Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606138 razy)

Offline 79ers

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #300 dnia: Pt, 09 Grudzień 2022, 20:56:57 »
Skorpion za 100 okładkowej - do przetrawienia, plus zaległy Epic i Turbogalop - lekki luty i całkiem spokojny styczeń  ;D ;D 

Offline Kandor

« Odpowiedź #301 dnia: Pt, 09 Grudzień 2022, 21:28:08 »
Gashu, tylko album promujący film. Wszystko jest w oficjalnym opisie zapowiedzi:

https://egmont.pl/Asteriks.-Imperium-smoka,70990859,p.html

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #302 dnia: Pt, 09 Grudzień 2022, 23:35:46 »
No ale jak już wydawać to dla fanów, którzy wytrwali do 8 tomu i chcą kompletną historię.

Mnie już przywaliła wyższa cena 7 tomu, więc 700 stron kolejnego, przy dzisiejszych cenach, to mogłoby być za dużo. Ale tak to jest, jak się wcześniejsze tomy robiło cieńsze. Też bym chciał całości i trzymam za to kciuki.

Po tym jak zrobiłem zamówienie listopadowo-grudniowe, jednak się cieszę, że przenieśli tego Epica Spider-Mana na luty. W zeszłym roku taki podwójny zakup był łatwiejszy. W styczniu 4 pozycje, w lutym 5 pozycji. Znowu skromny początek roku i bardzo dobrze. Ceny, ceny, ceny, to chyba będzie od teraz moje stałe hasełko. Osobiście przebijam ręką dno kieszeni spodni.

Offline SawiK

« Odpowiedź #303 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 12:24:53 »
1 Kajko i Kokosz – Szkoła latania
2 Kajko i Kokosz – Złota Kolekcja, tom 5
3 Kajko i Kokosz – Złota Kolekcja, tom 3
4 Batman Knightfall, tom 1 – Prolog
5 Kajko i Kokosz – Złota Kolekcja, tom 4
6 Kajko i Kokosz – Złota Kolekcja, tom 1
7 Batman Knightfall, tom 2 – Upadek Mrocznego Rycerza
8 Batman Knightfall, tom 3 – Krucjata Mrocznego Rycerza
9 Kajko i Kokosz – Złota Kolekcja, tom 2
10 Sandman, tom 1 – Preludia i nokturny
11 Thorgal, tom 40 – Tupilaki
12 Punisher Epic Collection – Krąg Krwi
13 Witch, tom 4
14 Thorgal Młodzieńcze lata, tom 10 – Sydönia
15 Spider-Man Epic Collection – Kosmiczne przygody
16 Sandman, tom 3 – Kraina Snów
17 Wiedźmin, tom 6 – Wiedźmi lament
18 Witch, tom 5
19 Yans, tom 3
20 Marvel Fortnite, zeszyt 1
21 Sznikiel
22 Spider-Man Epic Collection – Powrót Złowieszczej szóstki
23 Kaczogród (Carl Barks), tom 20 – Ogromna maszyna
24 Yans, tom 1
25 Wiedźmin Ronin
26 Wielkie Wyprawy (antologia Zbigniewa Kasprzaka)
27 Marvel Fortnite, zeszyt 2
28 Witch, tom 6
29 Sandman, tom 6 – Refleksje i przypowieści
30 Batman Fortnite – Punkt Zerowy

Świetna sprawa z ta topka sprzedażową. Cieszy fakt że jest tu wiele pozycji z lat 90tych. Właśnie 3x Batman Knightfall 😁 Pokazuje to też że komiksy za grube 💰💰💰 świetnie się sprzedają, schodzą niczym ciepłe bułeczki 😎

Offline licinus

« Odpowiedź #304 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 12:52:47 »
Epiki się sprzedają, to myślę, że kwestią czasu jest wydanie przez Egmont runu Cleremonta w Uncanny X-Men :D

Offline michał81

« Odpowiedź #305 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 12:59:14 »
Epiki się sprzedają, to myślę, że kwestią czasu jest wydanie przez Egmont runu Cleremonta w Uncanny X-Men :D
Wątpię. Obecnie wydają Punkty Zwrotne, które właśnie weszły w run Cleremonta.

Offline Klint

« Odpowiedź #306 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 17:11:02 »
To co już czas na marcowe zapowiedzi?

Offline Kvothe

« Odpowiedź #307 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 18:31:05 »
To co już czas na marcowe zapowiedzi?
Nie, wpadnij za tydzień.

Offline michał81

« Odpowiedź #308 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 21:42:22 »

Online Mertusor

« Odpowiedź #309 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 09:42:47 »
Plany wydawnicze na luty:
https://wydawnictwoegmont.pl/komiksy/nowosci-i-zapowiedzi/

