Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606091 razy)

Offline xanar

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #825 dnia: So, 11 Luty 2023, 18:11:10 »
A od kiedy to się słuchasz kolegów z forum.

Ja też nie czytałem, ale koledzy z forum twierdzą, że spoko :) jak np. michał81 napisał. oraz:

Ja na pewno polecałbym lekturę poniższych tomów-

-Zagłada Gotham - świetne nawiązanie do mitologii HPLovecrafta

Tytuły Zagłada Gotham oraz Gotham w świetle lamp gazowych to Elseworlds'y. Mnie osobiście się podobają.

Wrzesień upłynął na odrabianiu zaległości z tematyki słowiańskiej i WKKDC.

Najlepszy komiks: Batman - Zagłada Gotham.
Nie spodziewałem się czegoś nadzwyczajnego skoro Mignola powierzył swoją robotę komuś innemu. Może historia nie do końca mu się spodobała jeśli nie chciał jej sam narysować? Okazuje się jednak, że ten komiks to nie są wcale resztki z pańskiego stołu. Mamy do czynienia z elseworldem osadzonym w drugiej ćwierci XX wieku, gdzie Bruce Wayne jest podróżnikiem, który przywozi do Gotham tajemnicę odkrytą w lodach Arktyki. Autorzy łączą i przetwarzają wątki i postacie ze znanych komiksów o Batmanie oraz z książek HP Lovecrafta. Ich pomysły są ciekawe, umiejętnie podkręcają nastrój mitologii Cthulhu, potrafią w niebanalny sposób wykorzystać znane postacie w nowych realiach, a wszystko ostatecznie układa się w przemyślaną i wciągającą czytelnika opowieść. Rysunki też wcale nie okazują się jakąś tanią podróbą Mignoli. Jeśli ktoś lubi i Batmana i Cthulhu - must have.

Także większość pozytywnych, możesz śmiało Deluxa kupować  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #826 dnia: So, 11 Luty 2023, 18:16:54 »
Liczba mnoga
Raveonettes napisał że próbował dwa razy i nie dał rady
SkandalistaLarryFlint napisał że "przyzwoity" to najwyższy komplement jakim można ten komiks obdarzyć
Amsterdam napisał że to najgorszy elseworld jaki czytał z batmanem
Death napisał że z tym komiksem było coś nie do końca tak i że pomysł i okładka były lepsze od jego wykonania i komiks wyszedł tylko fajny.
Ci którzy chcieli polecić pisali " do sprawdzenia".
Tak to jest jak ma się problemy z czytaniem, nie czyta wszystkiego i pisze się podsycanym przez obsesję że Egmont wydaje tylko dobre rzeczy i trzeba wszystko kupić.
Edit
Jednak większość negatywnych, xanar ja nie wiem co ty masz z tym egmontem i tak nic od nich nie czytasz tylko omnibusy Marvela więc o co ci chodzi?
Zresztą ciebie trzeba ignorować nawet nie śledzisz wszystkich wątków tylko próbujesz komuś dogryzc, czy nie wiem o co ci chodzi?
Tak jak pisałem kupię deluxa za 20zl
« Ostatnia zmiana: So, 11 Luty 2023, 18:34:13 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline parsom

« Odpowiedź #827 dnia: So, 11 Luty 2023, 18:24:31 »
Czyli jednak nie ma kolegów, którzy piszą "że nie dali rady nawet przeczytać tego do końca robiąc po kilka prób"?
Coś mówiłeś o umiejętności czytania ze zrozumieniem?

Offline Xmen

« Odpowiedź #828 dnia: So, 11 Luty 2023, 18:26:54 »
Jest kolega który nie dał rady, są koledzy którzy komiks oceniają kiepsko.
Tak masz duże problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #829 dnia: So, 11 Luty 2023, 18:36:28 »
Ty nic nie wiesz co ja kupuje i co robię. :) Znajdź mi moją wypowiedź gdzie napisałem, że czytam "tylko omnibusy Marvela" :)

Ja tam widzę większość pozytywnych chyba, że "przyzwoity" i "tylko fajny" to też negatywne :)

Offline Piterrini

« Odpowiedź #830 dnia: So, 11 Luty 2023, 18:54:56 »
@xanar liczę że się nie obrazisz, ale jak nie było Ciebie teraz przez tydzień na początku miesiąca, to był taki błogi spokój w tematach :)

