Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603006 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3390 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 17:59:13 »
Tak z ciekawości jakich 20 "świetnych" rzeczy kupiłeś w październiku?

1. Potwory
2. Blast 1
3. Prapradziadka Hieronima opowieści dziwnej treści kolor
4. Prapradziadka Hieronima opowieści dziwnej treści cz.-b.
5. McCurry, Nowy Jork, 11 września 2001
6. Noir Burlesque 1
7. Saga Alandora
8. Sędzia Dredd Kompletne Akta 14
9. Metal Hurlant 3
10. Knightfall 3
11. Liga Niezwykłych Dżentelemenów 2
12. Liga Niezwykłych Dżentelemenów Nemo
13. Julia - Witaj ponownie, Myrno
14. Dylan Dog - Długie pożegnanie
15. Nathan Never - Agent specjalny Alpha
16. Stworzyć komiks
17. Sandman - Ulotne życia
18. Z archiwum Jerzego Wróblewskiego 12 - Montana / Szeryf miasta Hope
19. Dragon Ball Full Color 7
20. Deathstroke - Miasto zabójców

Wszystko to są świetne rzeczy, bez cudzysłowu.
« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Listopad 2022, 18:05:30 wysłana przez ukaszm84 »

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #3391 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 09:11:44 »
Tak z ciekawości jakich 20 "świetnych" rzeczy kupiłeś w październiku?
Właściwie to pytanie skierowane do ukaszm84, myślę, że powinno być zadane tak: jakie świetne rzeczy wydane w październiku, kupione zostały w październiku? Nie wiem jak wy, drodzy forumowicze, ja się staram kupować na bieżąco plus ewentualnie dodawać jakieś pojedyncze tytuły do koszyka. Choćby ostatnio, trzy tomy "Dylana Doga".

Egmont
Asteriks #07: Asteriks u Brytów
27,99 złmiękkawydanie: 2022
Asteriks #08: Asteriks i Goci
Asteriks #26: Odyseja Asteriksa
Asteriks #31: Asteriks i Latraviata
Asteriks #35: Asteriks u Piktów
Batman Knightfall #03: Krucjata Mrocznego Rycerza
199,99 złtwardawydanie: I
Cedryk #02: Dziadek skater
49,99 złmiękkawydanie: I
Conan Barbarzyńca. Kraina lotosu
59,99 złmiękkawydanie: I
Elektra i Wolverine. Odkupienie
99,99 złtwardawydanie: I
Garfield. Tłusty koci trójpak #01
99,99 złtwardawydanie: II
Gigant poleca #240: Wielki pościg
16,99 złmiękkawydanie: I
Herkules agent międzygalaktyczny #01: Małgosia, dziewczynka z lodówki
34,99 złmiękka ze skrzydełkamiwydanie: I
Kaczogród. Carl Barks. Stworki z bagien i inne historie z lat 1944–1945
89,99 złtwardawydanie: I
Kumpelki #03: Kupelki na zabój
34,99 złmiękka ze skrzydełkamiwydanie: I
Liga Niezwykłych Dżentelmenów. Czarne Akta
89,99 złtwardawydanie: II
Liga Niezwykłych Dżentelmenów. Nemo. Trylogia
89,99 złtwardawydanie: I zebrane
Liga Niezwykłych Dżentelmenów. Tom 1
89,99 złtwardawydanie: III
Liga Niezwykłych Dżentelmenów. Tom 2
Lucky Luke. Lucky Luke na siodełku
49,99 złmiękkawydanie: I
Lucyfer #03: Dziki gon
69,99 złtwardawydanie: I
Lulu i Nelson #02: Królestwo lwów
44,90 złtwardawydanie: I
Malinka chce się bawić #01
34,99 złgąbkawydanie: I
Myszka Miki. Miki podróżuje w czasie
49,99 złtwardawydanie: I
Młodość Blueberry'ego #04
119,99 złtwardawydanie: I
Noir burlesque #01
69,99 złtwardawydanie: I
Pozytywka #01: Witamy w Pandorii
44,99 złtwardawydanie: II
Pozytywka #05: Pióra łagodnego orła
39,99 złtwardawydanie: I
Punisher Epic Collection. Krąg krwi
189,99 złtwardawydanie: I
Sandman. Tom 7: Ulotne życia
Savage Avengers #01
89,99 złmiękka ze skrzydełkamiwydanie: I
Smerfy i Wioska Dziewczyn #05: Kij Wierzby
29,99 złmiękkawydanie: I
Stan przyszłości. Superman
89,99 złmiękka ze skrzydełkamiwydanie: I
Star Wars. Piloci TIE
49,99 złmiękka ze skrzydełkamiwydanie: I
Strażnicy Galaktyki #02: Bez wiary
59,99 złmiękka ze skrzydełkamiwydanie: I
Świat mitów. Gilgamesz
89,99 złtwardawydanie: I
Thorgal #02: Wyspa lodowych mórz
39,99 złtwardawydanie: 2022
Thorgal #21: Korona Ogotaia
39,99 złtwardawydanie: IV
Thorgal #22: Giganci
Thorgal #25: Błękitna zaraza
Thorgal - Kriss de Valnor #02: Wyrok walkirii
39,99 złtwardawydanie: III
Thorgal - Kriss de Valnor #06: Wyspa zaginionych dzieci
39,99 złtwardawydanie: II
Thorgal - Louve #01: Raissa
39,99 złtwardawydanie: 2022
Thorgal - Młodzieńcze lata #09: Łzy Hel
39,99 złtwardawydanie: II
Ultimate Spider-Man. Tom 12
149,99 złtwardawydanie: I
W cieniu drzew #04: Pierwsza wiosna
34,99 złgąbkawydanie: I
Wielkie wyprawy
149,99 złtwardawydanie: I
Кайко та Кокош. Школа польотів
29,99 złmiękkawydanie: I włoskie

