Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nowicjusz

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #345 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 20:23:25 »
Nowy odcinek Wieści ze Świata Komiksu, a w nim zapowiedzi na rok 2023:
- rusza linia "Światy Akwilonu": Elfy i Krasnoludy na początek. Bardzo intensywnie, dwa tomy na miesiąc
Kurcze, duże tempo faktycznie, żeby zebrać wszystkie czyli ok 80 albumów wyjdzie ponad 3 lata zbierania😃 no i kasowo też ładna suma będzie, ale kilka chyba warto kupić i sprawdzić czy w to brnąć

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #346 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 20:43:16 »
no i kasowo też ładna suma będzie, ale kilka chyba warto kupić i sprawdzić czy w to brnąć

Na tej stronie są podglądy do każdego z albumów, mniej-więcej od 5 do 9 stron na album. Trzeba kliknąć na okładkę, a potem na "feuilleter". Co prawda na komórce nie mogę rozczytać tekstów, nawet po otworzeniu danej strony w osobnej karcie, i nie wiem, czy na stacjonarnych przeglądarkach się już da czy też nie, ale same rysunki dobrze widać.

https://www.bdfugue.com/editeur/soleil/monde-aquilon

Chyba wygląda na to, że w ramach wszystkich podserii każdy tom to zamknięta historia, ale może się mylę.

Tak czy siak już widzę, że to nie dla mnie. Sprawdziłam kilkanaście previewów i może ze dwa albumy mnie trochę zainteresowały.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Styczeń 2023, 20:46:41 wysłana przez Lavender Blue »

Offline Nowicjusz

« Odpowiedź #347 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 21:15:28 »
Na tej stronie są podglądy do każdego z albumów, mniej-więcej od 5 do 9 stron na album. Trzeba kliknąć na okładkę, a potem na "feuilleter".
O super , dziękuję za to info, właśnie sobie przeglądam te plansze, na pewno pomoże mi w decyzji ewentualnego kupna👍

Offline adamarluk

« Odpowiedź #348 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 21:40:54 »
Plansze nuda, lepiej by wydali Światy Arkadi.

Offline Nowicjusz

« Odpowiedź #349 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 21:43:52 »
Faktycznie, chyba jednak odpuszczę te serię

« Odpowiedź #350 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 21:58:49 »
  Może i nuda, ale elfickie wojowniczki biegają topless, rzecz godna pochwały, bardzo feministyczna. Zastanawiające do kogo te komiksy są skierowane, bo tak po obrazkach to wyglądają jak coś dla młodego czytelnika a tu krew, cycki...W sumie jak się tak zastanowić to nie ma szczególnie wielu serii fantasy na naszym rynku. Sioban, Pelissa, Wiedźmin, Conan, Coda, Najemnik, Troy, Slaine i jakieś pojedyncze strzały od Studia Lain czy innych wydawców, ale na dobrą sprawę to nic klasycznego w stylu Elfy, Krasnoludy i magiczne miecze.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 22:03:24 »
Dorosły czytelnik chyba już nie kupuje komiksów "dla cycków" (choć pewności nie mam). Raczej to jest dla młodszych, ale takich którzy mają już kieszonkowe i nie muszą prosić o to rodziców.

Offline 79ers

« Odpowiedź #352 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 22:17:55 »
Zaczynam już zbierać kieszonkowe   :P
Komiksy w stylu Soleil - polubiłem Lanfeusta, polubię i te dłużyzny. Wszystko zależy od tego, czy Egmont nie zacznie januszować z cenami  ;)

« Odpowiedź #353 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 22:18:11 »
 Ja kupuję, lubię ich widok w każdej postaci, narysowanej też, ale to może nie jestem dorosły. Tak czy inaczej to nie miało być o tym, Egmont nie wyda tego dla młodszego czytelnika skoro jest nagość i przemoc, może we Francji jakoś luźniej podchodzą do tematu ograniczeń wiekowych. Tyle, że zastanawia mnie grupa docelowa tego tytułu bo to faktycznie niespecjalnie ciekawie wygląda, właśnie jak tytuł dla dzieci.

Offline michał81

« Odpowiedź #354 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 22:58:34 »
Dorosły czytelnik chyba już nie kupuje komiksów "dla cycków" (choć pewności nie mam). Raczej to jest dla młodszych, ale takich którzy mają już kieszonkowe i nie muszą prosić o to rodziców.
"Dorosły" czytelnik to zostawia miesięcznie tysiąc Egmontowi dla facetów w obcisłych kostiumach, mając gdzieś serie z "cyckami" bo nie wg niego nie jest w "kanonie uniwersum".

Offline freshmaker

« Odpowiedź #355 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 23:15:52 »
jakto nie kupuje dla cycków? któryś raz z kolei masz taki swietoszkowaty komentarz. nie rób projekcji swoich upodobań na innych bo się zdziwisz.

« Odpowiedź #356 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 23:32:21 »
  Oj tam nie ma się o co spinać, to chyba nie kwestia upodobań, tylko zapewne koledze chodziło o to czy aby napewno dorosłym facetom wypada jarać się niczym jakimś podrostkom oglądaniem roznegliżowanych biustów gdzieś na kartce papieru.  Tyle, że sporo użytkowników tutaj to jest w takim wieku, że zdążyła dorosnąć już drugi albo i trzeci raz i ma kompletnie gdzieś czy im wypada i co ktoś o tym myśli i po prostu bierze i ogląda. Kto nie kupił artbooka Manary ten gapa.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #357 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 08:43:21 »
jakto nie kupuje dla cycków? któryś raz z kolei masz taki swietoszkowaty komentarz. nie rób projekcji swoich upodobań na innych bo się zdziwisz.

Z ciekawości - znajdziesz chociaż jeden mój "świętoszkowaty" wpis, już nie mówiąc o kilku z kolei? Nie wspominając, że ten taki nie jest, ale rozum go jak chcesz.

Offline Szekak

« Odpowiedź #358 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 09:38:55 »
Jedyne co w tej serii mnie zaciekawilo, to deklaracja TK o tym, ze beda zaproszenii do Polski jej twórcy. No i te cycki.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Styczeń 2023, 09:41:35 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Dracos

« Odpowiedź #359 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 10:02:53 »
Przeklikałem 8 albumów tutaj powyżej zalinkowanych i zgadnijcie co? Ta golizna tylko w jednym dosłownie w pierwszym się pojawia. Po tej całej dyskusji myślałem już że te albumy to jakieś skrzyżowanie Cicci Dum Dum z Władcą Pierścieni, a to się okazuje że jak zwykle ktoś rozdmuchał temat i zrobił z igły widły. (co nie znaczy że nie ma jej w innych albumach czy na dalszych planszach, ale poważnie trochę umiaru by się przydało)

To chyba jest jedna z najpopularniejszych serii fantasy w FR, przecież nie jest możliwe żeby wydali blisko 90 albumów w niecałe 10 lat i to się nie sprzedawało. Ja będę kupował od początku, ale przy tej ilości pozycji wątpię że uda się Egmontowi wydać wszystko.