Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 605657 razy)

Offline PabloWu

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #675 dnia: So, 04 Luty 2023, 16:36:17 »
Eleganckie zapowiedzi,  trzecie wydanie Tintina, teraz na bank nie odpuszczę. No i maestro Marini w pełnych zbiorczych wydaniach ,dobrze że Egmont się za Niego wziął to będzie ludzka cena i porządne wydanie,   a nie jakieś partacze co chcą miliony monet za powiększone buble. 

Offline radef

« Odpowiedź #676 dnia: So, 04 Luty 2023, 17:20:05 »
To jasne, najpierw chcą sprzedać co nadrukowali. A potem wtem! nagle! bęc! Póki co trzymam swoją kolekcję z lat 90 i czekam.
Asteriks to za duża marka. Jeżeli wydadzą integrale, to zwykłe tomy nadal będą dostępne w sprzedaży. Integrali nie będzei, bo po prostu za bardzo Francuzi za nimi nie przepadają w przypadku największych tytułów.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Spiff

« Odpowiedź #677 dnia: So, 04 Luty 2023, 17:56:08 »
 "Integrali nie będzei, bo po prostu za bardzo Francuzi za nimi nie przepadają w przypadku największych tytułów."
...
ale głupi ci Francuzi

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline starcek

« Odpowiedź #678 dnia: So, 04 Luty 2023, 19:17:40 »
Jeśli tylko te Tintiny będą w zwykłym formacie, a nie jakieś małe popierdułki, to można o nich pomyśleć.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Konrad

« Odpowiedź #679 dnia: So, 04 Luty 2023, 19:24:29 »
Egmont wyda to co chciałem!
https://www.bdgest.com/preview-3626-BD-1629-ou-l-effrayante-histoire-des-naufrages-du-jakarta-l-apothicaire-du-diable.html
Nie tylko ty to chciałeś ;), dla mnie to jest wiadomość dnia. Egmont jak chce to potrafi kupić licencje na znakomite frankofony. Najpierw Ténébreuse, a teraz 1629. Fajnie jakby udało im się wcisnąć ten 1 tom (mający 136 stron, będzie jeszcze tylko jeden kończący całą historię) jeszcze w tym roku. Ciekawe też czy wydadzą to identycznie jak we Francji, czyli w bardzo dużym formacie (25,5x34cm) i z różnymi złoceniami na okładce. Przy Indyjskiej włóczędze (która miała bardzo podobny powiększony format) pokazali, że potrafią, więc mam nadzieję, że tu nie będą nic kombinować i zmniejszać.

Tu można zobaczyć jak wygląda to wydanie Francuzów:

Albo tu od 36:30

A przy okazji spojrzałem sobie na ranking na BDGest za 2022:
https://www.bdgest.com/top/annuel?annee=2022

W pierwszej dziesiątce aż 8 tytułów, które już są albo niedługo będą u nas wydane. Że też akurat nasz kochany Taurus zajął 2 pierwsze miejsca, mogliby już wydać te komiksy (a akurat obie te serie muszą się dobrze sprzedawać, bo ich pierwsze tomy się już wyprzedały).
1. Zamek Zwierzęcy tom 3 (Taurus)
2. Shi tom 5 (Taurus)
3. 1629 tom 3 (Egmont)
4. W poszukiwaniu ptaka czasu tom 11 (Egmont)
5. Stare zgredy tom 7 (Relax Lechny wydaje to w odcinkach, szkoda, że żadne wydawnictwo nie skusiło się na normalne wydanie)
6. Republika Czaszki (Lost In Time)
8. Ténébreuse tom 2 (Egmont)
10. Indians! (podobnie jak Go West Young Man, na 99% wyda u nas Lost In Time)