Elemental
Drakula na Dzikim Zachodzie - średnia jakość, bez żalu skreślone
75,00 złtwardawydanie: I

Kboom
Kowboj z Szaolin. Kto powstrzyma panowanie?   - nie moja bajka, po prostu
89,00 złtwardawydanie: I

Kultura Gniewu
Detektyw Miś Zbyś na tropie #04: Skarb kapitana Czarnofutrzastego
39,90 złtwardawydanie: II
Pestka
89,90 złmiękka ze skrzydełkamiwydanie: I
Samotność komiksiarza - pozycja do rozważenia na przyszłość, na liście "może kupię"
69,90 złtwardawydanie: I

Kurc
Najemnik #08: Rok tysięczny, koniec świata
65,00 złtwardawydanie: I

Lost In Time
Dzieci kapitana Granta
115,00 złtwarda (A)wydanie: I
Dzieci kapitana Granta
115,00 złtwarda (B)wydanie: I
Elecboy #01
100,00 złtwardawydanie: I
Powrót pszczołojada - pozycja do rozważenia na przyszłość, na liście "może kupię"
48,00 złmiękkawydanie: I

Non Stop Comics
Diuna. Ród Atrydów #01
69,90 złtwardawydanie: II
Giant Days #11: Mną się nie przejmujcie
56,90 złmiękkawydanie: I
W głowie Sherlocka Holmesa #01: Sprawa skandalicznego biletu
54,90 złtwardawydanie: I

Ongrys
Antresolka profesorka Nerwosolka: Paszcza. Puzzle
65,00 zł
Antresolka profesorka Nerwosolka: Syreny. Puzzle
Brama smoka. Władca amuletu
25,99 złmiękkawydanie: I
Bruno Brazil #05: Noc szakali
35,00 złmiękkawydanie: I
Dziewięć milimetrów #02: Polowanie
56,00 złmiękkawydanie: I
Kapitan Żbik #22: Gotycka komnata
15,00 złmiękka (A)wydanie: II
Kapitan Żbik #22: Gotycka komnata
15,00 złmiękka (B)wydanie: II
Nieustraszeni Łowcy Strachów #01: Potwór z bagna
15,00 złmiękkawydanie: I
Prapradziadka Hieronima opowieści dziwnej treści, czyli skąd się bierze woda sodowa
twardawydanie: I
Rysowanie na kolanie
59,99 złtwardawydanie: I
Tajna misja
25,99 złmiękkawydanie: I

Pogranicze
Syberyjskie haiku - pozycja do rozważenia na przyszłość, na liście "może kupię"
80,00 złmiękkawydanie: I

Scream Comics
Castaka
109,99 złtwardawydanie: II poprawione
FC Barcelona #01: La Masia, Szkoła marzeń
64,99 złtwarda, obwolutawydanie: I
Kroniki Wszechświata #02: Pożeracze czasu
64,99 złtwardawydanie: I

