Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606095 razy)

Offline xanar

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #330 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 12:54:25 »
Ponad 9 różnych serii wyda  ::)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Simon11

« Odpowiedź #331 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 12:55:15 »
Ponad 9 różnych serii wyda  ::)

I podobno wszystko ma być w OHC!  ;D

Offline michał81

« Odpowiedź #332 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 13:07:24 »
A dlaczego nie? Skoro Egmont lubi grubasy po trzy oryginalne trejdy w jednym tomie wydawać, to niech tak to właśnie wyda i da radę. Albo niech pominie te naprawdę nieistotne a resztę do zbiorczych. Powrót do wydania tego jak Infinity i skakania po zeszycie w różnych komiksach, będzie słaby.
To nie jest tak jak Infinity. Czemu takie bzdury powielasz.

Serie rzeczywiście się zazębiają, ale można jej spokojnie czytać oddzielnie. Pytanie czy dla polskie czytelnika wystarczą tylko te dwie zaprezentowane na grafice (X-men, New Mutants). Osobiście jakbym miał doradzić to jeszcze przydałoby się Maruders oraz Excalibur (ale to jest tylko moje zdanie).

Druga sprawa to jakość tych serii np. New Mutants czy nawet X-men rozkręcają się z czasem, bo na początku są przeciętni. Excalibur ważny jest w dla X of Swords, ale "hej wystarczy przecież kilka stron streszczenia wydarzeń", kolekcji już nas do tego przyzwyczaiły.

Nie wiem jak to Egmont planuje wydawać, bo są tam serie słabe i zbyteczne jak np. Fallen Angels, albo dobre i  poboczne jak Hellions. Problem jest, że spora część nie ma w tytule słowa X-men, co na rynku polskim od razu robi problem jak to reklamować i sprzedać (Marauders, S.W.O.R.D., Hellions, X-Factor itd.). A X-men i New Mutants są chociaż kojarzone z filmów i istnieją w świadomości czytelnika dłużej. Prawda jest taka, że sam Marvel za bardzo tego nasrał i rozwodnił markę, więc pretensje można mieć tylko do nich samych, a nie do Egmontu.

Offline Simon11

« Odpowiedź #333 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 13:23:38 »
Tak na dobrą sprawę, najważniejszy komiks czyli X-Men Hickmana mamy już zapowiedziany. Ja ewentualnie zastanowiłbym się nad dodaniem X-Force/Wolverine (co praktycznie jest jedną serią), ze względu na późniejszy event X deaths / X lives of Wolverine.

Przed X of Swords spokojnie wystarczy dodać streszczenie tego co działo się w Excalibur - będzie to z korzyścią dla czytelnika, który nie będzie musiał czytać tej marnej serii. Później warto wejść w Hellions i kontynuować tylko tych X-Men bo są dobrzy i prowadzą do Inferno. 80% pozostałych rzeczy nie rozwija świata, nie posuwa akcji do przodu i jest zwykłym odcinaniem kuponów od marki stworzonej przez Hickmana.

A takie wydanie New Mutants jest dla mnie ryzykowne, bo pisze to Hickman, Brisson, Ayala i obecnie ktoś o kim wcześniej nie słyszałem i jest duże ryzyko, że ta seria u nas nie dotrwa do końca. W pewnym momencie run Ayali nie nadaje się do czytania a tekstu jest tam więcej niż u Claremonta ;) Do tego, za bardzo nie wpływa na dalsze wydarzenia, więc to właściwie stand alone.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #334 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 13:43:59 »
Problem jest, że spora część nie ma w tytule słowa X-men, co na rynku polskim od razu robi problem jak to reklamować i sprzedać (Marauders, S.W.O.R.D., Hellions, X-Factor itd.)

No właśnie w taki, że na każdej serii będzie "Świt X". Aby czytelnik wiedział, że to w jakimś stopniu się łączy/dzieje się w tym samym świecie. Ja spodziewam się odpowiedników ohc danych serii, tylko u nas na miękko.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #335 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 13:48:02 »
Te mocne wejście w D&D i Światy Akwilonu kojarzy mi się trochę z wejściem w uniwersum Crossgen oraz zalaniem rynku jakimiś niskich lotów frankofonami fantasy na początku tego wieku. Kompletnie to nie pykło, komiksy poszły na przemiał a potem były lata posuchy. Oby tym razem nie było powtórki z historii, ale nie sądzę. Teraz mają o wiele szerszą ofertę więc i większą poduszkę powietrzną.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #336 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 13:51:34 »
New Mutants by Jonathan Hickman, Vol. 1 - NEW MUTANTS (2019) #1-2, 5, 7

Kocham takie wydania, no po prostu uwielbiam. >:(

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #337 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 13:56:11 »
Te mocne wejście w D&D i Światy Akwilonu kojarzy mi się trochę z wejściem w uniwersum Crossgen oraz zalaniem rynku jakimiś niskich lotów frankofonami fantasy na początku tego wieku. Kompletnie to nie pykło, komiksy poszły na przemiał a potem były lata posuchy. Oby tym razem nie było powtórki z historii, ale nie sądzę. Teraz mają o wiele szerszą ofertę więc i większą poduszkę powietrzną.

