Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 602979 razy)

Offline Xmen

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3465 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 18:59:24 »
Nie żebym był jakimś fanatykiem ETZ ale cena Marvel fresh i jego odpowiednika w dc (nie wiem jak się nazywa) to mocna przesada, niektóre tomy są cieniutkie jak wycinanka do przedszkola a cena rośnie...
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #3466 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 19:55:53 »
Przecież grubość tych Marvelowych tych tomów od 2015 niewiele się zmieniła, przykład pierwszy z brzegu, dwa pierwsze tomu z Marvel Now, przynajmniej wiki tak podaje:

Avengers: Wojna bez końca - 120 stron
All-New X-Men. Tom 1: Wczorajsi X-Men - 120 stron
i ten ostatni tom Spidermana:
Amazing Spider-Man. Rzeź absolutna. Tom 6 - 120 stron

Oczywiście były też takie po 108 czy po 130 stron, także to za wiele się nie zmieniło.

Może byś przestał siać tą tępą propagandę - BTZ
« Ostatnia zmiana: Pn, 19 Grudzień 2022, 20:01:58 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #3467 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 21:32:51 »
Fakt ale były tez tomy po około 160stron za 4dychy okladkowe a teraz około 160stron kosztuje 6 dyszek, to się zmieniło.
Ps. 176stron było za 4dychy, teraz już chyba od 130stron jest 50zl
« Ostatnia zmiana: Pn, 19 Grudzień 2022, 21:37:41 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3468 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 21:58:47 »
Od 108 do 150 jest teraz 50 zł, powyżej już krzyczą 60 zł. Ale dawniej było podobnie tylko cena 10 zł niższa.

https://www.gildia.pl/komiksy/429372-amazing-spider-man-globalna-siec-7-upadek-imperium
https://www.gildia.pl/komiksy/410045-all-new-wolverine-3-wrog-publiczny-ii

Tylko teraz te nowe marvelowe tpb mają po 112-120 str i dlatego to tak widać. 2w1 dużo lepiej cenowo wychodzą.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3469 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 22:17:23 »
Marvel now były tomy po prawie 180 stron za 40 duszki
Teraz jest dużo po 108-120 stron po 50zl
Tak tylko piszę, mniejsza o to ...
Wiadomo już kiedy wejdą nowe, jeszcze wyższe ceny?
Po zapowiedziach na styczeń, luty widzę że dalej zatrzymaliśmy się na drożyźnie z 2022 a panTK już jakiś czas temu zapowiadał kolejne podwyżki...
« Ostatnia zmiana: Pn, 19 Grudzień 2022, 23:25:17 wysłana przez Xmen »

Offline gashu

« Odpowiedź #3470 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 07:51:42 »
Tyle postów o 10 zł?

Niektóre kupowane przeze mnie magazyny (niekomiksowe) podrożały od początku roku 2-krotnie.
Zazwyczaj to jakieś niewielkie wydawnictwa, więc zakładam że z mniejszą możliwością negocjacji cen (lub też możliwością wpływu na inne czynniki decydujące o finalnej cenie), ale jednak...

Tanio już było. 

Offline xanar

« Odpowiedź #3471 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 08:15:46 »
10 zł i to jeszcze okładkowo.

Raczej radze się przyzwyczaić do tej nowej "normalności" bo to potrwa ładnych parę lat.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3472 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 16:26:24 »
Ja radzę się nie przyzwyczaić za 3 miesiące aktualne ceny będą cenami promocyjnymi.
Kupujmy jak najwięcej bo jeszcze nie daj Bóg przestaną wydawać.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3473 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 17:03:11 »
Ceny komiksów nie spadną za to wzrosną.
Trzeba kupować mniej.

Nie ma co narzekać, w styczniu aktualne ceny będą wyglądały jak mega okazja na Black friday.

Ja radzę się nie przyzwyczaić za 3 miesiące aktualne ceny będą cenami promocyjnymi.
Kupujmy jak najwięcej bo jeszcze nie daj Bóg przestaną wydawać.
Zmieniłbyś już płytę, ewentualnie ustalił jedną wersję, bo już nie wiem, czy mam kupować mniej czy więcej.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3474 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 18:15:48 »
No po tych postach widać że wersja jest jedna o wzroście cen, sam jeszcze je wrzucasz...
Wszystko ok?
Gdybyś nie zauważył z tym kupowaniem w opór to taki przytyk do tych którzy każda podwyżkę usprawiedliwiają i do tych mózgów bo i tacy tutaj byli którzy boją się że jak przestaną kupować komiksy to wydawnictwa przestaną je wydawać.
Cieszę się że chociaż ty jeden czytasz to co napisałem...
A ceny rosną bo wszystko drożeje no i dla tego że za dużo kupujemy, niektórzy biorą każdy badziew

« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Grudzień 2022, 18:21:13 wysłana przez Xmen »

Offline xanar

« Odpowiedź #3475 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 18:36:34 »
Człowieku ty tu pisałeś, że ci komiks podrożał od 2015 o 10 zł okładkowej.

No bo tak to działa, Egmont nie jest firmą państwową, żeby wydawać jak się nie będzie sprzedawać. Masz przykład z Power Rangers czy z Rebirth, nie sprzedaje się to nie wydają, ale z innymi seriami na pewno będzie inaczej.

Offline Midar

« Odpowiedź #3476 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 18:46:23 »
No po tych postach widać że wersja jest jedna o wzroście cen, sam jeszcze je wrzucasz...
Wersje są różne. Raz piszesz żeby kupować mniej, następnie żeby kupować więcej. Zdecyduj się.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3477 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 19:53:56 »
Człowieku ty tu pisałeś, że ci komiks podrożał od 2015 o 10 zł okładkowej.

No bo tak to działa, Egmont nie jest firmą państwową, żeby wydawać jak się nie będzie sprzedawać. Masz przykład z Power Rangers czy z Rebirth, nie sprzedaje się to nie wydają, ale z innymi seriami na pewno będzie inaczej.
W żadnym poście nic nie napisałem o 2015 jak już to niektóre podrożały o 20zl okładkowej czyli o połowę a grubsze komiksy w twardych okładkach jeszcze bardziej po 60-70%
Zresztą dziwi mnie że zabierasz głos, zawsze jak ktoś tylko wspomni coś o cenie czy nawet rozpadających się komiksach, błędach w druku, literowkach jest bardziej niż pewne że pod spodem zobaczę post xanaxa stającego murem za egmontem, o co chodzi?
Już nawet nie wspominam ile napisałeś postów o wyższości omnibusów w twardych okładkach nad każdą inną formą wydania.
A ja narzekać mogę na co chcę, na forum są całe dziesiątki stron o przesuniętym o milimetr logo albo o okładkach które nie pasują do reszty.
Power Rangers i rebirth to dobre przykłady, podobny los powinien spotkać jeszcze Marvel fresh i to nowe dc (odrodzenie 2.0, 2.1?).
« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Grudzień 2022, 20:05:49 wysłana przez Xmen »

Offline Xmen

« Odpowiedź #3478 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 19:56:25 »
Wersje są różne. Raz piszesz żeby kupować mniej, następnie żeby kupować więcej. Zdecyduj się.
Zdecydowałem, w poście wyżej napisałem o co chodziło.
Zresztą to posty wyciągnięte z kontekstu całej rozmowy.
Widocznie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem albo nie czytasz wszystkiego, może to nawyk jak z komiksami kupuje większość czytam co mi pasuje?

Offline xanar

« Odpowiedź #3479 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 20:32:33 »
W żadnym poście nic nie napisałem o 2015 jak już to niektóre podrożały o 20zl okładkowej czyli o połowę a grubsze komiksy w twardych okładkach jeszcze bardziej po 60-70%
Zresztą dziwi mnie że zabierasz głos, zawsze jak ktoś tylko wspomni coś o cenie czy nawet rozpadających się komiksach, błędach w druku, literowkach jest bardziej niż pewne że pod spodem zobaczę post xanaxa stającego murem za egmontem, o co chodzi?
Już nawet nie wspominam ile napisałeś postów o wyższości omnibusów w twardych okładkach nad każdą inną formą wydania.
A ja narzekać mogę na co chcę, na forum są całe dziesiątki stron o przesuniętym o milimetr logo albo o okładkach które nie pasują do reszty.
Power Rangers i rebirth to dobre przykłady, podobny los powinien spotkać jeszcze Marvel fresh i to nowe dc (odrodzenie 2.0, 2.1?).

To ty chyba nie wiesz co piszesz, co zresztą już ci parę osób tu napisało.
Nie żebym był jakimś fanatykiem ETZ ale cena Marvel fresh i jego odpowiednika w dc (nie wiem jak się nazywa) to mocna przesada, niektóre tomy są cieniutkie jak wycinanka do przedszkola a cena rośnie...
To ci napisałem, że niewiele się zmieniło od 2015 i gdzie ty widziałeś te tomy po 160 stron po 40 okładkowej ?
Chyba jeden był Deadpool 9 - 180 za 40 (jeżeli to nie błąd), ale był tez taki Deadpool 5 - 192 za 60.

Te co mają więcej kartek podrożały o ok. 20 (okładkowej)
Era Ultrona - 288 - 70
Tajne wojny - 300 - 80
Savage Avengers.- Tom 1 -288 - 90
Venom. Tom 3 - 320 - 100

I coś potaniało nawet  ;D
Nieskończoność - 216 za 70
Nieśmiertelny Hulk. Tom 2 -228 za 70

A ale o twardo okładkowych nic nie napisałeś wcześniej więc ciężko kobyło się do tego odnieść  ::)

No tak bo tylko zły Egmont podniósł ceny i ja akurat to strasznie dużo tutaj pisze.

Pewnie, że możesz narzekać, ale rób to jakoś z sensem a nie jak BTZ, bo teraz to wygląd tak, ze te cienkie tomy są mniej więcej tak samo cienkie jak 2015 a cena okładkowo poszła o 10 zł do góry przez 7 lat. Fakt faktem, że papier jest cieńszy niż te 7 lat temu, ale raczej nie ma tragedii.