Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dracos

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #735 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 13:01:36 »
Może i obecnie jest ogólnie konkurencja na frankofony, ale Corto Maltese i Pasażerowie wiatru raczej są poza konkurencją. :)

Bez przesady Corto wydają, a z pasażerami pewnie czekają na to żeby by zapowiedzieć na jakimś festiwalu. Nie było ich na mfkig bo i we Francji ostatni tom wyszedł w listopadzie dopiero. Kompletnie nieuzasadnione to twoje martwienie się, jeszcze tylko dałeś pożywkę do dyskusji o wpływie frankofonów na kondycje finansową Egmontu :)

Online amsterdream

« Odpowiedź #736 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 13:07:19 »
Za każdym razem, jak ktoś narzeka na forum, że drogo, ginie jeden z małych chomików, które biegają, żebyśmy mogli mieć zapowiedzi.

Do tej pory w granicach 200zł wydawali komiksy powyżej 500 stron, poniżej 400 to bardziej w okolicach 150 zł oscylowało. W ilu to się w ogóle zamknie tomach?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Kvothe

« Odpowiedź #737 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 13:15:31 »
Patrząc na dodruki Punisher Max i ich objętość/cena, to faktycznie dużo sobie krzyknęli za tego spidera.
A powinno wyjść 5 tomów.

Offline xanar

« Odpowiedź #738 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 13:27:58 »
Ale tego Punishera pewnie skalkulowali na brak dodruków, teraz to pewnie mają czysty zysk.
Jak nie będziecie kupować to będzie jeszcze drożej :)

Przy 5 sztukach, nie wiem czy to nie wyjdzie drożej niż za dwa omnibusy, bo tam są 3 sztuki, po ok. 400, 1-480 i 1- 536 stron, także "ciekawie" zaczyna się robić.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline dreamer36

« Odpowiedź #739 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 13:40:06 »
Jakoś mi się dziwnie drogo zrobiło w tym koszyku - z reguły zamykałem się okolicach 5 stówek po wszystkich rabatach, a teraz 720zł, więc na czysto wyjdzie ok 630zł i to bez thorgala (był chwilę na twardo i miękko, teraz tylko na miękko - wolałbym na twardo więc czekam). A to tylko 9 pozycji - jest grubo. Ale w sumie dużo twardookładkowych (X-Men, Knightfall, Spider, Hellblazer...). Bogaty ten kwiecień...

Offline Lukop

« Odpowiedź #740 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 13:55:09 »
Dziwi brak Dungeons & Dragons w miesiącu polskiej premiery filmu. Do kupienia Spider-Man i może kiedyś Knightfall oraz Hulk. Na pewno nie do kupienia Strażnicy Galaktyki, jeden ze świeżych marvelowskich przedstawicieli komiksów eksplorujących... różne ideologiczne terytoria, które niekoniecznie mnie fascynują. Zresztą chyba dość szybko anulowana seria, zamknięta w 3 tomach. Szczęście w nieszczęściu, to dobra wiadomość dla budżetu, bo od tej pory można sobie definitywnie darować większość współczesnego Marvela i przekierować środki na klasykę. Tym bardziej - jak już tutaj zauważono - przy rosnących cenach.

Offline Xmen

« Odpowiedź #741 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 14:00:37 »
Coraz drożej. Taki Batman knightfall tom 3 744strony za 200zl a spiderek 396stron za 180? Przecież to komiks prawie o połowę cieńszy?
Tylko nie mówcie że Egmont na knightfallu nie zarabia. W sumie przełamywanie barier psychicznych jeżeli chodzi o cenę komiksów idzie dobrze więc czemu nie mieli by tego pchać dalej.
Zaraz odezwie się masa głosów że wszystko drożeje itd itp i że to i tak tanioszka.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline gashu

« Odpowiedź #742 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 14:06:52 »
Wezmę Hellblazera.
Poza tym z sentymentu: Knightfalla, Spidera i Upadek Mutantów  ???.
Może również Thorgala, żeby zobaczyć, co tym razem scenarzyści wymyślili.