Timof Comics
Bestia 1
110,00 złtwardawydanie: I
Kuch luftowy
99,00 złtwardawydanie: I

Zapowiedzi z Alei, na październik 2022r., z wyłączeniem mangi oraz wydawnictw niezależnych/mikro. Nic z komiksów dziecięcych i młodzieżowych (superhero wrzućmy w osobną kategorię). Jeśli nie zacząłem zbierać serii, nie kusi by kupować kolejne tomy, stąd brak Asterixa, Garfielda, Lucky Luke'a czy Thorgala, choć to świetne serie. "Młodość Blueberry'ego" ma mieszane recenzje, a główna seria i "Marshal Blueberry" w zupełności mi wystarczą. "Noir Burlesque", znów, opinie m.in. tu na forum, że fabularnie średnio. "Sandman" mam komplet, "LNDż" Moore'a... czytałem, nie mój gust, lubię wybrane utwory Moore'a ale nie zgadzam się z jego poglądami pewnie w 99%, tu było za dużo tego, co mnie odrzuca w tym twórcy.
Superhero - łatwo zrezygnować, jeśli się nie zaczęło serii, nawet jeśli to teoretycznie dobre komiksy jak Knightfall czy Ultimate Spider-Man (nie wiem, nie czytałem tych tytułów).

Komiks o FC Barcelonie: bądźmy poważni, jeśli ktoś nie jest fanem to się mówi pas, wolę Teatr Marzeń niż "szkołę marzeń". Serie - jak nie zaczęte, łatwo zrezygnować z zaczynania. Twórczość Jodorovsky'ego, podobnie jak u Moore'a czy Morrissona, wiem jaki limit szaleństwa twórcy mogę jeszcze znieść.
Twórczość Tadeusza Baranowskiego - kiedyś chcę nadrobić i kupić do kolekcji, hurtem, więc na liście z napisem "w przyszłości kupię".
I tak oto, mniej więcej, robię selekcję. Oczywiście, każdy ma inną sytuację i gust. A oprócz zaznaczonej pozycji, Kaczogrodu, w październiku kupiłem jeszcze dwa tomy Dylana Doga, Bruno Brazil zbiorczy tom 2 oraz Grób Batmana.

"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3392 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 09:27:03 »
No tak, ale z tych z października to bym nazbierał jeszcze więcej niż 20 i kiedyś pewnie kupię, teraz oprócz nowości staram się nadrabiać również rzeczy, których nie kupiłem kiedyś. Jodorowskiego jestem fanem, na pewno będę brał wszystko. Większość rzeczy z KG, Timofa, Mandioki jest świetnych, bo wydawcy wydają mają dobry gust i selekcjonują przed wydaniem. Większość nowych wydań polskich klasyków też kupuję, bo po pierwsze wartość sentymentalna, po drugie historyczna. Czyli reszta Ongrysa i Wielkie wyprawy też do nadrobienia. No i właśnie cała masa rzeczy do nadrobienia z poprzednich miesięcy / lat. Bo ja się nie odnosiłem do tego, ile nowości kupujemy, tylko ile komiksów jako takich. W zasadzie to w 99% nie kupuję - dziecięcych, superhero, brandów popkulturowych (jak je TK nazywa), w 80% nie kupuję mang. Mój podzbiór komiksów, które kupuję to komiksy autorskie i pozostałe gatunkowe (poza wyżej wymienionymi). I w ramach tego podzbioru wydawcy wydają (prawie) tylko rzeczy co najmniej dobre. Wiadomo zresztą, że wszystkiego nigdy nie kupię co bym chciał, a gdybym kupił to w życiu bym nie przeczytał i nie mam z tym problemu. Również nikogo nie krytykuję, tylko dziwię się jak można jarając się komiksami, nie jarać się i nie chcieć przeczytać tak wielu świetnych tytułów, które u nas wychodzą :)

Offline roble

« Odpowiedź #3393 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 09:53:18 »
Pisałem o padaczce DC i Marvela wydawanej na miękko i połowie wydawanej na twardo.
Tzn mam na myśli że można pominąć zakup tych komiksów, szkoda na nie pieniędzy.

gdyby to napisał kapral to bym zrozumiał ale Ty jesteś Xmen, tak się sam tu nazwałeś.. :)

