Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603136 razy)

Offline Kadet

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #3345 dnia: Cz, 27 Październik 2022, 20:47:41 »
Mówisz że dobre? Nie wiem - nie czytałem.

Rety kasza. To czemu krytykujesz, że kiepskie? "Gotyk" mi nie podpasował, bo to nie moje klimaty. "Rok setny" znacznie bardziej przypadł mi do gustu, tylko trzeba lubić rysunki Pope'a - to nie jest "klinicznie czysta" superbohaterszczyzna. Ale przynajmniej oba przeczytałem. "Odysei", o której ostatnio tu pisałem, nie czytałem, ale przynajmniej zapoznałem się z obszerną recenzją.

No i korzystam z okazji, żeby wyrazić swoje uwielbienie dla Tima Sale'a, który jest jednym z moich ukochanych rysowników, a jego styl jest naprawdę zjawiskowy  :)

A, a co do innego wątku rozmowy - nie podobają mi się zarówno wycieczki osobiste w stronę Bazyliszka, jak i czepianie się przez Bazyliszka michała81. Potem się trzeba przez to przebijać...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3346 dnia: Cz, 27 Październik 2022, 21:45:26 »
Zacząłem czytać w końcu integrale Blueberry'ego od tomu 0. Wcześniej czytałem pojedyncze tomy z Podsiedlika, ale całości serii nigdy. No i widzę, że to jest nie po kolei. W sensie w integralu 0 tak, to jest pięć pierwszych tomów, ale w integralu 1 po tomie 6 jest od razu 11. Co trzeba mieć w głowie żeby tak to poukładać? Tyle dobrego, że na samym początku tomu 11 jest przypis odnoszący się do tomu, który znajduje się w integralu nr 2 :D Dzięki czemu wiem, że muszę czytać z Wikipedią. Bazyl, bierz mój miecz i topór, ETZ.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #3347 dnia: Cz, 27 Październik 2022, 22:43:20 »
No właśnie jakie są wyniki oglądalności She Hulk? Bo o serialu się mówi, to jak się o nim mówi to już inna sprawa, bo są zarówno recenzje wychwalające pod niebiosa oryginalność i powiew świeżości w MCU i są też takie, które krytykują wszystko w nim. Problem jest taki, że jedne i drugie nakręcają oglądalność. Nie będę zaskoczony jak będzie coraz więcej wychodzić takich pozycji, aż do porzygu.

Sądzę, że sytuacja podobna co z "Rings of Power". Większość recenzji, tych nie opłaconych, jednak negatywna, na imdb ze 151 tysięcy ocen, średnia 5,1 na 10, no i jest to pierwszy z seriali Marvela jaki nie dostał się na listę top 10 oglądalności Nielsena. To już nawet "Ms.Marvel" w momencie debiutu zajęła 10 miejsce na liście top10 oglądanych, a "Moon Knight" szóste. https://gamerant.com/she-hulk-nielsen-streaming-charts-fail-marvel-studios/
Cała ta faza 4 MCU notuje znacznie słabsze wyniki bo widownia widzi, że ktoś tu chce kogoś zrobić w bambuko. Fabuły filmów są przewidywalne do bólu, przed obejrzeniem da się przewidzieć co będzie, z dużą dokładnością, popełniana jest cała masa błędów. Na przykładzie She-Hulk, jedna z wielu głupot tego serialu: to, że ona może się zmieniać na zawołanie, jak Hulk, tylko lepiej (bo wiadomo, girl-power). Nie ma elementu poświęcenia, niedoskonałości wyeliminowane. Z taką postacią nie można się identyfikować.

By jednak nie było offtopicu:

Przeczytałem "Grób Batmana" i muszę ocenić ten komiks jako całkiem niezły. Nic ponadto, jednak, ponieważ mam choćby ambiwalentne odczucia względem sarkastycznego Alfreda-socjalisty. Parę fajnych interakcji na linii Alfred-Bruce, jednak było. To co jednak męczy w tym komiksie to postawienie zbyt mocno na sporo scen walk, bez wymiany zdań. Jest to bardziej realistyczne ale też i męczące jak 2-3 strony oglądamy walkę Batmana z typami wymyślonymi na potrzeby tego komiksu. Z rodziny Batmana występuje wyłącznie Alfred, ze znajomych postaci, wyłącznie komisarz Gordon. To mało i brakuje świeżości w kolejnych interakcjach między postaciami. Sporo jest też monologów Bruce'a, choć zabieg z identyfikowaniem się z ofiarą przestępstwa by "wczuć się" w scenę zbrodni, całkiem udany. Na minus (choć dla kogoś to może być plus) zaliczam również parę ciekawych pomysłów, jakie mogłyby w innym komiksie być lepiej rozwinięte. In-minus również niejasne zakończenie, które, do mnie przynajmniej, nie przemówiło.
Rysunki solidne, nie ma się do czego przyczepić. I choć parę zeszytów przed końcem poznajemy dane na temat głównego przeciwnika, a o innych wadach wspomniałem wcześniej, ogólnie czytało się dość szybko i w miarę przyjemnie. Jednak, jeśli ktoś się waha czy kupić, nie ma z jakiegoś powodu przekonania czy to jest pozycja dla niej/niego, lepiej chyba przeznaczyć pieniądze na coś innego, to jest bowiem po prostu solidny średniak.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3348 dnia: Cz, 27 Październik 2022, 22:51:54 »
Egmont wydał trzy Kryzysy i Flashpoint. I bardzo dobrze, bo to były historie ważne dla Universum DC. I ja chciałbym żeby dalej to kontynuował - wydawał ważne serie, uzupełniał luki. Żeby były głośne tytuły jak "Czerwony Syn", albo dobre historie z continuity jak "Mroczne Odbicie". Dokładnie tak jak to robi w Marvelu. Kurczę - dostaliśmy po polsku wszystkie eventy Bendisoversum, cały kosmos Marvela - stary jak i nowy. Od Marvel Now idziemy w miarę równo, choć są wtopy jak brak Black Vortex. Taka ramowa chronologiczność to była właśnie ogromna zaleta WKKM - od jednych Tajnych Wojen, do drugich.