"Zagłada Gotham" to niezła rzecz, ale mam na półce pierwsze wydanie Egmontu, więc odpuszczam. 

Offline xanar

« Odpowiedź #743 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 14:07:33 »
Za pewnie Batman się lepiej sprzedaje to zrobili lepszą cenę. Na szczęście jeszcze nie ma przymusu kupowania komiksów, ale może Egmont załatwi jakąś ustawę.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Warpath

« Odpowiedź #744 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 14:20:48 »
Szczerze, wolę żeby coś było na rynku nawet drożej, niż żeby nic nie było. A że superhero pojawia się w większości jedynie od Egmontu - moja tolerancja jest większa. Zawsze jest wybór - nie podobają się takie ceny, to można zamawiać ze Stanów ; )

I żeby nie było - nie mówię, że jest tanio, bo nie jest. Po prostu taka rzeczywistość i albo ktoś się na nią godzi, albo rzuca temat w cholerę ; )

Offline xardas

« Odpowiedź #745 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 14:23:57 »
Dokładnie - nie dość, że drogo, to jeszcze gejoza w tych komiksach... Panie i panowie, trzeba zwijać interes i zacząć szukać innego hobby ::)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #746 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 15:27:33 »
Straszny rozstrzal cenowy widzę.Joker za 83 zł (ponad 400 stron). Spider-man 125 zł, ponad sto stron mniej. Ja rozumiem ceny licencji, ale sądzicie że są aż takie różnice? Z czego to może wynikać? Pytam bo nie bardzo siedzę w temacie

Offline Kandor

« Odpowiedź #747 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 15:46:47 »
Straszny rozstrzal cenowy widzę.Joker za 83 zł (ponad 400 stron). Spider-man 125 zł, ponad sto stron mniej. Ja rozumiem ceny licencji, ale sądzicie że są aż takie różnice? Z czego to może wynikać? Pytam bo nie bardzo siedzę w temacie
Okładka (+ zapewne papier) Joker to miękka ze skrzydełkami a Spider Straczynskiego to HC. Nie pytaj czemu to HC tak drogo tylko dziękuj że Jokera (i zapewne Nightwinga) dostaniesz tak tanio a raczej że nikt się tam w Egmoncie nie uparł aby to też na twardo wydać :-) O tym co jak wyjdzie wiemy od końca września (w tym samym dniu wydawca ostrzegał że tanio nie będzie - pan TK zaserwował jeden ze swoich ulubionych dowcipów o niejedzeniu części posiłków i odkładaniu na komiksy ;-)).

Offline Xmen

« Odpowiedź #748 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 16:21:45 »
Hellblazer i upadek mutantów zresztą też sroga cena.
Całe szczęście że komiksy to nie chleb czy woda i można ich nie kupić.
Podwyżki kwietniowe jednak mocna dziwią, ogólny wzrost cen w kraju przystopował, kilka rzeczy potaniało np wgiel.
No ale trzeba kuć żelazo póki gorące.
Edit przecież już kilkukrotnie był temat wałkowany że twarda okładka nie wpływ jakoś drastycznie na cenę.
Komiksy które Egmont wie że się dobrze sprzedadzą mają zawyżoną cenę, jak właśnie wyczekiwany przez wielu spider straczynskiego.
No ale racja tak działa każdy biznes jak można cenę podnieść i dalej są konsumenci no to dlaczego by tego nie robić?
Edit 2 cena zagłady Gotham to wręcz rozbój.
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Luty 2023, 16:32:42 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Death

« Odpowiedź #749 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 16:34:43 »
To masz stare informacje. Temat był wałkowany dawno. A teraz tektura jest mega droga. I ma większy wpływ na cenę niż kiedyś.