Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 605418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3015 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 14:22:34 »
Temat kontynuacji Thora dyskutowaliśmy rok temu. Nadal uważam, że sprawę rozwiązałoby wydanie Thor By Kieron Gillen Ultimate Collection + SIEGE.

Ale po co dołączać "Siege" do tego? "Tajna Inwazja" została wydana na goło, bez Avengers, bez Thunderbolt do tego. To z jakiej racji przygody samego Thora miano by wydawać z Siege? Tak jak "Wojnę Światów" wszystko oddzielnie poproszę. To co Warpath napisał "Thor by Kieron Gillen" i byłoby super. Na Wikipedii są też podane trade paper backi które zawierają i Preludium do Siege (collects Dark Avengers #1, Dark Reign: The Cabal, Thor #600, Dark Reign: The List - Avengers, New Avengers Annual #3, Dark Reign: The Goblin Legacy, and Marvel Spotlight #30, 264 pages) i inne tie iny i historie poboczne. Ale sam główny event po polsku powinien być wydany osobno.

Offline Warpath

« Odpowiedź #3016 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 15:03:29 »
Temat kontynuacji Thora dyskutowaliśmy rok temu. Nadal uważam, że sprawę rozwiązałoby wydanie Thor By Kieron Gillen Ultimate Collection + SIEGE. Jeśli do tej pory nie wyszło to znaczy, że ten Thor się sprzedał pewnie średnio. Nie ma co wracać do niej. Czy Egmont wyda to jego sprawa.

A czemu nie ma co wracać? Tematy dyskutuje się raz i koniec, więcej nie wolno? Okoliczności się zmieniają, mamy nową szefową - warto podnosić niedociągnięcia i sugerować dobre rozwiązania. Jasne, że to sprawa wydawnictwa co wydaje, i nie tylko Egmontu. Zakładam jednak, że chcą usłyszeć perspektywę czytelników, a nie siedzieć w samouwielbieniu odnośnie dokonanych wyborów.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3017 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 15:07:56 »
Dzięki, ale tylko opisuję co na filmiku widać... ;)
Podkreślam że ogólnie sprowadza się to do indywidualnej percepcji, przykładowo ja muszę dobrze się przyjrzeć aby dostrzec detale brwi w wydaniu Muchy, a umówmy się - tak nie czyta się komiksu, ani nawet nie ogląda plansz (bo po prostu życia by nie wystarczyło :P W tym kontekście zdumiewa mnie nie tylko warsztat Rossa, ale i determinacja, tzw. że mu się chciało).
Co prawda W wydaniu Egmontu nie tylko jest więcej detali (zobaczcie np. na rzęsy, a to tylko jedna z załączonych wewnątrz okładek, w samym komiksie są plansze czy kadry gdzie detali jest znacznie więcej, nie sposób więc sformułować pełnej opinii nie zestawiając ze sobą plansz), ale też kartki większe, więc - teoretycznie - detale powinny być dostrzegalne - tylko znów pytanie do każdego z osobna: czy np. te pojedyncze rzęsy w ogóle dostrzegacie czytając komiks? :D
Egmont:Mucha:

PS. Po raz kolejny wziąłem w rękę wydanie Muchy, chciałem zestawić plansze/kadry, nie będę robił zdjęć, bo nic one nie powiedzą - jak wskazałem wcześniej kompresja Youtube jest okropna (tzn. jest świetna jeśli chodzi przepływ danych - stosunek jakości do ilości danych jest wzorowy, ale daleko jej do odwzorowania nagranego materiału), a dochodzi też jakość sprzętu nagrywającego, który w przypadku omawianego filmiku może i nagrywa w rozdzielczości 4K, ale w ogóle ten materiał nie wygląda jakby był nagrany kamerą 4K... No nic, do czego zmierzam - zestawiając wydanie fizyczne Muchy z filmikiem prezentującym wydanie Egmontu, wydanie Muchy jakościowo wygląda lepiej, na filmiku wręcz brakuje szczegółów obecnych na planszach. To co piszę dotyczy tylko zestawienia z filmikiem (nie z fizycznym wydaniem Egmontu) i dotyczy tylko plansz, są one nagrane tak, że po prostu kompresja maskuje szczegóły i nie da się w ten sposób ocenić finalnie. Ten kadr co wrzuciłem wcześniej to inna sytuacja - kamera jest przybliżona do kartek i kompresja ukrywa co najwyżej detale jakich nasze oczy i tak by nie zobaczyły. Chociaż może doprecyzuję - i na tych zbliżeniach filmik nie przedstawia pełnego zakresu kolorów jakie widać na kartach wydania Muchy (i w konsekwencji też Egmontu) - znów kompresja, podobne kolory występujące obok siebie Youtube "zlewa" w jeden dla oszczędności ilości danych.

