Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 607066 razy)

Offline Xmen

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #915 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 20:01:10 »
Moim zdaniem dziwne jest to, że Egmont nie sięgnął jeszcze po regularną serię Avengers, która powinna iść obok innych Marvel Classic.
To tak, zgadzam się.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline SawiK

« Odpowiedź #916 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:33:13 »
JLA/Avengers bardzo chętnie bym przytulił. To bez wątpienia najlepszy crossover tych wydawnictw. Mamy tu pełne poszanowanie obu drużyn, świetny dynamiczny komiks z sercem i zaangażowaniem. Do tego dopracowane pełne szczegółowości grafiki G.Pereza 🦸

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #917 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:06:06 »
Egmont nie jest nam nic winny. Dlaczego to cudowne aszet nie wydało tego komiksu? Przecież to jest najlepsze wydawnictwo komiksowe w Polsce?

No właśnie chodzi o to, że Hachette wydało ten komiks w WKKM. W UK, w Niemczech, we Francji... U nas nie zdążyli bo WKKM PL skończyła się na 170 numerze. O powodach to już pisałem na początku tematu "Wydawnictwa kontra Kolekcje" i nie będę się tu powtarzał. W każdym razie ja uważam że Egmont Polska powinien wydać jeszcze minimum 39 tytułów z Marvela, których nie było jeszcze po polsku. I Armor Wars. Skoro na serial Tajna Inwazja będzie komiks, to na Armor Wars też powinien być.

Ale chcesz powiedzieć że gdyby Egmont wydał KD to ta niekomiksowa osoba by wtedy wszystko zrozumiała w Lokim? Przecież i tak nie kupi nie przeczyta bo co do zasady nie interesuje się komiksami.

Ale ja bym wtedy wziął ten komiks z mojej półki, przyniósł jej i pokazał skąd się to wzięło. Tak to muszę sięgać po serial animowany A:EMH BTW - Radę Kangów wymyślił w latach 80-tych Roger Stern. Kolejny run do przeczytania, oprócz wybranego story arcu "Under Siege".

Dla mnie skecz "Mieszkaliśmy w jeziorze" jest raczej krytyką elit, które sobie siedzą i piją chatou de chatoule podczas gdy inni nie mają co do garnka włożyć. I jak te elity potrafią kłamać o swojej przeszłości, bo w tym skeczu raczej widać, że aktorzy grają bogatych z urodzenia i raczej żaden z nich się nie dorobił majątku ciężką pracą, tylko go odziedziczył. O mieszkaniu w pudełku nie wspominając. Oczywiście jest to też dla mnie satyra o hiperbolizowaniu przeszłości. Tutaj jest o tym jak to źle wtedy było a teraz jest dobrze. Ale wystarczy odwrócić wektor i wyjdzie też idealizowanie przeszłości.

Spoiler: PokażUkryj

Offline Dracos

« Odpowiedź #918 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:14:22 »
Ale ja bym wtedy wziął ten komiks z mojej półki, przyniósł jej i pokazał skąd się to wzięło. Tak to muszę sięgać po serial animowany A:EMH BTW - Radę Kangów wymyślił w latach 80-tych Roger Stern. Kolejny run do przeczytania, oprócz wybranego story arcu "Under Siege".

Muszę Ci podziękować obejrzałem i już wiem co to rada Kangów, wniosek z tego taki że Egmont nie musi nic na ten temat wydawać ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #919 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:15:08 »
No właśnie chodzi o to, że Hachette wydało ten komiks w WKKM.
Jeśli wydało to Hachette to czemu piszesz w temacie Egmontu? Pisz w temacie kolekcji.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #920 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:21:47 »
Piszę tu, bo ostatnio Egmont Polska wydaje komiksy dostosowane do kolejnych premier MCU. A do Ant-Mana nie wydał nic związanego tematycznie.

Offline michał81

« Odpowiedź #921 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:23:34 »
Piszę tu, bo ostatnio Egmont Polska wydaje komiksy dostosowane do kolejnych premier MCU. A do Ant-Mana nie wydał nic związanego tematycznie.
Do Czarnej Pantery też nie wydał, więc twój argument do Ant-man jest nie trafiony.

Zresztą pod Wilkołak nocą też nie wydał.

Pod serial Lokiego też nie wydał.

Co ciekawe pod Moon Knight i Hawkeye tez nie wydał.

I oczywiście pod Shang-Chi też nie wydał.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Luty 2023, 14:46:48 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #922 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:24:58 »
No właśnie, co ma wspólnego Egmont do tego, że Hachette nie wydało jakiegoś tomu 215, jak przestało się sprzedawać przed 170.

