Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3240 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 16:29:58 »
Dzięki za poprawkę, jeśli to prawda. No nie kupiłem wtedy wydania Muchy, komiksu jeszcze nie czytałem. WKKDC urwali, zanim się w niej ukazał. Zatem czekam na wznowienie, jeśli będzie.

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #3241 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 18:04:07 »

Z tego co pamiętam, to Rzymskie Wakacje nie są kontynuacją Mrocznego Zwycięstwa, tylko akcja dzieje się pomiędzy Długim Halloween, a właśnie Mrocznym Zwycięstwem jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi
Dzieje się miedzy zeszytami Mrocznego Zwycięstwa, nie pamiętam tylko którymi. W pewnym momencie Selina postanawia wyjechać do Rzymu i tam dzieje się akcja Wakacji, po czym powraca w końcówce fabuły Mrocznego.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3242 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 18:31:00 »
W weekend była promo Empikowa, cenowo bliżej cen "dawnych", więc się zainteresowałem (raczej starszymi rzeczami, bo nowsze nawet z takimi rabatami...) i z dawno nieaktualizowanej listy komiksów "do kupienia" poczytałem recenzje przed zamówieniem - jeden z komiksów, które pod kątem graficznym mnie interesowały to Batman: Klątwa Białego Rycerza, w tej recenzji, oczywiście "profesjonalnej", bo jakżeby inaczej... recenzent Sergiusz Kurczuk, redaktor Antyradia pisze:
W latach 2019-2020 Murphy i rysownik Matt Hollingsworth postanowili kontynuować poprzednią opowieść w komiksie "Batman. Klątwa Białego Rycerza"(...) Hollingsworth posiada charakterystyczną kreskę, która wychodzi poza bardziej konwencjonalnych rysowników. Dzięki temu komiks nabiera dodatkowo interesującej atmosfery, stojącej jedną nogą w bardziej artystycznym podejściu do tej formy sztuki i jej mainstreamowej odmiany. To tylko podkreśla pewien znamienny dla komiksu sposób podbicia opowiadanej fabuły - im bardziej nierealistyczna historia, tym bardziej realistyczne rysunki. Tutaj mamy do czynienia z balansem realności i powagi z superbohaterską opowieścią pozwalającą na pewne wymykające się prawom funkcjonowania prawdziwego świata sytuacje. Zastrzeżenia może budzić nowy design kostiumu Batmana, a konkretnie jego przypominająca płaszcz peleryna. Poza tym projekty kostiumów, szczególnie Azraela i jego świty, są naprawdę świetne. Zresztą rysunki dodatkowo podkreślają metatekstulaność "Klątwy Białego Rycerza", bo Hollingsworth w sferze wizualnej też bardzo często odnosi się do dawniejszych komiksów, czy historii popkultury. (...) Poza tym wśród dodatków standardowo pojawiają się alternatywne okładki oraz szkice Hollingswortha, pozwalające zobaczyć proces twórczy rysownika.
Po pierwsze: oczy bolą od nazywania świetnego kolorysty rysownikiem, rozumiem skąd ten błąd - pewnie napisane było w internecie "scenariusz i rysunki" a pod spodem "kolory", a że normalnie jest "scenariusz" i pod spodem "rysunki" to człowiek założył że drugie nazwisko, w tym przypadku kolorysty, to rysownik - przynajmniej tak zakładam że stąd błąd...
A druga rzecz: czasem coś czytam i zastanawiam się "co właśnie przeczytałem", przecież ten środkowy fragment o "artystycznym podejściu" i dalsze zdania to jakiś bełkot, jakby płacili człowiekowi od ilości znaków w "artykule"...
Boję się pytać, ale czytając moje dłuższe wypowiedzi tutaj pojawiają się pewnie podobne przemyślenia? :P
Ostatnio na jednej z grup komiksowych była ankieta "gdzie czytacie recenzje", przyznam że od jakiegoś czasu nie czytałem recenzji komiksów, teraz czytając trafiałem przeważnie na w miarę informatywne (chociaż nie wiem w jakim stopniu odzwierciedlające faktyczne wrażenia recenzentów, teraz sobie nie przypomnę odnośnie jakiego tytułu, ale czytałem dwie skrajnie odmienne recenzje, jeden recenzent wszystko chwalił, a drugiemu nic się nie podobało :D), ale trafiłem też na niejedną jak ta cytowana - jeśli to nazywane jest recenzją to... Tu na forum większość z piszących nie recenzuje "zawodowo", a poziom bez żadnej redakcji jest nieporównywalnie wyższy, nawet od tych w zasadzie czytelnych "recenzji" gdzie indziej...