Na koniec jeszcze raz to co w poprzedniej wiadomości, tylko z filmiku w 4K (tam na szybko z 2K wykadrowałem) i drugi kadr ze szkicami:
Spoiler: PokażUkryj

Egmont:

Mucha:

Egmont:

Mucha:

Offline komiks

« Odpowiedź #3018 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 15:49:02 »
Jeśli ktoś lubi Alexa Rosa to tutaj do kupienia jego prace, w premium jakości.
https://artinsights.com/artists/ross-alex/

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline OokamiG

« Odpowiedź #3019 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 15:52:57 »
Apropos Thora to można zapytać na emefce. Mnie niestety w tym roku nie będzie, ale może jakiś forumowicz zapyta :).

Offline michał81

« Odpowiedź #3020 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 16:08:08 »
A czemu nie ma co wracać? Tematy dyskutuje się raz i koniec, więcej nie wolno? Okoliczności się zmieniają, mamy nową szefową - warto podnosić niedociągnięcia i sugerować dobre rozwiązania. Jasne, że to sprawa wydawnictwa co wydaje, i nie tylko Egmontu. Zakładam jednak, że chcą usłyszeć perspektywę czytelników, a nie siedzieć w samouwielbieniu odnośnie dokonanych wyborów.
No i ta perspektywa była przedstawiona rok temu. Coś to zmieniło? Omawiany komiks wyszedł? NIE.

Mam wrażenie, że nigdy nie było planów na wydanie kontynuacji. Chodziło o wydanie runu Straczysnkiego. Stracznskiego który napisał też Amazing Spider-Man, bo Egmont lubi wydawać komiksy autorami, nic ponad to.

To z jakiej racji przygody samego Thora miano by wydawać z Siege?
Jakbyś czytał komiksie to byś wiedział. Cytując klasyka
Sezonowców to my nie potrzebujemy.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Wrzesień 2023, 16:11:10 wysłana przez michał81 »

Offline Warpath

« Odpowiedź #3021 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 16:19:56 »
Napisałem co się zmieniło - szefowa wydawnictwa. To mało? Zakładam, że zeszło też więcej nakładu wspomnianego tomu, więc warto przekalkulować ponownie. Szczególnie, że klasyki (poza ekstremum w postaci Origins) Thora jak na lekarstwo, zaś Egmont planuje wydawać główne eventy Marvela - począwszy od Tajnej Inwazji. Zakładam, że Oblężenie też jest na liście, a to świetny łącznik. Można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Warto ponownie podnieść, bo i ile rok temu TK mógł śledzić komentarze - pani Martyna pewnie orbitowała poza forum, więc z dużym prawdopodobieństwem nawet nie widziała tematu.

Abstrahując - nie na miejscu jest Twoja moderacja tematu typu o tym mamy rozmawiać, a do tego nie ma co wracać, bo to sprawa Egmontu. No przepraszam, ale chyba można się wypowiedzieć na dany temat, tym bardziej, że to sam Egmont wyciągnął Thora z czasów przeszłych i ustanowił głównym bohaterem dzisiejszego filmiku. Może tam warto napisać pod filmikiem, ale przecież o Thorze już wiemy, kto kupił to kupił, niepotrzebnie szanowne wydawnictwo do tematu wraca? My już na forum omówiliśmy.

Offline michał81

« Odpowiedź #3022 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 16:28:58 »
Napisałem co się zmieniło - szefowa wydawnictwa. To mało?
Tak. Bo rok 2024 układała wg tego co było mówione inna osoba. Myślisz, że kogoś będzie jeszcze obchodziło w 2025 wydanie kontynuacji? A jak się ten tom wyprzeda, to trzeba będzie zrobić dodruk, a patrząc ile będą kosztować komiksy (a ten Thor już swoje kosztował) to chyba nie będzie się opłacać.

zaś Egmont planuje wydawać główne eventy Marvela - począwszy od Tajnej Inwazji.
Egmont nigdzie nie ogłaszał, że będzie wydawał eventy. Wyraźnie było powiedziane, że Tajna Inwazja jest wydana pod serial, który okazał się totalnym gównem.

Abstrahując - nie na miejscu jest Twoja moderacja tematu typu o tym mamy rozmawiać, a do tego nie ma co wracać, bo to sprawa Egmontu. No przepraszam, ale chyba można się wypowiedzieć na dany temat, tym bardziej, że to sam Egmont wyciągnął Thora z czasów przeszłych i ustanowił głównym bohaterem dzisiejszego filmiku. Może tam warto napisać pod filmikiem, ale przecież o Thorze już wiemy, kto kupił to kupił, niepotrzebnie szanowne wydawnictwo do tematu wraca? My już na forum omówiliśmy.
No to napisz pod filmikiem. Poczekaj do emefki na ogłoszenia. Jakoś poprzednia dyskusja nie wpłynęła na wydanie tego komiksu.

Offline michał81

« Odpowiedź #3023 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 16:43:19 »
@Piterrini czy masz zamiar porównywać wydania fizyczne? Bo o wybacz ale porównywanie jakości z filmiku youtube jest o kant dupy potłuc. Co nawet sam przyznajesz.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3024 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 16:43:56 »
Piterrini dzięki za porównanie.

