Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606839 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2115 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 07:05:50 »
A ta autorka została dalej w Marvelu @michał81? Pisze coś dla nich więcej? I bez takich, bo kupiłem tą Mockingbird. Czyli jeśli będą takie komiksy, to je kupię. Oczywiście poza Batman Świat ze scenariuszem TK. ;)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2116 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 07:56:10 »
A ta autorka została dalej w Marvelu @michał81? Pisze coś dla nich więcej? I bez takich, bo kupiłem tą Mockingbird. Czyli jeśli będą takie komiksy, to je kupię. Oczywiście poza Batman Świat ze scenariuszem TK. ;)

Ta autorka, jest rysowniczką a nie scenarzystką, ty fanie Marvela z bożej łaski. I tak, rysuje coś dla nich więcej. https://www.marvel.com/comics/issue/106471/wasp_2023_1
Ale żeby to wiedzieć to się trzeba choć trochę interesować komiksem, a nie jakimiś bzdurami typu czy to Egmont czy kolekcje z kiosku uratowały polski rynek.

Offline michał81

« Odpowiedź #2117 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 08:31:56 »
Czy ja napisałem że tych komiksów nie kupiłeś? Czytaj ze zrozumieniem. Wylałeś wiadro krytyki, że Egmont je wydaje, teraz piszesz, żeby wydawał komiksy z polskimi autorami z zagranicy, bo ty polskich komiksów nie uznajesz. Weź ty się ogarnij, bo sam sobie przeczysz w wypowiedziach.

I jakimi szaraczkami? To że ty siedzisz sobie w swojej bańce superbohaterów i nie ogarniasz świata komiksowego to nie znaczy, że możesz umniejszać docenianym twórcom. Zresztą jestem przekonany, że poza największymi nazwiskami nie jesteś wstanie wymienić kto rysuje Avengers, Spider-man czy Batmana. Jakby zostali ci twórcy zaproszeni to byś urągał, że Egmont czy inny wydawca ściąga twórców których ty nie kojarzysz. A o Enrico Marinim to ty się pewnie dopiero dowiedziałeś jak narysował Batman. Dobrze że cię ten Egmont dokształca w kwestii twórców. Zgadnij kto jeszcze rysował Batman? Kowalski oraz Kudranski obydwaj Polacy, którzy przebili się do amerykańskiego mainstremu. Pewnie tego nawet nie wiedziałeś.
« Ostatnia zmiana: Nd, 21 Maj 2023, 08:56:39 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2118 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 21:35:08 »
O Kudrańskim słyszałem, ale niewiele. I bardzo dobrze, że rysowali. To skoro to są Polacy, to niech ich Egmont zaprosi na festiwal i będzie ktoś do porozmawiania o superhero.

Ta autorka, jest rysowniczką a nie scenarzystką, ty fanie Marvela z bożej łaski. I tak, rysuje coś dla nich więcej. https://www.marvel.com/comics/issue/106471/wasp_2023_1
Ale żeby to wiedzieć to się trzeba choć trochę interesować komiksem, a nie jakimiś bzdurami typu czy to Egmont czy kolekcje z kiosku uratowały polski rynek.

Dla mnie to jest istotna kwestia bo gdzieś tak od 2017 to TK zaczął się chwalić na każdym WTK, że oni kiedyś wydawali niewiele ale teraz wydają 200-300 (liczba rosła) komiksów rocznie. Tylko zawsze pomijał kwestie dlaczego kiedyś wydawali tak mało,  dlaczego zwiększyli i kto przez ten cały okres był szefem Egmontu i podejmował takie decyzje. Ja nie lubię przemilczania takich kwestii.

Bardzo dobrze, że dalej dla nich rysuje. To niech ją zaproszą. Czy ty rozumiesz, że ja kręcę nosem, że w tym roku nie ma ŻADNEGO panelu o superhero, poza prezentacją oferty Egmontu? Żadnego. Mimo 85-lecia Supermana czy 100-lecia Disneya (o kaczkach też nic nie ma). Ja nie wyrzucam innych tematów, tylko szkoda mi osobiście, że nie ma tych komiksów które czytam. A jak ktoś lubi komiks polski/dziecięcy/ukraiński to niech mu będzie na zdrowie, wszystkiego dobrego.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2119 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 09:27:46 »
@Bazyliszek

SH było cały czas. Najpierw TyMy-Semic, ale padł. Potem Fun Media, ale padli. Potem Mandragora, ale padli. Potem dobry Komiks, ale padli. W międzyczasie był E, ale bardzo zmniejszył ilość wydawanego sh, żeby w odpowiednim momencie uderzyć z grubej rury i nie musieli zwijać się z rynku.

O kimś zapomniałem?