I tego właśnie brakuje mi też w DC. Serie DC Deluxe i teraz DC Black Label rozmienia się na drobne. Skoro tak bardzo chcą dublować Kolekcje to niech właśnie wydadzą Invasion - zobaczyłbym jak ataki kosmitów wyglądają u DC.

PS. Przepraszam, że zbyt często odnoszę się do @michała81 ale ta jego obsesja na moim punkcie czasem mnie już całkiem osłabia. Facet jest niereformowalny w tych atakach na mnie. Postaram się to wszystko mocno ograniczyć. Tylko komentarze do bieżących zapowiedzi i pozycji Egmontu i innych komiksów Marvel/DC.

Online Necr09

« Odpowiedź #3349 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 08:28:44 »
I tego właśnie brakuje mi też w DC. Serie DC Deluxe i teraz DC Black Label rozmienia się na drobne.

Ale Egmont wydaje albo zapowiedział prawie wszystko co się w Black Label ukazało. Taki Batman Biały Rycerz to jeden z najpopularniejszych komiksów jakie wydano w ostatnich latach. Ja osobiście uznaje te pozycje za bardzo wartościowe, często znajdujące się w mojej topce wydawanych komiksów w Polsce, więc się cieszę że kontynuują wydawanie tej serii. Co do dublowania kolekcji to nie przypominam sobie twoich postów krytykujących kolekcje za wydawanie dubli po Egmoncie jak np. BiZ #11 czy BiZ #16.

A zmieniając temat wczoraj skończyłem DC Pokolenia, komiks niezwykle chaotyczny i nudny. O ile sam pomysł na zbieraninę herosów z różnych linii czasowych był nawet ciekawy tak wykonanie tego już nie pykło. Motywacje głównego złego były idiotyczne imho, a samo jego pokonanie to pójście po linii najmniejszego oporu wyglądające jakby autorzy mieli określoną ilość stron do wykorzystania i skapnęli się w pewnym momencie że są już na limicie.
FGO: 758,469,198

Offline laf

« Odpowiedź #3350 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 09:11:51 »
Zacząłem czytać w końcu integrale Blueberry'ego od tomu 0. Wcześniej czytałem pojedyncze tomy z Podsiedlika, ale całości serii nigdy. No i widzę, że to jest nie po kolei.
Zgadza się, tak to jest ułożone  >:(
Najpierw trzeba przeczytać tom 0, później album "Człowiek ze srebrną gwiazdą" z tomu 1, następnie przejść do całego tomu 2, aby potem wrócić do pozostałych albumów z tomu 1. A dalej lecimy już po kolei. A jeśli chcesz ogarnąć to wszystko jeszcze bardziej chronologicznie to zaraz po tomie 2, a jeszcze przed pozostałymi albumami z tomu 1 możesz wziąć się za dodatkowy tom "Marshal Blueberry".

Daj znać jak podejdzie Ci seria. Ja osobiście uwielbiam i aktualnie odświeżam sobie całość (jestem już na 7. tomie) bawiąc się przy tym przednio  :D. Nie mogę się doczekać kiedy wezmę się za premierowego młodego Blueberry'ego  :)

Dorzucę jeszcze cegiełkę do egmontowych głupotek. Niedawno odebrałem paczuszkę zawierającą m.in. "Rok Łotrów" i jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem, że pierwsze trzy zeszyty z tego opasłego albumu (historia Lex Predator) to powtórka z 4. tomu Ligi Sprawiedliwości "Szósty wymiar". No żesz k....a, to nie można było usunąć tego story arcu z któregoś z tomów?! Po co to powtarzać skoro to jest ciągłość fabularna i raczej nikt nie kupuje pojedynczych tomów tylko zaopatruje się w całą serię?! Zupełnie tego nie rozumiem  >:( >:( >:(
« Ostatnia zmiana: Pt, 28 Październik 2022, 09:53:48 wysłana przez laf »