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #3243 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 19:48:56 »
Dzieje się miedzy zeszytami Mrocznego Zwycięstwa, nie pamiętam tylko którymi. W pewnym momencie Selina postanawia wyjechać do Rzymu i tam dzieje się akcja Wakacji, po czym powraca w końcówce fabuły Mrocznego.
Dzięki za poprawkę do końca nie byłem pewny, dawno czytałem te komiksy.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #3244 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 10:27:38 »
W weekend była promo Empikowa, cenowo bliżej cen "dawnych", więc się zainteresowałem (raczej starszymi rzeczami, bo nowsze nawet z takimi rabatami...) i z dawno nieaktualizowanej listy komiksów "do kupienia" poczytałem recenzje przed zamówieniem - jeden z komiksów, które pod kątem graficznym mnie interesowały to Batman: Klątwa Białego Rycerza, w tej recenzji, oczywiście "profesjonalnej", bo jakżeby inaczej... recenzent Sergiusz Kurczuk, redaktor Antyradia pisze:Po pierwsze: oczy bolą od nazywania świetnego kolorysty rysownikiem, rozumiem skąd ten błąd - pewnie napisane było w internecie "scenariusz i rysunki" a pod spodem "kolory", a że normalnie jest "scenariusz" i pod spodem "rysunki" to człowiek założył że drugie nazwisko, w tym przypadku kolorysty, to rysownik - przynajmniej tak zakładam że stąd błąd...
A druga rzecz: czasem coś czytam i zastanawiam się "co właśnie przeczytałem", przecież ten środkowy fragment o "artystycznym podejściu" i dalsze zdania to jakiś bełkot, jakby płacili człowiekowi od ilości znaków w "artykule"...
Boję się pytać, ale czytając moje dłuższe wypowiedzi tutaj pojawiają się pewnie podobne przemyślenia? :P
Ostatnio na jednej z grup komiksowych była ankieta "gdzie czytacie recenzje", przyznam że od jakiegoś czasu nie czytałem recenzji komiksów, teraz czytając trafiałem przeważnie na w miarę informatywne (chociaż nie wiem w jakim stopniu odzwierciedlające faktyczne wrażenia recenzentów, teraz sobie nie przypomnę odnośnie jakiego tytułu, ale czytałem dwie skrajnie odmienne recenzje, jeden recenzent wszystko chwalił, a drugiemu nic się nie podobało :D), ale trafiłem też na niejedną jak ta cytowana - jeśli to nazywane jest recenzją to... Tu na forum większość z piszących nie recenzuje "zawodowo", a poziom bez żadnej redakcji jest nieporównywalnie wyższy, nawet od tych w zasadzie czytelnych "recenzji" gdzie indziej...

Ja np. jeśli w ogóle czytam jakieś recenzje, to raczej w źródłach gdzie wiem, że są ludzie interesujący się tematem albo wręcz się w nim specjalizujący. Antyradio raczej nie wydaje się miejscem, gdzie reckę dostanie ktoś ogarnięty w temacie, raczej przypadkowicz, co akurat dostał komiks ;) Z drugiej strony znam blogi, których tytuł nawiązuje do komiksów, a recenzje są "pogłębione" do poziomu: "no fajny komiks, podobał mi się, jakoś tak wszystko tu grało, fajnie się czytało". Byle tylko szybko przeczytać (albo i nie) i dopisać się na agregatach typu "Lubimy czytać". Brr.

A "Klątwę" bardzo Ci polecam, ale pewnie już wiesz, że warto było kupić :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Październik 2023, 10:29:58 wysłana przez Pocztar »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3245 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 10:39:31 »
Klątwa Białego rycerza była słabsza od pierwszej części, ale to się o tym przekonałem dopiero po przeczytaniu. Dlatego odpuściłem sobie spin-off o Harley. Nie czytam recenzji, bo albo są miałkie, albo spóźnione, albo za dużo spojlerują. Ale DC Maniak ma niezłe teksty.

Offline Klint

« Odpowiedź #3246 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 10:48:23 »
Poproszę o zapowiedzi na grudzień.

Offline Konrad

« Odpowiedź #3247 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 18:53:47 »
Mam już ten 1 tom 1629 i Egmont z drukarnią naprawdę się postarali, bo jest to super wydane. Mega format (praktycznie taki sam jak Indyjska włóczęga), płócienna oprawa i złocenia na żywo robią wrażenie.