Dalej też jest sporo:
13. Noir Burlesque tom 2 (Egmont)
14. Wąż i kojot (Lost In Time)
20. T’Zée – Une tragédie africaine (Lost In Time)
21. Aristophania tom 4 (Taurus)
23. RIP tom 5 (Non Stop Comics)
25. Bug tom 3 (Egmont)
28. Skarga Utraconych Ziem cykl IV tom 2 (Egmont)
31. Neptune tom 1 (Egmont)
32. Dziki Zachód tom 3 (Lost In Time)
36. Hoka Hey! (Lost In Time)
37. Scotland tom 1 (Egmont)
38. Harlem tom 1 (Timof na 99%)
39. Odrodzenie tom 5 (Egmont)
40. Skorpion tom 14 (Egmont)
41. Parszywy drań tom 3 (Lost In Time)
42. Angel Wings tom 7 (Scream Comics)
43. Neptune tom 2 (Egmont)
47. Arab przyszłości tom 6 (Kultura Gniewu)
48. Fortuna Winczlavów tom 2 (Kurc)
50. Trzy duchy Tesli tom 3 (Egmont)
54. XIII tom 28 (Taurus? ktoś jeszcze wierzy?)
57. Armada tom 21 (Egmont)
58. Skarga Utraconych Ziem cykl III tom 3 (Egmont)
62. Thorgal tom 40 (Egmont)
64. Conan z Cymerii tom 13 (Labrum)
67. Alix Senator tom 13 (Elemental)
79. Elecboy tom 3 (Lost In Time)
87. Sprague (Sideca)
88. Nottingham tom 2 (Scream Comics)
90. Donżon Monstra tom 15 (Timof)
93. Lucky Luke tom 85 (Egmont)
96. Ta, która mówi (Lost In Time)
99. Donżon Antypody+ 10001 (Timof)
100. Donżon Świt -82 (Timof)

Razem 42 na 100.
Spojrzałem też na kilka poprzednich lat i jest tak:
- 2021 - 46 na 100
- 2020 - 43 na 100
- 2019 - 47 na 100
- 2018 - 50 na 100
- 2017 - 48 na 100
- 2016 - 42 na 100

Kilka ciekawych serii z ostatnich lat, których różne tomy są zawsze wysoko w rankingach i których nikt jeszcze u nas nie wydał:
Les 5 Terres - taka trochę "Gra o tron" z antropomorficznymi zwierzętami. Do tej pory wyszło 10 tomów po 50-60 stron każdy, I cykl to 1-6, II cykl to 7-12. U nas można by wydawać w zbiorczych po 3 po około 180 stron (1-3, 4-6, 7-9 i 10-12)
https://www.bedetheque.com/serie-66657-BD-5-Terres.html
Le serpent et la Lance - aztecki thriller od autora serii Okko. Do tej pory wyszły 2 obszerne tomy (jeden 184 strony, drugi 112), nad kolejnym (prawdopodobnie ostatnim) trwają prace
https://www.bedetheque.com/serie-67403-BD-Serpent-et-la-Lance.html
La venin - western z kobietą w roli głównej. Seria zakończona na 5 tomach po 50-60 stron każdy.
https://www.bedetheque.com/serie-64082-BD-Venin.html
Le roy des Ribauds - polityczny thriller dziejący się w średniowieczu. Do tej pory wyszły 4 obszerne tomy (160, 144, 160 i 136 stron), I cykl to 1-3, II cykl to 4-5. Nad 5 tomem trwają prace. Co ciekawe seria jest wydawana w dość małym formacie jak na Francuzów - 19x27cm, czyli bardziej amerykańskim
https://www.bedetheque.com/serie-45962-BD-Roy-des-Ribauds.html
Charlotte Impératrice - oparta na faktach fikcja historyczna o belgijskiej księżniczce wychodzącej za mąż za arcyksięcia Austriackiego, późniejszego cesarza Meksyku. Do tej pory wyszły 2 tomy po 70 kilka stron każdy. Całość jest planowana na 4 tomy. Za scenariusz odpowiada dobrze nam znany Nury (Katanga, Tyler Cross czy Śmierć Stalina), a rysunki Bonhomme (Człowiek, który zabił Lucky Luke'a i Wanted Lucky Luke)
https://www.bedetheque.com/serie-61447-BD-Charlotte-Imperatrice.html
Saint-Elme - mroczna detektywistyczna historia w klimacie Davida Lyncha. Do tej pory wyszły 3 tomy po 80 stron każdy. Całość jest planowana na 5 tomów (autorzy 4 i 5 chcą wydać jeszcze w tym roku, zobaczymy czy im się uda). Za rysunki odpowiada Frederik Peeters (np. seria Aama)
https://www.bedetheque.com/serie-76192-BD-Saint-Elme.html
Ladies with guns - przygodowy western. Do tej pory wyszły 2 tomy po 64 strony każdy, nad kolejnym trwają prace
https://www.bedetheque.com/serie-77465-BD-Ladies-with-guns.html