W każdym razie ja uważam że Egmont Polska powinien wydać jeszcze minimum 39 tytułów z Marvela, których nie było jeszcze po polsku.
A dlaczego nie 500 :) Skąd ta magiczna liczba 39  :)

Bo pewnie ten Ant-Mana co go wydali tak się rewelacyjnie sprzedawał, że chyba nie było sensu. Oczywiście jest jeszcze opcja, że sprzedawał się rewelacyjnie, ale nie chcą zarobić bo mają za dużo piniędzy.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline HugoL3

« Odpowiedź #923 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:32:03 »

Nikogo z widzów MCU nie obchodzi kim w komiksie był Kang, Mandaryn, Namor, Ned Leeds ani ile lat miała w komiksie Ciocia May. Tracisz tylko swój czas.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Luty 2023, 14:39:33 wysłana przez HugoL3 »

Offline Kandor

« Odpowiedź #924 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:40:39 »
Do Czarnej Pantery też nie wydał, więc twój argument do Ant-man jest nie trafiony. Zresztą pod Wilkołak nocą też nie wydał.

Pod serial Lokiego też nie wydał.

Co ciekawe pod Moon Knight i Hawkeye tez nie wydał.
O, ale She-Hulk Byrne'a będzie! ;-D Lepiej późno niż wcale :-) Ja bym zaryzykował i wydał to jako czwartą serię Epic Collection bo w USA obecny i zapowiedziany na maj EC to cały run Byrne'a uzupełniony o run innych autorów, czyli chronologicznie cała ówczesna seria z Hulczycą :-) Tak w ogóle, za jakieś 2 miesiące dowiemy się jaki nas (najprawdopodobnie) czeka, po niemal dwuletniej przerwie, Marvel Limited od Egmontu :-) Pod koniec zeszłego roku mój kumpel rzucił filozoficznie, z lekką nutą smutku w głosie, że tak to w życiu jest że wciąż na coś czekamy, a to na jakieś święto, a to na to, a to na tamto, i tak  życie upływa. W sumie miał rację, każdy może coś dodać, ja od siebie właśnie zapowiedzi* Tomasza Egmonta z przełomu września/października i te z przełomu kwietnia/maja :-)
[*a, preorder z Azylu wjechał niedawno, ale już pewnie to wszyscy wiecie ;-) https://azylkomiksu.pl/c/4669/katalog-preorder-2023-03-do-19-03-2023-.html ]
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Luty 2023, 15:09:44 wysłana przez Kandor »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #925 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:46:13 »
O, ale She-Hulk Byrne'a będzie! ;-D Lepiej późno niż wcale :-)

Właśnie wydaje mi się, że łatwiej będzie policzyć kiedy Egmont coś wydał pod film, niż kiedy nie wydał ("a powinien").
Jak liczyć taką Erę Ultrona, która może bezpośrednio nie była w żaden sposób połączona z filmem, ale wyszła u nas w 2016 (film w 2015)? Przy okazji filmu wyszedł pierwszy komiks Marvel Now - Wojna bez końca.

Doktor Strange otrzymał komiks "na premierę". Civil War zaliczyło pół roku obsuwy.

Naprawdę jakby porównać kalendarium Egmontu oraz MCU to dosłownie kilka pozycji wydaje się być wydanych przy okazji premiery filmu...

Offline michał81

« Odpowiedź #926 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:49:35 »
O, ale She-Hulk Byrne'a będzie! ;-D Lepiej późno niż wcale :-)
No to działał z dużym wyprzedzeniem w przypadku Moon Knight i Hawkeye, bo komiksy były już dostępne na rynku, ale nie wydane pod seriale.

Więc z tym "ostatnio Bazyla" to jest daleko od prawdy.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Luty 2023, 14:54:22 wysłana przez michał81 »

Offline Xmen

« Odpowiedź #927 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 14:50:02 »
Filmowe i serialowe uniwersum Marvela poziomem zaczyna przypominać ich współczesne komiksy, jak będzie tak dalej to jedno i drugie przestanie kogokolwiek obchodzić, nie tylko rada kangów.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online jotkwadrat

« Odpowiedź #928 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 15:21:59 »
Nareszcie wiem skąd wzięła się rada Ricków  ;D

Offline Kandor

« Odpowiedź #929 dnia: Wt, 21 Luty 2023, 15:40:14 »
Nareszcie wiem skąd wzięła się rada Ricków  ;D
Tak, tylko że na podobny pomysł wpadł już 1000 lat przed Kangiem jeden z jego przodków, niejaki Reed Richards ;-) Rada Ricków bardziej kojarzy mi się właśnie z radą Reedów :-)