Offline xanar

« Odpowiedź #2120 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 09:59:45 »
Nie padli, tylko TK ich doprowadził do upadku, najwyraźniej już wtedy zakulisowo wszystko blokował, klientów też poblokował bo nie chcieli kupować.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline ww24

« Odpowiedź #2121 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 10:27:48 »
Nie padli, tylko TK ich doprowadził do upadku, najwyraźniej już wtedy zakulisowo wszystko blokował, klientów też poblokował bo nie chcieli kupować.
Kurde taki zły człowiek.... Dobrze że odchodzi! :D

Offline SawiK

« Odpowiedź #2122 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 16:57:07 »
 Bazyl ty tak tym super hero żyjesz to może się tam zgłoś i poprowadź takie spotkanie.
 Ty + mikrofon ,będziesz mógł gadać i przez godzinę wieszać psy na kilkuletnią komiksową posuchę jaką mieliśmy....Sorry kilkuletnią trykociarska posuchę jaką mieliśmy 🤪

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2123 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 17:14:53 »
"Dlaczego to Hachette a nie Kołodziejczak uratowało polski rynek komiksowy" - prelekcja. Przecież to jest murowany hit każdego festiwalu.

Offline xanar

« Odpowiedź #2124 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 17:22:49 »
Dlaczego Hachette uratowało polski rynek komiksowy a Kołodziejczak chciał go zniszczyć  8)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2125 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 18:48:04 »
Bazyl ty tak tym super hero żyjesz to może się tam zgłoś i poprowadź takie spotkanie.
 Ty + mikrofon ,będziesz mógł gadać i przez godzinę wieszać psy na kilkuletnią komiksową posuchę jaką mieliśmy....Sorry kilkuletnią trykociarska posuchę jaką mieliśmy 🤪

Nawimar zrobił to lepiej. Mnie trema by zjadła.

Ale co to za problem. Przecież już był kiedyś i panel tłumaczy komiksów i panel różnych wydawców. Były takie tematyczne spotkania. W tym roku ich zabrakło.

"Dlaczego to Hachette a nie Kołodziejczak uratowało polski rynek komiksowy" - prelekcja. Przecież to jest murowany hit każdego festiwalu.

Nie, nie nie. Byłoby:

Brązowa Era Komiksu w Polsce. Jak Hachette odrodziło polski rynek komiksów superhero i jak Egmont Polska wskoczył na ten wóz, dopiero gdy inni przetarli szlaki. Rys historyczny.

Pierwsze Marvele od Muchy za 99 zł i dlaczego Hachette wydało to połowę taniej, płacąc za redakcję Mucha Comics.

Konkurencja a rozwój rynku komiksowego w Polsce. Złe praktyki wydawnicze na przykładzie Egmont Polska.

Itd.,itp... :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Maj 2023, 19:15:44 wysłana przez Bazyliszek »

Offline 79ers

« Odpowiedź #2126 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:13:12 »
Hachette publikowało Conana w odstępach dwutygodniowych, w 75 tomikach po 40zł.  Czas realizacji ok. 3 lata, łączny koszt zakupu serii ok.3000zł.
Ile zapłacilibyśmy za wydanie Egmontu, o ile seria by się ukazała i nie została porzucona ze względu na niedostateczną sprzedaż? 

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2127 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:22:06 »
@UP
Ciekawe pytanie. Ale to musieliby wydać marvelowskiego Conana Barbarzyńcę, żebyśmy poznali odpowiedź na to pytanie.

Między 2 a 3 tomem Conana było 2 lata różnicy. Deadpool Classic został przerwany po 12 tomach. Lucky Luke'a ciągle nie mogą wydać do końca, mimo upływu 7 lat. Aquamana zaczęli, by anulować po 3 numerach. Itd, itp.
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Maj 2023, 20:25:48 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2128 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:27:50 »
Nawimar zrobił to lepiej. Mnie trema by zjadła.

Ale co to za problem. Przecież już był kiedyś i panel tłumaczy komiksów i panel różnych wydawców. Były takie tematyczne spotkania. W tym roku ich zabrakło.

Nie, nie nie. Byłoby:

Brązowa Era Komiksu w Polsce. Jak Hachette odrodziło polski rynek komiksów superhero i jak Egmont Polska wskoczył na ten wóz, dopiero gdy inni przetarli szlaki. Rys historyczny.

Pierwsze Marvele od Muchy za 99 zł i dlaczego Hachette wydało to połowę taniej, płacąc za redakcję Mucha Comics.

Konkurencja a rozwój rynku komiksowego w Polsce. Złe praktyki wydawnicze na przykładzie Egmont Polska.

Itd.,itp... :)

Stary, nawet jakbyś zrobił płatne wejściówki to sala byłaby wypełniona po brzegi. Przemyśl to. Może warto pokonać tremę i zostać gwiazdą prelekcji!

Offline 79ers

« Odpowiedź #2129 dnia: Pn, 22 Maj 2023, 20:39:37 »
Względem LL to akurat jestem po stronie wydawcy - rozsądna forma, cena i możliwość zbierania kilku rozciągniętych serii (Thorgal, Yakari, Smerfy, ..., Akwilonia - co kto lubi)