Może pan Kołodziejczak się kiedyś którąś zainteresuje (ciekawe czy na serio wpada czasem do nas na forum). Albo inny wydawca

Offline Spiff

« Odpowiedź #680 dnia: So, 04 Luty 2023, 19:50:32 »
Up.
Ten facet w okularach jakiś nadpobudliwy. Niemiłosiernie wymachuje tym biednym komiksem , kiepsko się to ogląda.
...
Wolałbym bardziej przyziemną okładkę, bez złoceń i tłoczeń.
Powiększony format  - jestem na tak.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Luty 2023, 19:56:03 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Dracos

« Odpowiedź #681 dnia: Nd, 05 Luty 2023, 14:37:29 »
@Konrad Sporo dobra wkleiłeś najchętniej bym przytulił te westerny z kobiecymi protagonistkami, ale ten Wąż i Włócznia też wygląda interesująco. Co do 1629 ja bym optował za dużym formatem, ale te złocenia na okładce  to imo taki gimmick który tylko podniesie cenę, a na odbiór komiksu nie wpływa.

Jeszcze mam pytanie odnośnie Nottingham Scream faktycznie go gdzieś zapowiadał czy to tylko info z mediatoon?
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Luty 2023, 14:42:10 wysłana przez Dracos »

Offline Konrad

« Odpowiedź #682 dnia: Nd, 05 Luty 2023, 18:56:20 »
@Dracos
Tak, info o Nottingham ze strony Mediatoonu, gdy jeszcze działała. Ale jeśli dobrze pamiętam to Scream mi to też kiedyś potwierdził.

Z tych serii co wkleiłem to osobiście chciałbym praktycznie wszystkie, ale najbardziej chyba to Les 5 Terres. Aż dziwne, że nikt się na to u nas jeszcze nie zdecydował. Wydaje mi się, że pięknie by się przyjęło w okolicach emisji Rodu smoka.
https://www.bdgest.com/preview-2780-BD-5-terres-les-de-toutes-mes-forces.html
Może ta duża liczba tomów jest przeszkodą? Wiem, że Lost In Time interesowało się kiedyś Le roy des Ribauds, ale właśnie wydawanie kilkutomowej serii jest większym ryzykiem i na razie odpuścili ten tytuł.

Offline vision2001

« Odpowiedź #683 dnia: Nd, 05 Luty 2023, 19:25:38 »
Jeśli "1629" wydaje Egmont, to Taurus naprawdę "zawiną się" tak, że chyba naprawdę słabo przędzie lub odechciało się im już wydawać komiksy... Jak Kołodziejczak wspominał kiedyś, to w Rodzinie Komiksowej działają tak, by nie podbierać sobie tytułów (autorów). Z drugiej strony jak przejęli Skorpiona...
Jedyny pozytyw w sytuacji z Taurusem, to niestety to, że nie wszedłem w serie typu Zamek Zwierzęcy, Aristophania, On Mars, Ter, a kontynuowałem tylko serie rozpoczęte. Szkoda tylko, ze rzeczywiście brak kontynuacji innych świetnych serii, w tym XIII czy Mureny, a naprawdę Taurus był kiedyś jednym z TOPowych Wydawców...

Offline Death

« Odpowiedź #684 dnia: Nd, 05 Luty 2023, 19:45:13 »
Ale co ma ten komiks do Taurusa? Kupił go sobie Egmont i już. Dorisona wydaje trzech wydawców: Scream, Taurus i Egmont. Ten ostatni wydał pierwszy album tego autora na naszym rynku czyli Trzeci Testament. To płodny autor, starczy dla wszystkich. :) Nie wydaje mi się, żeby 1629 miało jakikolwiek związek z On Mars czy Ter.