Który to kolega dopiero co prorokował, że Egmont przejdzie na mangę, jeśli będzie się to mu opłacać?
Mówisz - masz. ;-)
"Star Wars. Leia. Trzy wyzwania księżniczki" to manga.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #310 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 11:13:04 »
To już między innymi we wrześniu ubiegłego roku (jak to brzmi...) A.D. 2022, Egmont wydał mangę "Wiedźmin: Ronin" ;)
Na MFKiG zapowiadali mangi z uniwersów Star Wars, Assassin's Creed i Disney'a. Póki mają te unikatowe licencje, źródełko finansów szybko nie wyschnie. Wiele wody w Wiśle jeszcze upłynie zanim, jeśli w ogóle, Egmont wejdzie ponownie w mangę na serio. Spora konkurencja w tej części rynku, często żmudne negocjacje o formę i sposób wydania, decyzje czy wydawać mangę z jednego segmentu (np. seinen, tytuły profilowane pod grupę wiekową młodych mężczyzn) czy obstawiać kilka segmentów. Za dużo zachodu z tym wschodem, jak sądzę. Póki krowa Disney i krowa DC dają mleko.
Co do mangi z Leią, zastanawiam się czy okładka i sceny z tym mieczem na przykładowych kadrach to efekt "umangowienia" czy wynikają z powieści jaka jest podstawą tego komiksu.
Tak czy inaczej, nie dla mnie, minie dużo czasu zanim wyprę z pamięci sceny pościgu jak z Benny Hill Show, gdzie w serialu "Obi Wan" kilku dorosłych nie mogło złapać ośmioletniej Lei. Disney zrobił co mógł by zrazić mnie do MCU i Star Wars, skutecznie.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Gazza

« Odpowiedź #311 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 12:20:10 »
Ale też ile złego, tyle dobrego vide: Andor, Mandalorian czy kontynuacja Clone Wars. Podobnie z MCU.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #312 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 12:50:48 »
Ale też ile złego, tyle dobrego vide: Andor, Mandalorian czy kontynuacja Clone Wars. Podobnie z MCU.

Clone Wars czy The Bad Batch? A może jeszcze inne: Rogue Squadron czy Skeleton Crew?

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #313 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 14:10:45 »

"Andor" ma dobre recenzje, więc może w końcu spróbuję. "Mandalorian" choć trzyma solidny poziom, wpadł moim zdaniem w sidła własnego sukcesu, a właściwie, popularności Baby Yody. Co niestety sprawia, że niektóre zdarzenia stają się przewidywalne, a zatem mniej ekscytujące.
MCU... nie wiem czy jest szansa je odratować. Powodów by negatywnie oceniać jest mnóstwo, trzy główne, moim zdaniem, to: rezygnacja z jakichkolwiek reguł (nawet w fantasy i superhero muszą być określone ramy) spowodowana dążeniem za pieniądzem, byle więcej epickości i legendarności. Co powoduje mnóstwo dziur fabularnych. Reguły, jeśli dotyczą, to wyłącznie mężczyzn, kobiety w MCU są ponad nimi. Przykład z brzegu:
Spoiler: PokażUkryj
Laila w Moon Knight, Marc ciągle poznaje swe moce, opiera się Khonshu, a babeczka w sekundę po zdobyciu mocy kopie tyłki jakby robiła to latami. No i łącząc się z hipopotamem, czy wygląda jak hipopotam? Oczywiście, że nie, "badass" skrzydlaty sokół. Black Widow po upadku z kamienicy czy ma połamane wszystkie kości? Nah, fabularna zbroja chroni mocno
. Promowanie na siłę określonego światopoglądu. Oraz negatywne wzorce jakie przedstawiają bohaterowie MCU:
Spoiler: PokażUkryj
łamanie pewnej obietnicy przez Spider-Mana, zero kary i reperkusji za numery jakie odstawiała Scarlet Witch, ignorowanie jurysdykcji krajów przy działaniach eksterytorialnych, wybielanie terrorystów bo walczą za 'dobrą sprawę' w Falcon&Winter Soldier itd. itp.
. Zasadniczo, praktycznie każdy bohater łamie prawo, w komiksach również bardzo często. Jednak w MCU razi to mocniej ponieważ i zasięgi znacznie większe,  i dodatkowo, do łamania prawa, dochodzą negatywne wzorce moralne.

A by tak nie offtopować całkiem, jeszcze w temacie mangi i Egmontu. Nakładów nie znam ale nawet biorąc te informacje o nakładzie jednego tomu jednej serii, z tematu Podsumowania roku 2022:
Popularność mangi w Polsce zjada popularność SH na śniadanie.
Pierwszy tom jednej z popularniejszych mangowych serii na polskim rynku sprzedał się w... 70 000 egzemplarzy.
to by walczyć z głównymi graczami na rynku mangi, Egmont musiałby przeznaczyć naprawdę spore zasoby. Jeśli to jest czołówka, to nawet mniej popularne tytuły muszą mieć spore nakłady. A łącznie, wydawnictwa mangowe wydają więcej niż Egmont. W styczniu, Egmont 21 komiksów, wg Alei, trzy wydawnictwa mangowe łącznie 25. W grudniu 2022, Egmont 29 komiksów, 7 wydawnictw mangowych 60. Mocno zagospodarowany kawałek tortu, bezpieczniej więc działać na polu gdzie jest wyłączność, jak DC czy, z wyjątkami, Marvel.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Gazza

« Odpowiedź #314 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 21:32:38 »
Clone Wars czy The Bad Batch? A może jeszcze inne: Rogue Squadron czy Skeleton Crew?
Clone Wars s.7 i Bad Batch (kontynuacja CW) - kapitalne.
S.C. - powstaje dopiero; R.S. - wątpliwe czy w ogóle powstanie.