Odnośnie dzisiejszego filmiku - Martyna mam wrażenie że i tak lepiej, ale przy dość krótkim występie, a Alicja skubana trafia do mnie (jej humor także) ;D

Teraz Egmont, aby znalazł klona Alicji ale od DC ;)

ps Może jednak jest jakaś szansa na wydanie kontynuacji Thora Straczynskiego?
Doszły mnie plotki jakoby od DC był niejaki Stefan, ale wciąż szuka odpowiedniej koszuli aby uniknąć internetowego hejtu ;-D

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3025 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 16:56:55 »
@michał81 chciałbym (bo lubię porównywać ;)), ale cena zaporowa (Największych Superbohaterów wciąż nie mam, w sumie nie wiem na co liczę, nawet używanego przecież nie kupię w kwocie jaką na komiks chciałbym przeznaczyć...). Jak kiedyś w bibliotece akurat zobaczę to na pewno pożyczę, a na razie... Wrzucę skany wydania Muchy odpowiadające temu fragmentowi na jakim się skupiłem wcześniej, po prawej rozmazane bo nie będę kartek dociskać przecież... Także jak ktoś zeskanuje Egmontowe to będzie widać dokładnie różnice.
Skan 600dpi:

A tak dla zestawienia tego co już wrzuciłem - otwórzcie zdjęcia w nowych kartach i między nimi się przełączajcie - dobra metoda do bezpośredniego porównania.

Offline Warpath

« Odpowiedź #3026 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 17:03:35 »
Tak. Bo rok 2024 układała wg tego co było mówione inna osoba. Myślisz, że kogoś będzie jeszcze obchodziło w 2025 wydanie kontynuacji?

Owszem, z komentarzy widać że wiele osób interesuje, a przecież nie był wydany wczoraj.

Egmont nigdzie nie ogłaszał, że będzie wydawał eventy. Wyraźnie było powiedziane, że Tajna Inwazja jest wydana pod serial, który okazał się totalnym gównem.

TK wypowiadał się na ten temat, ale oczywiście nie będę teraz przytaczał, gdzie i kiedy, bo po prostu nie prowadzę rejestru zdarzeń.

No to napisz pod filmikiem. Poczekaj do emefki na ogłoszenia. Jakoś poprzednia dyskusja nie wpłynęła na wydanie tego komiksu.

Ależ to nie ja mam problem z powracającymi tematami, tylko Ty, także pisz śmiało :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3027 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 17:04:57 »
@Piterrini czy masz zamiar porównywać wydania fizyczne? Bo o wybacz ale porównywanie jakości z filmiku youtube jest o kant dupy potłuc. Co nawet sam przyznajesz.

@michał81 chciałbym (bo lubię porównywać ;)), ale cena zaporowa (Największych Superbohaterów wciąż nie mam, w sumie nie wiem na co liczę, nawet używanego przecież nie kupię w kwocie jaką na komiks chciałbym przeznaczyć...). Jak kiedyś w bibliotece akurat zobaczę to na pewno pożyczę, a na razie...

Jak powiedział. Płacić 300 zł za komiks z błędami drukarskimi na okładce, który się kiedyś kupiło już za 115 zł w niewiele gorszym wydaniu, to trzeba mieć głębokie kieszenie. Ja olewam skoro mam już 1.5 poprzednich wydań "Sprawiedliwości". Rzeczywiście - ty kupiłeś Egmont, to wrzucaj skany, a my powrzucamy takie same ujęcia z wydania Muchy.

TK wypowiadał się na ten temat, ale oczywiście nie będę teraz przytaczał, gdzie i kiedy, bo po prostu nie prowadzę rejestru zdarzeń.

Jeśli by tak było to musieliby się cofnąć. Bo wydali Wojnę Domową i Tajną Inwazję. Brakuje Wielkiej Wojny Hulka w środku. Maksimum Security też bym nie pogardził. Marzę o Dark Avengers wydanych po polsku.

Pytanie do tych co czytają amerykany na bieżąco - w Spider-Manie rozwinięto dalej motyw powrotu Osborna?? Wyjdzie z Ravencroft i zacznie dalej knuć na większą skalę, czy ucięli to?
« Ostatnia zmiana: So, 30 Wrzesień 2023, 17:08:39 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #3028 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 19:10:21 »
Owszem, z komentarzy widać że wiele osób interesuje, a przecież nie był wydany wczoraj.
Jest jeden komentarz pod filmem z dzisiaj dotyczący runu Gillena. Naprawdę widać to zainteresowanie kontynuacją. A no tak zapomniałbym drugi jest twój komentarz tu na forum ;)

To jak je znajdziesz to podaj to źródło. Bo ja jedyne jakie znam to co dotyczyło wydania Tajnej Inwazji pod serial.

Rzeczywiście - ty kupiłeś Egmont, to wrzucaj skany, a my powrzucamy takie same ujęcia z wydania Muchy.
Nigdzie nie pisałem, że kupiłem wydanie Egmontu. I nie ma zamiaru wrzucać tu żadnych skanów komiksów.

Offline xanar

« Odpowiedź #3029 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 19:43:49 »
Przecież oni to tylko wydali bo Straczynski pisał, nie liczyłbym na więcej. Gillena nic za bardzo nic więcej nie bło oprócz tych Star Warsów, Aphra zakończyła na pierwszym tomie.
Twój komiks jest lepszy niż mój