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3394 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 11:27:31 »
Jest nowa topka gildii. Pierwszy Epic jednak uległ trzeciemu Knightfallowi:
https://www.gildia.pl/promocje/390
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Xmen

« Odpowiedź #3395 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 11:48:54 »
gdyby to napisał kapral to bym zrozumiał ale Ty jesteś Xmen, tak się sam tu nazwałeś.. :)
Taa z x menami oprócz hickmana to już nie pamiętam kiedy wyszło coś dobrego...
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Warpath

« Odpowiedź #3396 dnia: So, 05 Listopad 2022, 10:02:45 »

Offline Kadet

« Odpowiedź #3397 dnia: So, 05 Listopad 2022, 17:32:02 »
Według przewodnika chronologia wygląda następująco:

"Młodość Blueberry’ego" tom 1
"Młodość Blueberry’ego" tom 2
"Młodość Blueberry’ego" tom 3
"Młodość Blueberry’ego" tom 4
"Młodość Blueberry’ego" tom 5
"Blueberry" tom 0 (ta numeracja zastosowana przez Egmont jest idiotyczna)
"Blueberry" tom 1 - album „Człowiek ze srebrną gwiazdą”
"Blueberry" tom 2
"Marshall Blueberry"
"Blueberry" tom 1 - albumy „Kopalnia zaginionego Niemca” oraz „Widmo ze złotymi kulami”
"Blueberry" tom 3
"Blueberry" tom 4
"Blueberry" tom 5
"Blueberry" tom 6
"Blueberry" tom 7
"Blueberry" tom 8

Czy to się zgadza? Czy wszystkie albumy "Młodości Blueberry’ego" dzieją się przed „Fortem Navajo”?

Co prawda nie czytałem wszystkich albumów "Młodości", ale krótkie opisy dwóch ostatnich tomów na bedetheque wskazują, że dzieją się one w czasie wojny secesyjnej (a tytuł przedostatniego - "Gettysburg" - bezpośrednio to wskazuje). Skoro główna seria toczy się już po zakończeniu wojny Północy z Południem, można chyba założyć, że faktycznie całość "Młodości" dzieje się przed nią.

To jest jednak tylko chronologia wydarzeń w albumach, niekoniecznie zgodna z chronologią powstawania. Osobiście nie czytałbym "Młodości" najpierw.

Co do "idiotycznej" numeracji - parę stron temu wyjaśniałem w poście, że to nie tyle widzimisię samego Egmontu, co kwestia czynników zewnętrznych.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3398 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 10:00:35 »
Uuuuuu - wreszcie znów historyczny odcinek "Wiadomości Komiksowych". Na to czekałem.

Rozśmieszył mnie już ten fragment o rzekomych meilach o tym, że Egmont nie wyda tylu komiksów, więc po co numer 0001. Przez lata to sam TK odpowiadał na postulaty czytelników "Wydajcie to, wydajcie tamto" słowami "To się nie sprzeda". Skoro sam naczelny ścinał entuzjazm czytelników, to czemu ich wiara miałaby być większa w 1000 komiksów?

Też pamiętam okładkę pierwszego numeru "Świata Komiksu". Były jego reklamy na 2 stronie okładki Gigantów z 1998 roku. Ale nic dziwnego że się nie sprzedawał, bo oczywiście znów TK się uparł na publikację komiksów europejskich. Bo on nie lubił superhero, więc na siłę będzie szedł we frankofony i podobne, na których w Polsce dużego zapotrzebowania nie było i chyba dalej nie ma. Plus jeszcze to, że ŚK się sprzedawał mocno średnio, więc idąc za tym sukcesem rzucono jeszcze Fantasy Komiks z podobnym materiałem. Który też się nie sprzedawał. :) To jest paradoks. Egmont Ltd potem Polska, wyrobił sobie markę, popularność i sprzedaż w Polsce na komiksach i książkach Disney'a. A kierownictwo wydawnictwa zamiast iść za ciosem i poszerzyć ofertę amerykańskich komiksów, idzie w europejskie. I to wszystko przez osobiste animozje naczelnego. Jak to możliwe?