A to jest jakieś dobre albo chociaż przeciętne? Czy słabizna? Ktoś się już z tym zetknął? Bo Crossgen to jednak bardzo kiepściutkie było.

Offline Comzilla!

« Odpowiedź #338 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 14:21:53 »
Mi się zapowiedzi podobały. Fantasy z elfami i krasnoludami łyknę jak pelikan (na pewno pierwsze tomy).
D&D to samo, a i mangowego Assasyna spróbuje i wikingowego też.

Nie było jednak słowa o kontynuacji Skarga Utraconych Ziem. Czy ktoś się orientuje czy oryginalnie powstały dalsze albumy po za 2 wydanymi u nas?
Mój kanał na YT Comzilla!

Offline Konrad

« Odpowiedź #339 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 14:52:53 »
Nie było jednak słowa o kontynuacji Skarga Utraconych Ziem. Czy ktoś się orientuje czy oryginalnie powstały dalsze albumy po za 2 wydanymi u nas?

Jeśli chodzi o kontynuacje trzeciego cyklu Czarownice to dosłownie miesiąc temu wyszedł wreszcie 3 tom o tytule Regina Obscura (12.2022). Na dodatek na razie tylko w czarno białej wersji, kolorowa ma być dopiero w marcu
https://www.bedetheque.com/BD-Complainte-des-Landes-perdues-Tome-11TL-Regina-Obscura-462197.html
W przyszłości będzie jeszcze 4 tom zamykający ten cykl.

Natomiast w międzyczasie zdążyły już powstać 2 tomy czwartego cyklu Les Sudenne, czyli Lord Heron (10.2021) i Aylissa (10.2022)
https://www.bedetheque.com/BD-Complainte-des-Landes-perdues-Tome-13-Lord-Heron-435009.html
https://www.bedetheque.com/BD-Complainte-des-Landes-perdues-Tome-14-Aylissa-456805.html
« Ostatnia zmiana: So, 07 Styczeń 2023, 14:58:25 wysłana przez Konrad »

Offline Comzilla!

« Odpowiedź #340 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 14:56:11 »
Wielkie dzięki Konrad.

A Egmont coś o nich wspominał?
Mój kanał na YT Comzilla!

Offline Dracos

« Odpowiedź #341 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 15:24:01 »
A to jest jakieś dobre albo chociaż przeciętne? Czy słabizna? Ktoś się już z tym zetknął? Bo Crossgen to jednak bardzo kiepściutkie było.

Scenarzystami są Istin, Jarry, Corberyn czy Arleston więc porównywanie do Crossgenu raczej nie na miejscu. Jak lubisz fantasy gdzieś tam czerpiące z rożnych wzorców które ma zapewnić rozrywkę to może podejść. A jak tylko głeboko orające świadomość komiksy które mają przede wszystkim poruszać ważny społecznie temat to nie będzie dobrą lekturą.

Offline Klint

« Odpowiedź #342 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 16:32:50 »
Wielkie dzięki Konrad.

A Egmont coś o nich wspominał?

Tak na MFGIK mówił, że będą je wydawać.

Online Leyek

« Odpowiedź #343 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 17:44:38 »
- współpraca z Ubisoft, komiksu "Assassins Creed" i "Far Cry"

Miałem nadzieję, że z growych komiksów wykorzystają dalej katalog DH i wydadzą  np. Cuphead. Wyszły dotychczas dwa trejdy po ok. 70 stron. Idealnie pod wspólne wydanie:

https://www.darkhorse.com/Books/3003-822/Cuphead-Volume-1-Comic-Capers-Curios-TPB

https://www.darkhorse.com/Books/3003-823/Cuphead-Volume-2-Cartoon-Chronicles-Calamities-TPB

Offline komiks

« Odpowiedź #344 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 18:00:37 »
Miałem nadzieję, że z growych komiksów wykorzystają dalej katalog DH i wydadzą  np. Cuphead. Wyszły dotychczas dwa trejdy po ok. 70 stron. Idealnie pod wspólne wydanie:

https://www.darkhorse.com/Books/3003-822/Cuphead-Volume-1-Comic-Capers-Curios-TPB

https://www.darkhorse.com/Books/3003-823/Cuphead-Volume-2-Cartoon-Chronicles-Calamities-TPB
Nie wiem jak to stoi fabularnie, ale Cuphead wygląda kozacko, gdyby jeszcze wyszedł w integralu na jakimś retro papierze (offset albo matowy) żeby wystylizować na epokę, to bym brał.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness