantylne.

odnośnie corto to można sobie kupić jeden tom zobaczyć czy i zdecydować, to samo z fables. lepiej nie ładować się od razu w serie.

edit odnośnie rosy - tak trzeba dojrzeć bo z 30 lat nie czytałem komiksów z kaczkami. i tak teraz co innego widzę w tych komiksach.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Marzec 2023, 18:05:17 wysłana przez freshmaker »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1237 dnia: So, 18 Marzec 2023, 18:11:01 »
Ta wypowiedź McKeana jest super, mam dokładnie tak samo, nie jestem po prostu w stanie zawiesić niewiary i zaangażować się w perypetie ludzi zakładających durne stroje i walczących ze złem, bo sam pomysł wyjściowy jest dla mnie absurdalny. Co nie znaczy, że czasem nie czytam z powodów typu sentyment albo chęć poznania czegoś istotnego dla komiksu jako całości. Parodie albo polemiki z gatunkiem to oczywiście inna sprawa, mam na myśli sh traktowane serio.

Podkreślam, żeby moja wypowiedź nie zabrzmiała ofensywnie - to tylko moje podejście, nic nie mam do ludzi, którzy sh się jarają czy nawet się w to angażują.

A Corto czytałem to, co wydał Post, niewiele pamiętam i na pewno nadrobię całość od Egmontu jak będą jakieś sprzyjające okoliczności.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1238 dnia: So, 18 Marzec 2023, 18:35:25 »
@Pablos Co do Fables osobiście do pewnego momentu mnie to angażowało, aż nastąpił przesyt konwencją i jak utknąłem wydaje mi się gdzieś tak w połowie tak nic mnie nie ciągnie żeby "dokończyć temat". Cóż bywa.

Z komiksami jest jak z literaturą różni ludzie oczkują różnych rzeczy, czasami to będzie rozrywka czasami fabuła z rozbudowaną warstwą problematyczną. Bez sensu jest wchodzić w spór z ludźmi którzy już mają wyrobioną opinię nawet jeśli ta opinia bazuje na 3 przykładowych planszach z netu. Warto zachęcać do tytułu X, ale to musi być po pierwsze podbudowane własną osobistą opinią, a nie formułką typu "Słowacki wielkim poetą był", po drugie jeśli chcemy kogoś do czegoś przekonać to nie warto używać argumentów jak dorośniesz to zrozumiesz bo takie działają przeciwskutecznie.

Czasami po prostu też trzeba zmierzyć się z faktem że nawet to co można by obiektywnie zaliczyć do topu wielu ludziom może nie podejść z różnych powodów i nie ma w tym nic złego. Osobiście uważam różnorodność za wartość samą w sobie i jak wiele rzeczy do mnie nie trafia to ich nie krytykuję, ale lubię poczytać różne opinie na ich temat.

Offline starcek

« Odpowiedź #1239 dnia: So, 18 Marzec 2023, 19:07:33 »
Za każdym razem, gdy ktoś wspomina o Corto mam przed oczami ten kadr i zastanawiam się, czy idiotą był tłumacz, czy twórca. Może wy wiecie? Ma ktoś pod ręka zagraniczne wydanie?

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Pablos

« Odpowiedź #1240 dnia: So, 18 Marzec 2023, 20:36:07 »
Dzięki Panowie za odp nt Fables. Też się trochę o to obawiam, że konwencja mnie znudzi w pewnym momencie. Niemniej wydaje mi się, że to wydanie nietrudno będzie sprzedać za pewien czas na rynku wtórnym, więc chyba zaryzykuję i w to wejdę.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1241 dnia: So, 18 Marzec 2023, 20:37:41 »
odpowiem kadrem na kadr. to z ukochanego przez czytelników epika. plansza z netu żeby nie było.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1242 dnia: So, 18 Marzec 2023, 21:00:09 »
Corto gorzej.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1243 dnia: Nd, 19 Marzec 2023, 08:03:54 »
Dzięki Panowie za odp nt Fables. Też się trochę o to obawiam, że konwencja mnie znudzi w pewnym momencie. Niemniej wydaje mi się, że to wydanie nietrudno będzie sprzedać za pewien czas na rynku wtórnym, więc chyba zaryzykuję i w to wejdę.

Bierz Fables bo to świetna seria i niczym się nie przejmuj bo każda dłuższa seria w pewnym momencie nudzi konwencją jak "przedawkujesz".
  Ja mam sentyment do komiksu bo to jedna z pierwszych serii jakie zbierałem i trzyma poziom do końca ,tylko Wielki Baśniowy Crossover był słaby.

Online wilk

« Odpowiedź #1244 dnia: Nd, 19 Marzec 2023, 09:16:38 »
odpowiem kadrem na kadr. to z ukochanego przez czytelników epika. plansza z netu żeby nie było.

To mi przypomina powitalny komunikat z takiego zabawkowego laptopa, którego syn raz dostał od dziadków:

"Jestem Spider-Manem, bohaterem o nadludzkiej sile, wrażliwości i szybkości"