@Xmen jak podzielałem niektóre kwestie o jakich pisałeś kilka miesięcy temu (ceny), tak teraz nie wiem o czym piszesz, zawziąłeś się na Zagładę Gotham i płyniesz z prądem tego, co inni piszą... Nie rozumiem w ogóle o co chodzi, w kategoriach 'sensowności' czytania superhero to możesz zapłacić parę złotych studentowi żeby stanął na rogu i zrobił ankietę, wątpię że w ciągu całego dnia zbierze jakieś podpisy zachęcające do czytania komiksów w ogóle (czyt.: sam wiesz co dla Ciebie najlepsze, po co patrzeć na innych) ;) Ceny czy popularność nie mają znaczenia dla jakości, jedynie szkoda że komu zależało to nie kupował kiedy pierwsze ~40 tomów WKKDC normalnie w cenach 5-10zł za tom były (wtedy uzupełniłem kilka 'słabszych' historii po chyba 8zł, ale jak ktoś brał całość to za 200zł kupował, ta kolekcja w wyjątkowo dużej ilości 'spadła z ciężarówki' :P Do tego skład był bardzo dobry, wykonanie tej aktualnej Hachette jest lepsze, ale historie poza kryzysami są głównie 'drugoligowe', a DeAgostini oferowało przekrój takich kluczowych momentów, no i archiwalne zeszyty jako dodatki też fajną rzeczą były.

Offline xanar

« Odpowiedź #831 dnia: So, 11 Luty 2023, 19:02:55 »
Kiedy mnie nie było na początku miesiąca :) tego roku ?
Spoko, przyzwyczaisz się, na Bazyla też już prawie nikt nie narzeka, będzie dobrze :)

Offline Death

« Odpowiedź #832 dnia: So, 11 Luty 2023, 19:16:31 »
Dopiero teraz zobaczyłem oryginalny tytuł i widzę, że oni nawet nie potrafią dobrze oddać ducha Lovecrafta.
Mistrz grozy napisał "The Doom That Came to Sarnath". A tytuł komiksu to: "Batman: The Doom That Came To Gotham". Naprawdę tak ciężko było przetłumaczyć jako "Przyszła na Gotham zagłada" skoro książka to "Przyszła na Sarnath zagłada"? ???
Brzmi milion razy lepiej.

Zagłada Gotham i chuj...
« Ostatnia zmiana: So, 11 Luty 2023, 19:22:50 wysłana przez Death »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #833 dnia: So, 11 Luty 2023, 19:20:41 »
Nawet nie wiedziałem, że taki był tytuł oryginału. W takim razie, faktycznie jedno z głupszych tłumaczeń ever.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #834 dnia: So, 11 Luty 2023, 19:27:50 »
Kiedy mnie nie było na początku miesiąca :) tego roku ?
Aż spojrzałem i faktycznie obserwacja trafna - między 3 a 9 pisałeś tylko 7 :) Ale faktycznie to od jakiegoś czasu był spokój, teraz nie wiem po co się wdajesz w taką jałową dyskusję.

Myślę że z tytułem to kwestia taka, że brzmi 'nienaturalnie' dla osoby nie zaznajomionej z Lovecraftem.  Moim zdaniem Zagłada Gotham brzmi dobrze, mimo że jak wskazujecie - nie jest to ani dosłowne tłumaczenie ani nawiązujące do tego, do czego powinno nawiązywać...

Offline Xmen

« Odpowiedź #835 dnia: So, 11 Luty 2023, 20:21:41 »
Xanar raczej po tym gdzie piszesz i co piszesz to wiadomo co czytasz. Kiedyś wręcz widząc twój post w innym temacie niż "cegły Marvela i dc" to myślałem że dane wydawnictwo zaczęło drukowac omnibusy. Teraz wiem że ty swoją cegłę musisz dorzucić wszędzie.
Nie zawzialem się na zagładę Gotham, może to tak wyglądało sam zapytałem o opinie czy komiks dobry, później nic nie pisałem, pojawiło się kilka opinii i na ich podstawie napisałem jeden post że raczej komiks nie jest dobry i tyle.
Co jednak bardzo obruszylo parsoma a xanar to wiadomo że musi gdzieś wylać swoją frustrację.
. Wiem że czyjas opinia to nie wyznacznik jednak jest pomocna.
Nikogo nie namawiam do jakiegoś bojkotu na zagładę Gotham, sam ja kupię za 20 czy 30zl po co mam płacić więcej skoro mogę mniej? Tak działa handel i każdy biznes.
Tyle mojego o zagładzie Gotham.