Offline michał81

« Odpowiedź #3351 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 09:26:12 »
Dorzucę jeszcze cegiełkę do egmontowych głupotek. Niedawno odebrałem paczuszkę zawierającą m.in. "Rok Łotrów" i jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem, że pierwsze trzy zeszyty z tego opasłego albumu (historia Lex Predator) to powtórka z 4. tomu Ligi Sprawiedliwości "Szósty wymiar". No żesz k....a, to nie można było usunąć tego story arcu z któregoś z tomów?! Po co to powtarzać skoro to jest ciągłość fabularna i raczej nikt nie kupuje pojedynczych tomów tylko zaopatruje się w całą serię?! Zupełnie tego nie rozumiem  >:( >:( >:(
Była o tym dyskusja. Przyczyna jest to że Egmont bazował na dwóch różnych wydaniach Ligii Sprawiedliwości - amerykańskich tpb oraz wydaniu francuski z Urban Comics. Materiały w tych wydaniach są inaczej ułożone.

Offline xardas

« Odpowiedź #3352 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 09:43:41 »
Była o tym dyskusja. Przyczyna jest to że Egmont bazował na dwóch różnych wydaniach Ligii Sprawiedliwości - amerykańskich tpb oraz wydaniu francuski z Urban Comics. Materiały w tych wydaniach są inaczej ułożone.
ETZ! Już nawet duble po samych sobie wydają ::)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3353 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 09:57:41 »
Zgadza się, tak to jest ułożone  >:(
Najpierw trzeba przeczytać tom 0, później album "Człowiek ze srebrną gwiazdą" z tomu 1, następnie przejść do całego tomu 2, aby potem wrócić do pozostałych albumów z tomu 1. A dalej lecimy już po kolei. A jeśli chcesz ogarnąć to wszystko jeszcze bardziej chronologicznie to zaraz po tomie 2, a jeszcze przed pozostałymi albumami z tomu 1 możesz wziąć się za dodatkowy tom "Marshal Blueberry".

Daj znać jak podejdzie Ci seria. Ja osobiście uwielbiam i aktualnie odświeżam sobie całość (jestem już na 7. tomie) bawiąc się przy tym przednio  :D. Nie mogę się doczekać kiedy wezmę się za premierowego młodego Blueberry'ego  :)

A Marshall jest chronologicznie po tomie drugim według dat wydania czy według fabuły? Bo ja planuję czytać według dat wydania, tak mi zawsze najbardziej pasuje. Co do samej opinii to podzielę się po komplecie, póki co jedyny minus to za dużo tekstu dublującego to, co jest na kadrach i ekspozycji na chama w dialogach, ale poza tym fajne fabuły, super klimat, super rysunki.

Offline michał81

« Odpowiedź #3354 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 09:59:11 »
ETZ! Już nawet duble po samych sobie wydają ::)
Jak ściągać to od najlepszych
Spoiler: PokażUkryj
Hachette wcześniej dublowało po sobie Punishera w kolekcjach ;)

Offline laf

« Odpowiedź #3355 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 10:10:16 »
A Marshall jest chronologicznie po tomie drugim według dat wydania czy według fabuły?
Chronologicznie. Ale nie ma się co przejmować tą czaso-poprawnością, bo poza wstępnym wyjaśnieniem na początku tego tomu odnośnie umieszczenia go w chronologii, nie ma żadnych innych odniesień do przeszłości Blueberry'ego (co nader często pojawia się w serii głównej). Ja aktualnie odświeżając sobie porucznika Jagódkę będę czytał "Marshal Blueberry" po przeczytaniu serii głównej.

Offline R~Q

« Odpowiedź #3356 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 14:57:13 »
Na stronie egmontu jest w pdf przewodnik jak czytać Blueberry'ego, włącznie z datami powstania tomów zawartych w albumach.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #3357 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 15:18:32 »
Na stronie egmontu jest w pdf przewodnik jak czytać Blueberry'ego, włącznie z datami powstania tomów zawartych w albumach.

Masz linka?
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3358 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 15:21:40 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3359 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 15:54:10 »
Na własny użytek zrobiłem sobie listę w kolejności oryginalnego wydania, może komuś się przyda.

Fort Navajo (1965) Integral 0
Burza na zachodzie (1966) Integral 0
Samotny orzeł (1967) Integral 0
Zaginiony jeździec (1968) Integral 0
Tropem Nawahów (1969) Integral 0
Człowiek ze srebrną gwiazdą (1969) Integral 1
Żelazny koń (1970) Integral 2
Stalowa pięść (1970) Integral 2
Szlak Siuksów (1971) Integral 2
Generał Żółta Głowa (1971) Integral 2
Kopalnia zaginionego Niemca (1972) Integral 1
Widmo ze złotymi kulami (1972) Integral 1