TK jest inteligentnym człowiekiem, więc cały czas nie rozumiem jak on nie widzi sprzeczności logicznej w swoich zdaniach. Najpierw mówi że chcieli zaczęli wydawać listę ambitnych komiksów, ale znowu się one słabo sprzedawały, bo nie mieli wtedy masowego odbiorcy. No jak mieli mieć masowego odbiorcę jak szef osobiście nie chciał wydawać popularnych komiksów?? Poza tym masowy odbiorca z definicji kupuje/konsumuje produkt dla mas a nie tzw. "ambitny". TM Semic raz wydał w Batmanie "Machiny" a potem miał pretensje do czytelników, że nie kupili tego badziewia. To czemu Egmont myślał, że w jego wypadku będzie inaczej.

Nie zgadzam się z tym że 9 lat temu nie było szerokiej obecności komiksu w mediach i świadomości czytelników. Była cały czas, tylko TK tego nie widział.

I kocham, wręcz kocham to prześlizgiwanie się TK nad genezą obecnego boomu komiksowego w Polsce. Najpierw mówi, że kiedyś nie było niczego, wielka bieda, 2 komiksy na 2 miesiące, a potem szybciutko cyk pyk i wydajemy 30 komiksów miesięcznie. Cudem się to stało. W ogóle nie wyjaśnia jak to możliwe że mimo tego że Egmont Polska istnieje ponad 30 lat, dopiero w ostatniej pięciolatce wydaje naprawdę duże ilości komiksów. Że ten "sukces" przyszedł dopiero teraz. I skoro było tak dobrze, to czemu Egmont musiał sprzedać dział Książki Harper Colins? Ani słowa o tym że ten rynek musiał rozruszać nowy gracz a Egmont tylko siedział, narzekał że ludzie nie kupują ich europejskich komiksów a potem przyszedł po 3 latach na gotowe.

Tak. Minie kolejne 30 lat a TK dalej będzie naczelnym Egmont Polska, Czego sobie i państwu nie życzę.

Offline Gazza

« Odpowiedź #3399 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 10:23:28 »
Wyjątkowo i oprócz ostatniego zdania w większości się zgadzam.
Do tego jeden z nudniejszych i jakby „na żywioł” odcinków.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3400 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 10:44:26 »
Bo on nie lubił superhero, więc na siłę będzie szedł we frankofony i podobne, na których w Polsce dużego zapotrzebowania nie było i chyba dalej nie ma.

Taa... Thorgal, Asteriks, czy w mniejszej skali Donżon. Wiadomo, że większość się tak nie sprzeda, ale z superhero jest podobnie, jest tylko kilka sztosów sprzedażowych jak Batman, który i tak do Asteriksa czy Thorgala nie ma startu nawet.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3401 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 12:11:22 »
Na rozruszanie sprzedaży i obecny boom superhero duży wpływ miały kolekcje i filmy Marvela do tego sentyment do TM semic
Superhero w naszym kraju zawsze było popularne tylko był czas że zwyczajnie nie można było go zbyt wiele dostać.
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Listopad 2022, 12:17:29 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online SawiK

« Odpowiedź #3402 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 12:25:01 »
Batman Machiny to nie jest badziewie Bazyl weź coś na odmulanie i skończ z tym swoim fermentem.
TK i Egmont są na rynku i twardo stoją. Gdzie jest Semic, Mandragory, DK, Manzoku... Ich oferty opierały się na trykotach, frankofy były w Egmoncie, czyż nie 😉

Offline xanar

« Odpowiedź #3403 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 13:07:21 »
Przecież była lista co jak się przedaje, superhero poza jednym czy dwoma Batmanmi to druga setka.

https://www.facebook.com/notes/999355680553699/

Problem jest cały czas ten, Bazyl ma problem z TK, że nie wydaje komiksów pod niego ;D Powinni tylko superhero wydawać i może byłoby ok.  :D
Jak ktoś chce mieć to starsze superherhero chronologicznie - Marvela (bo z Dc to ciężko) to trzeba nauczyć się angielskiego zamiast klepać posty jaki to Egmont jest zły, nikt tego wszystkiego po polsku nie wyda, to się po po prostu nie stanie. Najlepsze jest, że jak już TK pójdzie na emeryturę to dalej będą posty, że Egmont źle wydaje  :) i co gorsza jeszcze się okaże, że ten TK nie był wcale taki zły ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3404 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 13:09:32 »
Jak TK pójdzie na emeryturę to wcale się nie zdziwię, jeśli w miarę szybko Egmont przestanie wydawać jakiekolwiek komiksy poza kilkoma / kilkunastoma najlepiej się sprzedającymi.