Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606172 razy)

Offline szulig

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1200 dnia: So, 18 Marzec 2023, 10:16:21 »
Kolejna reklama komiksów Egmontu ;)

40% znizki na Corto Maltese w sklepie egmontu, tylko dzisiaj

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1201 dnia: So, 18 Marzec 2023, 10:31:34 »
40% znizki na Corto Maltese w sklepie egmontu, tylko dzisiaj

Poprawili pakowanie? Nigdy nic nie brałem z tego sklepu, czytając opinie, ale ostatnio jakby mniej tych opinii widzę (albo i w ogóle).

Offline LukCook

« Odpowiedź #1202 dnia: So, 18 Marzec 2023, 10:37:10 »
Poprawili pakowanie? Nigdy nic nie brałem z tego sklepu, czytając opinie, ale ostatnio jakby mniej tych opinii widzę (albo i w ogóle).

Nie poprawili. Tydzień temu odbierałem od nich 2 epiki pająka - pakowanie to pudełko kartonowe i nic więcej.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1203 dnia: So, 18 Marzec 2023, 10:38:42 »
Nie poprawili. Tydzień temu odbierałem od nich 2 epiki pająka - pakowanie to pudełko kartonowe i nic więcej.

Dzięki. Więc to nie jest jeszcze w ten moment, w którym nadrobię komplet Corto.

Offline xanar

« Odpowiedź #1204 dnia: So, 18 Marzec 2023, 11:22:03 »
Przeczytałem kiedyś pierwszy tom tego Corto, odbiłem się od tego.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Warpath

« Odpowiedź #1205 dnia: So, 18 Marzec 2023, 11:53:00 »
Przeczytałem kiedyś pierwszy tom tego Corto, odbiłem się od tego.

U mnie tak samo, nie moja bajka.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1206 dnia: So, 18 Marzec 2023, 12:35:08 »

Przy DC Deluxe miałem takie duże bąble wokół dwóch boków komiksów, a dwa pozostałe boki komiksów były bezpośrednio przy kartonie. Doszło bez uszkodzeń (paczkomaty).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Death

« Odpowiedź #1207 dnia: So, 18 Marzec 2023, 13:31:15 »
Corto Maltese to jeden z najlepszych komiksów w historii planety Ziemia. Może w innych galaktykach mają lepsze komiksy, ale tego nigdy się nie dowiemy.

Moim zdaniem Opowieści słonych wód są niemiarodajne tak jak Mury Samaris w serii Mroczne Miasta, Przygody Gala Asteriksa w Asteriksie i Zdradzona czarodziejka w Thorgalu. Trzeba przeczytać jakiś późniejszy tom, żeby wiedzieć jak dobra jest ta seria. Nie odpuszczajcie wybitnych serii po pierwszym tomie.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Marzec 2023, 13:34:21 wysłana przez Death »

Offline xanar

« Odpowiedź #1208 dnia: So, 18 Marzec 2023, 13:46:37 »
Który to jest późniejszy i gdzie to się robi wybitne ? Od połowy ?
Thorgala przeczytałem cztery tomy i te z tego co pamiętam te dwa pierwsze były zadecydowanie lepsze niż kolejne dwa, nie mam żadnego sentymentu związanego z Thorgalaem.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1209 dnia: So, 18 Marzec 2023, 13:49:22 »
corto jeden z najlepszych europejskich komiksów. może trzeba do niego trochę dorosnąć, bo jednak przerzucanie się między corto i batmanem nie ma większego sensu. dla mnie nieśmiertelna klasyka komiksu europejskiego to corto, moebius i hp manary. komiksy przez duże k. inne europejskie tez lubię ale są bardziej rozrywkowe, corto jest bardziej oniryczny. polecam wersje czb na początek, post to wydał w dobrej kolejności.

Offline Death

« Odpowiedź #1210 dnia: So, 18 Marzec 2023, 14:06:34 »
Szczerze mówiąc od razu, już drugi Corto jest TYM Corto.
Pierwszy jest trochę inny, taki mocno przygodowy, jeszcze nie ma tej magii, oniryzmu. Ale i tak się dziwię, że się komuś nie podobał.

Z Mrocznymi Miastami miałem tak, że przeczytałem Mury Samaris i były po prostu w porządku. I dobrze, że nie odpuściłem. Bo potem wjeżdżają Gorączka i Wieża. I człowiek zaczyna rozumieć dlaczego seria jest uznawana za top topów europejskiego komiksu.

Tylko 4 tomy Thorgala? I nie znasz Alinoe, kameralnego horroru, który jest idealnym materiałem dla Eggersa na kolejną filmową perełkę? Nie znasz wielkiej 5-albumowej superprodukcji o Krainie Qa rozpoczętej Łucznikami? Genialnego zbioru opowiadań Aaricia? Kolejnej kameralnej przygody, tym razem w Alpach gdzie autorzy bawią się czasem czyli Władcy Gór? Kultowej Wilczycy? Zazdroszczę, że możesz mieć okazję przeczytać pierwszy raz. :)

Offline xanar

« Odpowiedź #1211 dnia: So, 18 Marzec 2023, 14:07:48 »
corto jeden z najlepszych europejskich komiksów. może trzeba do niego trochę dorosnąć, bo jednak przerzucanie się między corto i batmanem nie ma większego sensu. dla mnie nieśmiertelna klasyka komiksu europejskiego to corto, moebius i hp manary. komiksy przez duże k. inne europejskie tez lubię ale są bardziej rozrywkowe, corto jest bardziej oniryczny. polecam wersje czb na początek, post to wydał w dobrej kolejności.

A kto się przerzuca Batmanem, którym zresztą też jakoś się nie podniecam jak większość, także daruj sobie te swoje prymitywne teksty o "dorastaniu".
I to piesze koleś, który swojego czasu posiał z uporem maniaka, że Egmont słabo wydał tych dużych Strażników bo nie ma slipkejsa ::)
Ani w tym pierwszym tomie te rysunki nie są jakieś wybitne i fabuła też nie porywa, także nie wiem do czego tu trzeba dorosnąć, to jest taka "ramota" tamtych czasów, później może to i robi się lepsze, nie mam pojęcia.

Tylko 4 tomy Thorgala? I nie znasz Alinoe, kameralnego horroru, który jest idealnym materiałem dla Eggersa na kolejną filmową perełkę? Nie znasz wielkiej 5-albumowej superprodukcji o Krainie Qa rozpoczętej Łucznikami? Genialnego zbioru opowiadań Aaricia? Kolejnej kameralnej przygody, tym razem w Alpach gdzie autorzy bawią się czasem czyli Władcy Gór? Kultowej Wilczycy? Zazdroszczę, że możesz mieć okazję przeczytać pierwszy raz. :)
No nie przeczytałem, może nie dorosłem, może teraz byłoby inaczej  :) albo i nie.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Marzec 2023, 14:12:55 wysłana przez xanar »

Offline Tom17

« Odpowiedź #1212 dnia: So, 18 Marzec 2023, 14:08:49 »
Corto jest świetny ale też zależy od tomu ja np. zdecydowanie wole bardziej te oniryczne jak "baśń wenecka" lub "przygody szwajcarskie" od przygodowych jak "na syberii" dlatego też uwielbiam najnowsze gdzie nowi twórcy łączą obie rzeczy.

Offline Spiff

« Odpowiedź #1213 dnia: So, 18 Marzec 2023, 14:09:31 »
Thorgala przeczytałem cztery tomy i te z tego co pamiętam te dwa pierwsze były zadecydowanie lepsze niż kolejne dwa, nie mam żadnego sentymentu związanego z Thorgalaem.
Dwa pierwsze były średnie, dwa kolejne były dobre , kolejne dwa też dobre, póżniej był jeden słabszy a po nim dwa bardzo dobre , następne dwa bardzo dobre choć niektórzy twierdzą, że tylko dobre. ;)
Edit:
t. XV najlepszy!
« Ostatnia zmiana: So, 18 Marzec 2023, 14:20:00 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Death

« Odpowiedź #1214 dnia: So, 18 Marzec 2023, 14:15:54 »
Corto jest świetny ale też zależy od tomu ja np. zdecydowanie wole bardziej te oniryczne jak "baśń wenecka" lub "przygody szwajcarskie" od przygodowych jak "na syberii" dlatego też uwielbiam najnowsze gdzie nowi twórcy łączą obie rzeczy.
Dokładnie tak. Te nowe łączą w idealnych proporcjach słyszę mewy krzyk, więc ahoj przygodo! i być albo nie być i są chyba jeszcze lepsze niż albumy Pratta. Wciąż nie mogę w to uwierzyć.