Offline Koalar

« Odpowiedź #836 dnia: So, 11 Luty 2023, 21:36:44 »
Z tłumaczeń jestem cieniutki, ale "The Doom That Came to Gotham" przetłumaczyłbym na "Zagłada, która przyszła na Gotham". Tytuł trochę przydługi, ale zmieściłby się na okładce. "Zagłada Gotham", cóż, może być, choć nie oddaje tej długości oryginalnego tytułu. Nie podoba mi się tłumaczenie "The Doom That Came to Sarnath" na "Przyszła na Sarnath zagłada". Wygląda na nienaturalnie stylizowane, a tej stylizacji w oryginalnym tytule nie widzę. Poza tym szyk jest dziwny, a wręcz zły, przez co "zagłada" ginie na końcu tytułu, podczas gdy w oryginale jest na pierwszym planie. Więc już wolę lapidarną "Zagładę Gotham".

A najważniejsze, że zbiór "The Doom That Came to Sarnath" ukazał się po polsku z tytułem "Przyszła na Sarnath zagłada" w 2016 r. Polski tytuł komiksu "Zagłada Gotham" pojawił się w 2004, został też powtórzony w 2017 r. w wydaniu Eaglemoss. Jakoś tam więc jest utrwalony, więc jego zmiana na "Przyszła na Gotham zagłada" albo jakiś inny jak dla mnie jest niepotrzebna, a nawet niewskazana.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline parsom

« Odpowiedź #837 dnia: So, 11 Luty 2023, 21:52:13 »
W zasadzie to chyba masz rację, chociaż w pierwszym odruchu chciałem bronić polskiego tytułu ("Przyszła na Sarnath zagłada")... Ale "Zagłada Gotham" też jest zła. W obydwu tych wersjach brakuje podkreślenia, że to zagłada jest tutaj "bohaterem", a nie ta dziura, na którą przyszła.
"Ta zagłada, co przyszła na..."?

Offline Koalar

« Odpowiedź #838 dnia: So, 11 Luty 2023, 22:27:11 »
Nie ma potrzeby dodatkowego podkreślania "zagłady", wystarczy, że jest na początku tytułu, por.:
- Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia
- Droga, z której się nie wraca
- Człowiek, którego nie było

Dodam jeszcze, że są jeszcze takie wcześniejsze tłumaczenia tytułu "The Doom That Came to Sarnath":
- Wypełnił się los Sarnath (Anna Zastawnik, 1986)
- Zagłada Sarnathu (Robert P. Lipski, 1996, 2008, 2017)

Możliwe więc, że tytuł "Zagłada Gotham" nawiązuje do tytułu "Zagłada Sarnathu" z 1996 r.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline xanar

« Odpowiedź #839 dnia: So, 11 Luty 2023, 22:28:40 »
Xanar raczej po tym gdzie piszesz i co piszesz to wiadomo co czytasz. Kiedyś wręcz widząc twój post w innym temacie niż "cegły Marvela i dc" to myślałem że dane wydawnictwo zaczęło drukowac omnibusy. Teraz wiem że ty swoją cegłę musisz dorzucić wszędzie.
Nie zawzialem się na zagładę Gotham, może to tak wyglądało sam zapytałem o opinie czy komiks dobry, później nic nie pisałem, pojawiło się kilka opinii i na ich podstawie napisałem jeden post że raczej komiks nie jest dobry i tyle.
Co jednak bardzo obruszylo parsoma a xanar to wiadomo że musi gdzieś wylać swoją frustrację.
. Wiem że czyjas opinia to nie wyznacznik jednak jest pomocna.
Nikogo nie namawiam do jakiegoś bojkotu na zagładę Gotham, sam ja kupię za 20 czy 30zl po co mam płacić więcej skoro mogę mniej? Tak działa handel i każdy biznes.
Tyle mojego o zagładzie Gotham.
Uuu na podstawie jednego posta doszedłeś do tego, że tylko omnibusy czytam - szacun  :)
No słusznie myślałeś, że inne wydawnictwo drukuje omnibusy, np. Egmont - Spider-man Mcfarlane'a to omnibus i Animal Man też.  :)

Jakiś sfrustrowany to ty cały czas jesteś, prawie co post piszesz, że drogo i na pewno Egmont wszystkich na pieniądze chce pooszukiwać :). Wszyscy wiedzą, że jest drogo i pewnie będzie jeszcze drożej.