Sam komiks to jedna z najlepszych rzeczy jakie przeczytałem w tym roku. Świetny scenariusz Dorisona (chłop ma ostatnio dobrą passę, bo Zamek Zwierzęcy to też top topów, szkoda że Taurus cały czas ociąga się z 3 tomem) i kapitalne, realistyczne rysunki Montaigne idealnie do mnie trafiły.

Największy minus? Na zakończenie historii trzeba będzie poczekać ponad rok, bo Francuzi planują 2 tom na listopad 2024.

Kurczę, ale teraz mam ochotę na więcej tych klimatów. Może jakiś wydawca (LIT?) pokusiłby się o wznowienie w integralu Long John Silver?

Offline LukCook

« Odpowiedź #3248 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 18:56:52 »
Dzięki Konrad, czekałem na opinie o 1629. Kupione.

Offline Death

« Odpowiedź #3249 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 21:47:35 »
Też dzisiaj do mnie przyszedł. A wiadomo już, że drugi zakończy historię?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3250 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 22:36:36 »
Poproszę o zapowiedzi na grudzień.

Ja z katalogu sobie te tytuły wynotowałem. Thorgal będzie albo już w listopadzie, albo w grudniu.

-Włoski Skarbiec Cavazzano tom 2
-MF Nieśmiertelny Hulk tom 4
-MF Strażnicy Galaktyki: Nie cofniemy się o krok tom 2
-MC Epic Punisher: Powrót do Wielkiego Nic tom 3
-MC Daredevil Mark Waid tom 4
-Conan: Wojna o Wężową Koronę
-Batman: Ziemia Niczyja
-Thorgal tom 41
-Miki Straszna Wyspa

Offline Konrad

« Odpowiedź #3251 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 23:29:34 »
Też dzisiaj do mnie przyszedł. A wiadomo już, że drugi zakończy historię?
Tak, autorzy od początku planowali to jako dyptyk

Offline michał81

« Odpowiedź #3252 dnia: Pt, 13 Październik 2023, 07:58:13 »
Są już zapowiedzi na grudzień 2023. Niespodzianką jest Międzywymiarowa Liga Sprawiedliwości której nie było w katalogu.

Pozostałe zapowiedzi:
Daredevil Mark Waid i Chris Samnee. Tom 4
Punisher Epic Collection. Powrót do Wielkiego Nic
Nieśmiertelny Hulk. Tom 4
Conan. Bitwa o Wężową Koronę
Strażnicy Galaktyki. Nie cofniemy się o krok. Tom 2
Star Wars. Wielka Republika. Faza II. Równowaga Mocy. Tom 1
Batman Detective Comics. Wieża. Tom 3
Batman/Catwoman
Batman. Ziemia niczyja. Kataklizm. Tom 1
Sandman. Przebudzenie. Tom 10
Miły dom nad jeziorem. Tom 2
Yakari. Potwór z jeziora. Tom 17
Lucky Luke. Sznur wisielca i inne historie. Tom 50
Iznogud. Przygody wielkiego wezyra Iznoguda. Tom 8
Świat Akwilonu. Magowie. Aldoran. Tom 1
Lanfeust z Troy. Zaczarowany las. Tom 9
Looshkin. Tom 1
Wiedźmin. Mniejsze zło
Usagi Yojimbo. Wojna Tengu. Tom 3
Assassin's Creed Valhalla. Zapomniane mity
Włoski Skarbiec. Najlepsze komiksy: Giorgio Cavazzano. Tom 2
Twisted-Wonderland. Zdarzenia w Heartslabyulu. Tom 2
Garfield. Tłusty koci trójpak. Tom 16
Dziobak Toto. Dziobak Toto i kryształowe siostry. Tom 5
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Październik 2023, 08:05:59 wysłana przez michał81 »

Offline JanJ

« Odpowiedź #3253 dnia: Pt, 13 Październik 2023, 08:05:59 »
No w końcu Usagi !!  8)

Offline Necr09

« Odpowiedź #3254 dnia: Pt, 13 Październik 2023, 08:06:53 »
Detective Comics 3, Kataklizm, Międzynarodowa Liga, Miły dom 2, Batman/Catwoman i Magowie z Akwilonu;
mocne uderzenie na koniec roku dla mnie :)
FGO: 758,469,198