Swoją drogą Taurus wydał 2/3 tych dwóch serii, więc naprawdę musieliby być totalnie głupi, żeby nie wydać jeszcze po 1 albumie i zyskać JAKIEGOKOLWIEK zaufania czytelników. Już i tak mają przewalone za poprzednie serie, a te są z najnowszego rzutu "nowości". Oprócz tego są wydawcami dwóch bardzo fajnych serii, które zajęły pierwsze i drugie miejsce w rankingu do którego link wrzucił Konrad. Jeśli w najbliższym czasie nie będzie kolejnych tomów Zamku zwierzęcego, Shi, On Mars i Ter, to Taurus może już sobie odpuścić i niech lepiej nie blokuje fajnych licencji. Bo są lepsi wydawcy, którzy chętnie by wydali takie hity z rynku frankofońskiego i to zapewne w formie integrali. Wydawanie w pojedynczych to jeszcze jest pół biedy, w końcu tak wychodzą komiksy w oryginale, ale żeby później je porzucać...

Offline Konrad

« Odpowiedź #685 dnia: Nd, 05 Luty 2023, 19:52:26 »
Tak jak napisał Death nie tylko Taurus wydawał u nas Dorisona. I trzeba też pamiętać, że on jest wydawany przez różnych Francuskich wydawców. Taurus brał głównie od Dargaud:
Egmont - Glenat - 1629
Egmont - Glenat - Trzeci Testament
Egmont - Glenat - Trzeci Testament Juliusz
Egmont - Le Lombard - Thorgal
Taurus - Casterman - Zamek Zwierzęcy
Taurus - Dargaud - Aristophania
Taurus - Dargaud - Undertaker
Taurus - Dargaud - Fechmistrz
Taurus - Dargaud - Asgard
Taurus - Dargaud - Long John Silver
Taurus - Dargaud - W.E.S.T
Taurus - Delcourt - Wartownicy
Scream - Casterman - Jak zbić fortunę w czerwcu '40
Scream - Le Lombard - Łabędzi Śpiew
Scream - Glenat - Syndrom Abla
Scream - Glenat - Red Skin
Scream - Les Humanoïdes Associés - Sanktuarium

Offline Dracos

« Odpowiedź #686 dnia: Nd, 05 Luty 2023, 19:52:33 »
Może lepiej niech z 5 tomem Shi na razie przystopują, to jest nowy cykl przy tylu rozpoczętych projektach byłoby to kompletnie bez sensu.

Offline Konrad

« Odpowiedź #687 dnia: Nd, 05 Luty 2023, 19:55:47 »
@Dracos
Ten nowy cykl Shi to będą tylko dwa tomy, waśnie ten 5 i nadchodzący 6

Offline Dracos

« Odpowiedź #688 dnia: Nd, 05 Luty 2023, 20:03:26 »
To i tak mają co kończyć, sporo im zostało po 1 tomie w niektórych przypadkach po dwa :) Ale w sumie rozumiem te dwa tomy też by się przydały.

Offline vision2001

« Odpowiedź #689 dnia: Nd, 05 Luty 2023, 20:29:15 »
Nie wydaje mi się, żeby 1629 miało jakikolwiek związek z On Mars czy Ter.
Ktoś gdzieś tak napisał?  ???

EDIT: Dobra. Już czaję o co Tobie chodziło. Pozostałe wymienione przeze mnie tytuły to Dorison. 
Ale co ma ten komiks do Taurusa?
Tak jak napisał Death nie tylko Taurus wydawał u nas Dorisona.
Ale ja zwróciłem sobie uwagę na autorów - scenarzystę i rysownika (Long John Silver) i dlatego myślałem, że w pierwszej kolejności ręce po ten tytuł wyciągnie właśnie Taurus.
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Luty 2023, 20:34:08 wysłana przez vision2001 »